Ignati i Antiokisë
Letra drejtuar efesianëve
Shënim: të gjitha letrat e shën Ignatit, pasi janë përkthyer prej greqishtes së re, janë rishikuar, për hir të qartësisë dhe korrektësisë së përkthimit, duke i krahasuar me variantin në anglishte marrë nga “Early Christian Fathers”, Philadelphia, The Westminster Press, 1953. Shënimet në fund të faqes dhe në fillim të çdo letre janë marrë prej këtij të fundit, pasi janë redaktuar në përshtatje me nevojat e tekstit. Gjithashtu, pas pëkthimit jemi këshilluar dhe me “Hermeneia – Ignatius of Antioch”, Fortres Press, Philadelphia, 1985.
Kjo letër u shkrua në Smirnë, ku Iganti dhe rojet e tij ushtarake bënë një ndalesë në rrugën e tyre për në Romë, që kalonte nga rruga veriore për në Troas, kjo është më e gjata nga letrat e tij. Katër delegatë, duke përfshirë peshkopin modest e të drojtur, Onesimin, ishin dërguar nga Kisha pranë e Efesit për të përshëndetur dhe inkurajuar dëshmorin. Njëri prej tyre, dhiakoni Burrus, më pas e shoqëroi Ignatin deri në Troas dhe ndoshta bëri kopistin e tij.
Ignati gjen rastin të falenderojë efesianët për dashamirësinë e tyre. Ndërsa i lavdëron ata për njëshmërinë dhe ortodoksinë e tyre, i paralajmëron të ruhen nga skizma dhe herezia e përhapur docetiste, e cila ishte përhapur nga mësues endacakë.
Unë, Ignati, që quhem edhe Theoforus , së bekuarës për madhështinë e përmbushjes së saj nga Perëndia Atë, e paracaktuar që përpara jetëve të gjendet përgjithmonë në lavdi të përhershme, të pandryshueshme, të bashkuar dhe të zgjedhurës me pësimin e vërtetë dhe vullnetin e Atit e të Jesu Krishtit, Perëndisë tonë, Kishës fatlume që gjendet në Efes të Azisë , i uroj të provojë gëzim shumë të madh e bashkuar me Jesu Krishtin.
1. Pranova, me dëshirën e Perëndisë, emrin tënd shumë të dashur, të cilin e keni me natyrë të drejtë, në përputhje me besimin dhe dashurinë e Jesu Krishtit, Shpëtimtarit tonë dhe, duke qenë imituesit e Perëndisë, përmbushët plotësisht veprën që u është besuar duke e ripërtërirë me gjakun e Perëndisë. 2. Sepse, pasi dëgjuat se vij nga Siria i lidhur në pranga për hir të emrit tonë të përbashkët dhe të shpresës, duke shpresuar se me lutjen tuaj do të arrij në Romë të luftoj me bishat, që, kështu, të mund të bëhem nxënës, vrapuat të më shihnit. 3. Pra, ngaqë u gëzova, në emër të Perëndisë, nga turma juaj e madhe, i jam mirënjohës dashurisë së papërshkruar të Onesimit , i cili është peshkopi juaj sipas mishit , të cilin uroj ta doni ashtu siç dëshiron Krishti dhe t’i ngjani të gjithë. Se i lavdëruar është ai që ju dha një peshkop të tillë, pasi jeni të denjë.
2. Gjithashtu, edhe për bashkëskllavin tim, Burrusin, i cili është dhjakoni juaj sipas Perëndisë dhe i bekuar në të gjitha, uroj të mbetet i qëndrueshëm që t’ju nderojë edhe ju edhe peshkopin. Por edhe Krokusi, i denji i Perëndisë edhe i juaji, të cilin e pranova si shembull të dashurisë suaj, më çlodhi në të gjitha. Dhe atë le ta lehtësojë Ati i Jesu Krishtit, bashkë me Onesimin dhe Burrusin, Euplin dhe Fronton, përmes të cilëve ju pashë të gjithëve juve me dashuri. 2. Do të dëshiroja shumë t’ju isha i dobishëm, natyrisht, nëse jam i denjë. Pra, i ka hije të lavdërojmë me çdo mënyrë Jesu Krishtin i cili ju lavdëroi, që, të bashkuar në një nënshtrim dhe duke u bindur peshkopit dhe pleqësisë të jeni të shenjtë në të gjitha.
3. Nuk ju urdhëroj sikur të jem dikushi. Pasi, edhe pse jam në pranga për emrin e Tij, ende nuk jam plotësuar në mësimin e Jesu Krishtit. Pasi tani filloj të bëhem nxënës dhe ju drejtohem si bashkënxënësve të mi, sepse duhej që unë të vajosem prej jush me besim, këshillë, durim dhe zemërgjerësi. 2. Por, ngaqë dashuria nuk më lë të hesht për ju, parapëlqeva t’ju lutem të ecni me mendjen e Perëndisë. Sepse dhe Jesu Krishti, jeta jonë e pandarë, mendimi i Atit, ashtu si dhe peshkopët që janë caktuar në skajet e dheut, pasojnë mendjen e Jesu Krishtit.
4. Prandaj, duhet të ecni së bashku me mendjen e peshkopit, gjë që edhe e bëni. Sepse pleqësia juaj e denjë dhe e lavdërueshme më Perëndinë është e bashkuar me peshkopin ashtu si telat në kitarë. Prandaj, me harmoninë tuaj dhe me dashurinë në një mendje lavdërohet Jesu Krishti. 2. Dhe disa prej jush të mblidheni që, duke qenë në një marrëveshje dhe në harmoni, duke pranuar karakterin e Perëndisë, të himnoni, nëpërmjet Jesu Krishtit , të bashkuar me një zë, Atin, që t’ju dëgjojë dhe t’ju njohë nëpërmjet atyre që bëni, duke qenë gjymtyrë të Birit të Tij. Pra, është mirë të gjendeni në bashkim të përsosur, që të jeni gjithmonë pjësëtarë të Perëndisë.
5. Sepse, nëse unë në kaq kohë të shkurtër fitova kaq afërsi jo njerëzore, por frymore, me peshkopin tuaj, sa më tepër ju lumëroj juve që jeni të lidhur ngushtë me të, ashtu si Kisha me Jesu Krishtin dhe ashtu si Jesu Krishti me Atin, në mënyrë që gjithçka të jetë e harmonishme në bashkim. 2. Askush të mos mashtrohet; nëse dikush nuk gjendet brenda therores , atij i privohet buka e Perëndisë . Sepse, nëse lutja e njërit apo dyve ka fuqi kaq të madhe, sa më tepër lutja e peshkopit dhe e gjithë Kishës. 3. Ai, pra, që nuk vjen në mbledhje, ky vetë tregon krenari dhe ndan veten e tij. Sepse është shkruar: “Perëndia u qëndron kundër krenarëve” . Le të kujdesemi, pra, të mos i qëndrojmë përkundër peshkopit, që t’i nënshtrohemi Perëndisë.
6. Dhe, kur shikon ndokush peshkopin të heshtë, t’i frikësohet më tepër; sepse atë që dërgon i zoti i shtëpisë si administrator të tij duhet ta pranojmë ashtu si atë që e dërgoi. Pra, është e qartë se peshkopin duhet ta shohim si vetë Zotin. 2. Vetë Onesimi lavdëron së tepërmi bindjen tuaj tek Perëndia, jetesën tuaj në përputhje me të vërtetën dhe se midis jush nuk ekziston asnjë herezi. Por ju nuk dëgjoni ndonjë tjetër, veç atij i cili ju flet të vërtetat në lidhje me Jesu Krishtin.
7. Sepse disa e kanë zakon ta mbajnë emrin me mashtrime, ndërsa bëjnë disa gjëra që janë të pahijshme për Perëndinë. Këtyre duhet t’u shmangeni, sepse janë qen të tërbuar që kafshojnë fshehtas dhe duhet të parapërgatiteni për t’u ruajtur nga ata, sepse është vështirë të mjekohen. 2. Ekziston vetëm një një mjek trupor dhe shpirtëror, i lindur dhe i palindur, i cili u bë Perëndi i mishëruar, jetë e vërtetë, që vdiq, që erdhi nga Maria dhe nga Perëndia, së pari me pësim dhe njëkohësisht pa pësim, Jesu Krishti, Zoti ynë .
8. Pra, të mos ju mashtrojë asnjë, ashtu sikundër dhe nuk mashtroheni, duke qenë të gjithë të Perëndisë. Sepse, kur nuk zë vend asnjë grindje midis jush, e cila mund t’ju mundojë, atëherë jetoni sipas dëshirës së Perëndisë. Jam lëmizhdja juaj dhe pastrohem për Kishën e Efesianëve, e famshme në shekuj. 2.Truporët nuk mund të bëjnë vepra shpirtërore , as shpirtërorët vepra trupore, ashtu si dhe besimi nuk mund t’i bëjë veprat e mosbesimit, as mosbesimi veprat e besimit. Por, ato që ju bëni janë shpirtërore, sepse i bëni të gjitha në Jesu Krishtin .
9. Por, mësova se kaluan andej disa që dhanë mësim të keq, të cilët nuk i lejuat të mbjellin tek ju duke mbyllur veshët, në mënyrë që të mos pranonit ato që mbilleshin prej tyre, ngaqë jeni gurë të tempullit të Atit, të përgatitur për ndërtesën e Perëndisë Atë, që drejtoheni lartësive me vinçin e Jesu Krishtit, që është kryqi, duke përdorur për litar Shpirtin e Shenjtë. Përsëri, besimi juaj është ai që ju ngjit lart dhe dashuria është rruga që ju drejton tek Perëndia. 2. Ju të gjithë jeni pjesë të një procesioni që mbani brenda jush Perëndinë dhe tempullin, Krishtin dhe shenjtorët; të zbukuruar në të gjitha me urdhërimet e Jesu Krishtit, për të cilët gëzohem, ngaqë u bëra i denjë, me këto që shkruaj, të flas bashkë me ju dhe të gëzohem, sepse në gjithë jetën tuaj nuk deshët asgjë tjetër, përveç Perëndisë.
10. Por, të luteni pa pushim dhe për njerëzit e tjerë, sepse ekziston tek ata shpresë pendimi që të fitojnë Perëndinë. U lejoni atyre, pra, të mësojnë nga veprat tuaja për t’u bërë dishepuj. 2. Përpara zemërimit të tyre të jeni të butë, përpara mburrjeve të tyre të jeni të përulur, blasfemivë të tyre t’u kundërvini lutjet, përpara mashtrimit të tyre të qëndroni të fortë në besim , në egërsinë e tyre të jeni të qetë, pa u nxituar t’i imitoni. 3. Le të bëhemi vëllezërit e tyre me butësi dhe të përpiqemi të jemi imituesit e Zotit, - kujt iu bë padrejtësi më tepër se Atij, kush u privua, kush u tradhëtua - që të mos gjendet brenda jush egjër e djallit, por të qëndroni trupërisht dhe shpirtërisht të bashkuar me Jesu Krishtin, me qashtëri dhe mendjekthjelltësi.
11. Janë kohët e fundit; le të turpërohemi pra, le t’i frikësohemi zemërgjerësisë së Perëndisë, që të mos kthehen për dënimin tonë. Sepse, ose do t’i frikësohemi zemërimit të ardhshëm, ose do të duam hirin e tanishëm; një nga të dyja. Mjafton vetëm të jemi me Jesu Krishtin që të jetojmë me të vërtetë. 2. Pa atë asgjë të mos konsideroni të nevojshme, për të cilin unë mbaj prangat, margaritarët shpirtërorë, me të cilat uroj të ngjallem me lutjen tuaj, pjesë e së cilës uroj të jem gjithmonë, që të gjendem në të njëjtin short të të krishterëve efesianë, të cilët ishin gjithmonë bashkë me apostujt, nëpërmjet fuqisë së Jesu Krishtit.
12. E di kush jam dhe cilëve u shkruaj. Unë jam i denjë për gjykim, ju të mëshiruar, unë gjendem në rrezik, ju jeni të mbrojtur. 2. Ju jeni hyrje e atyre që sakrifikohen për Perëndinë , jeni mësuar bashkë me Palin, të shenjtin, të vërtetin, fatlumin, në gjurmët e të cilit uroj të gjendem kur të fitoj Perëndinë, i cili ju kujton në çdo letër të tij në emër të Jesu Krishtit.
13. Kujdesuni pra që të mblidheni më shpesh për të falenderuar dhe lavdëruar Perëndinë. Sepse, kur mblidheni shpesh bashkë, me njëshmërinë e besimit tuaj asgjësohen fuqitë e satanait dhe shpërbëhet shkatërrimi i tij. 2. Asgjë nuk është më e mirë se paqja, nëpërmjet së cilës asgjësohet çdo luftë qiellore dhe tokësore.
14. Asgjë nuk na largon nga këto nëse kemi besim dhe dashuri absolute në Jesu Krishtin, i cili është fillimi dhe fundi i jetës; fillimi është besimi dhe fundi dashuria . Të dyja së bashku, kur bashkohen, janë Perëndia, ndërsa të gjitha të tjerat kanë si pasojë mirëdashjen. 2. Askush nuk mëkaton kur ka besim, as nuk urren kur ka dashuri. “Pema njihet nga fryti” , kështu edhe ata që vërtetojnë se i përkasin Krishtit do të njihen nga veprat e tyre. Pasi tani vepra nuk është çështje vërtetimi, por të qenët në besim të fortë deri në fund.
15. Eshtë më mirë të mos flasë dikush dhe të jetë, sesa të flasë dhe të mos jetë. Mësimdhënia është e mirë kur ai që e jep mësim e zbaton. Pra, një është mësuesi “i cili tha dhe u bënë” , dhe ato që bëri pa folur janë vepra të denja të Atit të Tij. 2. Ai që ka me të vërtetë fjalën e Jesuit do të dëgjojë dhe heshtjen e tij. Kështu do të jetë i pësosur: fjalët do të jenë veprim dhe heshtja do të zbulojë karakterin e tij të vërtetë. 3. Asgjë nuk i shpëton kujdesit të Zotit, por edhe mendimet tona të fshehta janë pranë Tij. Pra, le të bëjmë gjithçka, sikur të banojë Ai brenda nesh, që të bëhemi tempujt e Tij dhe Ai të jetë Perëndia ynë brenda nesh , gjë e cila edhe është dhe do të shfaqet para nesh prej atyre që bëjmë duke e dashur Atë në mënyrë të drejtë.
16. Mos u mashtroni vëllezërit e mi. Ata që shkatërrojnë shtëpi “nuk do të trashëgojnë Mbretërinë e Perëndisë” . 2. Pra, përderisa vdesin ata që i bëjnë këto trupërisht, sa më tepër kur dikush, me mësimdhënien e keqe shkatërron besimin e Perëndisë, për të cilin u kryqëzua Jesu Krishti? Ky, mbasi u bë i papastër, do të drejtohet tek zjarri që nuk shuhet, e njëjta gjë do të ndodhë, gjithashtu, edhe me atë që e dëgjon.
17. Prandaj edhe Krishti pranoi miro në kryet e Tij, që t’i jepte Kishës paprishjen. Mos u lyeni me erën e keqe të mësimdhënies së sunduesit të kësaj jete, që të mos ju robërojë që të mos ju robërojë që prej kësaj jete. 2. Por, pse të mos bëhemi të gjithë të urtë, pasi fituam njohjen e Perëndisë, që është Jesu Krishti? Përse të humbasim marrëzisht, pa e njohur dhuratën që me të vërtetë na e dërgoi Zoti?
18. Për ata që nuk besojnë fryma ime e kryqit është skandal, e parëndësishme, ndërsa për ne është shpëtim dhe jetë e përjetshme. “Ku është i dituri, ku është skribi“ , ku është mburrja e atyre që quhen të urtë? 2. Sepse Perëndia ynë Jesu Krishti u mbajt në bark nga Maria sipas ekonomisë së Perëndisë, i ardhur, sigurisht, nga fisi i Davidit , por me anën e Shpirtit të Shenjtë; i cili u lind dhe u pagëzua për të pastruar ujin me pësimin e Tij.
19. Virgjëria e Marisë dhe lindja e saj, gjithashtu edhe vdekja e Zotit, iu larguan vëmendjes së sunduesit të botës së tanishme - tre mistere buçitëse që u bënë me qetësi Perëndie . 2. Pra, si u shfaqën ndër shekuj? Një yll ndriçoi nga qielli më tepër se të gjithë yjet e tjerë dhe drita e tij ishte e papërshkrueshme; dhe ky yll shfaqur për herë të parë shkaktoi përshtypje të bujshme. Dhe të gjithë yjet e tjerë, bashkë me diellin dhe hënën, formuan një hark rreth këtij ylli, ndërsa drita e tij dallohej nga të gjitha të tjerat. Dhe u shkaktua tronditje, për faktin se kujt i kushtohej ky fenomen i saposhfaqur, i cili ishte i ndryshëm nga ata. 3. Kështu u shpërbë çdo magji dhe u zhdukën të gjitha prangat e ligësisë. Padija u asgjësua, mbretëria e vjetër u shkatërrua, ndërkohë që Perëndia shfaqej me formë njeriu për të sjellë risinë e jetës së përjetëshme , që fillonte prej Atij që ishte i përsosur pranë Perëndisë, prej nga ku fillonin të gjitha, sepse planifikohej asgjësimi i vdekjes.
20. Nëse më denjëson Jesu Krishti, me lutjen tuaj, dhe është dëshirë e Tij, në letrën e dytë që do t’ju shkruaj do t’ju tregoj si fillova të kthehem tek njeriu i ri Jesu Krisht, në besimin e Tij dhe në dashurinë e Tij, në pësimin dhe në ngjalljen e Tij dhe, për më tepër, nëse Zoti më zbulon ndonjë gjë. 2. Të mblidheni të gjithë së bashku me hirin e emrit dhe me një besim në Jesu Krishtin, i cili trupërisht vjen nga fisi i Davidit dhe është Bir Njeriu dhe Bir Perëndie, që t’i bindeni peshkopit dhe priftërisë me mendje të paçoroditur, duke ofruar një bukë e cila është ilaç pavdeksie, kundërhelm që të mos vdisni, por të jetoni me Krishtin përgjithmonë.
21. Unë ofrohem në vendin tuaj edhe për ato që dërguat për nder të Perëndisë në Smirnë, prej nga ku ju shkruaj, duke falenderuar Zotin, duke dashur Polikarpin ashtu si dhe ju. Të më kujtoni, ashtu sikundër dhe Jesu Krishti juve. 2. Të luteni për Kishën e Sirisë, nga ku i lidhur drejtohem për në Romë, ndonëse pse jam i fundit prej besimtarëve të atjeshëm, siç u denjësova të gjendem për nder të Perëndisë.
Qofshi me shëndet me hirin e Perëndisë Atë dhe të Jesu Krishtit, i cili është shpresa e të gjithëve ne.
Krijoni Kontakt