Close
Faqja 9 prej 25 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 247
    Texas Ranger Maska e Clauss
    Anėtarėsuar
    19-06-2003
    Vendndodhja
    Athens
    Postime
    1,483
    darius, gjej pak tragjik faktim qe megjithese shumica e postimeve ne kete teme jane ne midis sferes se shakase dhe skizofrenise, merresh me timin qe eshte plotesisht ne sferen e shakase. anyway, nuk kam ndermend te te tregoj arat, kerkoj te falur, nuk do perseritet. thnx.

genesis, asnjehere ne postimet e mia nuk eshte thene qe alexandri qe grek. po gjithshtu nuk eshte thene qe qe dhe ilir. sic te thashe une mund te flas vetem per ato qe di. ti nga ana tjeter, mbase eshte me mire te mos besh pergjithesime? shkrumboi? dogji? tradhtar? pergjithesime. cilet qytete dogji Alexandri ne Greqi? leri por..et Genesis, secili ka te tijat dhe bile me te mira. po fakti qe kudo me vone qe zinte rober (le ta themi, pergjithesojme) qytetare Tebane (ose me origjine nga) dhe i linte te lire cfare do te thote sipas teje? Alexandri beri ate qe duhej te bente. kaq thjeshte.
    Neroni? njerezit e tij? thjesht interpretime. une mund te thote qe ishte i cmendur. kaq aq fakte per tenden sa dhe per tim, zgjidh e merr.

per mbreterit te thashe nuk di. do te na shkruash?
    You were meant for me. Perhaps as a punishment.

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Tannhauser mos anashkalo, pėrgjigju:

Pse Aleksandėr "greku" e dogji Thebėn a bani shkrumb e hi sikur tė ishte hi i oxhakut e ia vuri pllugun e bani tokė hamullore?

Shtėpinė e Aristotelit nuk dogji se ishte mėsues i tij, por pėrse dogji Thebėn?

Pėrse gjatė hyrjes triumfale nė Athinė, nuk i shkeli kund kėmba nė tokė sepse ecte mbi kufomat e Juaja (grekėve)?????

Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    Citim Postuar mė parė nga pllugu
    Pėrse gjatė hyrjes triumfale nė Athinė, nuk i shkeli kund kėmba nė tokė sepse ecte mbi kufomat e Juaja (grekėve)?????
    avash..nuk eshte njesoj greku i sotem me ate te kohes te Lekos.
    Adresat e faqeve personale mund ti vendosesh ne profil por jo ne firme. Stafi i Forumit

.... ...
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Meqe po ben qyfyre dhe Claus, po shkruaj dhe une nja dy rreshta. (Nese na lejohet nga profesoret e historise ketu lol.)

Persa i perket incidentit te Thebes, eshte krejtesisht e pamundur ta gjykosh si incident i vecuar, pa patur parasysh gjeopolitiken, luftrat midis qytet-shteteve, perpjekjet e Athines per te kontrolluar (nepermjet taksave etj) qytet-shtetet e tjera etj etj etj. Dmth ka shume faktore qe duhet te analizosh. I pari qe me shkon ne mend, eshte lufta "proxy", ose shembulli qe Filipi donte t'i jepte "polis" e tjera ne rast rezistence. Mos te harrojme, qe Athinasit, me ne krye Dimostenin vajten te ndihmojne Theben, por pastaj dezertuan.

Gjithashtu, nuk mund te gjykosh mbi Theben duke u bazuar vetem me cfare beri Aleksandri. Ne fund te fundit, ishte akoma loja e Filipit. (Bile, me duket pak kredit i jepet Filipit nga historianet apo dhe ketu ne forum per formimin e ushtrise, dhe idese se bashkimit te qytet-shteteve greke.) Edhe dicka tjeter, "dashuria" e Filipit per Ilirine dihet, me pushtimet dhe vrasjet e tij. Ndoshta dikush do argumentoje ketu, kishte inat krushqit , njerezit e Olimbise, lol, tjeter ai muhabet.

Ne pergjithesi ne keto diskutime, ve re dicka qe flitet apo gjykohet nen prizmin e kuptimit "nacion-shtet" te shek 20-21. Realiteti eshte ndryshe. Paksa se kemi te bejme ne rastin e Greqise se lashte psh me qytet-shtete me ngjashmeri zakonesh, besimesh, gjuhe (deri ne nje fare mase) ne fund te fundit ishin entitete administrative (pervec te tjerash) te ndara, dhe ne konkurrence per dominim qofte ky territorial, apo ne emer te "demokracise" apo monetar, ushtarak etj. Ne rastin me te njohur Sparta vs Athina. (Tani, nqs Spartanet nuk jane greke tjeter ajo pune lol.)
    Nje analogji mund te behet me Europen mesjetare, apo deri ne traktatin e Westfalise. Mbreterite, principatat, dukatet (si i themi duchesses?) etj, pavaresisht nqs sot ndodhen nen nje territor nacion-shtet (Franca, Italia, Gjermania etj) ishin perpetualisht ne konkurrence, vasalitet ekonomik apo militar me njeri-tjetrin.

He se harrova, mbaj mend qe kam lexuar diku (s'me kujtohet se ku fatkeqesisht) qe Aleksandri i shpetoi per qime nje sulmi te papritur nga Taulantet kur ishte ne Iliri. Di gje njeri per kete pune?

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    He se harrova, mbaj mend qe kam lexuar diku (s'me kujtohet se ku fatkeqesisht) qe Aleksandri i shpetoi per qime nje sulmi te papritur nga Taulantet kur ishte ne Iliri. Di gje njeri per kete pune?

Aleksandri madh pushtoi Greqinė.

NUK pushtoi Epirin, as Spartėn as viset ilire, me pėrjashtim tė viseve tė Taulantėve sepse donte tė kishte dalje nė detin Adriatik.

Pėrse Aleksandri pushtoi njė hapėsirė aq tė madhe deri tek Hindia, dhe kėtė mundi t'a bėjė, ndėrkaq teritore aq tė vogla sikur Epiri, Sparta dhe viset ilire tė Dalmacisė e as Dardaninė nuk i pushtoi?

Kjo pyetje pėr tė gjithė veēanėrisht pėr Tannhojzer.

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar mė parė nga Clauss
    darius, gjej pak tragjik faktim qe megjithese shumica e postimeve ne kete teme jane ne midis sferes se shakase dhe skizofrenise, merresh me timin qe eshte plotesisht ne sferen e shakase. anyway, nuk kam ndermend te te tregoj arat, kerkoj te falur, nuk do perseritet. thnx.

genesis, asnjehere ne postimet e mia nuk eshte thene qe alexandri qe grek. po gjithshtu nuk eshte thene qe qe dhe ilir. sic te thashe une mund te flas vetem per ato qe di. ti nga ana tjeter, mbase eshte me mire te mos besh pergjithesime? shkrumboi? dogji? tradhtar? pergjithesime. cilet qytete dogji Alexandri ne Greqi? leri por..et Genesis, secili ka te tijat dhe bile me te mira. po fakti qe kudo me vone qe zinte rober (le ta themi, pergjithesojme) qytetare Tebane (ose me origjine nga) dhe i linte te lire cfare do te thote sipas teje? Alexandri beri ate qe duhej te bente. kaq thjeshte.
    Neroni? njerezit e tij? thjesht interpretime. une mund te thote qe ishte i cmendur. kaq aq fakte per tenden sa dhe per tim, zgjidh e merr.

per mbreterit te thashe nuk di. do te na shkruash?
    Dmth edhe Aleksandri mund te ishte i cmendur qe dogji Greket dhe me pas "shperndau kulturen greke". Ti nuk ke nevoje ta thuash se Aleksandri qe Grek, ajo thuhet ne shume menyra sot, ku nje nga kryesoret eshte qe "shperndau kulturen greke", dhe mundohet me cdo kusht te "ngushtohen" koherat qe Maqedonia ose te dali ne skene direkt pas Greqise, ose me Greqine, ose me pas Greqise si kohe.

Vetem Dardaneve nuk kane ci bejne ne ket mes se ata jane Trojane hesapi ,ndersa me Iliret ngaterresa fillon tek Hylljeni/Heleni Hyllusi.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar mė parė nga Lioness
    Meqe po ben qyfyre dhe Claus, po shkruaj dhe une nja dy rreshta. (Nese na lejohet nga profesoret e historise ketu lol.)

Persa i perket incidentit te Thebes, eshte krejtesisht e pamundur ta gjykosh si incident i vecuar, pa patur parasysh gjeopolitiken, luftrat midis qytet-shteteve, perpjekjet e Athines per te kontrolluar (nepermjet taksave etj) qytet-shtetet e tjera etj etj etj. Dmth ka shume faktore qe duhet te analizosh. I pari qe me shkon ne mend, eshte lufta "proxy", ose shembulli qe Filipi donte t'i jepte "polis" e tjera ne rast rezistence. Mos te harrojme, qe Athinasit, me ne krye Dimostenin vajten te ndihmojne Theben, por pastaj dezertuan.

Gjithashtu, nuk mund te gjykosh mbi Theben duke u bazuar vetem me cfare beri Aleksandri. Ne fund te fundit, ishte akoma loja e Filipit. (Bile, me duket pak kredit i jepet Filipit nga historianet apo dhe ketu ne forum per formimin e ushtrise, dhe idese se bashkimit te qytet-shteteve greke.) Edhe dicka tjeter, "dashuria" e Filipit per Ilirine dihet, me pushtimet dhe vrasjet e tij. Ndoshta dikush do argumentoje ketu, kishte inat krushqit , njerezit e Olimbise, lol, tjeter ai muhabet.

Ne pergjithesi ne keto diskutime, ve re dicka qe flitet apo gjykohet nen prizmin e kuptimit "nacion-shtet" te shek 20-21. Realiteti eshte ndryshe. Paksa se kemi te bejme ne rastin e Greqise se lashte psh me qytet-shtete me ngjashmeri zakonesh, besimesh, gjuhe (deri ne nje fare mase) ne fund te fundit ishin entitete administrative (pervec te tjerash) te ndara, dhe ne konkurrence per dominim qofte ky territorial, apo ne emer te "demokracise" apo monetar, ushtarak etj. Ne rastin me te njohur Sparta vs Athina. (Tani, nqs Spartanet nuk jane greke tjeter ajo pune lol.)
    Nje analogji mund te behet me Europen mesjetare, apo deri ne traktatin e Westfalise. Mbreterite, principatat, dukatet (si i themi duchesses?) etj, pavaresisht nqs sot ndodhen nen nje territor nacion-shtet (Franca, Italia, Gjermania etj) ishin perpetualisht ne konkurrence, vasalitet ekonomik apo militar me njeri-tjetrin.

A me hiq nje kuriozite mua po pate mundesi ?

E perkthe dot kete poshte.

Per ju tom sojerat e tjere - qe te dije dhe une nese ja vle me nejt ne debat:

Kush eshte Filipi i njohur si Filip Macemusi ?
    Po Ramandanaple ?
    Ku ndodhet Matacart ?
    Po Edoria dhe Fragusi ?
    Mbreti i kujt ka qene Medoni ne keto kohera ?

Dhe se fundi, kush di gje per origjinat kartagjenase te Olimbise mbeses se Garganeusit ?
    Po Garganeusi kush qe ?
    Cfare kishin te perbashket Fenikasit, Kartagjenasit dhe Etrusket ?
    Ku ndodhet kryeqendra e Fenikasve ?

Te shofim i her se sa ju vle lekura se ngelet duke na sjell gjera te sterlexuara.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyllien : 02-02-2007 mė 00:17
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Postime
    1,542
    Ne pergjithesi ne keto diskutime, ve re dicka qe flitet apo gjykohet nen prizmin e kuptimit "nacion-shtet" te shek 20-21. Realiteti eshte ndryshe.
    Ke te drejte. Eshte njesoj sikur nje lab te thote "Aulona avlli e parajses" apo kerthiza e botes
    Adresat e faqeve personale mund ti vendosesh ne profil por jo ne firme. Stafi i Forumit

.... ...
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Genesis, "monoglote" nuk jam, por njohurite e mia mese te zakonshme nuk shkojne pervec gjuheve me standarte te shek 20-21. Per versione/standarte me te kaluara, mbase i perkthejne profesoret ketu.

Citim Postuar mė parė nga Qafir Arnaut
    Ke te drejte. Eshte njesoj sikur nje lab te thote "Aulona avlli e parajses" apo kerthiza e botes
    Qafir, "merr syte e mi dhe shikoje" eshte nje shprehje. Meqe syckat e mi s'ti jap dot se mezi i kam, lol, atehere .... parajse ime, ferri yt . (j/k)

Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Postime
    1,542
    Qafir, "merr syte e mi dhe shikoje" eshte nje shprehje. Meqe syckat e mi s'ti jap dot se mezi i kam, lol, atehere .... parajse ime, ferri yt . (j/k)
    Javash moj mu befsh lanet
    se un jam me lab se ti vete

Faqja 9 prej 25 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Nacionalizmi si nocion dhe zbatimi i tij ne praktike!
    Nga Anton nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 24
    Postimi i Fundit: 14-09-2009, 17:27
  2. Partia Islamike Shqiptare
    Nga Hyllien nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 104
    Postimi i Fundit: 27-03-2004, 12:23
  3. Kadare - "Kombi shqiptar nė prag tė mijevjeēarit tė tretė"
    Nga Eni nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 03-01-2004, 04:24

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •