Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 22
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-03-2005
    Postime
    359

Përse Evropa mbyllet kundrejt Shqipërisë? (Albanistan)

Andrea Stefani: "Përse shkrova një libër publicistik -Albanistan-" (Toena, qershor 2005), marrë nga www.trepça.net

Prej 14 vjetësh Shqipëria zgjatet nga brigjet e saj për të arritur një Evropë që duket sikur i largohet, sikur e refuzon. Ndërkaq parashikime të trishta thonë se nuk do ta arrijë edhe për shumë vite të tjerë. Përse vendi që për 40 vjet e refuzoi Evropën nëpërmjet një vetizolimi të rreptë tani që u hap, po refuzohet thuaj po aq rreptësisht nga Evropa? Përse sot, si për çudi, është Evropa që “mbyllet” kundrejt Shqipërisë?

Shumë argumente mund të sillen për shpjegimin e këtij ngërçi, por është vetëm njëri që mbizotëron: Politika e vjetër, mekanizmi i saj i ndryshkur që këmbëngul ende të rrotullohet me kërkëllima. Eshtë kjo politikë me mungesën e devocionit publik, me ligësinë, konfliktualitetin, makiavelizmin e deri bolshevizmin e saj të fshehur, faktori kryesor që po e mban Shqipërinë larg Evropës. Dhe palca e kësaj politike fajtore janë liderët e saj me aureolat e kulteve në kokë dhe skeptrat e padukshëm të sundimit në duar.

Këta faraonë të rinj lindorë të politikës, që pa kaluar ca pak vjet nga dita e përmbysjes së faraonit të bronxtë komunist, u fanepsën si nga mjegulla e një magjie të keqe, janë pengesa kryesore për perëndimorëzimin e Shqipërisë. Dhe nuk është fjala thjesht për ca emra. Pra nuk është fjala vetëm për Fatos Nanon apo Sali Berishën si individë. Eshtë fjala për ato piramida sa të shëmtuara aq edhe të frikshme kultesh, që ata kanë mundur të krijojnë. Eshtë fjala edhe për ata qindra mijë shqiptarë, që ashtu sikundër skllevërit e faraonëve të lashtë flijonin jetët, kanë flijuar liritë nën themelet e këtyre piramidave.

Dhe kur flasim për gjëra të tilla si piramidat, kemi parasysh struktura që për nga qëndrueshmëria trembin edhe vetë kohën. Ndaj s’ka rëndësi se në emër të kujt ato lartohen sot. S’ka rëndësi emrin e kujt oshëtijnë turmat e marrosura. S’ka rëndësi se cilit individ të plakshëm i blatohen lulet, lavditë apo urrejtjet. Duartrokitjet frenetike, ovacionet, përuljet dhe mëritë bëhen - në klimën e thatë dhe të ashpër të fanatizmit dhe një shkretëtirë institucionale - lëndë e parë e piramidave që përjetësojnë mendësinë e sundimit. Dhe për më zi edhe psikologjinë e nënshtrimit masiv. E si mund të jetësohet demokracia, si mund të bëhet i trashëgueshëm sistemi i lirisë në praninë e një mendësie të tillë tipike për sisteme antiliri?

Ndërsa përmbysën komunizmin, shqiptarët nuk arritën të përmbysin raportet e vjetra të liderit me institucionet. Sistemi i vjetër u shkul, por metastazat e tij mbetën në limfën sociale. Prijësi mbeti përsëri një soj idhulli, At, krijues institucionesh, por jo bir i tyre. Shqiptarët vazhdojnë t’i falen “Atit të shenjtë të demokracisë”, ndërkohë që demokracia njeh vetëm bij të saj. Ky patriarkalizëm politik është një nga veçoritë e zhvillimeve në Shqipëri në këtë më shumë se 1 dekadë, veçori që rrezikon ta devijojë vetë tranzicionin nga ylli i vet polar, që është demokracia.

Pikërisht ringritjen e piramidave të kulteve dhe rinderjen hijerëndë të sundimit të tyre mbi shtet dhe shoqëri, janë përpjekur të denoncojnë artikujt e përmbledhur në këtë libër, artikuj që ndonëse më së shumti të shkruar në periudhën 2000-2005, kanë zanafillë që nga viti 1991, atëherë kur nisi edhe tranzicioni i dytë shqiptar. Ato orvaten të japin përsëri alarmin për dërrmimin e filizave të demokracisë (të shpirtit të lirë qytetar, të demokracisë nëpër partitë politike, të pavarësisë së drejtësisë dhe institucioneve të tjera) në mokrrat e blloqeve të gurta të piramidave që po lartësojnë kultet e zotave të rinj të politikës.

Ato përpiqen të mbajnë në ajër alarmin edhe për rrezikun vdekjeprurës që mund t’i vijë demokracisë nga rivaliteti armiqësor dhe konfliktual i liderëve dhe fanatikëve mbështetës, të cilët, ka vite që po përpiqen ta kaukazojnë Shqipërinë duke e shndërruar në një Albanistan. Të bëjnë njerëzit të kuptojnë sa s’është vonë se po aq vdekjeprurës për demokracinë do të qe edhe nga triumfi i njërit prej prijësave, i njërit krah. Do të qe triumfi i “Mesias” dhe vdekja e pluralizmit. Se triumfet pjellin vetëm tiranë.

Se Evropa do të mbetet e pakapshme për sa kohë shqiptarët nuk do të arrijnë të përmbysin kultet e gjalla të “demokracisë”, ashtu sikundër përmbysën 15 vjet më parë kultet e bronxta të diktaturës. Se Evropa do të mbetet përjetësisht larg nëse shqiptarët do të vazhdojnë ta vëzhgojnë lirinë publike nga larg, ashtu siç rëndom kundrojnë një fabrikë shtetërore të braktisur, pra, si një gjë që nuk ka të bëjë me jetën e tyre private. Se Evropa do të largohet nëse shqiptarët vazhdojnë ta grabisin lirinë publike (po ashtu siç grabisin tullat e një ish-magazine shtetërore të braktisur) për hir të egotizmave privato-partiake.

Se Evropa nuk bëhet nëse liria publike braktiset si një mall pa zot. Dhe se Evropa nuk do të bëhet kurrë në Shqipëri, nëse shqiptarët do të vazhdojnë të investojnë shpresat e tyre jo te institucionet dhe aktivizmi i tyre qytetar, por vetëm te Prijësi “shpëtimtar”. Që Evropa nuk është dhuratë por meritë. Që Evropa duhet ndërtuar. Por që Shqipëria të bëhet Evropë, shqiptarët duhet të bëhen evropianë. Dhe më në fund, në rast se shekujt kanë dëshmuar dhembshëm që “Shqipëria nuk bëhet me shqiptarë” koha duhet të dëshmojë se Shqipëria do të bëhet me “evropianë”. Këto kërkojnë të thonë këto shkrime.

Nga parathënia e librit të Andrea Stefanit, botuar nga “Toena”, qershor 2005

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-03-2005
    Postime
    359
    ballina e librit
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

i/e regjistruar Maska e RTP
    Anëtarësuar
    26-03-2004
    Postime
    1,756
    Mu dashka ta lexoj kete liber!

progress Maska e BvizioN
    Anëtarësuar
    18-03-2005
    Vendndodhja
    UK
    Postime
    3,119
    Interesante ! Kopertina e librit mund te flase aq shume mbi c'permban mbrenda! Shume kuptimplote !
    Bukuria eshte ngado, varet se nga cfare kendi e shikon.

Moderator
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Postime
    2,009
    Shqipëria, vendi më i padëshiruar pas Turqisë

Marilda Bejleri

19 Korrik Euro-barometri, 50 për qind e evropianëve kundër anëtarësimit të Shqipërisë në BE

36 për qind e evropianëve të gatshëm që të mbështesin Shqipërinë

40 për qind mbëshetje Serbia

42 për qind Bosnje Hercegovina

43 për qind Maqedonia,

45 për qind mbëshetje ka Ukraina.

Shqipëria dhe shqiptarët nuk gëzojnë simpatinë e banorëve të Bashkimit Evropian. Sipas një sondazhi të euro-barometrit, qytetarët e BE-së e kanë renditur Shqipërinë të parafundit në top-listën e vendeve që duan të anëtarësohen në BE. Imazhi i vendit tonë në Evropë klasifikohet gati njësoj me imazhin e Turqisë, e cila rrezikon të jetë pjesë e BE-së. Vetëm 36 për qind e evropianëve shprehen të gatshëm që të mbështesin vendin tonë, që të jetë pjesë e BE-së.

Sondazhi

Sondazhi më i fundit i euro-barometrit, agjencisë më të mirënjohur të Bashkimit Evropian për statistikat, sjell dhe lajmin më të keq për Shqipërinë dhe shqiptarët në këto momente. Imazhi i Shqipërisë është i keq në vendet anëtare të BE-së, pasi oponioni publik evropian e rendit Shqipërinë të parafundit në listë. Shqipëria ia kalon vetëm Turqisë, vendit për të cilin tashmë dihet se çfarë mendojnë evropianët në lidhje me zgjerimin e mëtejshëm të Bashkimit Evropian me të. Dhe Turqisë, Shqipëria ia kalon vetëm me 1 për qind mbështetje më shumë, ndërsa gjysma e qytetarëve evropianë janë kundër zgjerimit me vendin tonë, ndërkohë që rreth 15 për qind janë pa opinion. Shqipëria numëron kështu vetëm 36 për qind mbëshetje, duke mbetur pas Serbisë, që gëzon 40 për qind mbëshetje, Bosnje-Hercegovina 42 për qind, Maqedonia 43 për qind dhe, çuditërisht, Ukraina vend që është larg proceseve integruese, ka 45 për qind mbëshetje nga evropianët. Në sondazh, Kroacia kalon Bullgarinë dhe Rumaninë e rendit të katërtën në listë pas Islandës, Norvegjisë dhe Zvicrës, që mban vendin e parë me 78 për qind mbështetje. Në 12 vendet që numëron lista, Shqipëria renditet e 11-ta vetëm para Turqisë, vend i cili ka për të qenë gati i pamundur t'i bashkangjitet një ditë Bashkimit Evropian.

Solana

“Të gjithë në Shqipëri duhet të nxjerrin mësime nga zgjedhjet dhe të përparojnë me shpejtësi”, tha përfaqësuesi i lartë për politikat me jashtë dhe sigurinë në Bashkimin Evropian, Havier Solana, gjatë mbledhjes së Këshillit të Ministrave. Pa i numëruar deklaratat e mëparshme që kanë këshilluar qeveritarët shqiptarë për punë, këtyre deklaratave u jep të drejtë dhe ky sondazh, i cili tregon se çfarë imazhi ka vendi ynë në opinionin publik evropian. Sipas kësaj, qeverinë e re e pret një punë e stërmadhe për të bërë që Shqipëria të shihet me sy më të mirë se Bosnja, e sidomos nga Serbia. Ndërkohë që ka ende shpresa për të zbutur tonet e ashpra të banorëve të BE-së dhe kjo ngelet për detajet që do të zbardhë raporti i OSBE/ODIHR-it dhe të punës që do të bëjë qeveria e ardhshme për të vazhduar reformat e ndërmarra për integrimin e vendit.

gazeta Metropol

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    07-05-2004
    Postime
    115
    Ne Europe egziston nje anti-shqiptarizem i madh, i propaganduar ne nje mase te madhe edhe nga mediat, keshtu qe edhe opinioni i Europianeve e reflekton kete anti-shqiptarizem prezent ne institucionet shteterore te atyre vendeve.

PS: sa per titullin e librit, nuk me pelqen fakti qe autori eshte sherbyer me nje term si "Albanistan" term ky qe ngjan sikur te jete "huazuar" nga fjalori grek .
    Ndryshuar për herë të fundit nga perestae00 : 19-07-2005 më 19:45

i/e regjistruar Maska e mateo
    Anëtarësuar
    24-06-2002
    Vendndodhja
    united kingdom
    Postime
    286
    po pse e keni titulluar albaniastan, kot sja ke vene emrin afganistan vetem me nje ndryshim, qe te behej fjale per shqiptaret. turp te kesh. ketij libri duhet ti shpallesh lufte, se perdryshe na futet ne vallen e akseve te djallit. e hagrem edhe ne. o toc. nga dreqin keta njerez me keta emra. Mos u bani te gjithe si alboja, po e ktheni kete forum ne monopoli.
    mateo

..She is so cute... Maska e jessi89
    Anëtarësuar
    25-08-2003
    Postime
    955
    Sa per titullin e librit,sme pelqen hic.Ca o kjo Albanistan....aha me u radhit ne listen e emrave me -stane.
    Me duket sikur kemi rene posht shume me ket fjal.Po nuk krahasohemi ne kure me keto vende o shok joooo.....upss,nje mikja ime qe ben shpesh sherbime neper keto vende si ,kazakistan afganistan ... etj etj ,nga puna e saj, i vje shume inat kur i themi :he mi a do shkosh ket rradhe prap neper stane ?LOL
    Wild and crazy can't be lazy

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684

Lightbulb

E kam thene dhe sterthene, kur Evropa te filloje e te popullohet nga rraca homo erectus-sapiens, atehere mund te me interesoje mendimi i tyre.
    Deri atehere do mbetem me gisht ne goje nga habia sesi ka mundesi qe dhe kafsheve mund t'u behet sondazh, dhe per me teper qe ato te arrijne te votojne.... pffff... instinktive!
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Populli "mik" grek: Shqipëria jo në BE!

Rreth 70 për qind e të pyeturve janë kundër anëtarësimit të vendeve me popullsi myslimane

Grekët: Shqipëria, jo në BE

Sondazhi i Eurobarometrit, shumica kundër nesh dhe Turqisë në Evropë

Shumica dërmuese e qytetarëve të Greqisë nuk dëshiron që Shqipëria të bëhet anëtare e Bashkimit Evropian. Ky përfundim ka dalë nga një sondazh i Eurobarometrit, të cilin e publikoi para dy ditësh e përditshmja prestigjioze e Athinës, "Elefterotipia". Sipas sondazhit, grekët, edhe pse në masën 71 për qind, janë pro zgjerimit të BE-së me vende të tjera evropiane, në të njëjtën përqindje ata nuk dëshirojnë hyrjen e Shqipërisë dhe Turqisë në familjen evropiane. Vendi ynë dhe shteti tjetër ballkanik konsiderohen si "dele të zeza" edhe nga qytetarët e vendeve të tjera evropiane, të cilët konsiderojnë se në veçanti anëtarësimi i Turqisë mund të provokojë një fluks të lartë emigracioni drejt vendeve të eurozonës. "Elefterotipia", në numrin e saj të 20 janarit, publikon me hollësi të dhënat e sondazhit më të fundit të Eurobarometrit, i cili është zhvilluar në të gjitha vendet anëtare të Bashkimit Evropian. Sipas këtij studimi, ku janë pyetur një kampion i caktuar i qytetarëve grekë, rreth dy e treta e tyre janë shprehur prerë kundër anëtarësimit të Shqipërisë në Bashkimin Evropian. Të njëjtin mendim, sipas sondazhit, po mbi 70 për qind e grekëve e kanë edhe për hyrjen e Turqisë në BE. Sondazhi i Eurobarometrit zhvillohet në mënyrë periodike në të 25 vendet e Bashkimit Evropian. Në muajt maj-qershor, u zhvillua një tjetër sondazh i Eurobarometrit, ku, sipas tij, vetëm 36 për qind e të anketuarve në vendet e Bashkimit Evropian dhe pesë shtete të tjera jashtë tij, përkrahin hyrjen e Shqipërisë në BE.

Gjatë periudhës maj-qershor 2005, Eurobarometri - organizmi që bën analiza dhe sondazhe të opinionit publik në Bashkimin Evropian - botoi sondazhin e tij më të fundit mbi qëndrimet në 25 vendet anëtare dhe në pesë vende të tjera mbi zgjerimin e mëtejshëm të BE-së, të ardhmen dhe institucionet e saj. Shumica e të anketuarve ishin kundër hyrjes në Bashkimin Evropian të Shqipërisë dhe Turqisë. Ndërkaq, siç shkruan në numrin e saj të 20 dhjetorit, gazeta prestigjioze greke, "Elefterotipia", sondazhi i Eurobarometrit, evropianët janë të një mendjeje për sa u përket vlerave që përfaqësojnë qytetarët e BE-së, duke renditur në tri vendet e para humanizmin, liritë, të drejtat e njeriut dhe demokracinë. Sipas të dhënave të sondazhit më të fundit të Eurobarometrit, 85 për qind e evropianëve konsiderojnë se dënimet për kriminelët duhet të jenë më të rrepta, ndërkohë që 52 për qind e qytetarëve të Bashkimit Evropian mendojnë se emigrantët duhet të ofrojnë më shumë për vendet e tyre, duke vlerësuar se sistemi i drejtësisë duhet të jetë më aktiv, edhe pse kjo mund të kufizojë liritë e të drejtat e njeriut. Studimi që u bë në 25 vendet anëtare të Bashkimit Evropian, tregon se shumica e qytetarëve të BE-së, rreth 74 për qind është e mendimit se nuk duhet të legjitimohet përdorimi i kanabisit dhe lëndëve të tjera narkotike, të cilat prodhohen prej saj. Grekët duket të jenë më konservatorët për sa i përket përdorimit të lëndëve narkotike, ndërkohë që 89 për qind e tyre nuk pranon birësimin e fëmijëve nga çiftet e homoseksualëve.

Gazeta Shqip

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Video e ushtarëve grekë në Internet indinjon shqiptarët
    Nga Ingenuous në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 207
    Postimi i Fundit: 22-09-2011, 14:58
  2. Himarë, mësimi nis me himnin grek
    Nga karaburuni në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 134
    Postimi i Fundit: 15-08-2009, 04:07
  3. Dosja antishqiptare e Greqisë, 1912-2007
    Nga BARAT në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 645
    Postimi i Fundit: 15-10-2007, 19:27
  4. Historia politike e Shqipërisë në tre vjet
    Nga no name në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 22-03-2007, 19:49
  5. Shkaqet e mjerimit të Shqipërisë
    Nga Iceberg në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 53
    Postimi i Fundit: 19-03-2005, 18:56

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •