Postuar mė parė nga Astrit77
[B]Shpetimi!
Ne po diskutojme mbi shpetimin dhe gjithe ceshtja qendron a ka shpetim te sigurte dhe se ky shpetim eshte nje moment apo nje proces?
Une besoj se shpetimi eshte nje moment cast dhe ky moment vjen atehere kur ne pendohemi per mekatet tona dhe vendosim besimin tek Zoti Jezu Krisht.Ne kete cast ne jemi te rilindur dhe Fryma e Shenjte hyn tek ne dhe banon ne ne.Trupat tane jane tempulli i Frymes se Shenjte.Pas ketij momenti te rilindjes shpirterore(ne jemi bebe ne Krisht) vjen procesi i shenjterimit (rritjes shpirterore) dhe ky proces nuk ndalet gjate gjithe jetes sone ne rritemi ne Krisht dhe behemi gjithnje e me te ngjashem me Birin e Perendise.Shpetimi yne tashme eshte i siguruar cfare do gjeje qe ne bejme sepse eshte premtim prej Perendise (shih Gjoni 3:15; 3:18; 3:36; 5:24; 1 Gjonit 2:25) asgje nuk do te mund te na ndaje nga Krishti (Romakeve 8:35-39).
==============
Klod - Astrit, interesant, si ti ashtu edhe Deshmuesi, nuk perballeni me vargjet qe kam sjelle une. U bene tre a kater dite tashme. Komente edhe vetem Komente te asaj qe te ka mesuar pastori.
Te gjitha pasazhet biblike qe citon me numer me siper kan te bejne me sigurimin se nese qendron ne Zotin ti shpeton, askush nuk te humbet dot...pra me fjale te dhena nga Ungjilli do te themi se te sigurte jane "ata qe qendrojne DERI NE FUND", ose ata qe "ruajne vetet e tyre, per oren e diten e papritur", ose ata qe "SHUMOJNE TALLANTAT E DHENA NE FILLIM", ose ata qe "qendrojne, durojne DERI NE FUND", ose ata qe ruajne porosite e Zotit", ose ata "qe rrine ne Krishtin, se kush nuk RRI ne Te, PRITET edhe HIDHET TUTJE"....
Pra sic e sheh te gjitha keto vargje ne thonjeza une i shkeputa nga theniet e Ungjillit, edhe ato pershkruajne se cilet jane personat qe kane GARANCINE ne SHPETIM, edhe te gjitha keto vargje flasin per nje proces.
================================
Procesi i shenjterimit eshte nje proces i gjate dhe nuk ndalet kurre.Ne qofte se do te mund ta paraqitnim ate grafikisht si proces ai eshte ne rritje, por asnjeher si nje vije e drejte, por si nje sinusoide (cosinusoide) me ngritje dhe ulje.Kjo sepse tashme ne e kemi thene dhe me pare tek ne ekzistojn 2 natyra
1-Natyra e vjeter fizike, mekatare ne imazhin e Adamit
2-Natyra e re shpirterore, e persosur ne imazhin e Krishtit
========================
=======================
Klod - nuk eshte vetem proces shenjterimi, por me teper edhe Shpetimi...."kush qendron deri ne fund do SHPETOJE", edhe "nuk rrah kot ne ajer, por mundoj trupin tim, qe te fitoj KUROREN E PAPRISHME".
Pra sic e sheh flitet qarte per nje CMIM qe do merret ne fund te jetes edhe jo nje MOMENT ne fillim te besimit. Ne fillim te besimit ti je bere PJESETAR ne SHPETIM por kjo nuk do te thote se SHPETMI yt mbaroi, eshte i tille pergjithnje, cfaredo qe te besh ti.
Ky eshte MASHTRIM, edhe nuk ka te beje fare me Biblen!!!
=================================
Pra nga Fjala e Perendise ne zbulojme kete shpetimi eksiston eshte i sigurte dhe nje here qe ne e marrim ate ai nuk humbet kurre dhe se ai (shpetimi) eshte dhurate prej Perendise dhe se eshte i siguruar(qe te mos humbase) prej Perendise.
==========================
Klod - mos pretendo nje gje te tille para se tu pergjigjesh te tjereve. The qe do pyesesh EKSPERTE per vargjet e sjella nga une! Ende se ke bere nje gje te tille? Per me teper, deri tashti nuk e ke ditur fare qe ekzistojne vargje te tilla ne Bibel?
=========================
Por le te supozojme (ashtu sic ben dikush ketu) se ky shpetim i eshte lene ne dore te njeriut se ai vete e ka ne dore te shpetohet kur te doje dhe si te doje.
Klod - Astrit, ky pretendimi i yt i mesiperm, eshte Mashtrim qe del nga goja jote (i rilindur edhe mashtron???)!
Perse? A mund te citohesh ti se kush edhe ku e ka thene nje pretendim te tille se Shpetimi na qenka i varur vetem prej njeriut?
Dmth ketu ose ti je i PAAFTE te kutposh shqip, ose MASHTRON me dashje per te gjetur FIRE EXIT se po "digjesh"...
=======================
=======================
Le te supozojme gjithashtu nje person njehere i shpetuar; per shkak se ka mekatuar ne nje menyre qe ai e ka humbur shpetimin(se cilat jane keto mekate ne Bibel mua me kujtohet vetem njeri tani per tani kur Krishti thote se cdo gje do t'ju falet juve por ate qe fyen Frymen e Shenjte nuk do te falet).A mundet ky person ta rifitoje shpetimin dhe ne se po si?Cfare thote Shkrimi? Hebrenjve 6:6 :
dhe po u rrezuan, eshte e pamundur t'i sjellesh perseri ne pendim, sepse ata, per vete te tyre, e kryqezojne perseri Birin e Perendise dhe e poshterojne
Pra sipas supozimeve te mesiperme kemi :
"I Shpetuar"=>, per shkak te mekatit ra ( i pashpetuar)=> nuk mund te shpetohet me(Heb. 6:6)=> s'ka shpetim
Kjo eshte logjika jone njerezore e te analizuarit te gjerave.Ne perpiqemi qe gjerat shpirterore(qiellore) t'i shpjegojme me gjerat tokesore.
Klod - si na qenka logjike njerezore? Ky eshte vete konkluzioni i vargut literarisht!!! Mos valle po mohon te qenurit te frymezuar te kesaj pjese te Shkrimit Hyjnor?
Le te shohim dhe nje rast tjeter gjithmone te supozuar qe shpetimi eshte nje process ne vazhdim qe fillon nuk e di se ku dhe perfundon ne fund te jetes.
Sipas kesaj logjike deri ne fund te jetes ne nuk e dime nuk kemi siguri se a do te jemi te shpetuar apo te humbur, vete e kemi ne dore te shkojme majtas apo djathtas, por duhet te ushtrojme trupin dhe te bejme gjera te tjera te ngjashme, me nje fjale vepra te mira.Sipas kesaj logjike i bie se une pasi te vdes fizikisht do ta kuptoje se ku kam vajtur ne parajse apo ne ferr edhe pse rrugen mund ta zgjidhja vete dhe ta ndryshoja sa here te doja.Le ta supozojme gjithashtu se une vete ia dola dhe vajta ne parajse, pra mora shpetimin jeten e perjetshme, atehere zoterinj me thoni kujt i shkruan apostulli Gjon (Joan) tek e 1Gjonit 5:13 :
Jua shkrova keto gjera juve qe besoni ne emrin e Birit te Perendise, qe te dini se keni jeten e perjetshme dhe qe te besoni ne emrin e Birit te Perendise.
==============================
Klod - A more Astrit, po mire, se pari perse serish shtremberon fjalet e thena nga ne apo une? Citohu njehere ku paskam thene une se shpetimi qenka nje proces i VARUR vetem prej njeriut? Une kam bere shkeputje njeri-perendi?
A nuk kam qene une edhe Matrix qe kemi folur per SINERGJI, BASHKEVEPRIM TE Hirit hyjnor me jeten e njeriut vete ne nje proces deri ne fund te jetes?
A nuk kam qene une qe kam permede se Pali MORRI PJESE ne KRYQEZIM, VUAJTJE te Krishtit, pa permend me vone PJESEMARRJEN ne NGJALLJE bashke me Te?
Edhe vetem keshtu, ne nje proces te tille vdekje bashke me Krishtin, mund te Ringjallemi bashke me Te, pra proces shenjterimi per shpetim, plotesim te shpetimit deri diten e fundit.
Vetem te tilleve u drejtohet vargu i Joanit se kane Jeten e Perjeteshme.
========================
Valle po u shkruan te vdekurve?Cfare vlere do te kishte ai(i vdekuri) tashme e kishte bere zgjedhjen dhe nuk mund ta ndryshonte ate, ai ska nevoje me per siguri sepse cdo gje ishte vendosur qe ne jeten tokesore.
Pra si do qe ti bejme hesapet del gjithmone shkurt, sepse i bejme hesapet pa hanxhine. Por kjo eshte ajo qe thote apostulli Pjeter tek e 2 Pjetrit 3:15-18 :
15 Dhe kini parasysh se durimi i Zotit tone eshte ne sherbim te shpetimit, sikurse ju ka shkruar edhe vellai yne i dashur Pal, sipas diturise qe iu dha;
16 Ashtu ben ai ne te gjitha letrat e tij, ku flet per keto gjera.Ne to ka disa gjera te veshtira per t'u kuptuar, te cilat te paditurit dhe te paqendrueshmit i shtremberojne, sikurse bejne me Shkrimet e tjera, per perhumbjen e tyre.
17 Ju pra, shume te dashur, duke i ditur keto gjera, ruajini se mos ligeshtoheni ne qendresen tuaj, te terhequr nga gabimi i te pabeseve.
18 Por rrituni, ne hirin dhe ne njohjen e Zotit dhe te Shpetimtarit tone Jezu Krisht.Atij i qofte lavdia, tani dhe perjete.Amen.
===============================
===============================
KloD - sic e sheh Astrit, e ke thene pa dashje shume Bukur, ai po ushkruan te VDEKURVE (por ne Krishtin), se pa nje Vdekje me Krishtin, nuk ka as Ringjallje me te. Ky eshte mesazhi i Palit edhe jets se tij, edhe i vargut te Joanit. Edhe "vdekja" e Palit ne Krishtin ishte nje proces jetesor, mbaroi ne fund me vete martirizimin e tij ne Rome, edhe vetem ne fund te jetes (procesit) ai thase "luften e mire e luftuva edhe tashti me pret KURORA", ndersa gjate jetes (procesit te shpetimit) ai nuk e konsideroi veten se e kish MARRE KUROREN, por thosh se rende fuqimisht perpara qe ta ze ate...
PERSE NUK KUPTONI FARE JU???
=====================
Me respekt, Astriti!
Zoti ju bekofte!
Krijoni Kontakt