Close
Faqja 4 prej 6 FillimFillim ... 23456 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 58
    Ngelem unë! Maska e DI_ANA
    Anëtarësuar
    30-12-2006
    Vendndodhja
    France.
    Postime
    5,874
    Ndalimi para rrezimit!

Neqoftese nuk merremi me kete peshe te mbingarkuar qe na pushton shpirtin,atehere niveli i stresit tone rritet akoma.Ne "semuremi " ne te tilla raste ,qofte nga ana fizike ose psikologjike;dmth rrezohemi!
    Po te mos ndryshojme asgje,kjo mbipeshe arrin te na rrezoje.
    Jemi penguar disa here,po ne te gjitha rastet kemi qendruar ne kembe.Kemi marre goditje te forta nga jeta dhe prape jemi ngritur dhe prape kemi vazhduar para.Pesha na ka shqetesuar dhe na e ka bere jeten tone te padurueshme,po megjithate kemi fituar sepse nuk jemi rrezuar.
    Dhe atehere kemi filluar te jetonim si me pare dhe ne nje moment,___"bummmmmmm"!U semurem.Fjala "rrezim" do te thote qe ne kemi humbur kontrollin e jetes.Do te thote qe ne te mos funksionojme me si me pare dhe qe nuk mund te mbledhim me forcat e meparshme.Tensioni provokoi nje ndalese.Pesha erdhi ne krye te rezistences sone,ndjejme qe jemi te rrezuar ne toke ose do te rrezohemi se shpejti!
    Ne jetojme rrezimin,kur,japim shume ne jete dhe nuk marrim asnje rezultat,kur fillojme te lodhemi dhe kur nuk mund te njohim me vetveten per faktin se ajo peshe qe na ka rrezuar ka qene teper e rende per supet tane.
    Dhimbja per jeten rritet,nuk dime cte bejme dhe jeta per ne nuk mund te vazhdoje ne kete menyre!
    Dhe ndalojme se jetuari duke u mbyllur ne vetvete dhe e gjithe kjo ndodh sepse jemi ne "krize".Psikologu ne te tilla raste me siguri mund te na japi ilace per vuajtjen tone fizike dhe me siguri do gjeje diagnozen mjekesore qe i pershtatet rastit tone,nje diagnoze psikologjike per ta karakterizuar...........;jemi ne depresion apo ne ankth,apo na ndodhi nje infarkt? Tensioni i krijuar te ne mund te shpertheje ne shume menyra.
    Ne planin fizik,ndjejme ne nje menyre me te forte e me te shpejte shenjat e mbipeshes,dhe ne te njejten kohe shume shenja te tjera qe nuk ekzistonin me pare shfaqen.
    Dhimbja jone eshte aq e madhe saqe shpesh mundohemi ta qetesojme me anen e ilaceve,kemi dhimbje ne muskuj,koke .Kjo gje na ben qe te rrisim konsomimin e ulesve artificiele te tensionit sic jane ,pilulat per nervat,alkooli,droga etj etj,dhe kjo gje mund te na coje deri ne abuzim te plote te tyre.....duke na bere qe te varemi prej tyre vetem e vetem sepse mendojme qe vetem ato mund te na e ulin dhimbjen dhe na bejne qe te harrojme kete mbipeshe qe na shqeteson ne menyre fatale!
    Duhe ta kemi te qarte qe jeta jone nuk mund te vazhdoje ne kete menyre,duhet te sherojme jeten tone dhe jo vetem dhimbjen tone!Duhet te ndryshojme................!
    "Carpe Diem"

i/e regjistruar Maska e Bardhi
    Anëtarësuar
    06-09-2002
    Postime
    708
    Diana te falenderoj per gjitha keto qe i ke dhene ne kete teme.
    Jane shume te mira, dhe ne qe i lexojme do na japine dobi me apo pa vetedije.
    Ju uroj shendet dhe sukses shume ne te gjitha aspektet.
    Pajtohem me mendimet tua ne kete teme aq shume, sa nuk kam qka te shtoj.
    Respekt.
    ================================================== ====================
    KOMBI KA NEVOJE PER NJE FAMILJE TE SHENDOSHE.

Anëtarësuar
    30-12-2006
    Vendndodhja
    France.
    Postime
    5,874
    Citim Postuar më parë nga Bardhi
    Diana te falenderoj per gjitha keto qe i ke dhene ne kete teme.
    Jane shume te mira, dhe ne qe i lexojme do na japine dobi me apo pa vetedije.
    Ju uroj shendet dhe sukses shume ne te gjitha aspektet.
    Pajtohem me mendimet tua ne kete teme aq shume, sa nuk kam qka te shtoj.
    Respekt.
    ================================================== ====================
    KOMBI KA NEVOJE PER NJE FAMILJE TE SHENDOSHE.

Te falenderoj shume per pergjigjen dhe ne te njejten kohe te uroj edhe ty gjithe te mirat ne jeten tende dhe lumturi te gjithanshme.

respekte
    "Carpe Diem"

i/e regjistruar Maska e saimiri-uk
    Anëtarësuar
    13-01-2003
    Vendndodhja
    All over Albania
    Postime
    252
    Katër çelsat e ekuilibrit personal
    Shume zhurme per asgje!
    1) Vizite te rregullt ditore ne lokal Pub
    2) Aftesi per te gatuar ushqime te shijshme
    3) Ushtrime dhe trejnim fizik ne Gym
    4) Mundesi pune 3 ose 4 dite ne jave

Edhe dicka tjater kur njeriu eshte i stresuar jashte mase. Me shku per peshkim ne breg te nje lumi dhe e hedh grepin duke u shtrire ne nje karrige dhe shikon lumin tek vrapon ngadale dhe e len te ece. Kur ndonje peshk me budadallekun e tij hyn ne grepin tend e terheq ne breg dhe i thua "mos e ha karremin perseri" dhe e hedh perseri ne uje.
    Kewl

i/e regjistruar Maska e Dorontina
    Anëtarësuar
    22-09-2006
    Vendndodhja
    "In your dreams making you happy"Nese e ke humb dashurin e ke humb aryen e jetes, nese ende se ke gjet ke arsye te jetojsh "
    Postime
    3,488
    Stresi ...qka asht stresi ???
    stresi asht friga ? apo ankthi apo fobia ?...
    Vertet stres jan qe te trijat .

Stres asht kur qohesh vonê e te duhet me vrapu si i trent per punê per shkollê per nji takim etj...
    frigê esht kur ke burr e prind e shef ahmak e ke frik konstante nga njerz bisha...
    fobia asht nji frigê e mosbesmit ne vete , normal si beson vetes kur si din rregullat e jetes kush sa ka drejt tia shkeli kamben kujt ...

Qysh e vogel kam ndegju njerz duke then qe ka ithantin ne bark, vertet nuk dija qka ishte kjo ....jo asht nervoz etj etj..
    tash qe kam disa pervpoja se pari shoku im vet mjek kishte ithat ne bark haahaha .Mir une kam njoftesi dhe ja pruna hapat se sigurimi si merrte siper keto barna dhe u sheru dyten herê , mjeku shok shok me tha , thuj shokut tend , pak diciplinêos te han gjelbt, djegs, mos te han mbas ores 20:00, mos te pin cigare pa hanger bukê,mos ti len te grumbullohen punet , nde te flen 8 orê ....aha ....
    por plakardizimi e harselimi ah keto jan stres qe askush ste sheron ?
    plakardizimi asht kur psh nji shef te kundershton e ste len me punu me dikend ne zyre por te len vetun kesaj i thojn plakardizim (dollap ) ose burri qe nuk vjen tan naten e as ste lshon as te don ...ketu nese nuk din ti mbetesh ne fyt ka met hanger arusha....
    Harselimi e shantazha keto jan te poshtra ....harsemimi kur shefi ste len kund pa te nguc e ki punen ne rrezik....
    shantazha njejt po deshte pune , duhesh ta duash shefin.....edhe ketu po zdite ti mbetesh ne fyt te han arusha....

a duhet me then si Brizhit Bardot: sa me shum po shof njerz ma shum i du shtazet ??? jo Duhet me jetu me fillozofi ....
    Jeta=pervoja Pervoja=Diploma
    "Msyja Henes po smujte me u ndal ne Hene,mbi yje ateron gjitsesi" ....

Anëtarësuar
    30-12-2006
    Vendndodhja
    France.
    Postime
    5,874
    Sa ndikim ka stresi tek ne?

Stresi mund të ketë një ndikim serioz në shëndetin tuaj, sidomos nëse ai bëhet kronik. Ai godet zemrën dhe qarkullimin e gjakut, sistemin nervor dhe atë imunitar.Dhe dhimbje gjymtyrësh, ankth e vështirësi në të kuptuar. Të gjithë këto shkaktojnë probleme të dobësimit të arterieve të gjakut, diabetit, astmës, probleme në marrëdhënie me njerëzit dhe sjellje e vakët në shkollë apo punë. Kur ju jeni të stresuar, trupi juaj çliron hormone që shpeshtojnë frymëmarrjen dhe rrahjet e zemrës, dhe japin një vërshim energjish. I gjithë trupi përgatitet të përballet me rrezikun. Kjo njihet si “lufta për luftë”, reagimi në gjendje stresi. Ky reagim në fakt varet nga situata ku ndodheni, kur situata stresuese kalon, trupi kthehet në gjendjen normale. Por pak stres është normal, madje i nevojshëm për të patur një jetë të ndryshueshme dhe interesante. Përgjigjja ndaj stresit mund të jetë i dobishëm kur reaksioni i shpejtë ndaj tij bëhet i dobishëm. Prapseprapë , mund të vështirësojë aftësinë tuaj për t'i dalë ballë detyrimeve komplekse dhe interaktive me njerëzit që ju rrethojnë. Në qoftë se ju ndiheni të shtypur nga një gjendje mbistresante për një periudhë të shkurtër kohe ju mund të filloni të ndiheni të dobët dhe të shfaqni probleme shëndetësore. Lajmi i mirë është se mund të gjeni rrugë, që ju shpien drejt indiferencës dhe shpenzimin e kohës me të tjera plane që nuk ju lënë të mendoni rreth stresit.
    "Carpe Diem"

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    24-12-2004
    Postime
    96
    Tash pak ma seriozisht.
    -Unë mendoj se ka një qels të vetëm për t'gjetur ekulibrin në jetë,e ky është dashuria për jetën.
    Verdana]Bota sillet për ti dhënë marramendje njerzimit që t'mos e kuptojnë jetën! ! !. . .(nga unë)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    23-12-2007
    Postime
    119
    Stresi eshte semundja me e perhapur ne bote,me e renda dhe me e pasherueshmja.Edhe pse e di qe ti ke stres ti se lufton dot edhe pse mundohesh te zbatosh keshillat e psikologeve.Stresi prek te gjithe njerezit qe skane nje mendje te shendoshe dhe qe kane nje karakter mesatar apo dobet.Me i perhapur eshte ne vendet qe jane ne zhvillim sepse si kushtojn rendesi dhe pastaj ne vendet e zhvilluara.Ne vendet e pashvilluara eshte me pak i perhapur sepse eshte e thjeshte ato se dine se ceshte stresi se njohin.

Anëtarësuar
    30-12-2006
    Vendndodhja
    France.
    Postime
    5,874
    Citim Postuar më parë nga shiu2008 Lexo Postimin
    Stresi prek te gjithe njerezit qe skane nje mendje te shendoshe dhe qe kane nje karakter mesatar apo dobet.

Stresi i nderuar kap si budallain ashtu edhe te zgjuarin;nuk ka te beje mendja fare,nuk ka te beje karakteri,po vijimi i jetes,gjerat qe na ndodhin.
    Stresi eshte vuajtje dhe vuajtja nuk eshte karakteristike e njerezve me mendje te dobet!
    Eshte nje shprehje qe thone psh per friken......"Vetem budallai nuk e njeh"!
    Do te thoja te njejten gje edhe per stresin!
    "Carpe Diem"

Anëtarësuar
    30-12-2006
    Vendndodhja
    France.
    Postime
    5,874
    Qan lehtë? Ja si t’i fshehësh lotët!

Nuk kemi ndër mend të të këshillojmë që të mos qani më. Në fund të fundit është e dobishme përderisa e lejon stresin të shkarkohet. Veçse në disa raste nuk është mirë që të tjerët të shohin se janë dukë të rrjedhur lot nga sytë. Prandaj...

Jo të gjithë e dinë se bashkë me lotët shkarkohet jashtë trupit edhe stresi. Çdo pikë loti aktivizon prodhimin e kortizolit, një substancë në gjendje të minimizojë stresin dhe një seri substancash krejtësisht natyrore kundër dhimbjes, si endorfina . Pra, të qash është e dobishme, është një valvul e mrekullueshme shkarkimi e emocioneve dhe ndjenjave, që nëse nuk shfryhen, mund të jenë pikëfillesa e anktheve dhe depresioneve.

Je një tip nga ata që i kanë lotët nën qepalla? Atëherë ndoshta është mirë të mësosh që edhe në Evropë do të mund të përhapen të ashtuquajturit "crying clubs", lokale që kanë lindur për të kaluar stresin që shkakton lodhja. Në këto lokale është e mundur të qash e qetë, ndoshta duke parë një film prekës. Në veçanti te “Loss”, një lokal trendy londinez, është e mundur të ngashërehesh në paqe të plotë duke gëlltitur një pije dhe duke u përqendruar në faktin që është më keq të hiqesh si e lumtur kur nuk e ndjen se sa të jetosh një mbrëmje që është një antihelm ndaj kërkimit obsesiv të lumturisë.

Megjithatë, jo gjithmonë situatat i ngjajnë këtyre klubeve. Jeta shpesh nuk na tregon mjedise komode për të derdhur lot sa të shkarkojmë gjithë stresin dhe ndjenjat e trishta.

Cila nga ne do donte të qaravitej në skrivaninë e zyrës së saj përballë kolegëve ose të humbiste kontrollin para miqve apo prindërve? Me siguri asnjëra. Por lotët shpesh shpërthejnë papritur e na tronditin në pak sekonda, duke na bërë të dukemi të paparaqitshme dhe të brishta.

Falë disa këshillave do mundesh të kalosh më lehtë këto çaste të sikletshme.

Në rast se në zyrë të mbërrin një sms i papritur me një lajm të keq, përpiqu të mos shpërthesh para kolegëve të punës dhe hiqu sikur nuk ndihesh mirë, për shembull sikur ke një dhembje të fortë koke, që të largohesh e të kalosh pak minuta në tualet që të shkarkosh dëshpërimin.

Nëse duhet të kthehesh në tavolinën tënde të punës, mos jep asnjë shpjegim për gjendjen tënde shpirtërore dhe përpiqu të punosh pa pretenduar të jesh shumë e përqendruar. Nëse ke me vete, vër për disa minuta një palë syze dielli dhe thith flakonin e parfumit që mban në çantë ose një shami letre me aromë: do të të ndihmojë të ndihesh më mirë. Kërko kolegen që i beson më shumë dhe tregoji vetëm asaj stresin tënd.

Një situatë jo e panjohur është ajo kur shefi ka vendosur të të shkatërrojë ditën me kërkesa absurde ose me ndonjë diskutim krejt pa vend, që për shkak të strukturës “open space” të zyrës, merret vesh nga të tërë. Ja si t’ia dalësh.

Pas një çasti tërheqjeje, rinovo para të gjithave grimin me disa lëvizje strategjike: me shami të lagura hiq gjurmët e trukut të prishur; në qoftë se ke, hidh ca pika locion për shpëlarje sysh për të qartësuar vështrimin; pak ruzh ose pluhur mjafton për t’i dhënë ngjyrë fytyrës (mos e ngarko me fondatintë tjetër, do rrezikoje një grim me lara) dhe kalo pak rimel në pjesën e sipërme të qerpikëve.

Për t’u kthyer në tavolinën e punës me një pamje të qetë, bëj disa ushtrime frymëmarrjeje duke e futur ajrin nga hunda dhe nxjerrë nga goja nja dhjetë herë. Përpiqu të përqendrohesh në faktin që ke kaluar vështirësi herë të tjera dhe pikërisht këto të kanë bërë të jesh më e fortë. Fto një koleg që e ke qejf në mënyrë të veçantë për një pushim të shkurtër për kafe. Me siguri do ta dëgjojë me vëmendje problemin tënd e do të të bëjë të ndihesh më mirë.

Je ftuar në një martesë dhe pamja e çiftit të lumtur e të dashuruar të ka prekur e të ka rindërgjegjësuar për problemet në martesën tënde e punët që nuk shkojnë aspak mirë në jetën sentimentale? Thaji menjëherë lotët, para se të të prishet truku, pastaj merr në dorë ftesën apo ndonjë meny e zhytu në një gjoja lexim, deri sa ta ndjesh që sytë të janë tharë. Mos ndjej keqardhje për veten, por prano këtë çast dobësie dhe mendo që jeta është e mbushur me ndryshime të mëdha: jemi të thirrura për të ndryshuar dhe riorganizuar stilin e jetës dhe pikërisht e qara mund të na vijë në ndihmë për të menduar për zgjidhje më me fantazi.

Edhe lotët e lumturisë ndonjëherë dalin papritur: mund të ndodhë kur për festën e nënës djali ose vajza të dhuron një letër ku është formuar një lule me copa të vogla letre të ngjyrosura të ngjitura ose në shfaqjen që jep me fëmijët e tjerë të shkollës, kur sheh një njeri të afërt që del nga spitali. Në një rast të tillë lëre që personat ta shohin emocionin në fytyrën tënde të përzierë me lot, sepse kjo do jetohet nga të tjerët si një çast me ndjeshmëri të rrallë dhe një përfshirje e fortë emotive.

Revista Jeta
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    "Carpe Diem"

Faqja 4 prej 6 FillimFillim ... 23456 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Numri juaj personal!
    Nga BruNe EmBeL në forumin Lojra dhe rebuse
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 07-11-2023, 13:11
  2. Kompjuteri Personal: Ditëlindja e 25-të
    Nga Davius në forumin Lajme nga informatika
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 07-08-2006, 11:52
  3. Google, motor kërkimi në kompjuterin personal
    Nga Miremengjes në forumin Lajme nga informatika
    Përgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 08-03-2005, 09:17
  4. Nje veshtrim mbi PS-ne sipas modelit te Kissingerit.
    Nga Enri në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 23-12-2002, 12:37
  5. Mbi presupozimet e Shpetimit tone personal, At. Kleopas i Rumanisee
    Nga Seminarist në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 16-11-2002, 18:48

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •