I dashur freethinker.Postuar mė parė nga freethinker
Persa i perket kesaj pyetje qe ti shtron pak me lart, po perpiqem une tju jap nje veshtrim te qarte, pa pretenduar se vellezerit e tjere nuk do ta bejne nje gje te tille.
Ne librin e zanafilles mesojme se, pasi Perendia krijoi gjithshka, ne diten e shtate Ai pushoi dhe kete dite e bekoi dhe e shenjteroi duke e quajtur Shabat. Shume doktrina perpiqen te japin interpretime te ndryshme, gjithmone simbas religjionit ne te cilin bejne pjese. Dy jane pyetjet: Cfare lidhje ka i krishteri me diten e Shabatit, ne te cilen Perendia pushoi vepren e krijimit? Si dhe, cafre lidhje ka i krishteri me mbajten e se shtunes simbas ligjit te Mojsiut?
Ne pamje te pare duket sikur nuk kemi te bejem me dy lloj shabatesh. Ajo eshte e njetjta dite por ka dy shpjegime. Per kete le ti referohemi shkrimit profetik.
Shkrimi na tregon se, Perendia mbajtjen e Shabatit ja dhe vetem kombit te tij Izrael. Pra nuk ja dha as Adamit, asNoes, as Abrahamit dhe askujt tjeter , deri ne momentin kur kombi i Perendise u formua ne Egjypt, dhe doli nga Egjypti. Pikerisht ketu shkrimi na deshmon se Zoti Perendi i dha Shabatin kombin te tij, te perfshire ne ligjin e Mojsiut. Kjo eshte arsyeja se perse une shtroj dy pyetjet e mesiperme, ne lidhje me mbajtjen e Shabatit.
.Cfare ndodh me adventistet e dites se shtate.
Doktrina adventiste, e gjendur midis dy problemve te medhaja dhe serioze te besimit, te cilat jane Hiri dhe Ligji, perpiqet ta justifikoje mbajtjen e Sabatit, si nje dite qe vjen qysh nga koha e krijimt, kur ende nuk kishim komb te Izraelit. Pra mbajtja e Shabatit , thone adventistet, nuk eshte thjesht nje dite qe ne e mbajme te mbeshtetur ne ligj te Mojsiut, por e mbajme te mbeshtetur ne shabatin e Krijimit. Ateher nese eshte keshtu, perse Perendia nuk ja dha mbajtjen e Shabatit Adamit, Noes dhe Abrahamit? Perse Perendia e dha mbajtjen e Shabatit vetem kombit te tij Izrael? Pra (per adventistet), kemi te bejme me nje Shabat qe mbeshtetet ne ligjin e Mojsiut, apo ne dicka tjeter? Adventiste ne te dyja rastet ndjehen keq. Nese ata thone: ne e mbajm sabatin simbas ligjit te Mojsiut, atehere jane te detyruar ti neneshtrohen mbajtes se Ligjit, dhe Pali thote: kush eshte nen ligj nuk eshte nen hir. Sepse Shpetimi vjen nga Hiri dhe jo nga veprat. Ky eshte problemi i pare. Problemi i dyte eshte: Nese Ata perpiqen te justifikojne mbajten e Shabatit si nje dite ne te cilen Perendia pushoi nga te gjitha veprat e tij, atehere, mbajtjen e saj duhet ta kishte detyre edhe Adami Noeja dhe Abrahami, por shkrimi nuk na jep nje fakt te tille.
Adventistet te ndodhur para ketyre fakteve, perpiqen te bejne nje "perzjerje" midis Shabatit te krijimit, dhe atij te ligjit te Mojsiut. Vete Freethinker ne nje shkrim me siper thote se, Zoti eshte i njete si ne Dhjatene vejter dhe ne te rene, pra nese JEzusi tha mbani urdherimet e mija, atehere 10urdheresat nuk jane urdhera te Zotit? Ja pra ky fakt me bind se, adventistet persa i perket shabatit, mbeshteten ne mbajten e ligjit te Mojsiut, dhe aspak ne Shabatin e Krijimit. Mbase freethinker nuk eshte dakort, por une do tju sjell pak me poshte, deshmine simbas shkrimit te shenjt, per te pare te detajuar se cfare kuptim ka Shabati i Perendise per te Krishterin( si ai i krijimt po ekshtu edhe ai i ligjit te Mojsiut). Tek letra e Hebrenjve na jepet nje panorame e qarte e Shabatit te Perndise, ne lidhje me besimtarin e Krishtere.
Dhajta e re, eshte nje beslidhje e re e Perendise me kishen e tij, e cila vjen menjeher pasi beslidhja e vjeter e mbaroi misionin e saj. Nuk do te hyj ne detaje te thella, por do te shpjegoj permes shkrimit se cfare eshte shabati i Zotit per besimtarin e Krishtere, si dhe cfare kuptim fondamental ze ky shabat ne besimin dhe jeten tone nen Krisht. Tek letra e Hebrenjve konkretisht thuhet: heb:4:4-11
" Sepse diku Ai ka then keshtu per te shtaten dite( Shabatin): dhe Perendia u PREH te shtaten dite ( shabatin) nga te gjitha veprat e Tij.......................Mbetet pra nje PREHJE ( shabat) per popullin e Perendise ( kishen). Sepse kush ka hyre ne PREHJEN ( Shabatin) e Tij, ka bere dhe ai PUSHIM nga veprat e veta, ashtu si Perendia nga te tijat."
Periquni ti lexoni keto vargje dhe shume shpejt do te bindeni se cili eshte Shabati per te Krishterin, dhe cfare rendesi fondamentale ka shabatii Perendise ne jeten dhe besen tone te krishtere. Pali ne kete leter drejtuar Hebrenjve, ju tregon me se qarti atyre se, cili eshte shabati i vertete i Perendise per kishen e Tij.
Ne beslidhjen e re shabati yne eshte: PAQJA me Perendine, si dhe hyrja ne PREHEJEN e TIj. Qysh ne momentin qe ne pranojme JEzusin si te vetmin Zot e Shpetimtar te jtes sone, ne kemi HYRE ne kete SHABAT, qe thelbesiht do te thote PREHJE ne Perendine, dhe PUSHIM nge VEPRAT e tua. Te gjithe ata qe besojne ne Krishtin , kane PUSHUAR nga cdo veper e mekatit. Te pushosh nga veprat e mekatit, do te thote: te mos jesh nen ligj dhe ndeshkim te ligjit , pra ligji te mos kete fuqi mbi ty. Pikerisht kjo mrekulli tek ne u arrit me ane te HIRIT te Perendise, me ane te KRishtit ne kryq. NE arritem te permbushim ligjin e Perendsie duke mos e shkelur ate ne asnje pike, dhe kete e arritem konkretisht VETEM me ane te Krishtit. Prandaj nuk ka Drejtesim pa KRishtin, nuk ka Shpetim pa Krishtin. Le te ndalem pak tek permbushja e Ligjit prej besimtarit te Krishtere.
Drejtpersedrejti permbushje e ligjit do te thote: te mos jesh me nen denim te mekatit, sepse shkelja e ligjit eshte mekat. Kur ja shpjegova kete fakt nje adventisti ai me beri kete pyetje:
"A nuk mekaton nje i krishtere, dhe nese ai mekaton, atehere a nuk e ka shkelur ligjin? "
Kjo pyetje eshte mese normale dhe patjeter qe duhet te arrish ne kete llogjike. Ne fondamentalisht e kemi permbushur ligjin e Perendise dhe jemi te PAMEKATSHEM PARA TIJ, por kete permbushje nuk e beme permes veprave tona, por e beme VETEM permes BESES ne Krisht. Pra nese ne pranojme kete FAKT ne jeten tone, dmth drejtesimin me ane te beses ne KRisht dhe jo nga veprat tona, atehere: cfare vend ze vepra jone ne shpetmin tone? Nese do te jete VEPRA ajo prej se ciles varet shpetimi yne, atehere une pranoj se jam ende i pashpetuar, pasi duhet me patjeter qe te mos shkel ligjin e Perendise ne asnje pike. Por a jam ne gjendje per nje VEPER te tille? Ky fakt me bind se, une ( njeriu) jam i dobet ne MISH, per te permbushur dhe mbajtur te pashkelur ligjin e Perendise. Atehere vijme ne perfundimin se, per te mare shpetimin, perjashtohet cdo VEPER e jona, dhe i lihet vend HIRIT te Perendise. Pali eshte mjaft i kujdeseshem ne kete pike, prandaj dhe tek Efesianet thote se, Shpetimi yne vjen jo nga VEPRAT tona, por nga HIRI i Perendise. Atehere meqense VEPRA tona jane perjashtuar ne kete pike, them se, ajo ( vepra) nuk mund te prishe dot mardhenien time me Perendine, persa kohe qe une jam i themelosur ne KRisht. Prandaj dhe kur mekatojme, qe ne fakt do te thote shkelje e ligjit, permes Hirit te Perendise refyer ne Krishtin, ne kerkojme FALJE me PENDESE para Perndsie, dhe kete e bejem vetem ne emer te KRishtit, pasi falje ka vetem ne mer te tij. Ky fakt i patudur fondamental me bind se, une para Perendise mbetem gjithmone nje i shenjte, jo per meriten dhe vepren time, por per merite dhe Hir te Perendise, refyer tek ne me ane te Krishtit.
Nuke di freethinker, se sa i qarte jeni ne kete pike. Mos haro se, para Perendise ne qendrojme gjithemone te shenjte jo nga vepat ( qe askush te mos mburet para Zotit), por nga besa ne KRisht. Perendia sheh tek ne vetem Krisht, sepse Krishtin kemi VESHUR, dhe permes shenjterise se Tij u shenjteruam, permes drejtesise se tij u drejtesuam, dhe permes hirit dhe gjakut te tij u shpetuam. Kur JEzusi hyn ne jeten tone, ka hyre shenjteria, ka hyre drejtesia, ka hyre jeta e perjetshme, ka hyre paqja dhe dashuria e Perendise. Po veprat valle jane te perjashtuara tek i krishteri, perse vlejne ato? Ka disa te krishtere, te cilet duke mos kuptuar rolin fondamental te vepres se besimit( dhe jo besimit te verpes), dalin ne perfundim te gabuar. Une kam nje perkufizim timin ne lidhje me Besen dhe verpen: Vepra eshte "TRUPI" i BESIMIT, sepse nje besim pa veper eshte i vdekur dhe nje i vdekur nuk jeton . Besimi qe te jete i dukshem ne jeten tone, ka nevoje per VEPER ( trupin). Po shpetimi yne ka nevoje per VEPRAT e te krishterit? Pergjigja ime eshte kjo: VEPRA jone per shpetim, eshte VEPRA qe Krishti beri ne kryq. Nese nje i krishter nuk eshte bere NJE me kete VEPER te KRishtit , automatikisht ai ka vendosur vepren e tij per shpetim, e cila ne cdo rast eshte e pafuqishme dhe e vdekshme. Kur Davidi mundi Goliathin, pjese e fitores u be i GJITHE Izraeli. Pra VEPRA e DAVIDIT i dha mundesi cdo izrailit qe te jete FITIMTAR para Goliathit dhe filistejve. Ky fakt tregon se mbare izraeli u be NJE me VEPREN e Davidit , pa sjelle VEPER tjeter per fitore. Kur ne, me ane te pranimit dhe beses sone ne Krisht behemi NJE me VEPREN e Tij ne kryq, atehere perfundimisht ne kemi FITUAR ndaj mekatit dhe vdekjes ( "goliathit"). Prandja dhe JEzusi tha: Merni zemer une e munda boten dhe ate qe eshte ne bote. Me kete fakt EJzusi na tregon se FITORJA e Prendise nuk kerkon veper tonen, pasi ajo eshte e kryer dhe jepet falas si dhurate e Hirit. Ajo cka ne dueht te bejem eshte, te HYJME dhe te BEHEMI PJESE e eksaj FITOREJE. Prandja Ai na FTON qe te PUSHOJME nga cdo lloj VEPRE e jona( e cfardo sensi qofte ajo), dhe te hyjme ne SHABATIN ( prejhen) e Tij. Pra perfundimisht Ai na fton qe te behemi pjese e FITORES se Tij, jo nga veprat tona, por nga VEPRA e Tij ne kryq.
Po Veprat tona cfare rendesi kane
Veprat qe ne bejme si te krishtere, jane ato vepra qe Perendia i dhe tek ne me ane te Krishtit, dhe keto na jepen vetem pasi ne jemi shpetuar, sepse ne do te ECIM ne to si te shpetuar dhe jo si te denuar. Kush kupton kete fakt ne vete besen e tij, ka erdhur plotesisht ne Krishti . Kur ne pranojme KRishti dhe e lejojme ate qe te behet Zoti i zemres dhe jete sone, ne ne te nejten kohe kemi pranuar te gjithe ate PLOTESI qe Perendia ke dhene per bijte e Tij, ku perfshihen dhe veprat e Tij.
MBase u zgjata pak si shume, por mendoj se jane ceshtej qe na interesojne te gjithve ne te krishtereve.
Deshmuesi
Krijoni Kontakt