Nga Erjon Tase
Shtëpia Selami, një apartament i vogël por i mobiluar këndshëm në hyrje të Rrugës së Durrësit, kishte kohë që nuk kishte patur kaq shumë rrëmujë. Zilja e derës dhe e telefonit nuk ka pushuar për asnjë moment. Të gjithë kërkonin të takonin djalin e shtëpisë, Eduartin. Ish-lideri i PD-së, ishte tepër i lodhur për t’u bërë respektin të gjithëve, por megjithatë nuk mund t’i thoshte jo askujt. “Nuk e dija që do më prisnin kaq shumë miq. Kam mbetur i befasuar”, përgjigjet Eduart Selami për “Gazetën Shqiptare”, në një moment të shkurtër qetësie. Sapo ka ulur receptorin me Tritan Shehun, i cili ka qënë një ndër të parët që e ka mësuar ardhjen e tij. Pak më vonë, e kishte telefonuar edhe Bashkim Kopliku, një tjetër ish-zv.kryeministër i qeverisë së djashtë në kohën që Selami drejtonte PD. “Po Berisha? Ka telefonuar”, dëshirojmë të marrim një përgjigje, por këtu duket se zilja e derës, ose ndonjë tjetër mik e ka prerë në mes përgjigjen e shumë pritur.
Mbërritja
Për herë të parë pas 9 vitesh, Eduard Selami ka rishkelur betonin e Rinasit dje rreth orës 15.00. Ata pak udhëtarë e kanë shquar ndërsa priste valixhet dhe më pas ka udhëtuar pa shumë zhurmë në drejtim të shtëpisë së prindërve. Babai i tij i moshuar ka qënë i vetmi që i ka shpëtuar ndonjë fjalë te komshinjtë për ardhjen e djalit nga SHBA, dhe kjo ka bërë që të gjithë komshinjtë dhe të afërmit t’i prisnin rrugën nëpër shkallë Selamit. E që pas atij momenti në katin e tretë të pallatit shumëkatësh, tashmë të vjetëruar nuk kanë pushuar lëvizjet. Të afërmit e Selamit, që sapo kishte mbërritur nga Amerika, kur qëndron prej shumë vitesh nuk kanë vonuar për t’i uruar mirëse-ardhjen. Nëna e Selamit nuk nguron që me shumë mirësjellje të hapë derën, pasi të të ketë shikuar pas “syrit magjik”. “Edi është duke pushuar. Sapo ka mbërritur, është shumë i lodhur”, thotë ajo dhe më një hap të lehtë largohet drejt dhomës ku ish-lideri është ulur të flejë. Por duket se minutat e pushimit për të kanë qenë të pakta. Pas shumë telefonatash me të afërm e miq, mes këtyre të fundit dhe politikanë, Selami ka vendosur të përgjigjet shkurtimisht. “Kam ardhur vetëm për një vizitë private, - përgjigjet ai shkurtimisht për Gazetën – vetëm për të takuar prindërit e mi dhe të afërmit. Do të qëndroj deri të shtunën dhe më pas do të kthehem në SHBA”.
Arësyet
Kjo është hera e dytë e kthimit të Eduard Selamit në Shqipëri, pas largimit të tij në vitin 1995.
Vizita e parë ka ndodhur në janarin e vitit 1997, në një periudhë të trazuar, kur Selami qëndroi larg mediave. Pas disa ditëve qëndrimi, ai u kthye në SHBA ku jeton me gjithë familjen. Që prej këtij momenti ai nuk kishte shkelur më në Tiranë. Në vigjiljen e fushatës së korrikut 2005 u përfol edhe për një ftesë ndaj tij për të kontribuar sërish në PD, ashtu si disa prej ish-drejtuesve të larguar. Ndërkohë, ardhja e tij, tashmë që në pushtet është kthyer ish-Presidenti Berisha ka ngjallur shumë interes. Vetë Selami ka insistuar dje se nuk kishte asnjë qëllim të dyfishtë në këtë vizitë. “Të shtunën do të fluturoj sërish në Amerikë”, përgjigjej ai dje, me intonacionin e një njeriu që duhet ta kishte përsëritur shpesh këtë frazë.
Gazeta Shqiptare
Krijoni Kontakt