Close
Faqja 2 prej 7 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 68
    Besimtar Musliman Maska e Drini_i_Zi
    Anėtarėsuar
    09-09-2008
    Postime
    1,327
    Anjeza Xhaferraj: shkolla dhe elementi fetar

Ajo ėshtė njė ndėr imazhet publicitare tė njė universiteti privat. E mbuluar me shami, midis njė grupi bashkėmoshatarė sh tė cilėt ndjekin tendencat e fundit tė modės, ajo ndihet komode. Anjeza Xhaferaj ėshtė njė ndėr studentet mė tė mira tė kėtij universiteti, ndėrsa devotshmėria pėr tė respektuar me pėrpikėri ritet e fesė sė saj, nuk e pengojnė aspak atė pėr tė ecur mė tej nė rrugėn e dijes. Dėshira pėr arsimim e ka bėrė Anjezėn qė tė mos mjaftohet vetėm duke kryer njė fakultet, por tė kėrkojė mė shumė nga vetja, duke ndjekur dhe njė tė dytė. Pavarėsisht shamisė qė mban nė kokė, Anjeza ėshtė njė vajzė si gjithė tė tjerat, qė udhėton, argėtohet, si dhe ėshtė e apasionuar pas politikės si koncept. Nė njė intervistė me tė, ajo tregon pėr zgjedhjen e saj pėr tė mbajtur shami, si dhe pse sipas saj veshja e shamisė nuk e cenon aspak aspektin laik tė shtetit.

Kur ke vendosur tė mbash shaminė?
    E kam vendosur pothuajse para 5 vjetėsh, nė dhjetor tė 2003, pas njė kohe tė gjatė reflektimi. Nė atė kohė kam qenė nė marrėdhėnie pune, sepse ky qė ndjek sot ėshtė fakultet i dytė pėr mua, ndėrkohė qė jam diplomuar mė parė pėr Stomatologji.
    Si ėshtė jeta jote, a tė kufizon shamia?
    Varet se ēfarė kuptojnė njerėzi pėr kufizim. Unė arsimohem, argėtohem, udhėtoj, lexoj libra, jam e interesuar pėr politikėn, etj. Kam pėrshtypjen se kufizimi ėshtė e kundėrta e lirisė, mendoj se njeriu ėshtė i lirė nė atė moment kur mund tė shfaqė lirshėm mendimin e tij dhe tė shfaqet po ashtu nė hapėsirėn publike, ose dhe politike. Nė rast se unė realizoj tė gjitha zgjedhjet tė cilat unė kam bėrė, atėherė unė nuk jam e kufizuar.
    Si ndiheni e veshur me shami aktualisht nė universitetin ku studioni?
    Ndihem shumė mirė. Atmosfera ėshtė shumė dashamirėse, unė nuk identifikohem si njė vajzė me shami, por si dikush me gjithė tė tjerėt.

A ka pasur lidhje zgjedhja juaj pėr njė universitet privat dhe jo njė shtetėror, me pengesat qė mund tė kishit pėr shkak tė shamisė?

Zgjedhja ėshtė bėrė mė tepėr pėr cilėsinė qė ofron dhe pėr faktin qė ofronte degėn qė unė dėshiroja.
    Jeni njė ndėr imazhet nė reklamėn e Universitetit ku ju studioni, si lindi ideja pėr kėtė reklamė, ndoshta pėr tė simbolizuar paksa diversitetin?
    Mua mė ėshtė bėrė ftesa pėr tė qenė nė reklamėn e shkollės dhe unė kam pranuar me kėnaqėsi.

Studion pėr shkenca-politike, e mendon veten nė politikė?
    Mendoj tė studioj politikėn, dhe jo tė bėhem politikane. Mė intereson mendimi politik qė qėndron pas veprimeve tė politikanėve, ai qė na shtyn pėr tė menduar pse krijomė shtetin, pse ekzistojmė si komunitet etj, por jo vet veprimtaria politike.

Nėse do tė zgjidhje njė universitet shtetėror dhe do tė kėrkohej qė tė zgjidhje mes arsimimit tėnd dhe shamisė, si do tė vepronit?
    Kjo ėshtė njė pyetje me njė \'nėse\', sė cilės unė realisht nuk di t\'i pėrgjigjem, sepse nuk jam vendosur ndonjėherė nė njė pozitė tė tillė. Unė di qė nė universitetin shtetėror ka pasur vajza me shami, pėr shembull nė fakultetin e Mjekėsisė, atė tė Shkencave Natyrore dhe nė atė tė Gjuhėve tė Huaja, etj. Nė rast se do tė ndodhte, do tė vendosesha pėrballė njė dileme tė vėshtirė, ku nuk e di se ēfarė do tė zgjidhja, sepse tė dyja janė shumė tė rėndėsishme pėr mua. Do tė pėrpiqesha qė situata tė ndryshonte me sa do tė ksiha mundėsi. Mė duket paradoksale qė universiteti publik nuk lejon qė njerėzit tė shprehen lirshėm nė hapėsirėn publike, domethėnė nė rastin konkret tė mbash shami, nuk lejon qė njerėzit tė japin kontributin e tyre pėr publikun.

Sipas jush, sa e cenon veshja e shamisė konceptin laik tė institucioneve arsimore?
    Tė jesh laik, nuk do tė thotė tė jesh anti-fetar. Tė jesh laik, do tė thotė qė tė mos propagandosh njė fe nė krahasim me njė fe tjetėr. Edhe nga pikėpamja konceptuale ėshtė gabim, sepse nė rastin konkret ata e konceptojė fenė si kulturė ose si ideologji, sepse nė rast se ata do ta konsideronin vėrtet njė fe, feja si e vėrtetė dhe si urdhėr hyjnor, nė rast se do ta konsideronin si ligjėrim hyjnor, tė tillė nuk do ta kundėrshtonin. Ata e konsiderojnė si kulturė dhe si ideologji dhe ėshtė paradoksale ajo qė kėrkojnė qė tė mos lejojnė njerėzit ta ushtrojnė pikėrisht si tė drejtėn e tyre, pėr tė jetuar sipas njė kulture ose njė ideologjie tė caktuar. Tė jesh laik nuk do tė thotė tė jesh kundėr fesė, por qė tė mos i japėsh njė feje pėrparėsi kundrejt njė feje tjetėr. Nė momentin qė unė si student vij, ndjek mėsimet, tė cilat nuk kanė lidhje me fenė, ēdo gjė nė rregull. Pėrkundrazi, duke bėrė qė njė student tė ndalohet tė shkojė nė fakultet sepse mban shaminė, ose kryqin, pikėrisht kjo sjellje bėn qė tė mos identifikohet ai si njė student, ose si qytetar shqiptar, por i jep pėrparėsi elementit tė tij fetar. Kėshtu nė vend qė tė jetė njė institucion laik, ai thekson identitetin e tij fetar. Universiteti ku studioj unė ėshtė gjithashtu njė institucion publik. Edhe pse bėn pjesė nė sektorin privat, ai konsiderohet publik sepse ėshtė i hapur pėr publikun dhe merr njohuri qė nė tė ardhmen do t\'i shėrbejnė publikut, megjithatė filozofia qė kanė ata nuk pėrputhet aspak me atė shtetėror.

Lidhur me rastet e ndodhura dhe mė parė, pėr vajzat me shami qė janė ndaluar tė frekuentojnė shkollat shtetėrore, a kanė ngjallur diskutime mes jush dhe si ka qenė reagimi?
    Ka pasur diskutime rreth rastit tė tė dyja vajzave qė ishin nė shkollėn 8-vjeēare, qė e gjetėn zgjidhjen, njėra nė Medrese dhe tjetra nė njė shkollė private. Kėto janė zgjidhje tė pėrkohshme pėr mendimin tim dhe se kėto lloj zgjidhjesh, bėjnė njė vetėpėrjashtim qė shteti i bėn sektorit privat qė nuk e konsideron si publik, ose njė sektor ku mund tė ndodhė gjithēka dhe pikėrisht ajo qė ėshtė e ndaluar nė shtet. Reagimi ka qenė njė lloj revolte dhe pakėnaqėsie, si shkelje e tė drejtave tė njeriut, pėr tė jetuar nė mėnyrėn qė dėshiron ti, ku identiteti yt kufizohet vetėm me atė fetar, ndėrkohė qė ti zhvillon dhe shumė identitete tė tjera, si femėr ose si mashkull, identitet si qytetar i vendit, si njė i ri, duke pėrcaktuar kėshtu pėrparėsinė tėnde dhe se ti do tė trajtohesh si i tillė. Nuk mendoj se shkollat fetare nuk mund tė jenė zgjidhje, sepse jo tė gjithė duan tė specializohen nė shkolla fetare, duan tė ndjekin dhe gjimnaze tė pėrgjithshme ashtu siē kam bėrė dhe unė, sepse feja nuk ėshtė profesion, ajo ėshtė njė mėnyrė jetese.

A mendon se nė njė moshė aq tė vogėl sa ajo nė tetėvjeēare, dikush mund tė vendosė vetė pėr mbajtjen e shamisė?
    Pyetja mund tė jetė dhe e tillė: A janė tė aftė ato tė vendosin tė rrinė pa shami? Problemi qėndron se ėshtė pėrcaktuar qė nė fillim normalja, qė ėshtė ajo pa shami, ndėrsa ajo qė ėshtė me shami ėshtė ndryshe. Kur realiteti pėr atė me shami nuk ėshtė aspak i tillė. Kėto janė zgjidhje qė i pėrkasin vetė njeriut, kam pėrshtypje qė shteti nuk duhet tė ndikojė ose tė influencojė nė tė dyja rastet. Unė e mendoj se njė zgjedhje kuptimplotė mund tė bėhet kur tė jesh nė moshė madhore, e pikėrisht kur tė arrijė moshėn madhore vajza, nė rast se ėshtė e bindur se ka bėrė gabim, mund tė heqė shaminė, nė tė kundėrt do tė vazhdojė ta mbajė. Nga ana tjetėr zgjedhja kuptimplote ndodh nė gjirin e shoqėrisė, nė rast se ajo nuk ėshtė e bindur, ajo komunikon me njerėzit duke shkėmbyer ide dhe opinione pėr tė kuptuar se kush ėshtė alternativa tjetėr. Duke e larguar vajzėn nga shkolla dhe duke e ēuar nė Medrese, ajo shikon tė ngjashmit e vet dhe nuk shikon njė alternativė tjetėr. Gjithashtu duke e ēuar nė shtėpi, ajo mund tė ketė komplekse vetėm me pjesėtarėt e familjes qė janė dhe grupi i personave qė mund tė kenė ndikuar qė ajo tė kėtė bėrė njė zgjidhje tė tillė. Pra nuk duhet t\'i heqin alternativėn tjetėr, qė zgjidhja tė bėhet kuptimplote.

ariiii Maska e Arber gerguri
    Anėtarėsuar
    16-10-2006
    Vendndodhja
    Bardh i Madh - Fushe Kosove
    Postime
    809
    Pyetja e temes ishte interesant, por kjo mendoj se ka nje pergjijgje te shkurtur dhe kuptime plote.

ēfar eshte realiteti se ato te cilat bejn, falin namazin dhe nuk posedojn hixhabin, pergjigja eshte kjo..
    Pike se pari ne veten e tyre ende ka injorance, dhe se nuk e kan kuptuar rendesine e hixhabit dhe e dyta eshte se i kan frike dunjas, ksaj bote por nuk i kan frik Allahut s.w.t

Me lart ishte cekur nga disa motra se ato pohojshin se hixhabin nuk mund ta praktikojm per arsye te familjes, shoqerise, punes , dhe klasave tjera shoqrore,... / Kjo nenkupton se automatikisht keto motra po behen roberesha te njerzeve dmth sikur po i neshtrohen urdherit te njerzve dhe po e anashkalojn urdherin e Allahut s.w.t, (u binden njerzeve te duken, te identifikohen si te pandershme)
    Pra ajjetin ne kuran te cilin e kishte sekur nje vėlla me lart qe obligon higjabin, pra krejt ne fund ALlahu s.w.t " pasi qe obligoj mbulesen, pastaj i'u tha " qe te dukeni, te identifikoheni si te ndershme " dmth ne vendin ku jetoni dhe veproni....
    Vallė, o ju motra... a nuk doni qe te identifikoheni si te ndershme... apo ta pranoni urdherin e njerzeve dhe t'iu neshtroheni atyre dhe pastaj duke mos pasur mundesi qe tju dallojm nga ato te pandershmet......

Mos i'u nenshtro askujt perveq Allahut s.w.t , kerko falje dhe pendim vetem tek Ai, dhe vetem tek ai kerko zgjidhe problemesh, pa dyshim Ai do te ndihmoj.......

Mitro Maska e titi-a
    Anėtarėsuar
    22-02-2008
    Vendndodhja
    Mitrovicė
    Postime
    287
    Mbulesa ne Islam

Forcojeni ju Islamin nė zemrat tuaja qė Allahu ta forcoj atė nė tokė

Mitro Maska e titi-a
    Anėtarėsuar
    22-02-2008
    Vendndodhja
    Mitrovicė
    Postime
    287
    Nje femer e zbuluar

Mitro Maska e titi-a
    Anėtarėsuar
    22-02-2008
    Vendndodhja
    Mitrovicė
    Postime
    287
    Ku e Ke Mbulesen ?

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    26-12-2006
    Postime
    180
    obligim eshte mbulesa per gjdo femer

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-05-2008
    Postime
    75
    Nuk Jam Kunder Kur E Thote Feja Por Mos U Dashka Qe Edhe Gjuhen Ta Ndrrojm Apo Te Vishemi Si Arabet = Pa Done
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga nezir2007 : 23-10-2008 mė 14:12

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-05-2008
    Postime
    75
    Deshiron Te Thuash Se Nuk Jam Vella Me Ty.pse A Nuk Lejohet Komentimi Ne Kuran Veq Arabisht Dhe Asgje Tjeter.une I Lutem Zotit Edhe Ne Shqipe Sa I Perket Veshjes Me Mire Kombetare Se Sa Arabe

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-05-2008
    Postime
    75
    Ilahit Me Mire Shqip Se Arabisht Edhe Une Falem Ne Xhami Sikur Ti Dhe Te Tjeret Por Me Kto Filma Veq Sa E Largon Rinin Nga Feja ,ata Gjykojn Ne Diqka Tjeter Sa Nuk Ta Merr Mendja

ariiii Maska e Arber gerguri
    Anėtarėsuar
    16-10-2006
    Vendndodhja
    Bardh i Madh - Fushe Kosove
    Postime
    809
    Citim Postuar mė parė nga nezir2007 Lexo Postimin
    Deshiron Te Thuash Se Nuk Jam Vella Me Ty.pse A Nuk Lejohet Komentimi Ne Kuran Veq Arabisht Dhe Asgje Tjeter.une I Lutem Zotit Edhe Ne Shqipe Sa I Perket Veshjes Me Mire Kombetare Se Sa Arabe
    Mire e ke ti se me e mire eshte veshja kombetare po qe po i perngjason asaj arabe.... per fatin tend te keq..

o Vella askush nuk po thot qe te vishemi si arabet dhe as si asnje popull ne bote, mire po ne kishem per qellim veshjen islame dhe jo veshjen arabe,,
    sepse islami nuk i perket arabeve por arabet i perkasin islamit sikur qe te gjith njerzit dhe popujt qe i perkasin islamit, sepse ashtu kan lindur, dmth ne natyrshmerin e ketij islami. Kjo eshte veshja qe ka obligu Allahu s.w.t dhe jo arabet.

Ps. Mos gjyko islamin me njerez, e as me ndonje popull, por njerzit dhe popujt gjykoj me islam..

Faqja 2 prej 7 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Mbulesa tė mbronė nga te Ftohtit dhe tė Nxehtit !!?
    Nga dallendyshi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 103
    Postimi i Fundit: 07-05-2009, 03:20
  2. Mbulesa tė mbronė nga te Ftohtit dhe tė Nxehtit !!?
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 20-04-2009, 18:47
  3. Mbulesa - Ahmed Kalaja
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 08-04-2009, 22:56
  4. Mbulesa
    Nga alvi_79 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 03-10-2007, 07:04
  5. Mbulesa Ime-kėnaqėsia Ime-mburrja Ime
    Nga llokumi nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 26-03-2006, 14:27

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •