Eshte e mahnitshme te shohesh se si behet apologji ne ambientet protestante, sidomos te atyre grupimeve te ardhura ne Shqiperi pas 90-tes, te cilat grupime dihet mire edhe ne Perendim, prej nga vijne, se nuk jane vecse sekte jo tradicionale protestante, te konsideruara si grupime fondamentalistash evangjeliste me nje karakter te theksuar mosditurie edhe kualifikimi fetar, edhe me nje zell te madh, i cili duke mos qene i drejtuar nga eksperienca edhe njohuria, prodhon vetem nengrupime te tjera te vetat edhe me injorante e kembengulese ne fanatizem.
Mua me ka rastisur heret, prej vitesh, te kem degjuar "ekspertet" protestante tek ngushellojne njeri-tjeterin me mesime qe atyre u pelqejne edhe kur bie fjala per katoliket apo ortodokset, nje nga FAKTET qe ata i parashtrojne njeri-tjetrit mbi pavertetesine e ketyre besimeve eshte kur ata i pyesin "se nese sot do ishte dite e fundit e jetes (se ortodoksit apo katolikut, qofte edhe muslimanit), a do ndiheshin te shpetuar, apo do ishin te pasigurte?"
Tashti, sic e kam shpjeguar edhe ne artikullin "te marrurit e Krishtit ne zemren tende", kjo eshte nje nga pyetjet e tjera te fushatave protestante qe nuk ben gje tjeter, vecse pasqyron mentalitetin varfanjak te ketyre levizjeve.
Them keshtu, pasi te gjitha keto parashtrime fushatash protestante se "a e ke pranuar Krishtin ne zemren tende edhe ne jeten tende personale"; "a ndihesh i shpetuar, po te vdisje sot" nuk jane biblike.
Apostojt ne asnje vend te letrave te tyre nuk parashtruan se te shpetuarit jane ata qe kane kete deshmi te garancise se vajtjtes ne qiell po te vdisnin, por per me teper ata vazhdimisht paralajmeronin komunitetin e KRISHTERE qe ta kalonin kohen e shtegtimit mbi dhe me frike e me te dridhur per SHPETIMIN E SHPIRTEVE, qe te rendin e te suleshin per ta marre cmimin qe ish perpara; e jo ta konsideronin veten se e kishin marre ate tashme; qe te ruheshin se ditet ishin te keqia edhe se do vinte koha kur i ligu do sillte mashtrim edhe ftohje te besimit etj etj.
GARANCIA qe Apotojt dhane ishte se Perendia na ka dhene gjithshka qe ne te mund te SHPETOJME vetet tona. Pra nga ane e Perendise u krye gjithshka qe i duhej njeriut te mund te ligen, edhe kjo eshte Flijimi i Krishtit, si themel. Ajo qe mbetej eshte pjesemarrja ne kete flijim deri ne fund te jetes.
Persa i perket suksesit edhe GARANCISE se SHPETIMIT persa i perket anes se Perendise, shpetimi eshte i GARANTUAR.
Per kete lloj GARANCIE te SHPETIMIT flasin te gjitha vargjet e sjella prej Astritit edhe Deshmuesit se "ate qe Ai filloi edhe do ta mbaroje", "ato qe Ati mi dha nuk do te humbasin", "..ose askush nuk di te mi rrembeje nga dora"
ose me fjale te tjera, Pavli thote se...
"se nqs Ai nuk kurseu te Birin e vet, por e dha per te gjithe ne, qysh nuk do te na dhuroje te gjitha gjerat bashke me te?"
Dmth rruga eshte HAPUR nga ane e Perendise, kush KALON neper te ka GARANCI te SHPETIMIT. Kalimi neper rrugen e hapur fillon diten e pagezimit, te pranimit te Krishtit edhe mbaron diten qe paraqitesh para Zotit ne Gjykatore. Gjate gjithe ketij PROCESI, UDHE ne hyjme ne SHPETIM, qendrojme ne SHPETIM edhe e plotesojme ate ne fund.
Kush gjate ketij procesi QENDRON ne Zotin ka edhe GARANCINE e shpetimit.
"edhe nese jemi bij, jemi edhe trashegimtare, trashegimtare te Perendise edhe bashketrashegimtare te Krishtit, nese VUAJME me Te LEVDOHEMI me Te".
Pra shihet qarte ne sa e sa pasazhe qe kam sjelle qe flitet gjeresisht per pjesemarrje deri ne fund ne Vdekjen e Krishtit, qe te Levdohemi bashke me Te.
Kjo PJESEMARRJE NE SHPETIM kerkon nje vendim te perditshem nga ana e jone, edhe duke qene se ende kemi natyren mekatare edhe jemi te dobet paralajmerohemi sa e sa here per RENIE, APOSTAZI, apo HUMBJE TE SHPETIMIT.
Kjo Humbje ka te beje me ne, vullnetin tone te lire, edhe nuk cenon aspak SUKSESIN, GARANCINE E SHPETIMIT te kryer mbi Kryq.
====================
====================
Keshtu Deshmues, megjithese une kisha deshire ta le fare kete teme pa pergjigje me, se edhe fjalet e Urta e keshillojne kufirin e te folurit karshi atij qe nuk DO te arsyetoje, une po te them:
per vete une di qe jam mekatar edhe se meritoj ferrin e jo parajsen.......kete gje e di fare mire
ndersa shpresoj deri ne fund ne miresine edhe hirin e Zotit qe te me beje te denje te plotesoj Vepren e Hirit Shpetimtar te Kryqit ne jeten time edhe keshtu ne fund te jetes te behem i denje per Shpetim.
Kjo lloj "pasigurie" e Shpetimit nuk e ve aspak ne dyshim veten time karshi Miresise se Perendise ndaj meje, se Ai kerkon qe une te shpetohem, por me ben te kujdesshem qe te mos mendoje gabimisht mbi veten edhe te dale ne fund administrator i keq i tallantes...
keshtu e shohim mesazhin biblik une, Kisha 2000-vjecare, shumica e dominacioneve te krishtera..
================
Ju nuk jeni vecse disa celula te dala vone qe mbeshtesni verberisht herezine e krijuesit te kesaj herezie, J. Kalvinin!
===============
Edhe nje here, ne ju kemi sjelle keto argumente:
1) Vargje biblike te shumta qe mbeshtesin Shpetimin si proces.
2) Deshmi te besimit te komunitetit te pare te krishtere te koheve Biblike..., si libri Didake, Letra e Ignatit, Bariu i Hermasit, Shen Irineu, Justin martiri etj etj
Per me teper Deshmues, meqe ti nuk e DI....: Letra e Didakes, Bariu i Hermasit ne fakt kane qene ne Kanonin e pare te Dhiates se Re..., edhe ka qene Kisha ortodokse e shekullit te 4- (me besim doktrinor pike e presje ortodokse) qe vendosi letrat e Jakovit, Pjetrit, Hebrejve, Zbulesen...ndersa u hoqen perfundimisht ato te Didakes edhe Hermasit, edhe ajo Kishe ka te njejtin besim mbi SHPETIMIN si kjo qe po predikoj une)
3) Dominacionet e krishtera, perfshi ketu te llojit evangjelist protestant qe mesojne se shpetimi i marre ne fillim eshte proces edhe se mund te humbitet nese nuk qendrohet ne te.
Te gjithe ne e paskemi gabim?
ndersa ti na paske te drejte?
Argumentet qe ju keni sjelle ishin vetem vargje, edhe keto te para ngushte ne verberine e logjikes se gabuar te mesimeve tuaja.
Krijoni Kontakt