Close
Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 24
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Manchester, UK
    Postime
    1,079

Pershtypje

Vini re se si ndryshon raporti i rrefyeses dhe nenes se saj me buburrecat. Fillimisht perpiqen te gjejne ilac per ti shfarosur, ne pamundesi per ti gjetur i luftojne. E para vajza e vogel heq dore nga lufta duke kuptuar se buburrecat kane po aq te drejte ne ate dhome sa dhe ata te dyja. Me pas, me degradimin moral te nenes, dhe kjo dorezohet. Tani buburrecat ecin sovrane, dhe guxojne te ngjiten deri ne tavoline. Keshtu realizohet zvenitja e plote e personazheve duke i lene ato pa dallim nga zvarritesit e zinj.

Nje paralelizem tjeter i gjetur jane perpjekjet e vazhdueshme te femijeve, rrefyeses dhe Sergeit, per te gjetur fole me veze rosash te egra, qe mbase deri diku mund te simbolizojne lirine. Por ne ato vise, nuk kishte rosa te egra, por vetem buaj. Dhe ne perpjekjen e fundit per te gjetur rosa te egra, ata shohin ne fakt nje bretkose te gelltitet nga gjarpri, dalengadale, pa "nxjerre ze", ashtu sic jep shpirt ne krahun tjeter nderkohe dhe nena e rrefyeses.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Dr Rieux : 10-02-2005 mė 21:55
    Lulet edhe mund ti shkelin por Pranveren nuk mund ta ndalin dot.

Diabolis
    Anėtarėsuar
    21-01-2003
    Postime
    1,625

shekulli

“Lėkura e qenit” himn grave

E. Demo
    Si njė tren i fshehtė qė lidh Bratislavėn me Parisin. Romani mė i suksesshėm nė kėto 13 vjet i shkrimtarit shqiptar Fatos Kongoli, “Lėkura e qenit”, pas pėrkthimit sllovakisht nė dhjetor 2004, ėshtė hedhur nė qarkullim nė Francė dy ditė mė parė nga shtėpia botuese qė prej shtatė vjetėsh boton autorin, “Edition Rivages”. “Njė poemė e gjatė dashurie pėr gratė qė ai ka dashur. Fatos Kongoli ia del mbanė me dyluftimin mjeshtėror mes dėshirės seksuale dhe fatkeqėsisė. Lėkura e qenit ėshtė njė himn pėr gratė. Ėshtė gjithashtu tragjedia e njė bote tė mbytur nė lotė.” Me kėtė koment tė parė tė botuesit “Rivages” ėshtė prezantuar “Peau de chien” (Lėkura e qenit). Protagonist i kėtij romani ėshtė Krist Tarapi, njė personazh qė me kėtė mbiemėr simbolik, Tarapi, nuk ka bėrė asgjė tė rėndėsishme nė jetėn e vet, pėrpos se ėshtė hedhur i pasigurtė nga njė marrėdhėnie seksualo-erotike nė tjetrėn. Madje me mend ai tradhton edhe gruan e tij tė sapovdekur Margėn, pasi ka takuar shoqen e tė bijės Lorėn, e cila e hedh nė ngasjet e hershme, me gratė qė kanė lėnė gjurmė nė jetėn e tij.
    Fatos Kongoli me kėtė roman na bind se po i jep letėrsisė shqipe antiheroin e vazhdueshėm, individin dje i “tredhur” nga izolimi ideologjik, njė individ pa jetė private, ndėrsa sot i pėrpėlitur nė krizėn e identitetit tė personaliteti tė shumėfishtė qė jeton nė njė shoqėri nė krizė, ku ėshtė futur prej mė shumė se njė dekade shoqėria shqiptare e tranzicionit. Kjo ėshtė jeta e Krist Tarapit e cila “bėri” qė “Lėkura e qenit” tė vlerėsohet si romani mė i mirė i vitit 2004, botim i “Toena”, ndėrsa shkrimtari i tij tė marrė ēmimin mė tė lartė kombėtar pėr letėrsinė qė ka marrė ndonjė shkrimtar i gjallė tek, “Penda e Artė”.
    Fatos Kongoli u lind nė Elbasan nė vitin 1944. Ndėrmjet viteve 1961-1964 ndjek studimet pėr matematikė nė universitetin e Pekinit. Me prishjen e marrėdhėnieve kthehet dhe vazhdon studimet nė Shqipėri dhe diplomohet nė Universitetin e Tiranės.
    Nė vitet 1968-1969 punon si mėsues matematike nė fshat. Pėr pesė vitet mė pas punon si redaktor i gazetės letrare “Drita”, nė 1977-1992 redaktor nė shtėpinė botuese “Naim Frashėri”, nė 1995-1998 gazetar nė tė pėrditshmen “Rilindja Demokratike”. Me romanin “I humburi”, Kongoli, heq pėrfundimisht dorė nga tė gjitha angazhimet politike-intelektuale dhe hyn seriozisht nė letėrsi, duke sjellė me radhė ciklin e romaneve “Burgjet e kujtesės”, “Lėkura e qenit” dhe vetėm njė muaj mė parė romanin “Te porta e Shėn Pjetrit”.
    Shtėpia botuese “Rivages” me qendėr nė Paris, ka botuar nga ky autor “I humburi” (Le Paumé), 1997, “Kufoma” (L“ombre de l“autre), “Dragoi i fildishtė”, “Ėndrra e Damokleut” (Le rźve de Damoclčs), madje kėto dy tituj tė fundit janė ribotuar nė format xhepi po nga “Rivages”. Romanet janė pėrkthyer nė frėngjisht nga Edmond Tupja.
    “Lėkura e qenit” do tė hidhet nė qarkullim nė vjeshtė nė Gjermani, dhe autori pritet tė nėnshkruajė kontratėn pėr pėrkthimin e kėsaj vepre polonisht.
    wrong verb

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Manchester, UK
    Postime
    1,079
    Kongoli: Cmimi "Nobel", shume larg per mua

E Marte, 08 Nentor 2005

"Endrra e Demokleut", romani i ngjizur ne vitin 1997, ishte ai qe e kurorezoi Fatos Kongolin, fitues te cmimit "Balkanika". Ndersa 2 dite me pare, ai u cilesua si shkrimtari me i mire i panairit te 8-te te librit. Dhe pse refuzon te kete romane te tij qe i ka me perzemer, nuk i shpeton pa permendur faktin qe "Lekura e Qenit" dhe "Dragoi i Fildishte", jane romanet qe kane brenda biografine e tij, madje ne shume raste gjenden edhe pershkrime autentike te situatave, ne te cilat shkrimtari eshte ndodhur shpesh here. Ka fituar 3 here cmimin "Penda e argjendte" dhe vetem nje vit me pare, ne 2004-en, u kurorezua me cmimin "Penda e arte".

Flet shkrimtari Fatos Kongoli

U cilesuat si shkrimtari me i mire i panairit te 8-te te librit, si ndjeheni?

Per mua dhe per kedo, ky eshte nje vleresim i larte, po te kemi parasysh edhe numrin e madh te autoreve qe ishin kandidate per kete cmim. Dhe kjo eshte dicka shume e vecante dhe shume mbreselenese.

Ky nuk eshte cmimi i pare per ju?

Po, kjo pyetje me ve pak ne siklet, por mund te them se eshte nje kenaqesi shume e madhe, dhe ne fund te fundit, cmimet nuk merren vetem sepse ti i deshiron ato, dhe pse une i kam deshiruar shume ato. Por jane te tjere ata qe vleresojne dhe qe gjykojne, se nje cmim i tille eshte i merituar prej teje. Dhe cmimet qe une kam marre, jane dhene nga juri krejt te ndryshme, e kjo me ben te mendoj se tek e fundit, une vertet i kam merituar keto cmime. Jane fryt i punes sime nder vite dhe besoj qe nuk ka asnje shkrimtar, sado i madh qe te jete ai, te mos ndjeje kenaqesi per cmimet qe merr, sado modest qe te jete ai.

Jeni i pari shkrimtar shqiptar qe fitoni cmimin "Balkanika", e quani rastesi apo jo?

Une jam i pari dhe i vetmi shqiptar qe deri tani jam nderuar me kete cmim, dhe pse ne te kane marre pjese disa shkrimtare te tjere. Por edhe une kam konkurruar dhe here te tjera ne kete konkurs, dhe vetem te treten here qe une konkurova, u kurorezova si fitues. Por serish dua te them, se cmimet i japin te tjeret dhe neve na mbetet vetem kenaqesia kur mesojme se jemi ne fituesit.

Shume pak preferojne te permendin emrin e nje vepre te tyre, per ta cilesuar si me te miren. Po ju?

Edhe miqve te mi i them shpesh, qe dobesia ime eshte gjithmone per librin tim te fundit. Sepse librat pararendes tashme e kane zene nje vend te tyre, kane shkuar tek lexuesi dhe vleresimi i tyre cilido qe te kete qene, ai tashme eshte dhene. Ndersa romani me i fundit eshte si ai femija me i vogel, qe gjithmone ka nevoje per perkrahje. Por mund te them se, disa prej librave te mi kane qene me fat, si "I humburi", i cili vetem ne shqip ka pasur 4 botime dhe ne 4 gjuhe te huaja. Nje fat te ngjashem duket se do te kete edhe "Lekura e Qenit".

Pothuajse ne cdo moment ishit prezent ne stenden e Toenes gjate panairit, deshire e juaja kjo?

Ishte deshire e imja qe te shihja sesi shkonin librat e mi dhe te kisha nje kontakt direkt me lexuesin, pasi eshte kenaqesi e vecante te njohesh lexues, te cilet nuk i ke pare kurre. Dhe vija re, se disa me njihnin e te tjere jo, por qe serish interesoheshin per librin tim. Me vinte mire qe nje pjese e lexuesve, vinin enkas per librin tim.

Z. Kongoli, e synoni "Nobel-in"?

As nuk e coj neper mend, eshte shume larg per mua nje cmim i tille.

Pse jo?

Mendoj qe Kadareja e meriton kete cmim, pavaresisht nese e ka marre apo jo, por qe mund ta marre neser. Sa per veten time, eshte nje gje qe nuk e kam menduar ndonjehere, eshte nje cmim shume i larte. Dhe qe te marresh nje cmim te tille, duhet te jesh i propozuar, me sa di une, askush nuk e ka propozuar emrin tim deri tani. Dhe sigurisht qe do te isha dakord nese do te me propozonin, por nuk jam une personi qe mund te them se jam i denje per te garuar per ate cmim, apo jo. Por as me shkon ne mendje nje gje e tille.

Jeni kryetar i jurise se konkursit letrar "Penda e Arte & Penda e Argjendte", si eshte ecuria e tij?

Nuk eshte e lehte te drejtosh nje juri konkursi, pasi kjo pune kerkon shume kohe dhe te braktisesh te gjithe punet e tua. Dhe ne keto momente po vijojme me leximin e 190 veprave, per te nxjerre fituesit. Por nje pjese e tyre jane te lexuara me pare prej nesh dhe kjo na krijon disa lehtesira. Por, po mundohem qe te jem shume i paanshem, pasi nje pjese e mire e shkrimtareve jane te njohur prej meje, miq ne disa raste. Dhe me siguri qe do te kete edhe qejfmbetje.

Mendoni qe 2 muaj e gjysme jane mjaftueshem per te lexuar te gjitha veprat?

Ne pamje te pare, duket sikur nuk eshte nje kohe e mjaftueshme, ndersa po te kemi parasysh qe nje sere veprash jane te lexuara tashme prej nesh gjate vitit, ceshtja thjeshtohet. Dhe eshte krejtesisht e mundur, qe asnje veper te mos mbetet pa lexuar.

Anisa YMERI

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Manchester, UK
    Postime
    1,079
    Kongolit i jane dashur pese libra dhe 15 vjet krijimtari per te pastruar shpirtin dhe kujtesen nga te zinxhiret e nje kohe te shkuar ne ciklin Burgjet e Kujteses (I humburi, Kufoma, Dragoi i fildishte, Endrra e Damokleut, Lekura e Qenit). Tani eshte gati te merret me te tashmen.

Kam lexuar per se dyti romanin e tij te fundit "Te porta e Shen Pjetrit" dhe pershtypja e pare eshte pergjithsisht pozitive. Nje profesor universiteti me martesen ne prag te deshtimit, papritur gjendet viktime e nje atentati me bombe ne makine. Pak ore me pas nje i ri gjendet i vrare me nje plumb pas koke ne makinen per te cilet dyshohet se ka ngritur atentatin ne fjale. Menjehere pas kesaj shoqeruesi i tij ne makine zhduket pa lene gjurme. Vijojne me pas tre kendveshtrime (dhe njekohesisht rrefime) te ndryshme per ngjarjen ne fjale. Shpirti ende i padale i profesorit ne reanimacion reflekton mbi degradimin e marredhenies se tij martesore dhe lindjes se nje dashurie te re te cilen ai nuk gjen dot guxim ta shpalle, e nderkohe kjo mosshpallje i krijon nje vuajtje sizifiane ne castet e mbrame te gjallimit ne kete bote. Nje inspektor krimi qe i trembet nje dosjeje hetimore qe te con drejt emrave te njerezve te pushtetit (nje minister dhe nje deputet qendrojne pas nje investimi ndertuar me para te pista) ndodhet nen trysnine dhe friken e atentati te mundshem ndaj tij, ashtu sic i ka ndodhur me pare kolegeve te tij qe kane guxuar te kalojne cakun e lejuar. Nje i ri nga ata qe quhen "cecene" dhe "shpellare" ne Tiranen e sotme pasi ka marre vesh lajmin e vrasjes se shokut te tij ngujohet per tju ruajtur vrasesve qe nuk i njeh, ne pritje te dokumentave te fallsifikuara per te ikur nga Shqiperia. Ndersa kendveshtrimet perparojne drejt nje pike kritike duke i lene vendin njera tjetres, krijohet nje tension gjithnje ne rritje tek lexuesi: a do shpetoje profesori? a do clirohet nga barra e tij sizifiane ? a do te arrije i ngujuari te ike ? a do te arrije me pare inspektori tek ai apo vrasesit pa emer ? Nejse une nuk po e bej si Beni Hill (qe i tregon nje shikuesi se kush eshte vrasesi i nje filmi policesk qe pa filluar filmi).

Fatos Kongoli duket se trajton disa linja njeheresh per te perfshire sa me shume segmente te shoqerise se sotme shqiptare. Ne liber gjen intelektualin dhe te pashkollin, te kamurit e bllokut dhe moteleve buze bregdetit dhe "shpellaret e Cecenise", inspektorin e policise qe ende si ka perzene skrupujt morale dhe pronarin mafioz qe i nderron sekretaret adoleshente cdo gjashte muaj. Ashtu si thuajse te gjithe individet perberes te librit, kemi te bejme me nje shoqeri qe ende perpelitet nga dhimbjet e nje trazicioni pa fund.

Gjithsesi Porten e Shen Pjetrit me duket se eshte nje shkalle me poshte se shumica e krijimtarise se meparshme te Kongolit. Gjithashtu menyra e rrefimit ku e njejta ngjarje shtjellohet nga kende te ndryshme eshte perseritur shpeshhere ne vepren e tij. Sidoqofte them se Porta e Shen Pjetrit eshte nje sprove e suksesshme per te pasqyruar shoqerine e sotme shqiptare. Lexojeni po patet mundesi.

Administratore Maska e Fiori
    Anėtarėsuar
    27-03-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    3,016

Fatos Kongoli

Fatos Kongoli lindi nė vitin 1944. Ai njihet si njė nga fitgurat kryesore dhe pėrfaqsuese tė letėrsisė bashkėkohore shqiptare.

Kongoli, lindi nė Elbasan dhe ka studiuar matematikė nė Kinė. Pjesėn mė tė madhe tė jetės sė tij ja pėrkushtoi matematikės, ndėrsa nė vitet 90tė, pas-diktaturės, ai filloi t'i prezantohej publikut duke shprehur dhe talentin e tij tregues. Mė pas ka punuar pėr njė kohė tė gjatė si gazetar dhe redaktor nė Shtėpinė Botuese "Naim Frashėri".

Novela e tij e parė, titulluar “I Humburi” (Tiranė, 1992) pėrshkruan ngjarjet e Marsit 1991, kur gati 10,000 refugjatė shqiptarė ju drejtuan brigjeve detare pėr tju larguar Shqipėrisė sė asaj kohe. Personazhi kryesor, Thesar Lumi ose I Humburi, pėrfaqson gjithė tė humburit e tjerė tė cilėt hedhin sytė drejt horizonitit me njohurinė e plotė se “Egzistenca ‘e tyre’ ėshtė njė egzistencė mediokre, e cila i ka rrėnjėt tek asgjėja e qė nuk shkon gjėkundi”. Lumi, pasi provon tė largohet nga Shqipėria (si gjithė tė tjerėt), momentin e fundit ndryshon mėndjen dhe kthehet sėrisht nė shtėpi. “U ktheva nė lagjen time nė mbrėmje. Asnjė nuk mė pa tė ikja dhe asnjeri nuk mė pa kur u ktheva.”

‘I Humburi’ u publikua pėr herė tė parė nė 1992, nė njė edicion tė pėrbėrė nga 10,000 kopje. Pas pesė romaneve tė ciklit "Burgjet e kujtesės" Fatos Kongoli befasoi pėrsėri lexuesin me romanin "Te porta e Shen Pjetrit".

Fragment nga “Te porta e Shėn Pjetrit”

"… U ula pranė tij. Ai mė pyeti nėse dėshiroja tė pija pak uiski me tė dhe unė iu pėrgjigja jo, nuk i pėrdorja pijet alkoolike. Bosi nuk mė detyroi tė pija. Nė vend tė kėsaj mė kėrkoi tė ngrihesha nė kėmbė, tė qėndroja pėrpara tij, dhe unė u ngrita, qėndrova nė kėmbė pėrpara tij. Ai mė kėrkoi tė zhvishesha dhe unė zura tė zhvivesha duke i hedhur rrobat te kėmbėt e mia, derisa mbeta lakuriq. Ai e mbushi edhe njė here goten e uiskit dhe zuri tė mė vėshtronte nė heshtje. Pinte uiski dhe vetėm mė vėshtronte. Pastaj mbėrriti ēasti i tmerrshėm…"

Novela nga autori :

"I humburi"
    "Kufoma", Tiranė 1994
    "Dragoi i fildishte", Tiranė 1999
    "Endrra e Damokleut"
    "Lekura e qenit", Tiranė 2003

Te porta e Shėn Pjetrit

Novelat e Kongolit janė pėrkthyer nė Frėngjisht, Gjermanisht, Italisht, Greqisht dhe Sllovakisht.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  

Administratore Maska e Fiori
    Anėtarėsuar
    27-03-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    3,016
    Intervistė e dhėnė nė dhjetor tė 2004, pas marrjes sė ēmimit Penda e Artė:

Njeriu qė kur lind ėshtė i dėnuar me vdekje

Tė shkruarit ėshtė gjėja mė demokratike. Letėrsia ėshtė gjėja mė mashtruese, tė bėn tė mos njohėsh veten. Atėherė pėrse shkruan Fatos Kongoli?

Cerebral, jo euforik, jo se e ka tė kursyer tė qeshurėn, megjithėse nė njė ese tė vetėn shkruan se ėshtė nga ata njerėz qė qesh edhe kur i vjen pėr tė qarė.

“Kur fillova tė kuptoj ē'ėshtė letėrsia ishte vonė tė kthehesha mbrapsht”,- thotė Fatos Kongoli, i cili nė kėtė 10- vjeēar ėshtė shkrimtari mė besnik i lexuesit shqiptar.

Letėrsia e tij nė mėnyrė llogjike ėshtė bėrė e pranishme nė gjuhėt e botės, dhe vazhdon tė bėhet nė gjuhė tė tjera, fjala vjen si sllovakishtja. Romani i tij i fundit “Lėkura e qenit” u botua kėtė muaj nė Sllovaki. Fatos Kongoli u vlerėsua me Ēmimin mė tė madh tė letėrsisė shqipe “Penda e Artė”, ēmim qė jepet pėr karrierėn e njė shkrimtari. Para kėtij ai ėshtė tre herė fitues i “Pendės sė Argjendtė”, me tre romane tė ciklit “Burgjet e kujtesės”

Letėrsia nuk ėshtė pėr Kongolin garė njėqind metėrshi, kush do tė presė shiritin i pari. Eshtė njė maratonė e tėrė. Dikush mund tė hyjė nė panteonin e saj menjėherė siē ndodhi me Viktor Hygonė, por mund tė hyjė edhe pas 200 vjetėsh siē ndodhi me Aleksandėr Dymanė, pavarėsisht se pėr kaq kohė mbetet njė nga autorėt mė tė lexuar. Me pak fjalė format e racizmit ekzistojnė nė letėrsi. Nuk ka dyshim qė ekzistojnė edhe nė letėrsinė shqipe. Ashtu si personazhet e tij qė hidhen nė jetė nga njė lloj providence, (Kongoli pohon se providenca ėshtė i vetmi element mistik nė librat e tij), ai mendon se edhe atė vetė e hodhi drejt letėrsisė njė lloj providence. Kjo mund tė pranohet, por nė fakt nuk pėrputhet me pėrpjekjet kokėforta qė shkrimtari shfaq nga njėri roman nė tjetrin, pėr njė letėrsi qė identifikohet qartė si e Fatos Kongolit. Stili i thukėt, personazhe tė pafe, qė duket sikur vėrtiten si nė atė rreth njerėzish tek “Burgu” i Van Gogh-ut. Letėrsia, sipas Kongolit, nuk ka si tė jetė euforike kur jeta nuk tė ofron asgjė tė tillė. Ajo ka dekorin mashtrues, por plani i dytė, pak a shumė ai plan i dytė i aktorit sipas Brehtit, ē'ndodh pas tij, ky ėshtė sipas Kongolit pėr t'u diskutuar, pėr t'u marrė nė shqyrtim, e qė ia vlen tė shkruhet. Pas marrjes sė Ēmimit “Penda e Artė” shkrimtari tregon pėr jetėn e tij nga fėmijėria, pėr fundin e rinisė sė lumtur nė vitet 70, pengesat e tė atit kundėr letėrsisė sė tij, pėr kohėn kur bėri letėrsi tė cilėn e quan pa pikė modestie “surrogato” dhe tek e fundit ēdo tė thotė tė bėsh letėrsi nė njė vend tė vogėl nėn njė trysni dhe ankth ndoshta jotipik pėr vendet e mėdha e me njė traditė tė shkruari shekullore, por nėn trysninė dhe ankthin natyror tė ēdo njeriu tė gjallė mbi dhe.

Pyetje : Le ta fillojmė me atė pjesėn joletrare tė shkrimtarit, qė ka ndikim jo tė zakontė nė krijimtari, me fėmijėrinė. Keni lindur nė Elbasan, si ka qenė fėmijėria juaj atje?

Pėrgjigje : Fillimisht mund tė them se unė nuk e di datėlindjen time tė saktė. Zyrtarisht ėshtė 12 janar 1944. Nė familje tradicionalisht vazhdojmė tė festojmė si datėlindje datėn 7 dhjetor 1943 dhe mė shpjegojnė se jam regjistruar njė muaj me vonesė, pėr arsye se ishte operacioni i dimrit dhe im atė ishte partizan. Kishin frikė tė mė regjistronin se mos pėsoja ndonjė gjė. Por nėna mė thotė se edhe data 7 dhjetor mund tė mos jetė e saktė. Kėshtu qė unė nuk jam i sigurtė pėr datėlindjen time.
    Nė Elbasan kam jetuar deri nė moshėn 3 vjeē, kohė kur im atė pedagog nė Normalen e Elbasanit, u transferua nė Tiranė. Qė atėherė prej 58 vjetėsh banoj nė Tiranė. Nė Elbasan kthehesha shpesh, sepse aty kisha gjithė tė afėrmit, moshatarė me mua. Ndihem shumė elbasanlli, pavarėsisht se kam jetuar gjithė jetėn nė Tiranė. Nga fėmijėria e hershme mbaj mend shtėpinė ku kam lindur, sado e ēuditshme tė duket unė e mbaj mend. Ka qenė shtėpia ku banonte im atė, mė pas banonte gruaja e njė xhaxhai i cili u internua. Kjo grua tregonte shumė bukur pėrralla dhe ka ndikuar shumė tek fantazia ime. Mbaj mend shėtitjet nė bedenat e kalasė, kur shkoja muajve tė verės. Shkonim pėr tė gjetur vezė zogjsh, vezė laraskash. Mbaj mend larjet nė lumin shkumbin, mbaj mend gjyshen, gjyshen nga nėna, njeriu qė kam dashur mė shumė. Ajo ka jetuar gjatė.
    Fėmijėria ime ka qenė njė vend qė quhej “Tre urat”, nė Elbasan. Aty bashkoheshin disa vija uji qė pėrshkonin qytetin, lagjet e vjetra gati mesjetare, aty fusnim kėmbėt nė ujė. Fėmijėria ime ka qenė pazari i vjetėr te rrapi i Bezistanit ku dilnim nė ditėt e pazarit. Kėto janė kujtimet e mia.

Pyetje : Elbasani ka festuar gjithmonė njė festė pagane, ditėn e verės. Pėr kohėn qė flasim, nuk do tė vononte qė Shqipėria tė bėhej laike. A kryhej nė familjen tuaj ndonjė ritual besimi?

Pėrgjigje : Ah, feja. Mund tė them se tė dy prindėrit e mi vijnė nga familje myslimane. Familja nga nėna ishin myslimanė bektashi. Por edhe nga familja e nėnės, edhe nga ajo e tim eti, nuk kam pasur ndonjė traditė fetare dhe kanė qenė pothuaj laik. Xhaxhallarėt e mi ishin intelektualė dhe nuk kishte pse tė ishin fetarė. Ishin njerėz qė kishin studiuar nė shkolla nė perėndim ose universitetet nė Turqi dhe kishin formim laik dhe demokratik, si mund tė thuash. Unė nuk kam asnjė edukatė fetare, aq mė pak im atė. Ai ishte komunist dhe nuk kishte si tė kishte besim fetar. Megjithatė pėr shumė vite me radhė unė mbaj mend qė edhe nė shtėpinė tonė, kur vinte festa e Bajramit ne e festonim, si tė gjithė. Ne fėmijėt pėrfitonim nga kjo festė, pasi na bėnin dhurata, na gostisnin me ėmbėlsira, na bėnin rroba tė reja, na pėrkėdhelnin. Ka qenė dita mė e kėndshme pėr ne fėmijėt, kur nuk hanim dajak, as qortoheshim. Por mė vonė, bashkėshortja ime ishte ortodokse, tek ne festoheshin edhe pashkėt. Kjo vazhdon edhe sot pėr inerci. Unė nuk mund tė them se kam njė traditė tė besimit fetar tė vjetėr apo tė re nė familjen time.

Pyetje : Personazhet tuaj duken njerėz tė zhveshur nga parimet e moralit, qė provojnė dilema tė forta edhe ndaj besimit. Romanin tuaj tė fundit “Lėkura e qenit”, mund ta quash ndryshe roman pėr njė njeri tė pafe. Mendoni se ka ndikuar ky formim juaji laik edhe nė letėrsinė tuaj?

Pėrgjigje : Unė mendoj se kjo ėshtė vendimtare dhe nė ato qė shkruaj kjo pasqyrohet. Po t'i marrėsh tė gjithė librat e mi tė shkruar pas viteve '90 e kėtej, ky problem del vazhdimisht. Eshtė njė temė qė mė tėrheq qė nuk mund tė rri pa e shfaqur, kėtė fakt qė unė nuk kam kurrfarė edukate fetare, po kjo s'do tė thotė qė unė jam kundėr feve. Unė kam njė respekt pėr tė gjitha fetė, dhe personazhet e mi, nuk shfaqin pėrbuzje ndaj feve, pėrkundrazi. Ata shfaqin kėtė botėkuptim timin qė unė do ta quaja prapė botėkuptim laik dhe qė nuk bie nė kundėrshtim me faktin qė ekzistojnė besimet, tė cilat janė njė gjė e ēmuar pėr njerėzit. Dhe fakti qė unė nuk jam besimtar ose praktikant, nuk ka tė bėjė fare me ketė. Nė librat e mi, unė merrem me lėkundjet si tė thuash fetare, besimtare tė personazheve tė mi, ku dalin qė nga Buda, Krishti, Muhameti, dhe pak a shumė ballafaqohen me personazhet, si nė rastin e “Lėkura e qenit”. Mė ka dalė vetvetiu se ky personazh beson nė njė providencė. Ky ėshtė i vetmi element mistik nė librat e mi. Nė pikėpamje tė tjera janė libra, nuk do tė thoja tė pafe, do tė thoja se deri kėtu shkon kontakti i tyre me botėn e besimit.

Pyetje : Ē'mund tė thoni pėr rininė e hershme e tė vonė, kohė kur keni jetuar nė njė vend totalitar, nė njė shoqėri tė sunduar nga demagogjia?

Pėrgjigje : Puna nuk ėshtė dhe kaq e thjeshtė, sepse nė fėmijėri dhe nė rininė e hershme unė nuk kisha dyshime dhe nuk mendoja pėr kėto probleme tė lirisė dhe tė drejtave tė njeriut. Im atė siē thashė, ka qenė ish-partizan komunist dhe atė edukatė mė jepte. Ai ishte njė intelektual, por me bindje tė formuara komuniste tė cilat kėrkonte tė na i jepte edhe neve fėmijėve tė tij. Shkolla, gjithė programi shkollor i ndėrtuar nė atė kohė, mbante kėtė vulė, tė ideologjisė sė kohės dhe tė them tė drejtėn, unė nuk kam qenė aq gjeni largpamės sa tė kuptoja shtypjen shoqėrore tė kohės, sepse edukata ime ishte e tillė. Kėshtu qė dyshimet filluan tė lindnin mė vonė. Dyshimet filluan kur unė u largova nga Shqipėria, mbarova maturėn dhe vajta me studime nė Kinė, nė njė mjedis krejt tjetėr, ku rashė nė kontakt me njerėz qė nuk ishin tė indoktrinuar si unė, njerėz tė lirė, studentė nga tė gjithė vendet e botės. Dhe sado budalla tė jesh, kontaktet luajnė rol tė jashtėzakonshėm. Vetėm mund tė them se ajo ka qenė periudha kur mua zunė tė mė lindnin dyshimet dhe nė fakt kėto unė i kam shprehur tek romani “Dragoi i fildishtė”…

Pyetje : Pavarėsisht se Kina ishte e kampit komunist?

Pėrgjigje : Po sigurisht dhe vazhdon tė mbetet si organizim komunist. Po atėherė Kina, pėrveē tė tjerave, kalonte njė periudhė tė vėshtirė ekonomike dhe varfėria dukej sheshit. Unė e kam pėrshkruar kėtė nė roman. Pra dua tė them lėkundjet e mia tė para kanė nisur nė Kinė dhe kėto sigurisht ishin vetėm dyshime, shumė tė druajtura. Unė nuk i pėrkas njė familjeje qė ka qenė e persekutuar gjithė jetėn. Ata s'kishin nevojė ta zbulonin shtypjen shoqėrore, ata e pėsonin. Unė nuk kisha pėsuar gjė nė kurrizin tim deri atėherė. Mund tė thoshja se jeta ime ka qenė deri nė fillim tė viteve 70, e qetė, gati-gati e lumtur dhe mesa duket njeriu fillon e bėhet esėll mbasi e pėson nė kurrizin e tij, qė t'i shohė disa tė vėrteta nė sy dhe qė tė kuptojė dhimbjen njerėzore.

Pyetje : Kur ndodhi kjo?

Pėrgjigje : Kjo efektivisht ndodhi nė fillim tė viteve 70, kur Shqipėria hyri nė njė periudhė vėrtet ēmendurie. Individualisht im atė u pėrjashtua nga Partia, megjithėse ne nuk pėsuam atė qė pėsuan tė tjerėt, internime apo burgime. Sidoqoftė ne nuk konsideroheshim si tė tjerėt. Konsideroheshim “tė papėrshtatshėm”, johigjienikė, konsideroheshim siē thuhej atėherė “njerėz me hije”. Dhe unė ju siguroj se kur fillon e provon konkretisht shtypjen mbi kurrizin tėnd atėherė je nė gjendje tė kuptosh dhimbjen njėmijėfish mė tė rėndė tė tė tjerėve qė kishin hyrė burgjeve, kishin pėsuar internime. Kjo filloi tė mė mundojė shumė dhe sigurisht u pasqyrua nė gjithė librat e mi.

Pyetje : Ēfarė keni shkruar atėkohė?

Pėrgjigje : E kam thėnė dhe herė tė tjera, qė unė kam studiuar pėr matematikė dhe e lashė zanatin tim nga qejfi pėr tė bėrė letėrsi. Kjo ndodhi nė njė kohė kur nuk e dija ē'ėshtė letėrsia dhe si mund tė bėhet letėrsia. Mbasi botova 2-3 tregime, nė gazetėn “Drita” dhe nė revistėn “Nėntori”, kujtova se u bėra shkrimtar dhe e lashė profesionin pėr t'iu futur gazetarisė. Kėtė e kam pėrshkruar dhe nė romanin “Lėkura e qenit”, dhe nė mėnyrė mė sintetike nė njė ese me titull “Njė ėndėrr evropiane mes Al Paēinos e Kavabatės”. I gjithė kodi im letrar them se pėrmblidhet aty.

Pyetje : Eshtė e vėrtetė se nisėt tė shkruanit kur nuk ishit mė i lumtur, se pėrgjithėsisht shkruhet sepse nuk jemi tė lumtur? Ēfarė zėvendėson letėrsia?

Pėrgjigje : Vėrtet kjo ėshtė njė pyetje shumė interesante. Ndoshta do tė perifrazoja njė shkrimtar qė thotė “Shkruaj, sepse nuk mund tė mos tė shkruaj”. Dhe kjo vjen si diēka e vetvetishme, si kėrkesė e brendshme e jotja. Pėrshembull tė thuash se im at qė ishte artist, violinist, kompozitor, mė nxiti t'i futesha letėrsisė, nuk ėshtė aspak e vėrtetė, sepse ai gjithė jetėn u pėrpoq pėr tė kundėrtėn. Ai mė nxiti vazhdimisht e deri nė fund qė unė tė mos merresha as me letėrsi e as me ndonjė lloj arti, sepse ai duket e kishte kuptuar qė nė njė vend si Shqipėria, nė njė regjim diktatorial pėr tė cilin ai kishte luftuar pėr ta sjellė nė fuqi, por i kishte sjellė edhe atij njė zhgėnjim total, si artist, bėri ēmos qė unė tė merrem me njė gjė krejt tjetėr jashtė letėrsisė dhe arteve. Mė dekurajonte vazhdimisht. Nėse kam studiuar matematikė kėtė e kam bėrė me kėmbėnguljen e tim eti. Unė i pėrkas njė brezi pėr tė cilin fjala e prindit ishte ligj, ishte urdhėr. Unė nuk e diskutoja fjalėn e tij qė “ti do tė studiosh matematikė e pikė”. Megjithatė jeta bėri tė vetėn dhe unė iu ktheva dobėsisė sime.
    Unė nuk e kuptoj pse. Vėshtirė ta shpjegoj, ndoshta ėshtė diēka qė vjen nga providenca, pėr tė pėrdorur shprehjen qė iu pėlqen personazheve tė mi. Ndoshta njė providencė mė shtynte drejt tryezės e tė shkruaja, derisa arriti njė ditė qė unė tė kuptoja se ajo qė shkruaja unė nuk ishte njė letėrsi, ishte njė surrogato letėrsi, dhe u pendova jashtėzakonisht qė kisha lėnė zanatin. Pėrveēse s'bėja dot letėrsinė qė duhej, ishte e rrezikshme se edhe mund ta pėsoje, tė paktėn pėr mėnyrėn si e shihja unė letėrsinė. Pikėrisht dua tė dal tek ajo qė thatė ju. Nė vėshtrimin tim letėrsia buron nga njė dhimbje njerėzore dhe tė jepje dhimbjen njerėzore nė njė epokė kur mendohej qė njerėzit detyrimisht ishin tė lumtur, atėherė tė prishin edhe gjuhėn, por disave u “ėshtė prerė” edhe koka, dihen. Kur fillova tė kuptoj ē'ėshtė letėrsia ishte vonė tė kthehesha mbrapsht, kėshtu qė u shtyva brenda njė tuneli tė errėt, pa ndonjė shpresė, por gjithmonė duke akumuluar.

Pyetje : Kishit konkurrentė pėr Ēmimin “Penda e Artė”?

Pėrgjigje : Mund tė mos ma bėnit mua kėtė pyetje. Janė studiuesit, lexuesit, komisioni qė bėri vlerėsimin. Sigurisht unė jam i lumtur qė m'u dha ky ēmim qė iu ėshtė dhėnė figurave tė tjera tė shquara qė nga Dhimitėr Paskoja, Lasgush Poradeci etj. Unė mendoj se letėrsia shqipe ka autorė, majde shumė autorė, por me sa duket juria qė vendosi pėr kėtė ka pasur parasysh disa fakte. Nuk e kam zakon tė flas me kėtė gjuhė qė do flas mė poshtė, por besoj se ēka e ka shtyrė jurinė nė kėtė vendim ka qenė krijimtaria ime e 10-12 viteve tė fundit. Me njė cikėl prej 5 romanesh qė janė pritur mirė nga kritika dhe lexuesi shqiptar, qė janė vlerėsuar nga juri tė ndryshme nga viti 95-2004.

Pyetje : Shkruani tė shumtėn e kohės, po leximi ē'kohė ju zė? Keni pasur ndikim nga autorė?

Pėrgjigje : Nuk i kam mbyllur hesapet me leximin, veē nuk lexoj me atė intensitet qė lexoja dikur, kur shkruaja shumė pak. Leximeve i kam kushtuar pjesėn mė tė madhe tė kohės. Ndėrsa tani ky raport ėshtė pėrmbysur, jo se nuk lexoj. Nėse nuk lexon njeriu shteron. Leximet kanė luajtur njė rol tė jashtėzakonshėm nė formimin tim. Puna ėshtė qė nuk ekzistojnė shkolla qė pėrgatisin shkrimtarė. Tė vetmet shkolla pėr njė njeri qė do tė bėhet shkrimtar janė autorėt e mėdhenj, tė letėrsisė botėrore dhe tė vendit tė tij. Unė kam lexuar vazhdimisht njė varg autorėsh tė mėdhenj dhe lista do tė bėhej shumė e gjatė nėse do t'i pėrmendja, shkrimtarė amerikanė, latino-amerikanė, evropianė e mė gjerė. Nė shqip klasikėt i kam lexuar nga pėrkthimet e mjeshtėrve tė shkėlqyer qė nga Noli tek Gjergj Zheji. Kjo pėrbėnte gjithė shkollėn time letrare dhe sigurisht nė periudha tė ndryshme kam qenė nė ndikime tė njėrit apo tjetrit shkrimtar. E kam thėnė edhe herė tjetėr se fillimisht kam qenė nėn ndikimin e Ēehovit, kur filloja tė shkruaja tregime. Por nėse mbetesh nėn peshėn e njė shkrimtari sado tė madh, atėherė kjo mund tė kthehet nė diēka jo tė mirė pėr njė shkrimtar qė duhet tė gjejė veten e vet. Unė mendoj qė nė letėrsi tek e fundit ėshtė e vėshtirė tė jesh origjinal. Gjėrat nė kėtė pikė janė shumė tė paqėndrueshme, shumė relative, shumė tė papėrcaktuara. Unė mendoj se origjinale tek njė shkrimtar ėshtė materia qė sjell ai. Janė librat e tu, personazhet e tu, mjediset e tua. Nė mėnyrė figurative, njė univers tėndin, sado i vogėl apo i madh tė jetė ai.

Pyetje : Personazhet e Fatos Kongolit janė konsideruar si njerėz humbės, jo heronj, madje fare tė zakonshėm, gati depresivė e nė kėtė mėnyrė bėhen zėdhėnės shpirtėrorė tė njė rrethi jo tė vogėl njerėzish.

Pėrgjigje : Puna ėshtė kush sugjeron. Nė rastin tim ėshtė krejt pėrvoja ime qė ma sugjeron kėtė lėndė. Unė nuk mund tė dal nga vetvetja, tė shkruaj pėr ato qė nuk m'i sugjeron pėrvoja ime, qė nuk janė nė natyrėn e pėrjetimeve tė mia. Letėrsia ėshtė vėrtet diēka shumė e vėshtirė dhe shumė serioze, nė veēanti proza. Dhe kur pėrballesh me jetėn po ashtu edhe ajo ėshtė diēka shumė e komplikuar e ngatėrruar qė nuk besoj se jep shkas pėr shumė eufori, nė kuptimin ekzistencial tė fjalės. Tė paktėn mua nuk mė rezulton kėshtu. Unė jam i bindur se edhe tek ai njeri qė duket sikur nuk ka asnjė problem qė duket sikur ėshtė mė i pushtetshmi, mė i fuqishmi, mė i plotėsuari nė tė gjitha kėnaqėsitė e tij, edhe ai pikėrisht pėr kėtė arsye, nė pjesėn mė tė madhe ndihet tepėr i mjerė e tepėr fatkeq. Njeriu qė kur lind ėshtė i dėnuar me vdekje, nė njė pikėpamje, sepse ėshtė i pėrkohshėm. Gjithė jetėn njeriun e shoqėron kjo frikė e natyrshme qė i shkakton tė gjitha makthet, gjithė ērregullimet, tė gjitha ato qė e bėjnė nė fund tė fundit qė nė mėnyrė tė arsyeshme tė mos jetė euforik.

Pyetje : Nuk e keni zakon tė tregoni se ē'keni nė dorė, por dimė se e keni pėrfunduar njė roman.

Pėrgjigje : Po, kam pėrfunduar njė roman dhe po i hedh syrin e fundit. Nuk besoj se do tė bėj ndryshime rrėnjėsore. Ajo qė mund tė them ėshtė qė kam tentuar tė bėj njė libėr tė ndryshėm nga pesė librat pararendės.

Pyetje : I ndryshėm nė ē'kuptim?

Pėrgjigje : Nė tė gjitha kuptimet. I ndryshėm nė motivet qė mė kanė shtyrė ta shkruaj atė libėr. I kam vėnė njė titull provizor “Tek porta e Shėn Pjetrit”. Nuk ėshtė porta e Shėn Pjetrit nė Romė. Eshtė njė titull simbolik, ėshtė porta e Shėn Pjetrit nė qiell ku shkojnė tė gjithė njerėzit, e trokasin te ajo portė dhe si do tė paraqiten aty.
    Nuk ėshtė njė libėr me frymėzim fetar, ngaqė ėshtė Shėn Pjetri brenda. Nė mars pres botimin e romanit “Lėkura e qenit” nė frėngjisht dhe nė muajin gusht, po kėtė libėr nė Gjermanisht. Kėto pres pėr vitin tjetėr.

Intervistoi Elsa Demo pėr Shekullin 20/12/2004

Rising Star and Legend Maska e Davius
    Anėtarėsuar
    20-04-2003
    Vendndodhja
    Underground
    Postime
    11,955
    “Lėkura e qenit” e Kongolit botohet edhe nė Poloni

Kėto ditė u hodh nė qarkullim nė Poloni romani “Lėkura e qenit”, i shkrimtarit Fatos Kongoli.

Libri ėshtė pėrkthyer nga pėrkthyesja e njohur polake e letėrsisė shqipe, Dorota Horodyska. Libri “Lėkura e qenit” ėshtė botuar pėr herė tė parė nė Shqipėri nė vitin 2003. Qė prej botimit tė parė ai ka njohur disa ribotime, duke kapur shifrėn e 10 000 kopjeve, si dhe duke shėnuar njė rekord shitjesh. Ky ėshtė romani i fundit, qė vetė autori e pėrfshin nė ciklin e pesė romaneve tė tij, nėn siglėn “Burgjet e kujtesės”. Ėshtė pėrkthyer dhe botuar edhe nė katėr gjuhė tė huaja (pėrveē polonishtes), nė sllovakisht, frėngjisht, gjermanisht (nė qershor 2006 ai ishte libri i muajit nė Gjermani) dhe serbisht. Ėshtė pėrkthyer dhe ėshtė nė proces botimi nė Itali. Nė Poloni, libri ėshtė botuar nga shtėpia botuese “Wydawnictwo Czazne”, qė drejtohet nga zoti Andrzej Stasiuk, njė nga shkrimtarėt mė tė shquar bashkėkohorė polakė.
    My silence doesn't mean I am gone!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Manchester, UK
    Postime
    1,079
    marre nga Gazeta Metropol, 16 prill 2007

Fatos Kongoli: Liria nė "kuti shkrepėsesh"

15 Prill Fatos Kongoli, 63 vjeē ėshtė lindur nė Elbasan. Ka studiuar pėr matematikė, pjesėrisht nė Pekin, pjesėrisht nė Tiranė, ku ėshtė diplomuar nė vitin 1967. Pėr njė kohė tė gjatė ka punuar si gazetar letrar dhe redaktor nė Shtėpinė Botuese "Naim Frashėri". Autor i njė vargu librash, ai shquhet sidomos pėr romanet e tij. Librat e Kongolit janė botuar nė Francė, Itali, Zvicėr, Greqi, Gjermani, Poloni, Sllovaki, Bullgari e Serbi, me jehonė nė disa nga gazetat dhe revistat mė tė mėdha evropiane si Le Monde, Le Figaro, La Stampa, Le Temps, Le Soir, L'Express, Magazine Littéraire, Der Tagesspiegel, etj. Ėshtė tri herė fitues i ēmimit vjetor pėr librin mė tė mirė nė prozė dhėnė nga Ministria e Kulturės (1995, 2000, 2002), si dhe i ēmimit Velia (2000). Fitues i ēmimit ndėrkombėtar "Balkanika"-2002, Kongoli ėshtė gjithashtu fitues i ēmimit "Penda e Artė" nė Shqipėri (2004). Shoqata e Botuesve Shqiptarė e ka vlerėsuar me ēmimin "Shkrimtari i vitit" pėr 2006-ėn, ndėrsa romani "Lėkura e qenit", pėrkthyer nė gjermanisht, u shpall libri i muajit qershor 2006 nė Gjermani.

Ngjarja

Diku, nė njė apartament luksoz, nė njė prej pallateve tė larta, mė tė rejat e kryeqytetit ndodh njė krim. Vrasėsi ėshtė njė gazetar, pronar i apartamentit, i cili pas njė bashkėjetese prej dy vjetėsh, sapo ėshtė ndarė me mikeshėn e tij, gjithashtu gazetare drejtuese e njė emisioni tė pėrjavshėm televiziv me VIP-a. Nė vazhdėn e njė teknike tashmė tė sprovuar tė autorit, romani zhvillohet nė dy kohė. Koha reale: dy javė tė muajit korrik tė vitit 2004, kur gazetari nė njė gjendje psikike tė rėnduar, kryen aksidentalisht krimin. Dhe koha tjetėr qė pėrfshin jetėn e kėtij personazhi tė ditėve tona, lindur tridhjetė e dy vjet tė shkuara, nė njė apartament modest, nė njė pallat modest, nė njė lagje modeste tė kryeqytetit. Njė jetė e ndrydhur dhe e mbyllur nė pėrmasat e njė kutie shkrepėsesh….

Titulli: Jetė nė njė kuti shkrepėsesh.

Autori: Fatos Kongoli

Roman

Shtėpia botuese: Toena

Ēmimi: 600 lekė.

Ai zbulon universin e sė zakonshmes. Por mėnyra se si e bėn kėtė ėshtė ndryshe. Tashmė i sprovuar nė penėn e tij, Fatos Kongoli arrin tė sjellė diēka thellėsisht reale, qė pasi e ka filtruar nė imagjinatėn e vet bėhet edhe mė e prekshme, mė njerėzore. Dhe me njė gjuhė qė godet mė tepėr….

"Jetė nė njė kuti shkrepėsesh" pėrmes pėrjetimesh dėshmon edhe pėr hapėsirat e ngushta tė jetės ku ėshtė zhytur njė pjesė e mirė e jona. Nė njė shoqėri ku pabarazia sociale dhe moskomunikimi vendosin si pėrballė dy pasqyrash ligėsinė, poshtėrsinė e mė tej dobėsinė njerėzore nė kėrkim tė shpėtimit…

Sapo jeni shfaqur me njė libėr tė ri. Ēfarė sillni ndryshe nė paraqitjen tuaj kėsaj radhe?

Mendoj se nė kėtė libėr nė radhė tė parė ėshtė i ndryshėm trajtimi, personazhet. Shumėēka ėshtė e ndryshme, qė unė nuk mund ta them dot me dy fjalė.

Nė qendėr tė romanit ėshtė njė gazetar. Pse? Mos lidhet kjo edhe me faktin qė pėr disa vite keni punuar si gazetar?

Nuk e kam zgjedhur qėllimisht. Idenė e kėtij romani unė e kam krijuar nė kokė kohė mė parė. Fakti qė ėshtė gazetar, ėshtė i rastėsishėm. Pėr mua, mė tepėr rėndėsi kanė ato qė ndodhin nė roman, ideja qė pėrcillet. Pavarėsisht se aspekti qė ky punon gazetar ka rėndėsinė e vet. Unė i njoh mjediset e gazetarisė. Jam pėrpjekur qė nėpėrmjet kėtij personazhi tė shfaq tė gjitha shqetėsimet e mia.

Duke pasur parasysh kėtė fakt, por dhe detaje tė tjera tė librit tė krijohet ideja se nė njė pjesė tė madhe bėhet fjalė pėr njė libėr autobiografik…

Mua mė kanė pyetur gjithmonė pėr librat e mi, nėse janė apo jo autobiografikė. Nė fakt, gati gjithēka lidhet me ngjarje tė jetės sime vetjake. Por personazhet e mi tė tė gjithė librave nė pėrgjithėsi, edhe janė edhe s'janė nga jeta reale. Ata sigurisht janė nga jeta reale, sepse i pėrkasin njė realiteti tė caktuar. Por nuk janė, sepse janė prodhim i fantazisė sime. Ata janė tė ndėrtuar, janė tipa qė ndoshta ekzistojnė nė jetė kėshtu. Por i kam ndėrthurur unė, vijnė nga brendėsia ime. Nė kėtė pikėpamje nuk kanė asgjė reale, janė tė prodhuar. Pastaj varet nga vėrtetėsia, nga besueshmėria e tyre nėse janė realė pėr lexuesin apo jo.

Nė kėtė vijė, nė ē'mėnyrė i ndėrtoni personazhet tuaja? Ē’pėrfaqėsojnė ata pėr ju te ky roman dhe ē'doni tė pėrcillni pėrmes tyre?

Personazhet e mi, siē ėshtė vėnė shpesh nė dukje nuk janė heronj. Janė njerėz tė zakonshėm, njerėz anonimė nė pėrgjithėsi. Por nė vetvete ata kanė personalitetin e tyre, kanė jetė dhe pėrjetime shumė interesante. Kėshtu qė nė kėtė pikėpamje unė i ndėrtoj kėta personazhe. Nuk synoj tė jap ndonjė mesazh apo tė nxjerr ndonjė moral pėrmes tyre. Unė kam shumė vlerėsim pėr lexuesin dhe ėshtė ai qė sipas mėnyrės sė vet mund tė "vjeli" mesazh.

"Jetė nė njė kuti shkrepėsesh". Si mendoni se mund tė gjenden hapėsira nė pėrmasa 'shkrepėsesh' dhe pse ky titull?

Titulli "Jetė nė njė kuti shkrepėsesh" sigurisht ėshtė metaforik. Pėrveē tė tjerash, nė kėtė libėr tė fundit, mua mė ka interesuar edhe njė fakt. Shfaqjet skizofrenike tė shoqėrisė sė sotme shqiptare tė tranzicionit lidhen midis tė tjerash edhe me faktin e dimensioneve tė ndrydhura, tė hapėsirave tė tyre tė jetesės qė kanė qenė tė ngushta, tė ndrydhura. Kjo, padyshim ndrydh edhe botėn e brendshme, psikologjinė e personazheve. Dhe kjo shfaqet nė forma shpesh tė dhimbshme.

Mendoni se shqiptarėt vazhdojnė tė jetojnė nė kuti shkrepėsesh?

Mendoj se po.

Po pėr njė shkrimtar sa e vėshtirė ėshtė tė gjejė lirinė nė njė jetesė me pėrmasa tė tilla?

Hapėsira ėshtė e brendshme, konkrete. Ėshtė njė koncept shumė i gjerė. Hapėsirėn njeriu e ka brenda vetes. Edhe lirinė, apo mungesėn e lirisė. Mund tė them se unė sot gjej lirinė time vetjake. Kaq.

Bisedoi: B. Goce

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Manchester, UK
    Postime
    1,079
    Fatos Kongoli eshte nje nga shkrimtaret e mi me te preferuar. Nuk e kam lexuar librin per te cilin behet fjale me siper, por me sa po lexoj, duket sikur Kongoli ka perdorur metoden e dy rrefimeve/realiteteve/kendveshtrimeve te ndryshme te te njejtit njeri/ngjarjeje. Sic thote autori/ja e artikullit, e sprovuar tashme me sukses nga Kongoli, mund te shtoj tek romanet "I humburi", "Kufoma", "Dragoi i fildishte", "Endrra e Damokleut" etj. Ndonese e kam pelqyer shume ne romanet e mesiperm, druaj se Kongoli tashme po bie ne nje perseritje te vetvetes. Te pakten mua kane filluar te me japin nje ndjesi "deja vu"-je romanet e tij te fundit. Mgjth, jap i bindur se do ta lexoj me shume kersheri dhe librin e tij te radhes. Duhet me prit deri ne udhetimin e radhes ne Shqiperi, gjate veres ...

Erzeni Maska e Shijaksi-London
    Anėtarėsuar
    10-11-2002
    Vendndodhja
    ke kodra kuqe
    Postime
    778

I humburi" Fatos Kongolit flet anglisht

"I humburi" Fatos Kongolit flet anglisht

Autori i romanit tė njohur Fatos Kongoli udhėton drejt Britanisė sė Madhe pėr promovimin e librit pėrkthyer nga Robert Elsie

Nga Londra
    Muhamed Veliu

Fatos Kongoli gjatė javės nė vazhdim do tė udhėtojė drejt Britanisė sė Madhe pėr tė promovuar nė anglisht novelėn "I humburi". Vepra e Kongolit ėshtė pėrkthyer nė gjuhėn angleze nga pėrkthyesi i mirėnjohur i letrave shqip Robert Elsie. Libri ėshtė zgjedhur pėr botim nga shtėpia botuese "Seren Books" nė Uells. Ndalesa e parė e shkrimtarit Fatos Kongoli do tė jetė nė Universitetin e Uellsit, ku do t‘i paraqesė njė audience tė pėrbėrė nga studentė dhe akademikė detajet e librit "I humburi". Oxfordi ėshtė njė tjetėr qytet britanik ku autori shqiptar do tė prezantojė librin nė librarinė "Maison Francaise". Ndėrsa nė Londėr promovimi do tė zhvillohet nė njė nga libraritė mė tė mėdha tė kryeqytetit britanik e quajtur "Foyles". Pas Ismail Kadaresė, zoti Kongoli ėshtė i dyti autor shqiptar, vepra e tė cilit mund tė blihet nga publiku britanik nėpėr librari nė tė gjithė vendin. Pėrkthimi i kėsaj vepre nė gjuhėn angleze u mundėsua nga shtėpia botuese "Seren Books" dhe zonja Sioned Roland. "Udhėtimin drejt Britanisė sė Madhe po e pres me shumė gėzim dhe kėnaqėsi, sepse nė radhė tė parė ky ėshtė botimi im i parė nė gjuhėn angleze dhe e dyta sepse do tė jem nė Britaninė e Madhe pėr herė tė parė nė jetėn time. Bashkimi i kėtyre dy gjėrave qė janė pėr herė tė parė, e bėjnė kėtė udhėtim timin shumė tė veēantė", ėshtė shprehur Kongoli nė njė intervistė telefonike pėr "Shqip". Pas Kadaresė, ai ėshtė shkrimtari i dytė shqiptar, veprėn e tė cilėt britanikėt do tė kenė mundėsi ta blejnė nėpėr librari. Ē‘do tė thotė njė gjė e tillė pėr autorin Kongoli, njė ish-matematicien? Qė nė fillim, ai me modesti thotė se nuk e di nėse ėshtė autori i dytė shqiptar, veprėn e tė cilit britanikėt do tė kenė mundėsi ta lexojnė nė gjuhėn e tyre. Por pranon se pėr tė ky ėshtė njė eveniment me rėndėsi. "Anglishtja ėshtė njė gjuhė e madhe. Nuk ėshtė kollaj tė botohesh nė Britani, sidomos kur ti je njė shkrimtar qė vjen nga njė vend i vogėl besoj jo fort i njohur nė Britani. Pėr mua ėshtė me tė vėrtetė njė ngjarje", shprehet Kongoli. E pyesim nėse ai beson se nė tė ardhmen publiku britanik do tė mund tė lexojė nė anglisht ndonjė tjetėr vepėr qė mban firmėn e tij? "Do tė dėshiroja shumė", - fillon pėrgjigjen e kėsaj pyetjeje ai duke vijuar: "Tė shikojmė si do tė shkojė ky libėr. Ndoshta. Shpresoj. Sjellja e kėtij libri nė gjuhėn angleze ka qenė tėrėsisht njė pėrpjekje private e autorit me mbėshtetjen e shtėpisė botuese nė "Seren Books" nė Uells. Lajmi pėr botimin e Kongolit nė anglisht ka ngjallur interes nė komunitetin shqiptar nė Britani, shumė prej tyre dashamirės tė letėrsisė shqipe.

Shoqata "Edith Durham" nė bashkėpunim me gazetėn "The Albanian" kanė organizuar njė takim tė autorėve shqiptarė qė jetojnė dhe punojnė nė Britani me shkrimtarin Kongoli. "Ardhja e Kongolit nė Britani ėshtė njė lajm i gėzueshėm pėr tė gjithė krijuesit qė jetojnė nė kėtė ishull. Zoti Kongoli pėrfaqėson njė ndėr autorėt mė tė talentuar shqiptarė, gjė qė dėshmohet nė interesimin e botuesve britanikė. Pėr krijuesit shqiptarė nė Britani ky ėshtė njė eveniment i rrallė. Nėse deri mė sot ne jemi pėrpjekur qė fjalėn shqipe ta transmetojmė nėpėr zona tė ndryshme nė ishullin britanik, pėrmes tri antologjive me krijime nga poetė shqiptarė tė kėtushėm, kėsaj here tė gjithė sė bashku do tė kemi kėnaqėsinė tė takohemi pėr njė kafe me Kongolin" tha pėr gazetėn "Shqip" Petrit Kuēana, drejtor i gazetės "The Albanin", njėkohėsisht ideatori dhe organizatori i kėtij takimi.

Pėr kėtė takim, vetė autori Fatos Kongoli tha: "Do tė jetė njė kėnaqėsi e veēantė pėr mua tė takoj shqiptarėt e Britanisė, dashamirės tė letėrsisė. Tė tjerėt qė nuk kanė tė bėjnė me letėrsinė qė tė marrin pjesė duhet tė marrin pėlqimin tim. Mua mė pėlqen tė vijnė ata tė cilėt kanė punė me letėrsinė, jo ata qė s‘kanė asnjė lidhje". Fatos Kongoli ka studiuar pėr matematikė, pjesėrisht nė Pekin, pjesėrisht nė Tiranė, ku ėshtė diplomuar nė vitin 1967. Ka punuar pėr njė kohė tė gjatė si gazetar letrar dhe redaktor nė shtėpinė botuese "Naim Frashėri". Ėshtė autor i njė vargu librash. Librat e tij janė botuar nė Francė, Itali, Zvicėr, Greqi, Gjermani, Poloni, Sllovaki, Bullgari, Serbi dhe sė fundmi nė Angli, me jehonė nė disa nga gazetat dhe revistat mė tė mėdha evropiane si "Le Monde", "Le Figaro", "La Stampa", "Le Temps", "Le Soir", "L‘Express", "Magazine LittĆ©raire", "Der Tagesspiegel", etj. Ėshtė tri herė fitues i ēmimit vjetor pėr librin mė tė mirė nė prozė dhėnė nga Ministria e Kulturės (1995, 2000, 2002), si dhe i ēmimit "Velia" (2000). Ėshtė fitues i ēmimit ndėrkombėtar "Balkanika" mė 2002-in. Ėshtė fitues, gjithashtu, i ēmimit mė tė lartė letrar nė Shqipėri "Penda e Artė" (2004). Shoqata e Botuesve Shqiptarė e ka vlerėsuar me ēmimin "Shkrimtari i vitit" pėr 2006-ėn, ndėrsa romani "Lėkura e qenit", i pėrkthyer nė gjermanisht, u shpall libri i muajit Qershor 2006 nė Gjermani.

Tuesday, 30 October 2007, 17:00 hours
    Main Humanities Building
    University of Wales
    Bangor, Gwynedd, LL57 2DG
    Wales
    www.bangor.ac. uk

Wednesday, 31 October 2007, 17:15 hours
    Maison Franēaise
    2-10 Norham Road
    Oxford OX2 62E

Thursday, 1 November 2007, 18:30 hours
    Foyles Bookshop
    113-119 Charing Cross Road
    London WC2H 0EB
    tel. 020 7437 5660
    events@foyles. co.uk
    www.foyles.co. uk
    (nearest tube station Tottenham Court

Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Libra te rinj
    Nga dodoni nė forumin Enciklopedia letrare
    Pėrgjigje: 89
    Postimi i Fundit: 11-01-2012, 21:14
  2. Esse dhe artikuj të muslimanëve
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 35
    Postimi i Fundit: 09-12-2010, 09:31
  3. Presidenti Moisiu: Jo emërimit të Harxhit si ambasadore në SHBA
    Nga Hyllien nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 141
    Postimi i Fundit: 14-11-2008, 16:39
  4. Shkrimtari shqiptar nė metropolin socialist tė viteve ’60.
    Nga Arrnubi nė forumin Enciklopedia letrare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 13-06-2006, 03:33
  5. Ēfarė ėshtė ēmimi i referencės?
    Nga ganoid nė forumin Ekonomi & biznes
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 08-05-2003, 14:38

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •