Postuar më parë nga
Albo
Përveç grekëve, një kompani e huaj spanjolle përpiqet të vjelë mundin dhe djersën e shqiptarëve
Emigrantët shqiptarë, të mashtruarit e llotarisë spanjolle
Altin Metaj
“Të pasur” janë zgjuar një numër i madh emigrantësh shqiptarë në Athinë. Dhe jo pak, por me shuma që fillojnë nga 500 – 950 mijë dollarë. “Fati të vjen andej nga se pret”, - thotë një fjalë e urtë popullore, dhe ashtu ka ndodhur në të vërtetë. “Fati” u ka ardhur nga Spanja, vend që disa prej tyre i kanë dëgjuar vetëm emrin.
Shumë emigranë kanë ngelur të habitur teksa kanë parë poshtë derës së shtëpivë të tyre një zarf të fryrë me të dhënat e tyre të sakta, por që nuk përmban të dhënat e atij që e dërgon. Sipër zarfit vetëm nga vula e postës kupton se letra vjen nga Spanja. Një letër brenda zarfit të uron, pasi sipas saj je fitues i Llotarisë Popullore Europiane dhe fiton jo pak, por 950 mijë dollarë. Ti mund të mos e dish ekzistencën e kësaj llotarie dhe mund të mos kesh dërguar fare të dhënat e tua atje, por pak rëndësi ka, ti je fitues. Dhe jo fitues çfarëdo, por fitues ndërmjet miliona njerëzve në të gjithë globin. Shuma që fiton është vetëm një pjesë e 7 milionë dollarëve që do t’u ndahet edhe fituesve të tjerë të së njëjtës kategori.
Sipas organizatorëve të Llotarisë Ndërkombëtare që të marrësh shumën fituese duhet të dërgosh një shumë, e cila duhet të jetë 1% e shumës që ke fituar- dmth nëse ke fituar 900 mijë dollarë të kërkohet të dërgosh 9 mijë dollarë (ose euro- në varësi të valutës së kërkuar). Emigrantët nuk duken të shqetësuar nga kjo lloj llotarie, ajo që i shqetëson disa prej tyre është shfrytëzimi i të dhënave të tyre personale për lojëra të tilla. Sot me zarfe, nesër me kushedi çfarë - dyshon një pjesë e madhe e tyre.
Congratulations! Je fitues!
Ndriçim Sharra është një nga emigrantët e shumtë “fitues” të llotarisë spanjolle. “Nuk e di ku e gjetën adresën time pasi personalisht nuk kam aplikuar në asnjë lloj llotarie, as unë, asnjë nga pjesëtarët e familjes time”,- thotë Sharra duke shtuar se edhe disa të njohurve të tij nga Shqipëria u ka ardhur i njëjti zarf. Sipas dokumenteve të ardhura më 29 gusht të 2004 në Spanjë ishte zhvilluar një llotari nga INTL. LOTTO COMMISSION në të cilën emri i tij i koduar në numrin 025-11464992-740, ishte shpallur fitues në kategorinë e dytë. Dokumenti është firmosur nga Don Francisco Munoz, i cili sillet të jetë menaxher i përgjithshëm i Llotarisë Nacionale.
Por ajo që të bën të dyshosh është se përse zarfi nuk mban adresën e dërguesit, por thjesht adresën e marrësit.
“Letra e parë thoshte se kam fituar 500 mijë euro dhe se urgjentisht duhet të hapja një numër llogarie dhe të dërgoja të dhënat e mia në mënyrë që të ecte procesi i marrjes së lekëve”,- thotë Sharra. Dërgoi një faks me të dhënat e tij dhe numrin e llogarisë në një bankë greke dhe vendosi të komunikonte direkt me organizatorët. “U kërkova adresën e plotë dhe u thashë se do të shkoja vetë në Spanjë që t’i merrja lekët, por më thanë se një gjë e tillë ndalohej nga organizatorët e llotarisë”,- tregon Sharra për “Shekullin”.
Zarfi Nr. 2
Duke parë interesimin e Sharrës organizatorët tregohen “zemërgjerë”. Merr një letër të dytë të firmosur nga një farë Miguel Philippe, president i llotarisë, i cili i “uronte edhe një herë fitoren”, këtë herë të një shume gati të dyfishuar në 900 mijë euro, dhe kjo pasi disa nga fituesit u vonuan në procesin e marrjes së lekëve dhe shuma iu nda fituesve të interesuar. Më tej presidenti i llotarisë i shpjegonte se për të marrë këtë shumë duhet të dërgonte 1% të shumës, pra 9 mijë euro në mënyrë që të zhbllokohej llogaria dhe firma të paguante taksat e duhura ndaj shtetit spanjoll.
Për koincidencë “Presidenti” Philippe i shpjegonte se “nuk mund të merren lekët direkt nga personi pasi kjo bie ndesh me rregullat e lojës dhe që të merren lekët duhej që fituesi të dërgonte fotokopje të pasaportës, numrin e llogarisë dhe sigurisht 1% të shumës, duke i kujtuar se këto “duhen brenda një kohë të shkurtër, pasi firma IBERO PROMOTIN KOMPANY do të jetë e detyruar të fshijë emrin tënd nga lista e fituesve”.
Nuk dihet deri tani nëse “organizatorët” kanë mundur t’u japin lekët “fituesve” të tyre. Një gjë është e sigurt se ky është një mashtrim i madh, i përgatitur kryesisht për emigrantët shqiptarë në Greqi. Prandaj larg nga “fate” të tilla, pasi jo vetëm fati vjen andej nga s’e pret. Altin Metaj
Krijoni Kontakt