DACI:"FUNDI I RRUGĖS SĖ PĖRBASHKĖT NĖ LDK"
RADIO EVROPA E LIRĖ
Para disa ditėsh keni deklaruar se nė ēdo kohė mund tė rrėzoni qeverinė. Nė cilat argumente mbėshtetni kėtė pohim?
NEXHAT DACI
Deklarimi ka qenė mė shumė hipotetik nė kalkulimet qė kanė bėrė "bosėt" e partive ose institucioneve, sepse ekzsiton njė bindje se marrėveshja ėshtė arritur ndėrmjet personaliteteve tė caktuara dhe unė mbi kėtė bazė gėzoi njė pėrkrahje tė mjaftushme nė institucione dhe nė veēanti nė Parlament qė do tė mundja t'ia bėjė ose jo qejfin njė krahu...Por, parimisht nuk jam i atij mendimi. Nė dy takimet e fundit nė Parlament kam dėshiruar tė tregopj se ekziston pėrkrahje serioze pėr mua dhe mbi atė bazė kam menduar qė ėshtė mė mirė qė tė "seriozohen" udhėheqėsit e institucioneve dhe tė partive.
RADIO EVROPA E LIRĖ
Thoni se keni pėrkrahje nė Kuvendin e Kosovės. Nėse flitet me numra, sa ėshtė kjo pėrkrahje nė Kuvendin e Kosovės?
NEXHAT DACI
Numrat janė 46 pėr qind tė votave nė Kuvendin e LDK-sė, qė do tė thotė se nė kėtė pėrqindje anėtarėsia e LDK-sė pėrkrah personalitetin tim dhe parimisht kjo reflektohet edhe nė institucione. Unė nuk jam marrė me numra as gjatė fushatės elektorale brenda partisė, por ėshtė njė forcė serioze e cila mund tė ndikojė nė vendimarrjen nė institucione.
RADIO EVROPA E LIRĖ
Ditė mė parė keni votuar pėr buxhetin e Kosovės, duke shmangur njė krizė institucionale. Sipas jush, ka apo jo kundėrthėnje nė kėto veprime dhe deklarime?
NEXHAT DACI
Nuk ka kundėrthėnje. Ėshtė njė kundėrthėnje e madhe, sepse lavdrohet ekipi negociator deri nė pėrmasa planetare. Produkti i (tyre) i prodhuar nuk duket qė konsumohet nga opinioni politik nė Kosovė, ndėrsa nga ana tjetėr sulmohet qeveria me gjithė arsenalin dhe harrohet qė ajo qeveri kontrrollohet nė fakt nga "bosėt" e ekipit negociator dhe rrjedhimihst ėshtė njė diskrepancė e madhe ndėrmjet realiteteve nė politikė nė Kosovė dhe institucione. Sjellja ime ėshtė konform kėsja diskrepance politike.
RADIO EVROPA E LIRĖ
Si e shihni zhvillimin e mėtejm tė proceseve pas vitit tė ri nė LDK. Pra, do tė mbeteni nė kėtė parti apo do tė formoni parti tė re?
NEXHAT DACI
Si duket gati ėshtė fundi i rrugės sė pėrbashkėt, sepse ėshtė bėrė njė muaj qė ne luteshim se ėshtė keq qė 46 pėr qind tė anėtarėve tė familjes tė pėrjashtohen nga shtėpia. Ato lutje ose u keqkuptuan ose nuk ekzistonte gatishmėri e kryetarit tė ri tė LDK-sė, zotit Sejdiu. Rrjedhimisht viti i ri do tė sjellė hapa tė ri nė kėtė drejtim.
RADIO EVROPA E LIRĖ
Sa ndikojnė kėto zhvillime nė LDK nė stabilitetin e institucioneve tė Kosovės, nė periudhėn kur pritet tė pėrcaktohet statusi i Kosovės?
NEXHAT DACI
Po, mund tė ndikojnė, por platforma e hapave tė ardhshėm tė ekipit politik tė projektit Daci do tė jetė e frymės Rugoviane, qė do tė thotė e gjithėpėrfshirjes, e tolerancės dhe e miqėsisė. Nė asnjė mėnyrė nuk do tė mundohemi qė tė rrėnojmė qoftė institucionet, qoftė njė stabilitet politik i cili ėshtė rrėnuar pa masė pas ndryshimeve qė janė bėrė pas vdekjes sė presidentit Rugova. Kosova ishte njė vend qė prodhonte stabilitet politik dhe jo vetėm nė Kosovė, por edhe nė rajon, por prej asaj kohe Kosova ėshtė bėrė konsumuese e kėtij stabiliteti dhe kjo ėshtė ajo qė mė sė shumti mė brengos. Rrjedhimisht, tė gjithė hapat qė do tė merren vitin e ardhshėm do ta kenė parasysh kthimin e sėrishėm tė stabilitetit politik nė Kosovė dhe qė nė fytyrat e qytetarėve tė Kosovės, pėrkatėsisht tė anėtarėsinė sė LDK-sė tė kthehet sėrish pamja normale dhe tė hiqet brengosja.
Intervistoi: Fatmir BUJUPI
Krijoni Kontakt