Postuar më parë nga
Albo
Ju po diskutoni ne nje teme per tre dimensione te ndryshme qe ju i shkrini si padashur ne nje.
1. Islami eshte nje fe monoteiste e mbi 1 miliard njerezve ne bote.
2. Kushtetuta demokratike shqiptare ngarkon me pergjegjesi shtetin shqiptar qe te respektoje lirine e besimit te cdo shtetasi te vet dhe perpara ligjit nuk ka dallim nese je mysliman, orthodhoks, katolik, protestant, ateist, etj...
3. Cdo shqiptar eshte sot i lire qe te besoje apo mos besoje ne Zot, te jete mysliman apo i krishtere, apo budist, apo .... dhe secili prej jush duhet te respektoje zgjedhjen e gjithesecilit, nese doni qe edhe ata shqiptaret e tjere te prespektojne zgjedhjen qe keni bere ju kur vjen fjala tek bota shpirterore.
Per ceshtjen e pare qe ka te beje me Islamin si fe, nuk ka vend aspak per debat, Islami eshte nje nga fete e botes dhe kushdo eshte i lire te mesoje e perqafoje ate. Eshte fe e drejte apo e gabuar per kendveshtrimin tuaj, pak rendesi ka, pasi secili e gjykon vete ne menyren e tij. Ai qe e vlereson do te behet besimtar mysliman, ti qe nuk e beson, nuk ke perse behesh besimtar mysliman pasi askush nuk te detyron ty sot qe te besosh ne kete fe me zorr.
Per ceshtjen e dyte, rolin e shtetit ne raport me besimet fetare dhe Islamin ne vecanti, as kjo nuk le vend per debat. Shteti shqiptar eshte shtet laik, qe nuk perfaqeson asnje besim te caktuar, por respekton te gjitha komunitetet fetare ne vend, ashtu sic respekton te drejten e cdo shtetasi per te besuar apo mosbesuar.
Thelbi i diskutimit tuaj eshte pikerisht ceshtja e trete, ceshtja e besimit personal dhe raporti me besimin e shtetasve te tjere te shoqerise. Ketu lindin edhe keqkuptimet me te medha qe jane te lidhura ne menyre direkte me shkallen e emancipimit demokratik dhe kultures se secilit prej jush. Po ua permbledh shkurt e qarte principet demokratike qe une zbatoj ne jeten time:
1. Une e respektoj perzgjedhjen e cdo shqiptari kur vjen fjala tek feja, pasi do te me pelqente qe edhe ata shqiptaret e tjere te respektojne perzgjedhjen time.
2. Te respektosh besimin e tjetrit, nuk do te thote qe ti beson apo respekton ate besim apo te gjitha besimet, perkundrazi, une nuk besoj ne asnje fe tjeter pervec fese sime. Ajo qe une respektoj eshte LIRIA e cdo shqiptari per te zgjedhur ate besim qe duan.
3. Sa vlen liria e cdo shqiptari per mua, nuk vlen imazhi i Shqiperise ne bote. Bile une do te thosha qe imazhi i Shqiperise ne bote eshte imazhi i drejte vetem atehere kur cdo shqiptar perjeton liri te plote.
4. Nuk me shqeteson aspak imazhi fetar i Shqiperise, absolutisht aspak, per aq kohe sa une shoh qe liria ka hedhur rrenje ne shoqerine shqiptare. Nuk me shqeteson as ferrexheja, as mjekra, as kryqi, as rasua e priftit apo murgut. Tek to une shoh formen e lirise se individit dhe keto jane shenjat qe liria fetare po hedh rrenje ne shoqerine shqiptare.
5. Ajo qe me shqeteson mua eshte uniformiteti i mendimit dhe mentaliteti i trasheguar i imponimit, qe ne vetvete deshmon nje mosvleresim te duhur te shqiptareve te lirise te cilen konsumojne perdite. Perse duhet te jemi te gjithe te krishtere apo te gjithe myslimane?! Perse te mos jemi ata qe ne vete si njerez te lire zgjedhim te jemi?! A nuk po tregohemi naive, driteshkurter, ksenofobe dhe tirane duke dashur tu imponohemi gjithe shoqerise shqiptare per hir te "imazhit te mire ne bote"?!
6. Sa here qe une shoh qe ai shqiptari tjeter zgjedh te besoje ne nje fe qe mua me duket e gabuar, une nuk i mbush mendjen atij se pse eshte nje fe e gabuar pasi kjo eshte zgjedhja e tij e lire, por ne menyre indirekte e kuptoj se sa e rendesishme eshte qe une te rritem shpirterisht ne besimin tim qe per mua eshte nje besim i drejte.
7. Kontributi me i madh qe une jap ne shoqerine shqiptare eshte shembulli i jetes sime ne besim.
Nuk eshte as Islamizmi dhe asnje fe e botes qe i demton shqiptaret. Ajo qe i demton shqiptaret me shume se cdo gje eshte kultura e ulet demokratike qe nuk i lejon qe te shohin se privimi apo mohimi i lirise se cdo shqiptari eshte burimi i te gjitha te keqijave.
Albo
Krijoni Kontakt