Close
Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 68
    i/e regjistruar Maska e Akili-A
    Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Citim Postuar më parë nga Lioness
    Shqiperia ka nje perqindje te larte te popullesise ne emigracion. Sikur te gjithe "te integroheshin" (sipas perkufizimit te Akilit), per nja dy breza, do na shuhet emri. Nuk mendoj se eshte ceshtje "integrimi" se sa vete deshira, si nga meshkujt ashtu dhe femrat per t'u martuar me shqiptar. Aspak nuk gjykoj ata/ato qe jane martuar me te huaj, por nuk do ta konsideroja deshiren per t'u martuar me shqiptare mungese integrimi.
    .
    1-Po deshira e nje njeriu,e di ti se nga buron zonjushe???????????
    2-Po tani kush ka emer nga ata qe nuk integrohen??????????
    Neqoftese do te mos shuhet emri, duhet te shquhesh ne fushen tende ku sherben....se po nuk ndodhi kjo atehere eshte e sigurte qe emri do te shuhet kudo qe te jetosh.....

Dhe po i interpreton keq ato qe thashe une...une nuk bera moral....por ceshtja e integrimit eshte edhe personale per te gjithe(varet nga qellimet e secilit)....por une mendoj se ai qe do te eci perpara ne nje shoqeri ku jeton, duhet te integrohet ne te qe te bej emer....
    Pra ,kur nuk i pershtatesh(integrohesh) mentalitetit te vendit ku jeton, atehere kerkon nuse apo burre te fshati jote......
    Ndryshuar për herë të fundit nga Akili-A : 26-12-2006 më 09:53
    Te gjithe ankohen se s`kane para....por asnje nuk ankohet se nuk ka tru

FiErAk4EvER Maska e ILLUZION
    Anëtarësuar
    27-12-2006
    Vendndodhja
    united state of america
    Postime
    29
    Citim Postuar më parë nga FierAkja143
    Kam ven re se nje numer i madh cunash shqiptar ven ne shqiperi per te gjetur nuse! Se di a ndodh kjo gje ku jetoni ju, po ktej ne Amerik/Canada eshte bere si tip mode. Nefakt me ca ju shikon syri ktej jasht shtetit dhe nuk ju ve shume faj. Po kush tha qe ne shqipri cupat jan te mira te gjitha? Koherat kan ndryshuar. Ske si te vesh ne shqipri dhe te gjesh nuse dhe ta martosh direkt sepse njeriun nuk e njef dot vetem nga llafet e botes. Duhet te kesh kaluar ca koh me ate person dhe te jetoni ne te njejtin vend qe ta njofesh tamam si karakter.

Zakonisht cunat qe bejn kte gje jan nga fshatrat dhe ne shumicen e rasteve pa shkoll. Kjo sdo te thot qe nuk jan cuna te mir.

Po e hap kete teme duke patur ne mendje historin e nje cuni qe iku nga Amerika per te gjetur nuse ne shqipri, e gjeti dhe e mori me vehte ne kohe jo shume te gjat (as 1 muaj).
    Vajza puntorja me e madhe e lagjes...te pije kafe nga duart e saja sikur pije flori (lol) sa puntore i marsha un te ligat sa puntore! Dhe kshu si kallep te merte meqaf. Sikur nuk ishin plot gjitha kto kualitete te mira, ishte dhe shume e ndershme dhe vajze e mire! Kaloven ca muaj shume te bukur bashk ne Amerik. Ai e nxori ne jete dhe i dha pak me shume kuptim jetes saj.
    Te gjitha mir. Mos te haroj te them qe ai ishte dhe nga cunat me te mir dhe te sjellshem ne shoqeri, dhe i takonte nje vajz e mire.
    Punonte ai dhe ate e linte ne shpi qe mos te lodhej. Kishte nje orar te caktuar qe kthehej ne shpi nga puna, por nje nat (si per dreq) u kthye ne shpi pak me shpejn nga ca kthehej gjithmon. Te gjitha mir e bukur. Ra cifti per te fjetur...kur ne mes te nates degjovi nje zhurem ai posht krevatit. "Do jet ndo nje mi shpirt mos e prish gjumin" i tha vajza po ky si per dreq donte te shikonte pse beri zhurem krevati. Shikon posht cuni shkret dhe ca te shikoj? Nje burre...kushedi si eshte gjendur atie ai, do ket ngaterruar rrugen se ska mundesi! Oh mos te haroj te them qe burri na ishte grek! Nejse nuk i vrau qe te dy ne moment jo. E ndoqi ate nga shpia dhe nuses i bertiti pak, por nuk e goditi, ja fali gabimin. Mbas ca muajsh vajten me pushime ne shqipri, e covi ne shpi, i tha familjes ca ndodhi dhe e la atie, iku. Mbas 2 ditesh vajza u gjend e vdekur...e kishte vrar vellai vet!

Histori jo shume per te qeshur...po ta mendosh me mire nefakt faj i tij ishte sepse burri o ka nje orar te caktuar o nuk ka! Ci duhet ati qe kthehet nga puna me shpejt pa lajmeruar??? Mos ta kisht ber kte gje, te gjitha do ishin ne rregull.

Ka shume historira te tilla, por kjo ishte kulmi per mendimin tim.

Nuk po mundohem te them qe vajzat ne shqipri sjan te mira. Ca me ben mua pershtypje eshte fakti qe cunat shqiptar jan matufepsur aq shume sa ju duket se ne shqipri te gjitha cupat jan te ndershme!

me mendje ne koke njerez.

ktu e ke gabim nese nje cun vete ne shqiperi per te gjetur nje vajz vete per arsyen se sdo te mari te huaj un nuk dicka gabim ktu

po te mendosh se tere rinia e shqiperis shumica ja emigrant nuk do flisje kshu por do mendoje me mir para se te hidhe kete tem nese shdo njeri ka mendim e ti

un them se shdo cun qe eshte ne emigrim mir ben qe vete ne shqiperi
    shqiptare duhet te marin jo te huaj
    pak me lart ti the nuk i njoin asnjehere nuk mund te njoehs nje person 100% edhe pse mund te jetojn bashk 20 vjet ose me mir nje jet

ndersa per ate vajzen qe vrau veten se ka fajn ai aspak ai u tregua i kulturuar as e qelloj asgje thjesht e coj tek baba :P

te isha un e kisha cuar ne te semes
    sipas mendim tend kete e bejn katunar u rong about that

nese take care edhe nuk ikin te tere per nuse ne shqiperi por edhe per ata pak njerz qe kan

respkete per te respektuarit
    PrOuD To Be AlBaNIAN

*~100% Shqiptare~* Maska e Zemrushja
    Anëtarësuar
    19-11-2002
    Vendndodhja
    Larguar!!!!!
    Postime
    2,753
    Kam nje komshi afer me shpine, do i hap nje teme LOL ta martoj me ndonje nga shqipria se virani i ngeli mamase ne dere..

Leqe harrova, pas dy javesh do niset ne Shqiperi se i kane thon per nje nuse lol, vetem se 4 variantet e para nuk ia pelqeu mami ndersa dy variantet me para se kto sia pelqeu babi LOL
    Jeta eshte labirinth.. nese do ta fitosh.. zbuloje

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-11-2006
    Postime
    193
    Shqiperia ka nje perqindje te larte te popullesise ne emigracion. Sikur te gjithe "te integroheshin" (sipas perkufizimit te Akilit), per nja dy breza, do na shuhet emri. Nuk mendoj se eshte ceshtje "integrimi" se sa vete deshira, si nga meshkujt ashtu dhe femrat per t'u martuar me shqiptar. Aspak nuk gjykoj ata/ato qe jane martuar me te huaj, por nuk do ta konsideroja deshiren per t'u martuar me shqiptare mungese integrimi.

Per temen, se pari, shtazeria e "vellait" nuk mund te kualifikohet ndryshe. Keto dukurit, quajtur ndryshe "honor killing/vrasje nderi" duhet te denohen nga shoqeria, e jo te jystifikohen. Kjo femer, beri nje gabim, por kurrsesi s'duhet ta paguaje me jeten e saj, askush s'ka te drejte te vrase dike per tradheti bashkeshortore, aq me teper, vellai qe e ke nje gjak.
    Mund te shkoj pak me larg e te them, qe burri i saj s'kishte pse e conte si placke ne shtepi, duke e ditur ndoshta (besoj) mentalitetin atje.

Se dyti, nuk duhet te steriotipohet, apo te behen kualifikime kolektive. Secili ka karakterin e tij/saj personal. Meqenese kjo femer ka gabuar, nuk do te thote qe te gjitha vajzat ne Shqiperi nuk jane te ndershme. Te ndenjut ne kafene nuk do te thote detyrimisht "pandershmeri" por "parazitllek" dhe papunesi sidomos ne moshat e reja. Gjithashtu dhe vajzat ne perendim, nuk duhet te steriotipohen. Sic tha dikush me lart, shume prej nesh s'kemi kohe te marrim fryme, e jo me te bredhim lart e poshte. Por, patjeter ka edhe kategori te tjera femrash. Apo dhe meshkuj, se dhe meshkujt nuk perjashtohen nga keto klasifikime.

Me se fundmi, do te thosha se varferia ben te sajen. Shume shqiptare vene te martohen ne Shqiperi, dhe sidomos kur vene ne zonat rurale (por dhe ne qytete), prinderit bien dakort ta japin vajzen, pavaresisht nqs djali perputhet me vajzen apo jo. Prinderit, kuptohen shpresojne per nje jete me te mire per femijen e tyre. Por mundesia per t'u martuar jashte shtetit, dhe bashkejetesa me nje person qe mund te mos te pershtatet nuk jane njesoj.

Lioness, eshte shume e lehte te flasesh nga pozitat e tua. Nuk e di nese ke vlla, por nese do kishe mund te pyesje mendimin e tij sesi do reagonte nese ti tradhtoje burrin tend. Ska te bej fare me civilizimin e individidid sesa ka te bej me ndenjat e forta familjare qe ekzistojne ne familjet shqiptare. Te gjithe jemi ne emigrim, dhe pak a shume secili eshte integruar ne shoqeri dhe ka filluar te manifestoje cilesi te shoqerise ne te cilen jeton. Megjithate jane ca vlera te cilat njeriu i mban brenda vetes si te shenjta dhe i shfaq vetem ne raste ekstreme. Dhe per shqiptaret ska gje me te te shenjte se familja. Burrit nuk e can shume koken nese gruaja do ta tradhtonte..... ka plot ku**va ne kete bote dhe fatit si dihet.... ndonjehere te bie ne pjese edhe ndonje e tille. Thjesht e divorcon dhe merr nje tjeter. Por njeriu asnjhere smund te zevendesoj motren pasi motra eshte gjak. Shume veta qe jane ndodhur ne situata kur motra e tyre ka bere dicka te tille kane zgjedhur ekzekutimin moral dhe nuk i kane folur me motres per jete.. Ky djali ne kete rastin zgjodhi ekzekutimin fizik dhe i mori jeten. Per mua ska ndonje ndryshim............vetem tregon karakterin e forte moral te djalit dhe lidhjen e forte shpirterore qe ka pas me motren e tij. Cdo njeri ne momente te caktuara eshte capable te vras nenen, babin, motren, gruan, femijet, dhe ska te bej fare nese vin nga zonat rurale, urbane, fshati, qyteti, macukulli i matit apo parisi i frances. Ka pasur perandore dhe mbreter qe kane vrare motren, vellain, babain per para, per frone. KY djali vrau motren per ceshtje morali. Kjo eshte vdekja me e embel qe ajo mund te kishte, pasi nese jetonte ajo do ishte tere jeten e percmuar dhe e vetmuar nga familja dhe shoqeria(nese jetonte ne shqiperi)..... Hats off to him...

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    02-09-2002
    Vendndodhja
    Myslym Shyri
    Postime
    644
    Nigjo tani, se kam van re edhe ca cuna nga Chicago qe shkojn ne shqip. edhe vijn me nuse...po aman edhe ca goca kan ber te njejten gje gjithashtu. Per mua nuk ka kuptim. Ka plot shqip. ne Chicago, sidomos ne Amerik. Sakrific e madhe esht ta sjellesh tjetrin nga anet e anes ta mesosh nga fillimi ne fund edhe pastaj ta fusi nga mrapa (me grek the??? nejse...) S'do them "kurr" se noiher si dihet, po per vete chances are qe nuk e marr nga shqiperia burrin lmao. S'e imagjinoj dot. Sa per njerezit qe tradhtojn, ptttttttttuuuuuuuuuuuuuu, fierakaja e din si ndjehem un .
    P.S: vajzat per te ndershem ne shqiperi??? Jo zemra, perkundrazi...ne shqip. i bojn gjonat m'ceftasi edhe s'i merret vesh kush ka shku me kush. Ketu ne Amerik me duket shqipetaret me te sinqerta, sidomos ato qe kan vite. Kan marr kulturen e te dyja vendeve.

.... ...
    Anëtarësuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Citim Postuar më parë nga conman
    Lioness, eshte shume e lehte te flasesh nga pozitat e tua. Nuk e di nese ke vlla, por nese do kishe mund te pyesje mendimin e tij sesi do reagonte nese ti tradhtoje burrin tend. Ska te bej fare me civilizimin e individidid sesa ka te bej me ndenjat e forta familjare qe ekzistojne ne familjet shqiptare. Te gjithe jemi ne emigrim, dhe pak a shume secili eshte integruar ne shoqeri dhe ka filluar te manifestoje cilesi te shoqerise ne te cilen jeton. Megjithate jane ca vlera te cilat njeriu i mban brenda vetes si te shenjta dhe i shfaq vetem ne raste ekstreme. Dhe per shqiptaret ska gje me te te shenjte se familja. Burrit nuk e can shume koken nese gruaja do ta tradhtonte..... ka plot ku**va ne kete bote dhe fatit si dihet.... ndonjehere te bie ne pjese edhe ndonje e tille. Thjesht e divorcon dhe merr nje tjeter. Por njeriu asnjhere smund te zevendesoj motren pasi motra eshte gjak. Shume veta qe jane ndodhur ne situata kur motra e tyre ka bere dicka te tille kane zgjedhur ekzekutimin moral dhe nuk i kane folur me motres per jete.. Ky djali ne kete rastin zgjodhi ekzekutimin fizik dhe i mori jeten. Per mua ska ndonje ndryshim............vetem tregon karakterin e forte moral te djalit dhe lidhjen e forte shpirterore qe ka pas me motren e tij. Cdo njeri ne momente te caktuara eshte capable te vras nenen, babin, motren, gruan, femijet, dhe ska te bej fare nese vin nga zonat rurale, urbane, fshati, qyteti, macukulli i matit apo parisi i frances. Ka pasur perandore dhe mbreter qe kane vrare motren, vellain, babain per para, per frone. KY djali vrau motren per ceshtje morali. Kjo eshte vdekja me e embel qe ajo mund te kishte, pasi nese jetonte ajo do ishte tere jeten e percmuar dhe e vetmuar nga familja dhe shoqeria(nese jetonte ne shqiperi)..... Hats off to him...
    Conman, kam vella, dy metra te gjate, dhe si shpirt , e i marrsha te ligat sa i mire qe eshte. (Them i "marsha te ligat" pa merak, se s'ka asnje te lige .) Puuu, sa me ka mare malli per te o Zot.

Per temen:
    Nuk dua te hyj ne debatin pse ekziston tradheti bashkeshortore, rrethanat praktike dhe psikologjike etj, sepse eshte per teme tjeter. Per me teper, personalisht do ndahesha me dike para se te kryeja nje gje e tille. Nejse, tjeter gje dhe kjo.
    Por ajo qe thua ti me lart me duket absurde. E vrau vellai motren nga dashuria e madhe?! E vrau per ceshtje morali?! Ku eshte morali i marrjes se jetes se nje individi (moter, vella, i aferm, jo i aferm)? Te ishte ashtu, pse s'vrasin vellezerit motrat qe jetojne nje jete te percmuar nga varferia, apo nga dhuna e partnerit etj.
    Nje nga dukurite me te shemtuara te shoqerise eshte kjo e "ashtequajtur honor killing" apo vrasje nderi. Mbaj mend para disa muajsh lexova ne BBC qe ne nje fshat ne Turqi hoxha kishte fshehur nje vajze ne xhami se vellai dhe i ati donin ta vrisnin per kete pune. Apo nje vajze nga Pakistani (me duket ne Angli apo ne Gjermani) shkoi vellai dhe e vrau pse ishte ndare nga burri.

Te siguroj une, qe vellai nuk e vrau motren t'i bej nder asaj, por e vrau per te ruajtur "nderin" e tij gjoja. E nderoi veten me gjakun e motres, qe mos pate nje dite te qete ne jeten e tij.

Nejse, botekuptime te ndryshme. Nuk ka c'te debatohet nqs ti beson ashtu e une besoj keshtu.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-11-2006
    Postime
    193
    Conman, kam vella, dy metra te gjate, dhe si shpirt , e i marrsha te ligat sa i mire qe eshte. (Them i "marsha te ligat" pa merak, se s'ka asnje te lige .) Puuu, sa me ka mare malli per te o Zot.

Per temen:
    Nuk dua te hyj ne debatin pse ekziston tradheti bashkeshortore, rrethanat praktike dhe psikologjike etj, sepse eshte per teme tjeter. Per me teper, personalisht do ndahesha me dike para se te kryeja nje gje e tille. Nejse, tjeter gje dhe kjo.
    Por ajo qe thua ti me lart me duket absurde. E vrau vellai motren nga dashuria e madhe?! E vrau per ceshtje morali?! Ku eshte morali i marrjes se jetes se nje individi (moter, vella, i aferm, jo i aferm)? Te ishte ashtu, pse s'vrasin vellezerit motrat qe jetojne nje jete te percmuar nga varferia, apo nga dhuna e partnerit etj.
    Nje nga dukurite me te shemtuara te shoqerise eshte kjo e "ashtequajtur honor killing" apo vrasje nderi. Mbaj mend para disa muajsh lexova ne BBC qe ne nje fshat ne Turqi hoxha kishte fshehur nje vajze ne xhami se vellai dhe i ati donin ta vrisnin per kete pune. Apo nje vajze nga Pakistani (me duket ne Angli apo ne Gjermani) shkoi vellai dhe e vrau pse ishte ndare nga burri.

Te siguroj une, qe vellai nuk e vrau motren t'i bej nder asaj, por e vrau per te ruajtur "nderin" e tij gjoja. E nderoi veten me gjakun e motres, qe mos pate nje dite te qete ne jeten e tij.

Nejse, botekuptime te ndryshme. Nuk ka c'te debatohet nqs ti beson ashtu e une besoj keshtu.

Une smbrojtja asnje nga ato aktet, vetem thashe qe akti i vellait ishte me i respektushem sesa ai i motres. Se kuptoj kete manine tende qe do ta karekterizosh vrasjen e saj si keqtrajtim te grave nga meshkujt...dhe krahason Shqiperine me Pakistanin dhe Turqine.... Keto gjera ndodhin edhe ne USA... ka ndodhur dhe do ndodhin ne te ardhmen.
    Dhe persa i perket moralit te vrasjes, mund te shpjegosh moralin e vrasjes se pacientave ne spital(mercy killing)....Ca gjera nuk shpjegohen, thjesht pranohen nga shoqeria si akte bamiresie... Une mendoj qe vrasja e saj ishte mercy killing... Vuajtjet e saj larg nga familja dhe e percmuar nga te gjithe do ishin me te medha sikur te jetonte.

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anëtarësuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    .... Keto gjera ndodhin edhe ne USA... ka ndodhur dhe do ndodhin ne te ardhmen.
    .
    Cfare ndodh ne USa, qe te vrasi vellai motren se tradhton kjo burrin e vet Ai eshte nje cope debil, qe kujton se vuri ne vend nderin e vet duke vrare te motren..
    Histori e sajume eshte kjo, kush eshte ai qe te ktheka mrapsh ne shqiperi pasi ndahesh, INS?
    Speaking of, kjo ekziston edhe ne kah te kundert, femra qe ikin ne Shqiperi per te gjet burra atje
    Ndryshuar për herë të fundit nga D&G Feminine : 28-12-2006 më 18:45

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-11-2006
    Postime
    193
    Citim Postuar më parë nga D&G Feminine
    Cfare ndodh ne USa, qe te vrasi vellai motren se tradhton kjo burrin e vet Ai eshte nje cope debil, qe kujton se vuri ne vend nderin e vet duke vrare te motren..
    ne fakt ketu e vret burri.... A.J. Simpson dhe Scott Peterson etj etj

.... ...
    Anëtarësuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Une smbrojtja asnje nga ato aktet, vetem thashe qe akti i vellait ishte me i respektushem sesa ai i motres. Se kuptoj kete manine tende qe do ta karekterizosh vrasjen e saj si keqtrajtim te grave nga meshkujt...dhe krahason Shqiperine me Pakistanin dhe Turqine.... Keto gjera ndodhin edhe ne USA... ka ndodhur dhe do ndodhin ne te ardhmen.
    Dhe persa i perket moralit te vrasjes, mund te shpjegosh moralin e vrasjes se pacientave ne spital(mercy killing)....Ca gjera nuk shpjegohen, thjesht pranohen nga shoqeria si akte bamiresie... Une mendoj qe vrasja e saj ishte mercy killing... Vuajtjet e saj larg nga familja dhe e percmuar nga te gjithe do ishin me te medha sikur te jetonte.
    Si qenka akti i vrasjes me i respektueshem se ai i tradhetise (qe ketij te fundit nuk i dime as rrethanat, te pakten ne kete rast specifik.) Pastaj dikush qe ka kryer tradheti (femer, mashkull) qenka njesoj me dike qe eshte me nje kembe ne varr? "Honor killing" nuk eshte "mercy killing" apo "euthanasia". Ky eshte mendimi im, dhe nuk e ndryshoj.
    Per me teper, shoqeria shqiptare tashme eshte "ambietuar" me dukurine e divorcit. Ai qe solli gruan ne shtepi mbase nuk doli ne qytet dhe vuri tellallin se perse u ndane.
    Dhe as qe s'e dyshoj qe "vellackoja" e beri per "nder" te vet e jo te motres. Vetem nqs eshte ndonje fenomen i vecante ky, ne krahasim me rastet e tjera te tilla, te shemtuara.

Faqja 3 prej 7 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Çfarë mendoni për Ahmet Zogun?
    Nga honzik në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 242
    Postimi i Fundit: 03-03-2014, 08:03
  2. 200 të shumëkërkuarit shqiptarë në të gjithë Botën
    Nga Albo në forumin Në kërkim të personave të humbur
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 04-02-2011, 10:52
  3. Misioni Amerikan Në Shqipëri (1946)
    Nga DriniM në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 30-07-2010, 21:39
  4. Guerilasit e LANC
    Nga Tannhauser në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 28
    Postimi i Fundit: 21-04-2007, 14:12
  5. Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-12-2006, 01:46

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •