Close
Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 35
    Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639

Nje pyetje rreth krishterimit ...

Dicka qe deri me sot nuk e kam kuptuar lidhur me krishterimin eshte problematika e ashtuquajtur "MEKATI ORIGJINAL"
    Nese dikush nga juve mundet te sqaroj kete problematik do te jem shum mirenjohes.

FireSoul
    WE WILL NOT GO DOWN!

echo Maska e Dara
    Anėtarėsuar
    30-11-2005
    Vendndodhja
    New York
    Postime
    694
    Ne baze te atyre qe kam lexuar:

Sipas tradites dhe besimin te Krishtere, "mekati origjinal" eshte metafora e perdorur per gjendjen fillestare mekatare qe lind njeriu. Ndryshe eshte i njohur si "mekati i lindjes", ose kur themi ne "e kemi mekatin ne gjak". "Mekati origjinal" ka te beje me mekatin e Adamit dhe Eves, kur ju nenshtruan deshires/dhurates/ofertes se Satan. Ideja e "mekatit origjinal", sipas Bibles eshte se ky mekat eshte bazamenti i te gjithe veprimeve dhe zgjedhjeve te njeriut ne jeten ne vazhdim, dhe te Krishteret i referohen "mekatit origjinal" si "renie".
    Eshte ndryshe nga mekatet e tjera, te perditshme qe bejne njerezit, pasi "mekati origjinal" eshte burimi i te gjithe ketyre, dhe keto te fundit jane thjesht pasojat e mekatit fillestar.

Mund te jem gabim, le te shpresojme nje i Krishtere, ose dikush qe ka studiuar fe-te, te mund te thote me teper.
    My whores left me no time to get married.

...dhe jeta ime u fal Maska e Peniel
    Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    -|- Atje ku njeriu takohet me Perėndinė
    Postime
    1,257
    Citim Postuar mė parė nga FireSoul
    Dicka qe deri me sot nuk e kam kuptuar lidhur me krishterimin eshte problematika e ashtuquajtur "MEKATI ORIGJINAL"
    Nese dikush nga juve mundet te sqaroj kete problematik do te jem shum mirenjohes.

FireSoul

A mund tė jesh pak mė i qartė me pyetjen tėnde?

Nuk ka mėkate origjinale dhe jo origjinale. Mėkati nė Bibėl trajtohet si njė i vetėm dhe tjetėr gjė ėshtė tė trajtosh format e tij. Ēfarė nėnkupton ti me "MEKATI ORIGJINAL"?

Nėn Hirin e Tij,

ns
    קָדֹושׁ קָדֹושׁ קָדֹושׁ יְהוָה צְבָאֹ

I Shenjtė I Shenjtė...

Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Postime
    3,639
    Citim Postuar mė parė nga Peniel
    A mund tė jesh pak mė i qartė me pyetjen tėnde?

Nuk ka mėkate origjinale dhe jo origjinale. Mėkati nė Bibėl trajtohet si njė i vetėm dhe tjetėr gjė ėshtė tė trajtosh format e tij. Ēfarė nėnkupton ti me "MEKATI ORIGJINAL"?

Nėn Hirin e Tij,

ns

Ate cfar kam kuptuar duke lexuar dhe shikuar neper debate te ndryshme televizive . Dmth se sipas predikimeve biblike cdo njeri lind mekatar !!! Dhe kete e kam te veshtire ta kuptoj , si mundet nje foshnje te linde me mekata ?!!!
    A nuk jane foshnjat te pasterta nga kjo e mete , qe e kemi neve te riturit ( mekatin) ?!!!!

FIreSoul
    WE WILL NOT GO DOWN!

...dhe jeta ime u fal Maska e Peniel
    Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    -|- Atje ku njeriu takohet me Perėndinė
    Postime
    1,257
    Mėkati ėshtė trashėguar tek njeriu qė nga rėnia e tij. Si pasojė ēdo njeri lind mėkatar, qoftė edhe njė foshnjė. Nuk ėshtė e thėnė qė njė njeri duhet tė arrijė nė njė moshė madhore qė tė quhet mėkatar.

Njeriu me mosbindjen e tij ra nė mėkat. Nuk iu bind Perėndisė dhe i la shteg tė hapur djallit tė hyjė nė jetėn e tij. Nė kėtė mėnyrė ai i dorėzoi djallit gjithė pushtetin qė Perėndia i kishte dhėnė. Nėse dikush do tė lexojė me vėmendje Zanafillėn do tė kuptojė se pėrse bėhet fjalė. Kėshtu njeriu lind me natyrė tė rėnė dhe ėshtė mėkatar qė nga momenti qė ai lind. Ėshtė nėn pushtetin e djallit qė nga ēasti qė ai lind dhe del nga sundimi i tij vetėm kur beson nė Jezu Krishtin i cili ėshtė i vetmi qė ka mundur djallin.

Nėn Hirin e Tij,

ns
    קָדֹושׁ קָדֹושׁ קָדֹושׁ יְהוָה צְבָאֹ

I Shenjtė I Shenjtė...

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Citim Postuar mė parė nga FireSoul

FireSoul
    I nderuar FireSoul.
    Edhe une e kam pak te paqarte pyetjen tende dhe nuk e di se cfare ti konkretisht kupton me fjalet: "Mekat origjinal". Mbase ti me kete kupton mekatin qe beri Adami dhe Eva ne kopshtin e Edenit. Ashtu sic thote dhe Peniel, mekati eshte mekat dhe si i tille ai mbetet ne origjinalitetin e tij. Ajo qe ti nuk arrin te kuptosh, mendoj une, eshte gjendja dhe natyra e njeriut te rene nen denim te meaktit. Po pepriqem te te jap nje shembull te thjeshte dhe teper origjinal. tek romaket Pali mer si shembull nje peme ulliri me natyre te bute, dhe nje peme tjeter ulliri e cila kishte natyre te eger. Ndryshimi midis ketyre dy pemve jane : natyrat, ku njera eshte e bute dhe tjetra e eger. Natyrat tek secila peme luan ronlin themeor. Frytet e seciles peme, jane rezultati i natyres qe ka pema. Nese e marim Adamin si "pemen e pare" Shohim se natyra e tij ishte natyre e dobet , simbolikisht themi e "Eger". Mekati nuk eshte thjesht nje natyre dobesie. Mekati eshte, le ta quajem simbolikisht nje "substance", e cila erdhi dhe beri banese ne mish te njeriut. E gjitha kjo ndodhi per shkak te mosbindjes qe njeriu beri ndaj urdherit te Perendise. Tani vijem tek fakti: njeriu perballe mekatit.
    Bibla na deshmon se njeriu eshte SKLLAV i mekatit. Pra njeriu per shkak te natyres se tij te dobet , perballe mekatit eshte vecse humbes. Mekati eshte zinxhiri me te cilin satani ka lidhur njeriun. Pra mekati inspirimin e tij e ka drejtperderjet nga satani. Tani kjo do te thotese qe , cdo njeri qe vjen ne bote, meqense ai eshte nje pasardhes i "pemes" Adam, natyrisht qe edhe ai do te trashegoje te njejten natyre te dobet. Kjo ben te mundur qe ashtu si Adami po keshtu edhe e gjithe pasardhja e tij, perballe mekatit jane vecse te humbur ose skellever te tij.
    Cfare do te thote mekat.
    Gjoni ne letren e tij te pare thote se, Mekati eshte thyerja e Ligjit te Perendise. Po keshtu Pali na deshmon se, nje nder qellimet e ligjit ishte qe njeriu te njohe mekatin. Keto dy vargje mendoj se te japin nje tablo te qare rreth mekatit dhe natyres se dobet te njeriut.
    Ardhja e JEzusit.
    Lindja e JEzusit ishte nje lindje teper e vecante dhe e paperseritshme. Perse JEzusi lindi prej se virgjeres Mari dhe Frymes se Perendise?
    Jezusi njeri nuk duhej te trashegonte dobesine e Adamit, prandaj dhe Pali e quan Adami qiellor. Pikerisht njeriut i duhej te fitonte ndaj meakti dhe vdekjes, por dobesia e tij nuk e lejon kete fitore. Ateher Perendia dergoi Birin e tij te VETMELINDUR, i cili e VESHI njeriun me gjithe dobesine e tij, por qe Ai nuk mekatoi. Ringjallja e JEzusit verteton katerciperisht se JEzusi ishte i DREJTE dhe i pamekatshem. Tani rruga per te fituar ndaj mekatit dhe vdekjes eshte e hapur dhe e fituar. Kushti eshte: Besa ne Krisht. Perse? Sepse vetem Ai e mundi mekatin dhe vdekjen. Pra ashtu si te gjithe pasardhesit e Adamit tokesor te cilet trasheguan dobesine e cila i coi nen mekat dhe vdekje, keshtu edhe pasardhesit e Adamit qiellor( Jezusit) trashegojne jeten e perjetshme, sepse si pasardhes te tij dhe me ane te tij, ata arriten te permbushin Ligjin, dhe permbushja e Ligjit eshte drejtesia. Kur JEzusi dha fryme ne kryq tha: U krye.

Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Postime
    3,639
    Dmth e nje bebe lind me mekata ?!! Vetem pse nuk e kuptoj se cfar mekati ka be bebja ?!!!

Larguar Maska e lone_star
    Anėtarėsuar
    13-08-2003
    Vendndodhja
    Houston, TX
    Postime
    222
    Pse e kapni vetem te bebja? Me duket pak si pyetje provokuese kjo, pasi merret vesh se ku do dilet, pergjigja qe do japin te krishteret eshte e ditur. Une jam musliman po pyetje te tilla sa per argument, si nga te krishteret kundra fese sime ashtu edhe nga muslimanet kundrejt feve te tjera nuk me pelqejne. Nese kerkohet diskutim mbi fete ose besimet ndershmeria duhet te vije ne rradhe te pare. Tani sipas doktrines se krishtere mesa marr vesh une se vetem me te degjuar e te lexuar e kam jo me ndonje studim serioz, mekati fillestar, ose mekati 'origjinal' eshte mekat i cili i ka mbetur gjithe njerezimit qe nga Eva dhe Adami pasi ata s'ju binden urdhrave te Zotit e hengren nga pema e ndaluar per shkak te tundimit te Satanit. Po sipas kesaj doktrine ky mekat lahet vetem duke pranuar Krishtin i cili u sakrifikua per gjithe njerezimin. Nuk e dinit ju kete?
    Edhe ne Islam mesa kuptoj une ekziston nje nocion i tille, psh qe pas atij mekati ne parajse Zoti zbriti Adamin dhe Havane nga parajsa, pas ketij mekati dhe zbritjeje ne toke linden femijet e tyre nga i gjithe njerezimi e ka prejardhjen. Adami qe kerkoi falje (beri tewbe) ndaj Zotit per kete mekat etj etj.

Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Postime
    3,639
    Citim Postuar mė parė nga lone_star
    Pse e kapni vetem te bebja? Me duket pak si pyetje provokuese kjo, pasi merret vesh se ku do dilet, pergjigja qe do japin te krishteret eshte e ditur. Une jam musliman po pyetje te tilla sa per argument, si nga te krishteret kundra fese sime ashtu edhe nga muslimanet kundrejt feve te tjera nuk me pelqejne. Nese kerkohet diskutim mbi fete ose besimet ndershmeria duhet te vije ne rradhe te pare. Tani sipas doktrines se krishtere mesa marr vesh une se vetem me te degjuar e te lexuar e kam jo me ndonje studim serioz, mekati fillestar, ose mekati 'origjinal' eshte mekat i cili i ka mbetur gjithe njerezimit qe nga Eva dhe Adami pasi ata s'ju binden urdhrave te Zotit e hengren nga pema e ndaluar per shkak te tundimit te Satanit. Po sipas kesaj doktrine ky mekat lahet vetem duke pranuar Krishtin i cili u sakrifikua per gjithe njerezimin. Nuk e dinit ju kete?
    Edhe ne Islam mesa kuptoj une ekziston nje nocion i tille, psh qe pas atij mekati ne parajse Zoti zbriti Adamin dhe Havane nga parajsa, pas ketij mekati dhe zbritjeje ne toke linden femijet e tyre nga i gjithe njerezimi e ka prejardhjen. Adami qe kerkoi falje (beri tewbe) ndaj Zotit per kete mekat etj etj.

Une e di shum mire nocionin e "mekatit origjinal" , por ajo qe nuk kuptoj une , eshte pesha e ketij nocioni !!!! Sa peshon ky nocion , per mendimin tim nuk ka peshe , pse mendoj ashtu sepse ideja e "mekatit origjinal "me duket e pakuptimte. E ti zotri qe quan veten musliman lexo me mire librin tend fetar dhe do te shikojsh se neve pergjigjemi per mekatet tona , ose ma mire , secili pergjigjet per mekatet e tija . Ashtu psh une kam nje vajze , dhe ajo eshte 15 muajshe , akoma belbezon , tani kur une nuk e kuptoj deshiren e saj , kur i hahet e pijet , une bej mekat ose vajza ?!!! Cfar mekati ben ajo ?!! Pse sdi te foli ashtu ?!! Kjo eshte mekat ?!!! Eshte engjull vajza ime dhe e di cka jo vetem e imja po krejt femijet jane engjuj , e jo mekatare sic thote Bibla.

Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Postime
    3,639
    Citim Postuar mė parė nga Peniel
    Mėkati ėshtė trashėguar tek njeriu qė nga rėnia e tij. Si pasojė ēdo njeri lind mėkatar, qoftė edhe njė foshnjė. Nuk ėshtė e thėnė qė njė njeri duhet tė arrijė nė njė moshė madhore qė tė quhet mėkatar.

Njeriu me mosbindjen e tij ra nė mėkat. Nuk iu bind Perėndisė dhe i la shteg tė hapur djallit tė hyjė nė jetėn e tij. Nė kėtė mėnyrė ai i dorėzoi djallit gjithė pushtetin qė Perėndia i kishte dhėnė. Nėse dikush do tė lexojė me vėmendje Zanafillėn do tė kuptojė se pėrse bėhet fjalė. Kėshtu njeriu lind me natyrė tė rėnė dhe ėshtė mėkatar qė nga momenti qė ai lind. Ėshtė nėn pushtetin e djallit qė nga ēasti qė ai lind dhe del nga sundimi i tij vetėm kur beson nė Jezu Krishtin i cili ėshtė i vetmi qė ka mundur djallin.

Nėn Hirin e Tij,

ns

Jo zorti , femija i po salindur eshte engjull , sepse kurkujt asnje dam nuk i ka be , askend nuk ka ofendur, askend nuk ka shajtur ose te kete genjyer , ne ato momente akoma nuk e ka idene se ku eshte dhe cfar eshte , po dicka eshte e sigurte edhe ate me 100 % qe mekatar nuk eshte . Me vjen keq te them por mekatar jane ata prifta qe bejne nje predikim te tillle te Bibles ( te gabuar ).

Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Disa pyetje, pėr ata qė e lodhin trurin :
    Nga Kryeplaku nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 98
    Postimi i Fundit: 12-10-2016, 07:17
  2. Dosja e krimit politik në Kosovë
    Nga kosovar nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 295
    Postimi i Fundit: 09-10-2012, 15:05
  3. Del nė shitje "Njė dosje pėr Kadarenė"
    Nga Albo nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 17-03-2007, 01:53
  4. Interviste e Fadil Tolaj-t
    Nga Brari nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-01-2004, 06:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •