Le ta nisim kuvendimin pikerisht nga kjo pike:Tani nuk eshte si me pare, nese je i zoti, i shkolluar etj te ofrohen vende pune te mira.
Me thuaj , sepse une dhe ti (ashtu si dhe shume studente te tjere qe studiojne e punojne jashte atdheut) e dime shume mire qe po s'pate mikun ne Shqiperi pune nuk gjen, pasi duhet te kesh ose lekun, ose ndonje shok te babit, mamit, ndonje kusheri, apo ndonje te njohur ne ndonje ministri , qe te gjesh nje pune... normale per bagazhin intelektual dhe kultural qe studentet zoterojne ne perfundim te studimeve te tyre jashtedhe brenda atdheut. Kjo persa i perket anes praktike te problemit.
Per sa i perket anes teorike dhe me teper sociale une besoj se sa kohe qe Shqiperia ndodhet ne ate gjendje te vajtueshme socio-kulturale-ekonomike-politike, qe e ka zhytyr klasa politike drejtuese, s'ka per te hyre ne rrugen e zhvillimit te vertete. Qe te genjesh opinionin publik me fjale te fryra te tipit :"shqiperia do hyje ne NATO apo Shqiperia do hyje ne EE" , eshte e kote nga ana politikaneve shqiptare dhe atyre qe i ndjekin ata verberisht, pasi kush ka dale jashte kufijve te vendit tone, qofte ne vendet e tjera te Ballkanit, qe jane ne kufijte tane (Rumani, Maqedoni, Bullgari, Hungari, Greqi, Itali, etj...) e ka pare m syte e tij ndryshimin kolosal qofte ne mendesi, qofte nga pikepamja thjesht ekonomike-socio-kulturale.
Kultura e demostratave me thirrje dhe ulerima si edhe kultura e mohimit te institucionve dhe e mosbesimit verberisht ndaj tyre, eshte pikerisht ajo qe do te kerkoje me shume kohe per tu tejkaluar. Te besosh qe ne 5 apo 10 vjet Shqiperia do jete nje vend "europian" me cfaerdo kuptimi te kesaj fjale qe shumekush mund te kete krijaur ne mendjen e tij,duke ndjekur mediat e shkruara dhe televizive shqiptare ne gjendjen e tyre te vajtueshme, eshte krejtesisht utopi.
T besoj une qe 10-20 apo 200 studente shqiptare qe kthehen ne Shqiperia do e ndryshojne ate vend me duket gjithashtu nje utopi e krahasueshme me ate te komunizmit nje here e nje kohe. Eshte shume me teper e mundshme qe pjesa derrmuese e tyre te asimilohen nga mendesia e tanishme e klases drejtuese politike, dmth te denigrohen si figura dhe personalitete, te korruptohen ne menyre qe te nxjerrin sa me shume te holla per te mbijetuar, ashtu sic bejne TE GJITHE ne ate vend.
Une s'besoj se jam ndonje Mesia qe do shpetoj Shqiperine, s'besoj qe kontributi im apo i atyre qe do kthehen do te jete vendimtar per ate vend, per sa kohe qe s'do ndryshoje mentaliteti i kombit ne teresi, per aq kohe sa shqiptaret s'do te binden te ndermarrin rrugen e vertete te zhvillimit, te punes dhe te ndertimit te atdheut, me kritere te pastreta ne rradhe te pare te ndergjegjes se tyre.
He per he keto kam per te thene
Mireulexofshim![]()
Krijoni Kontakt