Indoktrinimi nuk njeh moshe dhe nuk e bente vetem Partia, e bente edhe familja. Une kam njohur ne amerike njerez te te gjitha besimeve, te gjitha rracave, te te gjitha cepave te globit, por nuk kam hasur qofte edhe ne njerin prej tyre qe te nenvleftesoje fene dhe rolin e saj primar ne nje shoqeri. Perkundrazi, ajo Kisha, ajo xhamia, ai tempulli, ajo sinagoga, ishin jo vetem institucionet e tyre shpirterore por edhe ura e vetme lidhese me vendin e origjines.A more Albo djali nuk po i drejtohesh nje 50 vjecari por nje bashkemoshatari, keshtu qe ai konkluzioni qe ke nxjerre me siper rreth komunizmit eshte krejt i pavlere.
Domethene, ai arumuni qe nuk di vllace, apo ai greku qe nuk di greqisht, ka gjuhe AMETARE gjuhen shqipe apo jo?! Sipas qendrimit tend, keta nuk duhet te kene vetem shtetesine shqiptare, keta kane te drejte te marrin edhe kombesine shqiptare, apo jo? Se tek e fundit, po mesove shqip e po fole shqip ne familje je shqiptar apo jo?!O zoteri me duket se edhe pse ishin vetem tre rreshta nuk i ke lexuar me vemendje. Une nuk thashe GJUHA por thashe GJUHA AMETARE, pra minoritetet ne Shqiperi shqipen e kane si gjuhe te dyte e jo gjuhe AMETARE. Edhe une di 4 gjuhe por gjuhe ametare kam shqipen.
Sic te thashe edhe me lart, nuk eshte gjuha kriteri kryesor qe te ben shqiptar apo minoritar. Kriteret kryesore jane dy: trashegimia e gjakut + perqafimi i identitetit shqiptar me vullnet te lire. Qe do te thote, shqiptar eshte edhe ai sternipi i Gjergj Kastriotit qe nuk di shqip per aq kohe sa ai perqafon identitetin shqiptar dhe vlereson si te shenjte emrin dhe traditen qe misheron; edhe ai arvanitasi qe nuk flet shqip si ty por mban ende te gjalle nje tradite shekullore te trasheguar brez pas brezi; edhe ai shqiptaro-amerikani qe nuk di shqip por kur e pyesin se cfare origjine ka i thote shqiptare.
Te asimiluar jane ata shqiptare qe dine te flasin shqip dhe ngulmojne qe femijet e tyre te mos mesojne shqip duke u folur femijeve vetem ne gjuhe te huaj; ose ata shqiptare qe dine shqip por insistojne qe femija e tyre te rritet si grek, si amerikan, si italian, pa kurrfare gjurme shqiptare ne jeten e tij; apo ata shqiptare qe kur lexojne historine e jetes dhe vepres se Gjergj Kastriotit, apo Ismail Bej Vlores, nuk arrijne te gjejne asnje te perbashket me ta ne jeten e tyre.
Ka me shume shqiptare te asimiluar sot ne bote qe dine te flasin e shkruajne shqip, se sa ka shqiptare qe nuk dine shqip por ruajne si te shenjte ne jeten e tyre trashegimine e te pareve te tyre.
Me keto qe shkruan ti po me tregon mua qe ti as e ke marre ndonjehere mundimin qe te perpiqesh te kuptosh brendine e postulatit te famshem te jetes se Gjergj Kastriotit, te cilin une ta citova me lart, dhe Kristo Frasheri e kish vene ne faqen e pare te monografise se tij. Por mos u merzit, keshtu si ty, edhe historiani 85 vjecar Kristo Frasheri, nuk e kupton sic duhet brendine e postulatit te jetes se Gjergj Kastriotit. Psene e gjen tek fakti qe ai u rrit e u thinj ne nje rregjim komunisto ateist.E ke gabim, feja nuk ka asnje lidhje me asimilimin, pasi nje Fe te njejte mund ta kene popuj te ndryshem, pra roli i Fese supozohet se eshte unikal por fakeqesisht ne Ballkan feja u nderlidh me nacionalizmin dhe nga ky fenomen buron dhe koncepti i gabur me prirje greke qe ti ke adaoptuar.
"Une do te ngelem deri ne fund, mik i virtytit e jo i fatit!"
Do te thote qe Gjergj Kastrioti zgjodhi me vetedije te plote qe te flaki tej "fatin", gradat, titujt, ofiqet, pasurine, famen qe i ofroi sulltani ne kembim te konvertimit te tij ne Islam. Perpara se te kthehej ne Kruje Gjergj Kastrioti i kish te gjitha keto "fate" ne syte e nje opotunisti te vogel.
Por Gjergj Kastrioti nuk zgjodhi te beje mik sulltanin qe i siguronte ato fate, zgjodhi te behet mik i virtytit: zgjodhi qe te kthehet ne Atdhe, zgjodhi qe te luftoje deri ne vdekje ne mbrojtje te atdheut e popullit te tij, zgjodhi qe te uli flamurin e sulltanit e te ngreje flamurin e babait te tij ne Kruje, zgjodhi qe ti rikthehet besimit te te pareve te tij, zgjodhi qe ti kthehet tradites te te pareve te tij.
Ky eshte testi i madh i asimilimit jo vetem ne shekullin e XV por edhe sot e kesaj dite. Krahasoje perzgjedhjen e Gjergj Kastriotit ne jete me perzgjedhjen e atyre shqiptareve te tjere qe ndryshuan jo vetem fene por edhe rrobat e trupit vetem e vetem per te siguruar ato "fatet" qe vinin nga Sulltani. Krahasoje edhe me mentalitetin e atyre qe ti quan "shqiptare" sot qe nuk vleresojne virtytin por vleresojne harbutin: ate qe genjen, mashtron, shperdoron, vjedh vetem e vetem per tu pasuruar ne kurriz te te tjereve.
Prandaj une them qe testi me i mire i asimilimit eshte kur cdo shqiptar e gjen veten perballe bustit te Gjergj Kastriotit ne Tirane, Prishtine apo Shkup. Ne do te mesosh se sa pasardhes i denje e fisnik je, apo sa i "asimiluar" je, beji ate pyetjen e thjeshte vetes: Nese ky eshte babai i kombit shqiptar, cfare kam une jeten time te perbashket me jeten e tij?! A ruaj une si te shenjta te njejtat virtyte qe ruante Gjergj Kastrioti?!
Nese Gjergj Kastrioti do te besonte se feja nuk "luante rol ne jeten e tij" ai nuk do te ishte nje mik i virtytit e nuk do te kungohej, kurorezohej e prehej edhe pas vdekjes ne Kishe.
Edhe greket, edhe serbet, edhe bullgaret, edhe italianet, edhe mbare bota e nderojne Gjergj Kastriotin edhe vepren e tij. Por kjo nuk i ben ata shqiptare te mire apo jo? Babai i nje kombi nuk nderohet me buqeta me lule apo me fjale te mira, babai i nje kombi nderohet nga pinjollet e tij vetem duke trasheguar ato virtyte qe ai mbante si te shenjta.Gjaku eshte i njejte "Feja" eshte prishur dhe kete gje nuk e honeps dot ti dhe disa fanatike ortodokse, per pjesen tjeter te shqiptareve nuk perben asnje problem, Skenderbeu mbeti i paharruar si nder katoliket ashtu edhe te muslimanet dhe ortodokset, shqiptaret nderruan Fene ashtu sic e kishin bere stergjyshet e tyre nder shekuj, fete e ndryshme jane te importuara nga jashte jane jo- shqiptare por gjaku i shqiptarit eshte i njejte qe nga Dubrovniku e deri ne Preveze, edhe pse ne brendesi te ketyre trevave kishte shqiptare te Feve te ndryshme gjaku ishte i njejte.
Gjergj Kastrioti nuk i deshmoi virtytet e tij te larta me fjale, i deshmoi me shembullin e jetes se tij dhe me vepren e tij.
Albo
Krijoni Kontakt