Shqipëria zë vendin e parë në botë, përsa i përket dhënies së ryshfetit, duke lënë pas dhe vendet afrikane. Zyrtarë, qeveritarë, gjyqtarë, prokurorë dhe mjekë pasurohen çdo ditë nga ryshfetet që marrin nga qytetarët e thjeshtë, për të mbaruar punët a zgjidhur hallet e tyre. Në klasifikimin e institucioneve më të korruptuar renditet shërbimi shëndetësor, gjyqësori dhe policia, si tre sektorët me nivelin më të lartë të korrupsionit për vitin 2006 në vendin tonë. Kanë qenë përgjigjet e mbi 800 qytetarëve shqiptarë, të cilët e kanë renditur vendin tonë në krye të “top listës” së vendeve më të korruptuara. Shifrat alarmante të vëzhgimit të kryer nga Transparency International në Barometrin Global të Korrupsionit 2006, janë bërë publike dje nga Zyra për Mbrojtjen e Qytetarëve, që ka qenë përfaqësuese e Transparency International në Shqipëri.
Më të korruptuarit
Rreth 2/3 e shqiptarëve, të cilët kanë plotësuar pyetësorët kanë pohuar se kanë dhënë rryshfet të paktën një herë gjatë 12 muajve të fundit. Kosto më e lartë e dhënies së rryshfetit figuron në pushtetin gjyqësor. Ndërsa rreth 93% e shqiptarëve vlerësojnë se sistemi i drejtësisë është i korruptuar dhe vetëm 4% e tyre besojnë në paanshmërinë e sistemit gjyqësor. Në tabelën e vendeve më të prekura nga korrupsioni vendi ynë renditet i pari, duke lënë pas Kamerunin, Gabonin dhe Marokun, pasi më shumë se 40% e të intervistuarve kanë dhënë përgjigje pozitive në lidhje me paratë apo dhuratat e dhëna “nën tavolinë” për zyrtarët. Edhe përsa i përket korrupsionit në jetën politike, shqiptarët të cilët kanë plotësuar formularët, kanë pohuar se politikanët tanë janë të korruptuar, duke u renditur ndër vendet ku 51-70% e popullsisë ka një bindje të tillë. Në këtë listë vendesh ndërkohë hyjnë dhe shtete të tjera ballkanike si Kroacia, Bullgaria, Maqedonia, Rumania.
Rreth 66% e të pyeturve kanë pohuar se të paktën 1 herë gjatë 2006 kanë qenë të detyruar që të japin ryshfete. Ndërsa përsa i përket veprimeve konkrete të shtetit, në luftën kundër korrupsionit, vetëm 7 % e shqiptarëve të pyetur janë përgjigjur se është shumë efikase, 33% janë përgjigjur se është efikase, 36% e të pyeturve mendojnë se nuk ka qenë efikase, 13% se nuk është luftuar sa duhet korrupsioni me masat e marra, vetëm 4% e shqiptarëve të pyetur mendojnë se në vend që të luftohet korrupsioni, është stimuluar.
Antikorrupsioni
“Fatkeqësisht- deklaroi dje kreu i Zyrës për Mbrojtjen e Qytetarëve, Kreshnik Spahiu - rryshfeti është kthyer në një gangrenë shoqërore e cila e vendos Shqipërinë në rekordin më negativ botëror. Nëse 2/3 e shqiptarëve aktualisht janë viktimë e rryshfetit, kjo do të thotë se akoma mijëra zyrtarë, qeveritarë, gjyqtarë, prokurorë pasurohen çdo ditë në mënyrë të paligjshme në kurriz të tyre. Kjo analizë mund ta konsiderojë Shqipërinë si republikën e rryshtetit duke cënuar rëndë jo vetëm imazhin e shqiptarëve por edhe integritetin shtetëror”, –ka pohuar dje kreu i ZMQ-së, pasi ka bërë publike raportin e Transparency International.
“Nëse ka një gjyqtar apo prokuror i cili ende e vë në dyshim korrupsionin brenda sistemit të drejtësisë apo perceptimin që ka populli për këtë pushtet e ftojmë të ballafaqohet në vazhdimësi edhe me këtë sondazh e të mos fshihet apo të bëjë veten pjesë të këtij pushteti të korruptuar,- ka përfunduar kreu i Zyrës së Mbrojtjes së Qytetarëve.
Krijoni Kontakt