Close
Faqja 0 prej 11 FillimFillim 1210 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 107
    i/e regjistruar Maska e Akili-A
    Anėtarėsuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962

Kufiri i lirisė fetare

Deri ku duhet toleruar liria e fese?

Besoj se kjo teme eshte aktuale per shoqerine e sotme Shqipetare e cila ka nje vakum ne moral,
    dhe se shume shqipetare po perpiqen ta plotesojne kete vakum me ideologjite fetare dhe jo me ato
    demokratike.
    Dikush do pyesi se sa rendesi ka kjo gje. dhe une i pergjigjem:

1- Feja prodhon moral
    2- Mbi moralin mbeshtetet opinioni
    3- Opinioni zgjedh politikanet
    4- Politikanet vendosin ligjet
    5- Ligjet ndikojne ne JETEN tone.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Akili-A : 08-11-2006 mė 22:48

i/e regjistruar Maska e XX22
    Anėtarėsuar
    22-10-2006
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    388
    Kam mendimin qe ke nje perkufizim te gabuar ne kete pyetje,pasi liria dhe feja mund te jetojne shume mire sebashku pa cenuar njera tjetren,vetem nese ti kutimin e lirise e ke te shfrenuar.Pra nese ti quan liri te shkosh me 100 femra,ketu feja te terheq veshin 1-per te miren tende se fiton semundje;2-per te miren e shoqeris(ne kete rast te ketyre femrave qe per momentin ti ia ke mbushur mendjen te kaloje edhe limitet e percaktuara te karakterit duke arritur ne shthurje);3-per te miren e familjes ku ne kete rast do te harxhoje me shume leke dhe kohe te merreshe me to sesa me veten apo ne sigurimin e jetes.
    Feja cilado qofte bindja fetare eshte nje lakore e perkryer e lirise dhe do te doja qe te gjithe te quanin liri gjithēka brenda kesaj lakorje,kush del jasht saj do te kaloje ne shthurje barbare siē po shohim dhe sot.Ne perdhunime--asnje grup shoqeror me nej perkatesi fetare nuk e perkrah nje person i cili perdhunon(kete akt te gjitha fete e kritikojne dhe e ndalojne).Ne vrasje--te gjitha fete ndalojne vrasjet aq me teper vetvrasjet qe eshte nje akt akoma dhe me i ulet.Homoseksualitetin--do te kisha deshire te thoja ketu te gjitha fete(por fatkeqesisht ka fe ne te cilat drejtuesit kryesor jane homoseksuale)qe po ta analizojme ne rruge mjekesore apo shkencore nga homoseksualiteti vijne te gjitha pasojat me negative te shoqerise 1-semundjet vdekjeprurese dhe te pasherueshme si SIDA) 2-vetvrasjet(pasi moskonceptimi dhe mospranimi i ndryshueshmerise se epsheve dhe kerkesave seksuale tek nje njeri ēon en aktin e urryer vetvrasja) 3-drogat e ndryshme(alkol,hashash,duhan,narkotine etj) ky eshte nej lloj degradimi tjeter qe e ēon njeriun drejt te fundit nr 4 depresion.
    Nese nje shoqeri rritet ne frymen e fese dhe rregullave te vendosura prej saj do te ēonin ne nje shoqeri me te civilizuar dhe me te perparuar(kjo ne kuptimin e mirfillte te fjales pasi ka disa qe mendojne se civilizim dhe perparim eshte sexi i lire dhe i shfrenuar(i pakontrolluar)--pa mjete mbrojtese,me ke te dale perpara,me nje person te cilin ke pak kohe qe e njeh etj.
    Per kete pyetje qe ke shtruar do te rrija gjithe naten pa u lodhur te shkruaja,pasi permbledh dy fjale themelore ne jeten e njeriut liri dhe fe dhe ndryshimi i vendeve do te sillte diskutime te reja.Po e le me kaq qe te shprehen edhe te tjeret,por do te kisha deshire pa kaluar ne fete e njeri-tjetrit dhe pa cenuar askend ne lirine e te shprehurit dhe te mendimit.Shpresoj qe te jeme e qarte dhe ky hapesi i temes te jete dakort me kete te fundit.

Anėtarėsuar
    22-10-2006
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    388
    Citim Postuar mė parė nga Akili-A
    Deri ku duhet toleruar liria e fese?

Besoj se kjo teme eshte aktuale per shoqerine e sotme Shqipetare e cila ka nje vakum ne moral,
    dhe se shume shqipetare po perpiqen ta plotesojne kete vakum me ideologjite fetare dhe jo me ato
    demokratike.
    Dikush do pyesi se sa rendesi ka kjo gje. dhe une i pergjigjem:

1- Feja prodhon moral
    2- Mbi moralin mbeshtetet opinioni
    3- Opinioni zgjedh politikanet
    4- Politikanet vendosin ligjet
    5- Ligjet ndikojne ne JETEN tone.

hahaahha Meqe e shtove tani dhe nuk qendron me vetem pyetja e pare dalim ne konkluzione te tjera.
    Apapapa kush do t'ia dij per opinion sot??? Opinioni flet edhe kot,shpif,pse pak njerez ka qe shpifin ,pra jo gjithmone mbeshteten ne moral,ka qe mbeshteten edhe ne inatet e veta dhe egon e vet.
    Deshe te thuash populli zgjedh politikanet,se ti tani e ke ngatrruar ne dy sfera te ndryshme,mbenda nje shoqeri te vogek dhe jasht saj ku dalim ne te gjithe qytetaret dhe shtetasit shqiptar qe kane te drejten te zgjedhin perfaqesuesit ne parlament te cilet bejne ligje.
    Kur flasim per ligje ketu nuk hyn feja fare,pra feja nuk eshte dominante ne ndikime.Sepse nuk eshte e vendosur me ligj ne ndonje vend qe vishni te gjithe ferexhe(hixhab) dhe adhuroni te gjithe ALLAHUN,apo mbani te gjithe kryq dhe mundesisht ate sheritine bardhe si prifterinjte mos e ndani etj.Ende i pa formuluar.nejse.Mendimi im.

Anėtarėsuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Ne vrasje--te gjitha fete ndalojne vrasjet aq me teper vetvrasjet qe eshte nje akt akoma dhe me i ulet.
    E kuptoj te drejten qe mund te kemi per ti marre jeten nje njeriu(ne kushte te caktuara) por qe ti marrim edhe VDEKJEN?????????

Sa per temen qe kam hapur nuk dua qe te kete keqkuptime, une besoj se cdo fe
    duhet te kete te drejte te beje propaganden e saj ashtu sic e kuptojne ato.
    por problematika qe shtrohet eshte se cilat nga ato qe thone fete duhen pranuar per ti bere ligje.

Anėtarėsuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Kur flasim per ligje ketu nuk hyn feja fare
    Ne shqiperi ne kete periudhe sigurisht qe nuk ka ndikim feja.Por ne disa vende ka.
    Edhe ne shqiperi nese shtohen besimtaret ajo do kete.Por une po flas ne parim.
    Dua te jap nje shembull:
    Para nje viti komuniteti europian kishte nje ferkim me turqine per ligjin e tradhetise bashkeshortore te cilin turqia e aplikonte(me presionin e europianeve ata e hoqen). Ja pra nje shembull ku morali fetar u be edhe ligj.

Nallban Maska e alko71
    Anėtarėsuar
    24-03-2006
    Vendndodhja
    Tokė
    Postime
    707
    Dua te jap nje shembull:
    Para nje viti komuniteti europian kishte nje ferkim me turqine per ligjin e tradhetise bashkeshortore te cilin turqia e aplikonte(me presionin e europianeve ata e hoqen). Ja pra nje shembull ku morali fetar u be edhe ligj.

Shum keq qe e kane hequr.Nje ligji te tille i druhen vetem ata qe nuk mund te rrine dot pa e thyer(kurorthyesit dhe kurorthyeset).

Nuk eshte ai morali fetar por ligji hyjnore per njerezit.
    Duhej te ishte
    Ja pra nje shembull ku morali i ulte njerezore e rrezoi ligjin hyjnore.
    Why do people with closed minds always open their mouths?

Anėtarėsuar
    22-10-2006
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    388
    Ne shqiperi ne kete periudhe sigurisht qe nuk ka ndikim feja.Por ne disa vende ka.
    Edhe ne shqiperi nese shtohen besimtaret ajo do kete.Por une po flas ne parim.
    Dua te jap nje shembull:

Ku e di ti qe eshte ligj nga feja??Pyet ndonje turk dhe ec e fol perseri.Ligji eshte rregullator ne nje shoqeri prandaj dhe ato qe e kane miratuar kane dashur te mirene kombit te vet qe te mos kete shthurje,depresione,varferi se nga tradhetia vijne te gjitha te keqijat ne familje.Me vendosjen e ketij ligji shteti nxit pergjegjesine e individit per te mos e kryer nje veprim te tille pasi do te ndeshkohet ne baze te ligjit.Dhe e kane patur shume mire,po Europa si shthurje totale qe ka marr vete nga ky drejtim nuk do njerez me parime ne brendesi te vet.Sa edhe Papa eshte pershtatur sipas ideve evropiane dhe e lejon lirshem martesat e homoseksualeve ku dhe ritualin e kryen vete.

Anėtarėsuar
    22-10-2006
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    388
    E kuptoj te drejten qe mund te kemi per ti marre jeten nje njeriu(ne kushte te caktuara) por qe ti marrim edhe VDEKJEN?????????

Sa per temen qe kam hapur nuk dua qe te kete keqkuptime, une besoj se cdo fe
    duhet te kete te drejte te beje propaganden e saj ashtu sic e kuptojne ato.
    por problematika qe shtrohet eshte se cilat nga ato qe thone fete duhen pranuar per ti bere ligje.

Kot fare e ke cituar apo mos ndoshta te duhet te ta shkruaj edhe njehere qe ta kuptosh me mire.Une nuk e di se ēfare feje ke ti,por ne te gjitha fete eshte e ndaluar vrasja dhe vetvrasje e cila eshte me e keqe.Eshte guxim i madh te vrasesh dike,por ēmenduri e vertete te vrasesh veten,nuk ka justifikim.ZOTI na krijoi dhe vetem ai ka te drejten te na marre jeten,per kete arsyetim edhe denohen ato qe vrasin.Ato qe vetvriten denohen ne varr.

Anėtarėsuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Citim Postuar mė parė nga alko71
    Ja pra nje shembull ku morali i ulte njerezore e rrezoi ligjin hyjnore
    Juve zoti alko71 keni nje problem"
    Kujtoni se te gjithe njerezit duhet te jene konforme me mendimin tend.
    Duhet te mesoni te respektoni,(sepse gjyshi dhe stergjyshi yt nuk kane qene gjenite e njerezimit qe ti besosh se te kane dhene vlera,se po te ishin te tille do ti njihnim edhe ne).
    Ne nje shoqeri ka shume njerez dhe shume mendime,keshtu qe nuk mund te vihen ligje qe te pelqejne ty.
    Duhet te mesosh se te drejtat e tua vlejne vetem per ty.Ne nje shoqeri te shendeteshme duhen respektuar te gjithe anetaret e saj me ligj. dhe jo te kenaqi xhelozet, hakemarresit,imponuesit,agresivet,ata qe merren me te tjeret etc.
    sepse keto jane vyrtytet me te keqija te njeriut qe sjellin vuajtje dhe lufte.

Pra mos kujto se vetem ti dhe ideologet e te njejtit lloj e dine te miren.
    se edhe une e shume te tjere si une kemi lexuar jo vetem kuranin e biblen por edhe shume e shume gjera te tjera nga historia e njerezimit.
    Dua te them, se kemi pikepamje nga jeta dhe jo memorje apo dije eklektike.

Anėtarėsuar
    22-10-2006
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    388
    Juve zoti alko71 keni nje problem"
    Kujtoni se te gjithe njerezit duhet te jene konforme me mendimin tend.
    Duhet te mesoni te respektoni,(sepse gjyshi dhe stergjyshi yt nuk kane qene gjenite e njerezimit qe ti besosh se te kane dhene vlera,se po te ishin te tille do ti njihnim edhe ne).
    Ne nje shoqeri ka shume njerez dhe shume mendime,keshtu qe nuk mund te vihen ligje qe te pelqejne ty.
    Duhet te mesosh se te drejtat e tua vlejne vetem per ty.Ne nje shoqeri te shendeteshme duhen respektuar te gjithe anetaret e saj me ligj. dhe jo te kenaqi xhelozet, hakemarresit,imponuesit,agresivet,ata qe merren me te tjeret etc.
    sepse keto jane vyrtytet me te keqija te njeriut qe sjellin vuajtje dhe lufte.

Pra mos kujto se vetem ti dhe ideologet e te njejtit lloj e dine te miren.
    se edhe une e shume te tjere si une kemi lexuar jo vetem kuranin e biblen por edhe shume e shume gjera te tjera nga historia e njerezimit.
    Dua te them, se kemi pikepamje nga jeta dhe jo memorje apo dije eklektike.

Ku e shikon ti qe alko po imponon mendim tek ty,apo tek ndonje tjeter,ai thjesht mendimin e vet po jep,apo hajde se me citovi thuaj dhe une nuk rri dot pa ia kthyer me citim.Sa per paraardhes me vlere apo jo ty nuk te duhet gje,ku e dini ju se si kane qene ato??Pra ju qe kerkoni respektim mendimi dhe jo ofendime po arrini ne te tilla vete.Cdo njeri eshte i lire te jape mendimin e tij dhe kjo kam pershtypjen se nuk bie ndesh me parimet e tua prej demokrati/

Faqja 0 prej 11 FillimFillim 1210 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Miti i 'tolerances fetare' nė Shqipėri
    Nga Qafir Arnaut nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 33
    Postimi i Fundit: 05-08-2006, 05:26
  2. Rexhep Qosja: Identiteti kombėtar dhe vetėdija fetare
    Nga Davius nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 17-02-2006, 02:52
  3. Drejt shqiptarizimit te hierarkise fetare
    Nga copy & paste nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 06-01-2006, 12:12
  4. Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 09-11-2005, 12:33
  5. Gjendja Aktuale Fetare Shqiptare
    Nga Anton nė forumin Komuniteti protestant
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 23-08-2004, 17:34

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •