Close
Faqja 12 prej 12 FillimFillim ... 2101112
Duke shfaqur rezultatin 111 deri 120 prej 120
    i/e regjistruar Maska e I KTHYERI
    Anëtarësuar
    03-12-2006
    Postime
    85
    Citim Postuar më parë nga Kinezi
    Une jam kundra dhenjes se nenshtetesise shqiptare Janullatosit. Ky eshte mendimi im sepse me mire te jem i kujdesshem sesa pishman.
    Nuk ka se cfare ti duhet.

O kinez qe ska ci duhet nenshtetesia Janullatosit une jam dakort, por me duket pak e cuditshme se nqs do ti jepet nenshtetesia perse do te jemi pishman?

Edhe ne nje shtet shume demokratik sic eshte SHBA-ja president duhet te jete nje shtetas qe ka lindur ne SHBA, nuk mjafton thjesht shtetesia. Nuk eshte e njejta gje por nje paralelizem mund te behet.

Mire qe e ke thene edhe vete qe ky lloj paralelizmi nuk eshte e njejta gje, megjithate je i qarte dhe e kupton.

I bukur ai shembulli qe dhe por ama ke SHUME me teper shembuj 100% te kundert nga ai qe dhe sic e dine te gjithe, kisha greke ka interesa te kunderta me ato shqiptare.

Ore kur do te fillojme qe ti japim trurit pak xhiro dhe te leme kishen greke te beje pune e saj dhe Kishen Shqiptare te beje pune e saj. E kemi thene kaq shume here se interesat e Kishes se Krishtit jane te njejta ne te gjithe vendet, shpetimi i njeriut dhe mos ngatero misionin e kishes me ate te atyre qe e instrumentalizojne fene ne favor te perfitimeve te cfare do lloji.

Pershendetje,
    Edhe une te pershendes

Une jam kundra dhenjes se nenshtetesise shqiptare Janullatosit. Ky eshte mendimi im sepse me mire te jem i kujdesshem sesa pishman.
    Nuk ka se cfare ti duhet.

Edhe ne nje shtet shume demokratik sic eshte SHBA-ja president duhet te jete nje shtetas qe ka lindur ne SHBA, nuk mjafton thjesht shtetesia. Nuk eshte e njejta gje por nje paralelizem mund te behet.

I bukur ai shembulli qe dhe por ama ke SHUME me teper shembuj 100% te kundert nga ai qe dhe sic e dine te gjithe, kisha greke ka interesa te kunderta me ato shqiptare.

Pershendetje,
    -------------------------------------------------------

Or kinez, po çke ore me kryepiskopin? ai njeri eshte, neve jemi me mijera neper bote, po sikur te na trajtonin ashtu siç do zotrote te besh me Janullatosin ti te na trajtonin edhe neve? pa marre parasysh qe shume edhe e meritojne kur sillen keq! Une vertete nuk e kuptoj qe ne Shqiperi rrezikohet rendi dhe kufiri i shtetit dhe sidomos e ardhmja e kombit nga nje person i vetem, si kryepiskopi yne qe rastesisht ka lere ne greqi por qe tere jeten e tij e ka çuar neper bote! Mba vesh i nderuar, asnje nuk eshte fajtor dhe me e bukura asnje (ne pergjithesi) nuk zgjedh
    ku te linde,ne rastin tone fatkeqesia na qenka sepse personi i lartpermendur na paska lere ne Greqi! Nuk te duket qesharake?
    Per mendimin tim modest dhe me kete jam d'akord (mentalitet perendimor),qe thone: " jeto dhe ler te tjeret te jetojne ", kjo quhet demokraci dhe keshtu jetohet ne paqe!

pershendetje te gjitheve.
    Ndryshuar për herë të fundit nga arbereshi_niko : 14-12-2006 më 08:50

i/e regjistruar Maska e Akili-A
    Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Kush jane interesat shqiptare???????????

Nuk kam kohe tani por edhe sikur, nuk do ta harxhoja kot.
    Mos shikoni kisha e xhamia feja e shqiptarit është shqiptaria -Pashko Vasa

i/e regjistruar Maska e Akili-A
    Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Nuk kam kohe tani por edhe sikur, nuk do ta harxhoja kot.
    Hahahah.....

aman na i trego...na hap syte,se jemi qorra.....
    ne po prisnim prej kohesh nje njeri si ty,se jemi te hallakatur nuk dime nga lidhet gomari...por ti po tregohesh i ashper me ne,po na i mban sekret interesat tona......
    Jemi te varur nga ty....shpetoje kombin.....

22 mars të vitit 1908, Fan Noli mban meshën e parë në gjuhën shqipe.

Migena Gjoka

Kontributi i Nolit në drejtim të emancipimit dhe të identitetit kombëtar të Kishës Ortodokse Shqiptare mbart vlera të çmuara historike. Faik Konica, një nga figurat e shquara të letërsisë sonë dhe bashkëkohës i Nolit, e vlerëson dhe e kujton me këto fjalë: “At Noli do të mbetet në historinë e Shqipërisë si burri që arriti i pari me hir të vullnetit dhe hollësisë së tij ta këndojë zyrtarisht gjuhën shqipe në meshë”. … dita që meshoi për të parën herë është një ogur i bardhë në udhën e përparimit tonë. Dhe as e harrojmë, as mund të lemë të tjerët të harrojnë…”.
    22 mars të vitit 1908, Fan Noli mban kështu meshën e parë në gjuhën shqipe, liturgjinë e parë hyjnore në historinë e kishës ordokse shqiptare, në katedralen e Shën Gjergjit në Boston të Amerikës.
    Pas përpjekjesh shumë vjeçare të mjaft patriotëve shqiptarë për të folur me Zotin në shqip, është Noli ai që meshon shqip. Si i pari dhespot i Kishës Ortodokse Shqiptare, ai realizoi kështu ëndrrën e shumë atdhetarëve të tij për një kishë amtare, për një predikim në gjuhën shqipe

....Mesha shqip në Arikivin e Shtetit

Në përkujtim të 70-vjetorit të kësaj dite të shenjtë, u riprodhua në vitin 1978 mesha e parë në shqip, në një disk steoforik, realizuar nga kompania diskografike VGR në Needham-Masachusetts (Amerikë) me ndihmën e bashkatdhetarëve tanë atje.
    Ky disk që ndodhet në fonotekën e Arkivit Qendror Shteteror, ka fiksuar një çast të rëndësishëm historik të kulturës shqiptare dhe radhitet përkrah shumë disqeve të tjera të kulturës botërore me evenimente të rëndësishme.
    Mesha shqip, e sjellë nëpërmjet regjistrimit diskografik, transmeton me madhështi lutjet e pasura, forcën shpirtërore që karakterizon koralet liturgjike të Kishës Ortodokse Shqiptare.
    Disku paraqet për herë të parë një album pjesësh të zgjedhura, të përpunuara artistikisht e të përkthyer nga Fan Noli në vitet e para të shek. XX.
    Pjesët liturgjike të meshës shqip janë të mbështetura në himnet e marra nga tradita korale bizantine dhe sllave.
    Pjesa e parë e meshës shqip është marrë nga Liturgjia e Shenjtë e Kishës Ortodokse me lutjet e saj të famshme. Ndërsa pjesa e dytë përmban këngë manastiresh dhe himne të kënduara gjatë meshës së madhe (Javës së Shenjtë dhe Pashkës). Gjithashtu, edhe aty përfshihet kompozimi origjinal i Nolit “Krishti u ngjall”, si dhe lavde hiearkike, me të cilat kori kishëtar nderon kryepeshkopin.
    Pse një meshë shqip në Boston?
    Një ditë e shenjtë, një meshë në shqip, që mbahet mes shumë shqiptarësh, por larg atdheut.
    Pse ? Sepse zanafilla e saj nis pikërisht aty, në Boston, shteti Masaçuset, të Amerikës, me iniciativën e një grupi patriotësh shqiptarë me Nolin në krye. Këta emigrantë i bashkonte gjaku, besimi dhe ideali i tyre.
    Këtu do të inicionte misionin e saj fisnik Kisha Ortodokse Autoqefale Shqiptare, për ta çuar më pas fjalën e shenjtë në shqip, mes një rruge të gjatë e të mundimtë, në rrënjët e saj.
    Guximin për të veshur rrobën e të parit prift shqiptar e pati peshkopi i atëhershëm Theofan Stilian Noli, i cili me vullnet të hekurt, me energjitë e tij intelektuale dhe si kristian i devotshëm hodhi bazat e forta të një besimi ortodoks të pastër pa ndikime sllave e greke. Noli mori mbi vete misionin e themelimit të Kishës Ortodokse Shqiptare.
    Tashmë për gjithë shqiptarët e këtij besimi çdo lutje, çdo ritual, çdo ditë e shenjtë do të ishte më e bukur, më pranë zemrës së tyre. Vetë Zoti, si të thuash, që “di” edhe shqip, do t’ia uronte këtë rrugë që kishin nisur.
    Në fillimet e saj Kisha Autoqefale Shqiptare në Amerikë kishte një numër të vogël besimtarësh, ndërsa në vitin 1918 numëronte më shumë se 10.000 besimtarë ortodoksë, 7 kisha dhe dhjetëra priftërinj nën varësinë e Kryekishës së Shën Gjergjit në Masaçusets. Një kontribut të madh e të vazhdueshëm për konsolidimin e mbarëvajtjen e Kishës Ortodokse Shqiptare në Amerikë dhanë dhe federata atdhetare “Vatra” dhe gazeta “Dielli” si organ i saj.
    Ndërsa në Shqipëri ushtrimi i besimit ortodoks nuk ishte i lirë. Kisha Ortodokse dhe besimtarët e saj ishin nën një shtypje të vazhdueshme. Ortodokësve shqiptarë u ndalohej meshimi në gjuhën shqipe. Ata persekutoheshin nga Patriarkana greke, e cila ishte përkrahëse e politikave greke.
    Qëllimi i tyre ishte helenizimi i shqiptarëve ortodoksë nëpërmjet kishave, shkollave deri dhe aneksimi i Jugut të Shqipërisë, ku mbizotëronte elementi ortodoks.

Mesha shqipe edhe në Korçë

Në këto kushte, Noli mori mbi vete një detyrë të vështirë duke besuar në idealet që mbronte, e duke u shkuar atyre deri në fund. Gjithashtu, ai duhej të fitonte simpatinë dhe përkrahjen e fuqive të mëdha të Europës, ku mbizotëronte besimi kristian. Shqiptarët, duke qenë në pjesën më të madhe myslimanë, nuk shiheshin me sy të mirë larg ose jashtë interesave të kësaj bashkie kristiane.
    Noli mban mesha në shqip dhe ngre peshë zemrat e shqiptarëve në Amerikë e në komunitetet shqiptare në Rumani e Bullgari, ku e ndjek nga pas urimi “U kthefsh dhespot në Shqipëri !”
    Këtë urim shqiptarët e panë të realizohej në vitin 1919, kur Fan Noli erdhi në Shqipëri dhe predikoi në kishat shqiptare.
    Një nga mjeritë e kombit shqiptar është se asnjë nga fetë e njohura të shqiptarëve nuk praktikohen në gjuhën amtare e kështu është nevojitur gjithmonë të marrë meshërat e feve nga të huajt … Fetë nuk janë të liga, por, siç ua mësojnë shqiptarëve të farmakosura e shtrëmbëruara, janë të rrezikshme për vdekje …
    Që t’u rrëfej vëllezërve të mi çdo të thotë ortodoksi, duhet t’u flas e t’u shkruaj një gjuhë që ta kuptojnë të gjithë …

Me iniciativën e Nolit dhe të disa priftërinjve shqiptarë të ardhur nga Amerika në Korçë, filluan përpjekjet për themelimin e një kishe ortodokse shqiptare. Disa kisha në Korçë nisën meshat në gjuhën shqipe. Mjaft autoritete të kohës, si dhe një shumicë besimtarësh ortodoksë e përkrahën këtë fillim të ri. Por pati nga ata që kundërshtuan e protestuan, duke mos vajtur në kisha e duke krijuar kështu reaksion në popull.

Përpjekjet e Nolit për një kishë autoqefale shqiptare

Në këtë mjedis kontradiktor u pa e domosdoshme mbajtja e një kongresi të komuniteteve ortodokse shqiptare, i cili u mblodh pikërisht në 22 gusht 1922, në Berat. Kongresi vendosi krijimin e Kishës Shqiptare Autoqefale dhe i kërkoi Patriarkanës pëlqimin për këtë vendim. Patriarkana dha një miratim të pjesshëm dhe dërgoi në Korçë përfaqësuesin e saj fuqiplotë, Eksarkun Jerotheos. Patriarkana njohu karakterin legal të Kongresit të Beratit, si dhe u shpreh në favor të formimit të një kishe shqiptare të pavarur. Por, në të vërtetë, ajo nuk ia dha të drejtën delegateve të saj të japi vendime, por vetëm të hetojë. Vendimi do të jepej më vonë prej Sinodit të Shenjtë të Stambollit, i cili nuk do ta njihte kishën shqiptare të pavarur si kishë autoqefale, por si kishë autonome, e cila do të ishte nën varësinë e Patriarkanës së Stambollit.
    Në një shkrim të gazetës “Shqiptari i Amerikës”, dt. 12 maj 1923, kur Patriarkana e Stambollit refuzoi njohjen e Kishës Shqiptare Autoqefale, kjo komentohet kështu :
    Tiranë, 8 maj 1923. Pas një telegrami që arrin këtu die, Patriarkana ka refuzuar të njohë Autoqefalinë e Kishës Shqiptare. Patriarkana pretendon që ka raste konfidenciale prej një burimi nga Shqipëria, prej të cilit gjoja provohet se ortodoksët e Shqipërisë nuk e dëshirojnë autoqefalinë e kishës dhe se preferojnë të sundohen drejt prej Patriarkanës … Komisioni kishëtar pranë Patriarkanës hodhi poshtë propozimin për një autonomi kishëtare, duke e quajtur këtë të dëmshme si për kishën, dhe për shtetin”, - vazhdon shkrimi.
    Emri autoqefale, Kishës Ortodokse Shqipe iu vendos me një zë unanim në Kongresin e Beratit. Ai ishte një vendim që u dha me dëshirë e vullnet popullor, që aspironte paqe e vëllazërim mbarëkombëtar. Një ndihmesë të madhe në realizimin e këtij statusi dhe shembulli i shqiptarëve të Amerikës, të cilët e shpallën kishën e tyre autoqefale në vitin 1919.
    Vendimi i Kongresit të Beratit u prit me kënaqësi si në Shqipëri dhe jashtë saj. Fill pas Kongresit të Beratit, Noli themeloi në Berat Kishën Ortodokse Autoqefale Shqiptare, duke i mënjanuar kështu hapur ndërhyrjet e Patriarkanës greke në çështjet kishëtare shqiptare.
    Më 21 nëntor 1923 Noli u dorëzua peshkop i Miletupolisit, përfaqësues fuqiplotë i Eksarkut të Patriarkanës së Stambollit, më pas kryepeshkop i Shqipërisë në Katedralen e Shën Gjergjit në Korçë.
    Më 4 prill 1923, Fan Noli u emërua mitropolit i Durrësit, Gorës dhe Shpatit, primat dhe eksark i tërë Shqipërisë. Në ceremoninë e fronëzimit, ai mbajti një fjalim të shkurtër, të cilin e hapi me fjalët e ungjillit: “Ai që do të më vijë pas, le të mohojë veten, të marrë kryqin e tij e të më pasojë”.
    Noli ishte jo vetëm veprimtar aktiv për çështjen e kishës shqiptare, por edhe botues i mjaft veprave të rëndësishme me karakter fetar në shqip dhe anglisht, si: “Shërbesat e javës së madhe”, “Triodi i vogël”, “Lutjesorja” etj. Këta libra përmbajnë himne, urata, liturgjitë e kishës ortodokse, të kremte, shërbesa dhe janë të botuara gjatë viteve 1908-1952.
    Në këtë kuadër hyjnë dhe disa krijime liturgjike për kor-mix si himnore të krijuara gjatë viteve 1951-1959.
    Në vitin 1931, për arsye të njohura politike Fan Noli kthehet në Shtetet e Bashkuara dhe merr sërish detyrat e tij si primat e Kishës Ortodokse Shqiptare në Amerikë, detyrë së cilës nuk iu nda deri në fund të jetës së tij.
    Ky është një vëzhgim i një aspekti të kontributit shumëkahësh të figurës së Nolit për shoqërinë shqiptare, si shkrimtar, historian, lider, burrë shteti, përkthyes, kompozitor etj., të cilin unë dua ta mbyll me fjalët e Faik Konicës për të: “Përdorimi i gjuhës shqipe në liturgji është e arrira e tij e madhe. Dita që ai mbajti meshën e parë të tij në shqip është kthesë në historinë e Rilindjes Shqiptare”.

Gazeta Shqiptare

Peace and love
    Anëtarësuar
    16-06-2006
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    1,897
    Citim Postuar më parë nga benmadouche
    Shqiperia ka mar fund ne c'do drejtim.Ate qe greket nuk e bene dot para 100 vjetesh po e bejne sot me shume sukses,bile pa nevojen e tankeve dhe me pak shpenzime.Jugu i Shqiperise eshte drejt greqizimit total.Pas nje ose dy brezash jo vetem ortodokset por edhe myslimanet e jugut do te jene te bindur se me te vertete jane greke,ashtu sic jane te bindur arvanitasit qe flisnin shqip deri para 100 vjetesh,por sot te urrejne po ti thuash se je shqiptar.Me mire do te ishte jugu ti bashkohej Greqise,dhe Shqiperia te bashkohej me Kosoven dhe Maqedonine.Keshtu nje here e mire shkeputemi nga plehrat greke dhe grekomanet shqipfoles,para se te na greqizojne deri ne Gjakove.
    Kush je ti mer daje?Duhet te jesh cuni i Madushit.Ben-madouche prej arabishtes na jep ne shqip: I biri i Madushit.Gjunah qe te paskan hequr nga forumi.Do te kisha deshire te shihja me thelle mendimet e tua.Sidoqofte si forum shqiptar qe eshte ti duhet ta kuptosh se toleranca nuk eshte nje nga virtytet tona kryesore.Megjithese mendimet e tua jane ekstreme,nuk me duken me shume shokuese se sa qindra gjepura qe shkruhen ketu perdite.

i/e regjistruar Maska e Dorontina
    Anëtarësuar
    22-09-2006
    Vendndodhja
    "In your dreams making you happy"Nese e ke humb dashurin e ke humb aryen e jetes, nese ende se ke gjet ke arsye te jetojsh "
    Postime
    3,488
    Citim Postuar më parë nga Korcar-L1
    Ne menyre indirekte ti e pranoke qe nga ana tjeter perhapja e islamit te beka arab,turk e ku di une?
    ==========================================
    perhapja e islamit ? ne menyr indirekte , qfar te foluri naif keni!korcar mos na qaj koken me mendime te cekta dhe probaganda !

Pse ne shqiptart nuk mendojm ndryshe? : por ti musliman ti krishter ti ortodoks e ti arab ti grek ti serb ti hindian etj etj...pa lidhje _

Pse shqiptaret nuk jan te zotet te mbajn vet kishat, xhamit e qdo gja qe asht shqiptare po ja lan grekve serbe e dreqit e te birit _

ne Kosove po ashtu kishat me te medhat jan ne duar te serbeve ? ku jan priftat "miqt e papes " kjo me ben nervoz ??? bla bla bla...

pse priftat shqiptar dhe komunuteti shqiptar si merr ne duar kishat e veta !

me tregoni ju mu cilat xhami i kan arabet ne duar apo turqit ? nuk na vyn propagandat ! jemi shqiptar me tri fe dhe kjo sna pengon fare !

shqiptari ka tre fe ndaq merre ndaq le nuk ka turq , turku ka shku qe 100 vjet , por asht tuj nu sill neper kemb greku dhe serbi e ju flonji endrra .
    Ulu shtremt e fol drejt per te qen shqiptar i vertet ! tha dorontina dhe iku _
    Ndryshuar për herë të fundit nga Dorontina : 24-01-2007 më 13:56
    "Msyja Henes po smujte me u ndal ne Hene,mbi yje ateron gjitsesi" ....

Perjashtuar Maska e morrison
    Anëtarësuar
    16-01-2007
    Vendndodhja
    Me kembe ne toke!
    Postime
    822
    Citim Postuar më parë nga Akili-A
    Hahahah.....

aman na i trego...na hap syte,se jemi qorra.....
    ne po prisnim prej kohesh nje njeri si ty,se jemi te hallakatur nuk dime nga lidhet gomari...por ti po tregohesh i ashper me ne,po na i mban sekret interesat tona......
    Jemi te varur nga ty....shpetoje kombin.....
    O humorist....! Nese ke dicka per te na thene ne lidhje me temen ne thuaj me qe qenke kaq modest, po do besh humor shko tek Portokallia, por zgjidhu me par se ke lidhur veten. Akoma nuk sqaruar veten se ca je dhe ke ngelur ne statusin e ermafroditit.

Veritas liberatis Vos
    Anëtarësuar
    07-10-2006
    Postime
    2,204
    Dorontina: qe te mar vesh se cke thene ti, me duhet te gjej postimin tim , te lexoj e ca te tjera perpara qe te kujtohem perse e thashe, keshtu qe nuk po ta caj koken.

Faqja 12 prej 12 FillimFillim ... 2101112

Tema të Ngjashme

1. Video e ushtarëve grekë në Internet indinjon shqiptarët
    Nga Ingenuous në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 207
    Postimi i Fundit: 22-09-2011, 14:58
  2. Migjeni
    Nga macia_blu në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 29-11-2008, 05:03
  3. Katalog shenjtorësh
    Nga Kryeengjelli në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-12-2006, 10:31
  4. Permbysja e rregjimit ne 97, Revolucion komunist?
    Nga Seminarist në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 66
    Postimi i Fundit: 28-05-2003, 23:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •