Postuar më parë nga
thekthi
Autori i Lajmit:
M.R
Tiranë- Qeveria Berisha kërkon rritje të taksës për kalimin e pronësisë nga 3% që është paguar deri më tani, në 10%. Përmes dy neneve që ndryshojnë ligjin aktual, deputetë të maxhorancës kanë kërkuar të emër të qeverisë që taksa të rritet në më shumë se trefishin e saj. Kurse në nenin tjetër të propozuar për ndryshimin e ligjit, kompetenca e vendosjes së cmimit maksimal për metër katrot të truallit nëpër qytete në rastet e ndërtimit dhe shitjes së ndërtesave, i jepet Këshillit të Ministrave. Kjo tregon se qeveria është në dijeni të pasojave që do të sjellë ky ligj i ri për kalimin e pronësisë, duke filluar nga rritja e cmimit të apartamenteve. Kjo është edhe arsyeja pse ajo kërkon të ndërhyjë për vendosjen e cmimit tavan, në një kohë që mund të kishte shmanguar një rritje të cmimeve për ndërtimet. Madje ky ka qenë edhe angazhimi i qeverisë Berisha, pavarisht se ligji i ri për kalimin e pronësisë realizon të kundërtën e kësaj. Gjatë diskutimit të ligjit "Për tatimin mbi të ardhurat", maxhoranca ka votuar për të ndryshuar edhe tarifën e kalimit të pronësisë në jo më pak se trefishin e asaj që paguhet tani. Por për të bërë këtë ndryshim kanë pritur largimin e deputetëve të opozitës si dhe të përfaqësuesve të medias. Pas kësaj kanë miratuar edhe nen për nen projektligjin skandaloz që rrit përqindjen që duhet të paguajë pronari i tokës nga tre përqind deri në 10 përqind.
Ndryshime,
rritje për
çmimet e
ndërtesave
Tiranë- Ndryshimet e propozuara nga dy deputetë të maxhorancës për ligjin e kalimit të pronësisë nuk priten të shtojnë vetëm ca nene të tjerë në këtë ligj. Në fakt pasojat do të jenë me një faturë tejet të madhe financiare, kurse ndërhyrja e Këshillit të Ministrave për të vendosur cmimet maksimale të truallit, do të rezultojnë shpejt jo efikase për shkak të mungesës së kompetencës në këtë drejtim. Ndryshimi i propozuar në ligjin për kalimin e pronësisë ka të bëjë me rritjen e përqindjes së paguar nga pronari i tokës për të bërë transferimin e saj në duar të tjera. Në rastin kur një pronar trualli kalon këtë pronë tek një firmë ndërtimi ai duhet të paguajë 10% të fitimeve kapitale të realizuara, nga 3 përqind që paguante më parë. Për këtë arsye, ky pronar do të kërkojë një cmim më të lartë nga firma e ndërtimit dhe për rrjedhojë edhe kjo e fundit do të rritë cmimin për të patur një përfitim të mirë. Gjithë kjo pritet të cojë në rritjen e cmimit të apartamenteve, në cdo qytet të vendit edhe pse kryeministri Berisha ishte angazhuar për të bërë të kundërtën. Pikërisht ligji tjetër skandaloz që është hartuar nga qeveria con në rritjen e konsiderueshme të cmimeve në ndërtim, duke bërë që fatura të paguhet nga qytetarët. Për shkak të rritjes nga tre përqind në 10 përqind të vlerës të fitimeve kapitale të realizuara, që duhet të paguajë pronari i tokës për ta kaluar atë në një emër tjetër, në këtë rast një firmë ndërtimi, rritja e cmimeve pason njëra-tjetrën.
Neni 1/1
"Kalimi i të drejtës së pronësisë mbi pasuritë e paluajtshme, toka e ndërtesa, tatohet me 10 për qind të fitimeve kapitale të realizuara. 2. Tatimi derdhet nga personi që ka të drejtën e pronësisë mbi pasurinë e paluajtshme para kryerjes së regjistrimit të pasurive të mësipërme, në përputhje me aktet ligjore. Pasuria e paluajtshme nuk regjistrohet pa provuar pagimin e detyrimit pranë zyrave të regjistrimit të pasurive të paluajtshme. 3. Zyrat e regjistrimit të pasurive të paluajtshme janë të detyruara që, brenda 10 ditëve, të derdhin tatimin e paguar sipas parashikimeve të këtij neni".
Neni 2/1
i shton nenit 20 të ligjit aktual këtë paragraf "Për veprimtaritë e ndërtimit dhe shitjes së ndërtesave me destinacion për strehim, veprimtari prodhuese, veprimtari tregëtare ose shërbimi, do të njihet si shpenzim i zbritshëm edhe vlera e truallit të vënë në dispozicion nga pronarët në rastet e kontratave të këmbimit truall-sipërfaqe ndërtimi. Këshilli i Ministrave përcakton cmimet maksimale për metër katror të truallit sipas qyteteve dhe zonave përkatëse brenda qyteteve".
Neni 4 i projektligjit, të miratuar vetëm me votat e maxhorancës në mbledhjen e komisionit parlamentar të Ekonomisë, thotë ky ligj do të hyjë në zbatim nga 1 Korriku 2007, kur priten të ndihen edhe efektet e tij në rritjen e cmimit të ndërtimeve.
Ndryshimet në tarifat e paguara për kalimin e pronësisë, të bëra në ligjin "Për tatimin mbi të ardhurat" konsistojnë pikërisht në rritjen e përqindjes që duhet të paguajë pronari i tokës në rast të kalimit të pronës së tij tek dikush tjetër.
Krijoni Kontakt