Shembull i keq
Nikos Nikolaou
Një miku im ministër, i cili vizitoi Berlinin javën e kaluar, po më tregonte përshtypjen që i kishte lënë modestia e zyrtarëve gjermanë. Miku im kishte një ftesë për opera, dhe më tregoi sesi kishte arritur në të njëjtën kohë me kancelaren dhe disa ministra e si makinat e tyre u parkuan në largësi prej teatrit që të mos bllokonin trafikun.
Pastaj unë i përshkrova mikut sesi bëhen gjërat në Greqi, kur ti je anëtar qeverie. Të shtunën e kaluar, unë dhe disa shokë shkuam në kinema dhe vendosëm të ecnim me këmbë për të zona “Kolonaqi”. Shpejt zbuluam se “Rruga e Bukureshtit”, një rrugë këmbësorësh, si edhe shumë rrugë të stadiumit, ishin citë me makina luksoze – pronë e ministrave, bankierëve, botuesve, gazetarëve dhe njerëzve të tjerë, të famshëm, të cilët kishin parkuar, ku e kishin parë të arsyeshme, për të ndjekur show-n e Dhimitër Papajoaniut. Ne u ankuam, por rojet e VIP-ave, që pinin duhan së bashku me shoferët e makinave, u përgjigjën me sarkazëm: “Në qoftë se keni ndonjë problem, telefononi policinë”.
Unë shkoj me urban në punë çdo ditë. Tani e kuptoj se gjithë parkimet e dyfishta në rrugët “Tezeu” dhe “Asklepiu”, që pengojnë trafikun për një kohë të gjatë, ndjekin shembullin e politikanëve, bankierëve dhe industrialistëve.
Greqia është vend, ku ligji shkelet me të dy këmbët. Ligjin e bën më i forti – ose më arroganti. Punëtorët mbyllin portin, studentët bllokojnë derën e dekanit, policët godasin protestuesit, industrialistët krijojnë union. Fshehja e taksave dhe korrupsioni lulëzojnë dhe askush nuk duhet të përballet me ligjin. Njerëzit që respektojnë ligjin po katandisen t’iu duket vetja idiotë.
Thirrjet e konservatorëve për modesti janë shuar. Ministrat janë të parët që po i bashkohen bishës së oligarkëve.
Gazeta Tema
10-12-2006
Krijoni Kontakt