Jam e interesaur te di nese ka ne forum shqiptar nga Zelanda e Re?
Eshte nje histori shume e dhimbshme e lidhur me gjyshen time dhe duke ja u treguar juve ndoshta dikush di dicka...
Ajo ka nje jete te tere qe qan vellain e saj te cilin nuk e ka pare dhe nuk e di nese eshte ende gjalle apo vdekur. Ai u arratis nga Shqiperia drejt Zelandes se Re kur ishte vetem 16 vjec. Duhet te kene qene vitet 1948-1949. Ne letren e fundit qe i solli motres se tij (pra gjyshes sime) i shkruante nga spitali dhe i thoshte se ishte i martuar me nje angleze (me te cilen ishte ndare me pas) dhe kishte nje djale i cili quhej Albert. Alberti duhet te jete i datelindjes 1967.
Nga frika se mos i gjenin letrat e te vellait, gjyshja ime i grisi korrespondencat dhe adresen e tij. Pasi erdhi demokracia vinin zera se ai kishte vdekur dhe ne dore i ra kjo adrese:
ISLAM XHEMAL KULLA
119 EIAZENCE STRET
RICARTON
NEW ZELAND E RE
Tek zarfi qe ishte nje adrese ishte e shenuar edhe 119 ELIZABETH STR.
Kam pershtypjen se ne adresen e mesiperme ka gabime. Duke filluar nga menyra si kane shkruar "stret" dhe "eiazences". Duke kerkuar me ane te www.maporama.com nuk gjeta asnje emer rruge me kete emer. Ndersa Ricarton shkruhet me dy "c" (Riccarton).
Nderkohe "Elizabeth str." u gjet tek www.maporama.com por kjo nuk me ndihmoi aspak. Une madje nuk e di as me siguri nese ai apo gruaja dhe djali i tij kane jetuar aty.
Vellai i arratisur i gjyshes sime quhej Islam (Xhemal, emri i babait) Kulla. Mbiemri Kulla vjen si rezultat i kulles qe familja e gjyshes sime kishte ne Turan te Korces. Kete e shkruaj mos valle dikujt i sherben si nje detaj i rendesishem qe mund te kete njohur kete person te cilin une po kerkoj.
Kerkimin e tij kam pershtypjen se veshtiresohet tek mbiemri pasi kam frike mos ka perdorur si mbiemer edhe "Turani", apo ndonje mbiemer tjeter per shkak se mos diktohej nga sigurimi i shtetit te asaj kohe. (Ky eshte vetem nje supozim i imi)
Ka shume pikepytje, ka shume lot per kete histori. Nuk di ku dhe si te kerkoj per vellain e gjyshes sime e cila ka nje jete te tere qe e qan, fotografine e tij e mban perhere me vehte. Edhe pse mendon se ai ka vdekur, ajo do te donte shume te pakten te njihte djalin e tij Albert ose te dinte se ku preheshin kockat e vellait te saj qe e pa per here te fundit kur ai ishte vetem 16 vjec...
Krijoni Kontakt