Close
Faqja 4 prej 8 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 74
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,446
    Postimet në Bllog
    22
    A more Albo djali nuk po i drejtohesh nje 50 vjecari por nje bashkemoshatari, keshtu qe ai konkluzioni qe ke nxjerre me siper rreth komunizmit eshte krejt i pavlere.
    Indoktrinimi nuk njeh moshe dhe nuk e bente vetem Partia, e bente edhe familja. Une kam njohur ne amerike njerez te te gjitha besimeve, te gjitha rracave, te te gjitha cepave te globit, por nuk kam hasur qofte edhe ne njerin prej tyre qe te nenvleftesoje fene dhe rolin e saj primar ne nje shoqeri. Perkundrazi, ajo Kisha, ajo xhamia, ai tempulli, ajo sinagoga, ishin jo vetem institucionet e tyre shpirterore por edhe ura e vetme lidhese me vendin e origjines.

O zoteri me duket se edhe pse ishin vetem tre rreshta nuk i ke lexuar me vemendje. Une nuk thashe GJUHA por thashe GJUHA AMETARE, pra minoritetet ne Shqiperi shqipen e kane si gjuhe te dyte e jo gjuhe AMETARE. Edhe une di 4 gjuhe por gjuhe ametare kam shqipen.
    Domethene, ai arumuni qe nuk di vllace, apo ai greku qe nuk di greqisht, ka gjuhe AMETARE gjuhen shqipe apo jo?! Sipas qendrimit tend, keta nuk duhet te kene vetem shtetesine shqiptare, keta kane te drejte te marrin edhe kombesine shqiptare, apo jo? Se tek e fundit, po mesove shqip e po fole shqip ne familje je shqiptar apo jo?!

Sic te thashe edhe me lart, nuk eshte gjuha kriteri kryesor qe te ben shqiptar apo minoritar. Kriteret kryesore jane dy: trashegimia e gjakut + perqafimi i identitetit shqiptar me vullnet te lire. Qe do te thote, shqiptar eshte edhe ai sternipi i Gjergj Kastriotit qe nuk di shqip per aq kohe sa ai perqafon identitetin shqiptar dhe vlereson si te shenjte emrin dhe traditen qe misheron; edhe ai arvanitasi qe nuk flet shqip si ty por mban ende te gjalle nje tradite shekullore te trasheguar brez pas brezi; edhe ai shqiptaro-amerikani qe nuk di shqip por kur e pyesin se cfare origjine ka i thote shqiptare.

Te asimiluar jane ata shqiptare qe dine te flasin shqip dhe ngulmojne qe femijet e tyre te mos mesojne shqip duke u folur femijeve vetem ne gjuhe te huaj; ose ata shqiptare qe dine shqip por insistojne qe femija e tyre te rritet si grek, si amerikan, si italian, pa kurrfare gjurme shqiptare ne jeten e tij; apo ata shqiptare qe kur lexojne historine e jetes dhe vepres se Gjergj Kastriotit, apo Ismail Bej Vlores, nuk arrijne te gjejne asnje te perbashket me ta ne jeten e tyre.

Ka me shume shqiptare te asimiluar sot ne bote qe dine te flasin e shkruajne shqip, se sa ka shqiptare qe nuk dine shqip por ruajne si te shenjte ne jeten e tyre trashegimine e te pareve te tyre.

E ke gabim, feja nuk ka asnje lidhje me asimilimin, pasi nje Fe te njejte mund ta kene popuj te ndryshem, pra roli i Fese supozohet se eshte unikal por fakeqesisht ne Ballkan feja u nderlidh me nacionalizmin dhe nga ky fenomen buron dhe koncepti i gabur me prirje greke qe ti ke adaoptuar.
    Me keto qe shkruan ti po me tregon mua qe ti as e ke marre ndonjehere mundimin qe te perpiqesh te kuptosh brendine e postulatit te famshem te jetes se Gjergj Kastriotit, te cilin une ta citova me lart, dhe Kristo Frasheri e kish vene ne faqen e pare te monografise se tij. Por mos u merzit, keshtu si ty, edhe historiani 85 vjecar Kristo Frasheri, nuk e kupton sic duhet brendine e postulatit te jetes se Gjergj Kastriotit. Psene e gjen tek fakti qe ai u rrit e u thinj ne nje rregjim komunisto ateist.

"Une do te ngelem deri ne fund, mik i virtytit e jo i fatit!"

Do te thote qe Gjergj Kastrioti zgjodhi me vetedije te plote qe te flaki tej "fatin", gradat, titujt, ofiqet, pasurine, famen qe i ofroi sulltani ne kembim te konvertimit te tij ne Islam. Perpara se te kthehej ne Kruje Gjergj Kastrioti i kish te gjitha keto "fate" ne syte e nje opotunisti te vogel.

Por Gjergj Kastrioti nuk zgjodhi te beje mik sulltanin qe i siguronte ato fate, zgjodhi te behet mik i virtytit: zgjodhi qe te kthehet ne Atdhe, zgjodhi qe te luftoje deri ne vdekje ne mbrojtje te atdheut e popullit te tij, zgjodhi qe te uli flamurin e sulltanit e te ngreje flamurin e babait te tij ne Kruje, zgjodhi qe ti rikthehet besimit te te pareve te tij, zgjodhi qe ti kthehet tradites te te pareve te tij.

Ky eshte testi i madh i asimilimit jo vetem ne shekullin e XV por edhe sot e kesaj dite. Krahasoje perzgjedhjen e Gjergj Kastriotit ne jete me perzgjedhjen e atyre shqiptareve te tjere qe ndryshuan jo vetem fene por edhe rrobat e trupit vetem e vetem per te siguruar ato "fatet" qe vinin nga Sulltani. Krahasoje edhe me mentalitetin e atyre qe ti quan "shqiptare" sot qe nuk vleresojne virtytin por vleresojne harbutin: ate qe genjen, mashtron, shperdoron, vjedh vetem e vetem per tu pasuruar ne kurriz te te tjereve.

Prandaj une them qe testi me i mire i asimilimit eshte kur cdo shqiptar e gjen veten perballe bustit te Gjergj Kastriotit ne Tirane, Prishtine apo Shkup. Ne do te mesosh se sa pasardhes i denje e fisnik je, apo sa i "asimiluar" je, beji ate pyetjen e thjeshte vetes: Nese ky eshte babai i kombit shqiptar, cfare kam une jeten time te perbashket me jeten e tij?! A ruaj une si te shenjta te njejtat virtyte qe ruante Gjergj Kastrioti?!

Nese Gjergj Kastrioti do te besonte se feja nuk "luante rol ne jeten e tij" ai nuk do te ishte nje mik i virtytit e nuk do te kungohej, kurorezohej e prehej edhe pas vdekjes ne Kishe.

Gjaku eshte i njejte "Feja" eshte prishur dhe kete gje nuk e honeps dot ti dhe disa fanatike ortodokse, per pjesen tjeter te shqiptareve nuk perben asnje problem, Skenderbeu mbeti i paharruar si nder katoliket ashtu edhe te muslimanet dhe ortodokset, shqiptaret nderruan Fene ashtu sic e kishin bere stergjyshet e tyre nder shekuj, fete e ndryshme jane te importuara nga jashte jane jo- shqiptare por gjaku i shqiptarit eshte i njejte qe nga Dubrovniku e deri ne Preveze, edhe pse ne brendesi te ketyre trevave kishte shqiptare te Feve te ndryshme gjaku ishte i njejte.
    Edhe greket, edhe serbet, edhe bullgaret, edhe italianet, edhe mbare bota e nderojne Gjergj Kastriotin edhe vepren e tij. Por kjo nuk i ben ata shqiptare te mire apo jo? Babai i nje kombi nuk nderohet me buqeta me lule apo me fjale te mira, babai i nje kombi nderohet nga pinjollet e tij vetem duke trasheguar ato virtyte qe ai mbante si te shenjta.

Gjergj Kastrioti nuk i deshmoi virtytet e tij te larta me fjale, i deshmoi me shembullin e jetes se tij dhe me vepren e tij.

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 30-11-2006 më 00:56

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,446
    Postimet në Bllog
    22
    Citim Postuar më parë nga derjansi
    me ni fjal simas teje kush nuk eshte ortodoks, nuk eshte shqiptar?
    Ka dy lloj "shqiptaresh". Ata qe e marrin te qenit shqiptar si te falur qe ne lindje dhe ata qe e kerkojne dhe zbulojne misterin e te qenit shqiptar ne jeten e tyre. Te paret do ti degjosh se si i bien gjoksit e ulerasin e bertasin me te madhe se jane shqiptare. Te dytet e deshmojne shqiptarine e tyre jo me fjale por vepra. Dhe dallimi i dyte i madh midis te dy llojeve te shqiptareve eshte se ata te paret tregohen indiferente per trashegimine e tyre shqiptare kurse ata te dytet kane nje etje te pashueshme per kete trashegimi.

Se ne cilin grup ben pjese ti, une e cdo shqiptar, kete e deshmon jeta e secilit prej nesh.

Albo

i/e regjistruar Maska e derjansi
    Anëtarësuar
    14-04-2005
    Postime
    6,730
    Citim Postuar më parë nga Albo
    Ka dy lloj "shqiptaresh". Ata qe e marrin te qenit shqiptar si te falur qe ne lindje dhe ata qe e kerkojne dhe zbulojne misterin e te qenit shqiptar ne jeten e tyre. Te paret do ti degjosh se si i bien gjoksit e ulerasin e bertasin me te madhe se jane shqiptare. Te dytet e deshmojne shqiptarine e tyre jo me fjale por vepra. Dhe dallimi i dyte i madh midis te dy llojeve te shqiptareve eshte se ata te paret tregohen indiferente per trashegimine e tyre shqiptare kurse ata te dytet kane nje etje te pashueshme per kete trashegimi.

Se ne cilin grup ben pjese ti, une e cdo shqiptar, kete e deshmon jeta e secilit prej nesh.

Albo
    E cila eshte vepra e ketyre te dyteve?

mos eshte te qenit ortodoks?

dhe ni here po ta bej pytjen pak me qarte

a eshte me shqiptar ni arvanitas qe nuk di shqip, dhe nuk e prano qe eshte shqiptar, por qe eshte ortodoks, apo ni shqiptar musliman, katolik ose ateist qe bertet dit e nat se eshte shqiptar.

me kthe pergjigje drejt po ose jo
    mos me rrecito teori prifterinjsh.
    Ndryshuar për herë të fundit nga derjansi : 30-11-2006 më 16:34

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Sic te thashe edhe me lart, nuk eshte gjuha kriteri kryesor qe te ben shqiptar apo minoritar. Kriteret kryesore jane dy: trashegimia e gjakut + perqafimi i identitetit shqiptar me vullnet te lire. Qe do te thote, shqiptar eshte edhe ai sternipi i Gjergj Kastriotit qe nuk di shqip per aq kohe sa ai perqafon identitetin shqiptar dhe vlereson si te shenjte emrin dhe traditen qe misheron; edhe ai arvanitasi qe nuk flet shqip si ty por mban ende te gjalle nje tradite shekullore te trasheguar brez pas brezi; edhe ai shqiptaro-amerikani qe nuk di shqip por kur e pyesin se cfare origjine ka i thote shqiptare.
    Traditë shekullore mund të konsiderohet kur të vijë ndonjëherë e të vizitojë këto troje këndej.
    Çfarë mu.t shqiptarësh janë ata që janë bërë nacionalistë grekër dhe kanë vrarë shqiptarë pa mëshirë??
    Çfarë m.ut shqiptarësh janë ata kur asnjë prej tyre nuk merr pjesë së paku në këtë forum edhe pse ti je djersitur duke shkruar për ata??
    Po çfarë m.ut shqiptarësh janë ata që flasin greqisht dhe janë krenarë që janë grekër?
    Ata janë m.ut mor, nuk janë shqiptarë.
    A thua qenka vështirë për ta që të vijnë ndonjëherë n'ë Kosovë për vizitë??
    A thua iu duket Kosova shumë aziatike vetëm për shkak të ca minareve, derisa edhe vetë feja e tyre rrjadh nga Jeruzalemi i Krisht çifutit??

Arvanitasit e kanë kaluar që moti këtë fazën në të cilën po kalon ti. Ata tashmë e kanë përfunduar misionin e tyre: vetë-asimilimin. Ti je duke shkuar rrugës së tyre dhe së shpejti do të arrish të bëhesh sikur ata.

Nuk janë grekërit që po pretendojnë për vorioepirin por arvanitasit e këtë po e bëjnë për interesat greke.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Duket qenkam ne erresire une ketu, se nuk di gje nga ajo qe thote titulli i temes

A mund te na sjell dikush fakte ne lidhje me emigrimin e Arbaneshtëve ne Greqi.

p.s.:
    Per ata qe nuk e kan te qarte kerkesen, -e kisha fjalen per fakte.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    04-07-2006
    Postime
    170
    Citim Postuar më parë nga Baptist
    Duket qenkam ne erresire une ketu, se nuk di gje nga ajo qe thote titulli i temesA mund te na sjell dikush fakte ne lidhje me emigrimin e Arbaneshtëve ne Greqi.p.s.:Per ata qe nuk e kan te qarte kerkesen, -e kisha fjalen per fakte.
    Une do te pegjigjem ne vija te pergjithshme, ndersa - rreferenca! - duhet te me japesh nje cik kohe!
    Ne kohen e Stefan Dushanit kemi te bejme me debime masive me force te popullsise nga zonat veriore per ne jug te gad.!
    Mbas pushtimit turk dhe sidomos mbas vdekjes se Skenderbeut kemi te bejme gjithashtu me dyndje masive po per ne jug te gad. dhe ne Kalabri (thuhet rreth 1/4 e popullsise se asaj kohe po nga zona veriore, thuajse e gjithe aristokracia e shoqerise e asaj kohe), si edhe me vone gjate pushtimit turk!
    Arber - Arban - Arbenesh - Arbanitas - Arvanitis (greqishte bizantine) - Arvanitas

i/e regjistruar Maska e Akili-A
    Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Citim Postuar më parë nga posta
    Nuk janë grekërit që po pretendojnë për vorioepirin por arvanitasit e këtë po e bëjnë për interesat greke.
    Kush qenkan keta arvanitas qe po pretendojne vorioepirin???????????na trego ndonje te pakten.....
    Mesa di une asnje force politike greke (ato qe jane ne parlament dhe perfaqesojne popullin) nuk pretendon per ndryshimin e kufirit....dhe shteti grek ka nenshkruar karten e helsinkit ku flitet edhe per minoritetet dhe mosndryshimin e kufirit....

Problemet me greqine tani ngelen vetem kompesimi i cameve si dhe hapja e shkollave shqipe ne greqi te financuara nga shteti grek..(se ato private kane 2-vjet qe jane hapur)......

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga arsato1
    Une do te pegjigjem ne vija te pergjithshme, ndersa - rreferenca! - duhet te me japesh nje cik kohe!
    Kohe sigurisht sepse keto nuk mund te mblidhen brenda nje fryme te vetme, perpos ne rast te nje kujtese shume te fresket dhe nje biblografie te gatshme te punuar me heret prej se ciles do te mund te nxirrje citate pranda pak minutash thjeshte duke cfletuarliteraturen e gatshme, por mu se si me duken edhe keto vija te trasha me teper konceptuale sesa rrjedhoje faktografishe te mjegulluara nga koha qe nuk mund te na kujtohen pa i frekuar mire.
    Sido qe te dali do te kisha deshire ti shoh dhe ta peshojme vleren historike dhe analizojme pak kahjen e tyre si dhe shkaqet apo pasojat qe keto levizje kan mundur te lene ne trashegimine tone historike dhe fatin tone historik.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 06-12-2006 më 01:54
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Duke gjykuar nga të dhënat që kemi për të folurën arvanitase, ata kanë emigruar aty shumë herët dhe gjithsesi duhet të ketë nga ata që në kohëra të lashta quheshin pellazgë e ndërtuan muret e Athinës.

Keni parë se arvanitika ruan ca fjalë gege??

Kjo do të thotë se ata kanë qenë aty para ndarjes së shqipes në dy dialekte.

i/e regjistruar Maska e Akili-A
    Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Citim Postuar më parë nga posta
    Ti po më thua: bëhu gomar se edhe unë jam bërë.
    Po ti je bërë gomar mor se nuk ke tru, po nuk biem ne të gjithë në grackat e juaja.
    Greqia po e merr toskërinë, e ju thoni bane zot andërr.hehe

Paske aftesi te medha per te pare te ardhmen......fantazia jote ka marre krahe...
    mos ke hedhur gje kandidaturen per profet????

S'ká má toskë, janë dékë te tánë
    tokat greku ja ká zánë
    ato toka nuk jane as te grekeve e as te gegeve........prandaj mos u shqeteso me teper se pronaret e ketyre tokave.....se po vazhdove te kultivosh urrejtje vetem urrejtje do marresh,dhe pastaj me thua se e do shqiperine e bashkuar.

si mund te jetosh ne paqe e ne armoni kur disa ndjellin urrejtje?
    po pse,ti si geg kujton se je me i zgjuar se nje tosk???????????

plako ke ikur per lesh.......

Faqja 4 prej 8 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Islami ne trojet iliro-shqiptare gjate shekujve
    Nga Klevis2000 në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 67
    Postimi i Fundit: 24-11-2007, 10:59
  2. Shqipëria, një kushtetutë që në Mesjetë
    Nga Albo në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 16
    Postimi i Fundit: 05-03-2005, 21:04
  3. Emigrimet shqiptare në mesjetë
    Nga ALBA në forumin Emigracioni
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 14-02-2003, 17:39

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •