Paqe ne Perendine,
Nuk jam teologe dhe pergjigja ime eshte thjesht nga logjika e perditshme...
Perpara se te filloj te diskutoj dua te sqaroj dicka: nqs dicka nuk permendet nuk do te thote qe kundershton dicka te thene nga dikush tjeter. Pershembull tek tema
"RReth Deshmitareve", dy nga ungjijte e sqarojne qe kishte shume deshmitare qe deshmuan genjeshtra kunder Jezusit dhe ti nxjerr si fakt kunder Bibles qe dy ungjijt e tjere nuk e permendin kete fakt. Ky nuk eshte argument logjik ama. Nese pyet cdo shqiptar te tregoje per perjetimin e tyre te vitit 1997 nga cdo shqiptar do te marresh nje pergjigje te ndryshme, te gjitha te verteta dhe qe perputhen me njera tjetre, por patjeter qe nuk do te jene fjale per fjale dhe detajet e secilit nuk do te jene te njejta.
(NE fakt persa i perket kesaj teme, tek Lluka 22:71, shkruhet qe farisenjte thane: "Cnevoje kemi AKOMA per deshmi? Ne vete e degjuam nga goja e Tij".
Tema e dyte, ne fakt nuk e kuptoj ku qendron kundershtimi i ungjijve me njeri tjetrin aty. Doktrina e Jezusit ishte pikerisht ajo qe ungjijte e tjere e shpjegojne ne fjale te tjera: "A je ti Biri i i Perendise".
Pergjigja e Jezusit:
Lluka 22:70 Jezusi u pergjigj" Ju thoni se une jam". Fjalet e Gjonit nuk e kundershtojne aspak asnje nga te dhenat e 3 ungjijve te tjere edhe ne kete pike.
Juda Iskarioti.
Nuk jam e sigurt persa i perket letrave te Palit, asnjehere nuk e kam lexu kete fakt tek letrat e Palit, por desha qe te sigurohesh mire qe ne letrat e Palit flitet per Juda Iskariotin dhe jo nje Jude tjeter.
Perseri, fakti qe tre ungjijte e tjere nuk e permendin nuk provon falcifitetin e deshmise se Mateut.
Ne fakt per vetvrasjen e Judes flitet edhe tek Veprat 1: 16:18.
Jezusi para Pilatit:
Prap nuk shoh se si Gjoni kundershton te tjeret tek deshmia e Tij, ne fakt Jezusi jep pak a shume te njejten perjgigje tek Gjoni 18:37.
A u pergjigj Jezusi?
Ti thua qe Jezusi u pergjigj sipas Gjonit, pyetja eshte: KUjt iu pergjigj dhe kujt nuk iu pergjigj. Tek GJoni Jezusi i pergjigjet Pilatit, nqs e ve re, ai i flet pilatit personalisht, pa lidhje me farisenjte e tjere. Jezusi iu pergjigj pyetjeve te Pilatit. Ndersa tek ungjijte e tjere pershkruhet dicka krejt tjeter, aty thuhet qe Jezusi nuk iu pergjigj asnje prej deshmive te rreme qe fliteshin kunder Tij.
Pastaj cka i bene te pandehurit.
Prap nuk e kuptoj logjiken e kesaj pjese. Nuk shoh pse pershkrimi i ndryshem i nje cope apo mospershkrimi i saj eshte prove kunder Bibles.
E njejta gje me shkopin.
Senad, ke te besh me kater deshmitare te ndryshem qe e pershkruajne jeten, vdekjen dhe ringjalljen e Jezusit ne kendveshtrime te ndryshme. Ata nuk ishin kater veta qe nje dite vendosen te ulen ne nje dhome dhe vendosen te katert te shkruajne historine fjale per fjale ne menyre qe te mashtronin ata qe duan te njohin ZOtin.
Ke vune te mbaje kryqin
Tek Gjoni nuk thuhet aspak se cfare ndodhi ne rrugen per Golgota. Nuk thuhet aspak qe Jezusi e mbajti kryqin deri ne Golgota. Ndoshta per Gjonin ky nuk ishte detaj me shume rendesi, ndersa te tjeret e menduan te tille, por nuk shoh ndonje mosperputhje.
Uthulla.
Perseri nuk e kuptoj pse fakti nese i dhane Jezusit vere apo uthull eshte prove kunder kryqit dhe ringjalljes. Nese ti do te ishe deshmitar i vdekjes se Krishtit dhe dikush te tha (ti vete nuk e ke provuar) qe ajo qe ti sheh qe Krishti po ti eshte uthull, dhe ti ia thua kete gje dikujt, nderkaq qe dikush tjeter mendoi qe ishte vere. A e ben kjo gje deshmine tende te pasakte? Jo, aspak, sepse qendra e deshmise tende nuk eshte uthulla eshte fakti qe Ti E PE Jezusin mbi kryq.
Persa i perket GJonit dhe Llukes qe nuk e permendin, perseri kjo nuk e ben deshmine e tyre te pasakte, Luka ndoshta nuk e dinte kete detaj, dhe Gjoni qe pa Krishtin ndoshta nuk e mendoi detaj teper te rendesishem, nderkohe qe Mateu dhe Marku e menduan te radhes ta shkruajne kete detaj. Ne fakt kjo eshte fantastike ne vetvete, sepse ungjijte plotesojne njeri tjetrin ne menyren me perfekte qe mund te jete.
Koha e kryqezimit: Tek GJoni nuk flitet per kohen e kryqezimit por per kohen kur Jezusi ishte tek Pilati.
Shkrimi ne Kryq:
Me fal qe po perseris veten, por seriozisht qe ato fjali jane e njejta fjali. Nuk e di nese e ke provuar te perkthesh nga nje gjuhe ne tjetren, por ka fjali qe mund ti perkthesh ne 3 menyra te ndryshme dhe cdo menyre eshte e sakte, thjeshte sepse e tille eshte gramatika. Do ishte interesante te dija nese fjalia ne Greqisht eshte e njejte, per fat te keq nuk e kam kete informacion dhe nuk di greqisht, prandaj ndoshta nese dikush e di mund ta shkruaje.
A u lut Jezusi per parandalimin e kryqit
PJesa tek Gjoni po flet per nje kohe komplet tjeter nga pjeset ne ungjijte e tjere. Ungjijte e tjere pershkruajne kohen e Jezusit ne kopshtin e Gjetsemanise vetem disa ore pra kryqezimit, ndersa tek gjoni Jezusi po flet kohe me pare (se sa kohe me pare nuk e di por te pakten dite ) kryqezimit. Ky cast tek gjoni nuk pershkruhet ne detaje, thuhet vetem qe Jezusi shkoi ne kopesht me dishepujt e Tij. Perseri mungesa e pershkrimit nuk e ben ate kundershtues ndaj ungjijve te tjere.
Ctha i kryqezuari,
E shoh se cfare do te thuash por duhet te kuptosh qe te dy deshmitaret mund te jene te sakte. Fakti qe Jezusi tha: "Fali ata sepse nuk dine cbejne" nuk kundershton faktin qe Jezusi tha: "O Grua, ja biri yt." Nuk e di pse Mateu dhe Marku nuk permendin cfare tha Jezusi mbi kryq, por perseri kjo nuk do te thote qe Jezusi nuk tha asgje mbi kryq, thjesht Mateu dhe Marku ose nuk e dine kete fakt, ose vendosen te mos e shkruajne.
I Kryqezuari bertiti me ze te larte:
1. nuk e di nese fakti qe tek Mateu thuhet Eli, dhe tek Marku thuhet Eloi, te duket kundershtues por vargjet pas tyre tregojne qe ne dy rastet te tjeret menduan qe Jezusi po therriste Elian. Dhe mesa di une (prap, nuk jam eksperte ne kete gje, por nese dikush di me shume ju lutem shkruani) Eli dhe Eloi ne hebraisht do te thote Perendia im.
2. Nese lexon me poshte tek Mateu dhe Marku thuhet qe JEzusi bertiti dhe nje here per here te fundit dhe dha fryme. Tek keto dy ungjij nuk thuhet se cfare tha Jezusi kur bertiti per here te fundit. Gje qe Lluka dhe Gjoni e pane te arsyeshme ta thone. Prap, fakti qe fjalia tek Luka dhe GJoni nuk eshte e njejta nuk do te thote qe Jezusi nuk i tha te dyja fjalite.
Kush e veshtroi Jezusin nga larg
Tek mateu vargu vazhdon me : "midis tyre ishte....", nuk thuhet qe ekzaktesisht filan e filan ishin.
e njejta gje tek marku: "aty ishin GJITHASHTU...", dhe ne fakt emrat jane ekzaktesisht si tek mateu.
te dy ungjijte tregojne qarte ishin edhe te tjere me emrat e permendur, nderkohe qe gjoni permend vetem dy Marite (mesa di une emri Mari eshte emri me i zakonte i asaj kohe ne Izrael, prandaj nuk eshte e cudithsme qe mund te ishin 2, 3 ose me shume Mari.).
Kush e mori kufomen,
Perseri... fakti qe Nikodemi nuk permendet tek tre ungjijte e tjere nuk provon mosekzistencen e tij ne procesin e marrjes se trupit te Krishtit. Ne fakt, logjikisht, a nuk mendon se Jozefi kishte nevoje per ndihme per te cuar trupin e Krishtit ne varr.
Cilat ishin grate qe shkuan tek varri.
Se pari tek Marku, thuhet qe keto te trija shkuan per te blere erezat. Nuk i sakteson me pas se kush (saktesisht) shkoi tek varri. Gjithsesi, fakti me i rendesishem ne te kater ungjijte ishte qe Maria Magdalena ishte me siguri nder grupin e grave qe shkoi tek varri.
A ra termet:
Jam e sigurt qe Gjoni dhe Marku te pakten e degjuan me siguri termetin dhe kushdo qe i tregoi Llukes Historine e Jezusit e degjoi ate gjithashtu. Ne cdo ungjill tjeter nuk thuhet ekzaktesisht "Ra nje termet", por ne cdo ungjill pershkruhet qe dikca e jashtzakonshme ndodhi sepse pergjigja e njerezve ishte e tille. Tek Marku thuhet qe perdja u nda, dhe centurioni (romak ky i fundit) pasi pa te vdese Jezusi shpalli : " Me te vertete ky ishte Biri i Perendise". LLuka e pershkruan keshtU: "Dielli i err dhe perdja e tempullit u nda ne mes.... athere centurioni, kur pa c'ndodhi, perlevdoi PErendine duke thene: "Me te vertete ky njeri ishte i drejte." Dhe gjithe turma, qe ishte mbledhur per te pare cpo ndodhte, kur pa kete u kthye duke rrahur kraharorin."
Nuk e di pse gjoni nuk e permend termetin, duket ne fakt qe ai kalon direkt nga pershkrimi se si Jezusi vdiq, direkt tek varrimi i Tij.
Tani per tani nuk mund te pergjigjem me gjate per shkak te kohes por do mundohem te gjej kohe te pergjigjem per ato qe mbeten pa u diskutuar.
GJithsesi, perseri duhet te kuptosh qe keto jane deshmi, nuk eshte Zoti qe zbriti dhe foli me Mateun, Gjonin, Luken dhe Markun. Keto jane deshmi per ato qe kane pare, degjuar dhe provuar. Dhe secili prej autoreve i ka shkruar ne menyre te pavarur. Ne fakt dua te te falenderoj sepse ishte nje bekim per mua te lexoja ungjijte dhe te shikoja qe megjithese jane deshmi nga kater persona te ndryshem, secili ne nje pozicion te ndryshem, se sa bukur dhe sakte mbeshtesin njeri tjetrin dhe plotesojne njeri tjetrin.
Jam plotesisht e bindur qe edhe nese do marresh pergjigje te gjitha pyetjeve te tua nuk do bindesh qe bibla eshte e sakte, jo sepse ajo nuk eshte e sakte por sepse mendoj qe ke vendosur te mos bindesh dhe ke vendosur qe thjesht ta akuzosh ato si jo te sakte. Por, dua te te sfidoj me nje pyetje: KU e di ti qe Jezusi nuk eshte real, qe nuk eshte Biri i Perendise dhe qe nuk vdiq dhe nuk u ringjall te treten dite? A je plotesisht i bindur per kete, dhe cfare ndodh nese gjithcka qe flitet ne Bibel eshte e sakte, qe Biri i Perendise vdiq per Ty, sepse TE DO, sepse do nje marrdhenie personale me Ty, dhe ti e humbe kete shans sepse ke vendosur te jesh kunder Bibles?
Bekime ne Zotin
Krijoni Kontakt