Close
Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 18 prej 18

Tema: Familja ime

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Tani po ndalem perseri tek letra e 1Pjet:1-4. ku Pjetri sjell nja fakt majft themelor, qe ka te beje me Gruan dhe ndikimin pozitiv qe ajo ka ne jeten e bashkshortit. Pjetri ne vargun e pare dhe te dyte thote:
    " Ju gra ulini kryet burrave tuaj, qe edhe nese disa( burra) nuk u binden ne fjale, te fitohen pa fjale, nga sjellja e grave te tyre. Duke pare sjelljet tuaja te thjeshta e me frike."
    Apostulli Pjeter na tregon se nese ne nje familje, ku burri nuk ecen simbas fjales se Krishtit, ndersa gruaja po, atehere ne kete rast burri do te mund te kthehet tek Perendia, duke pare konkretisht sjelljen e gruas se tij, e cila ecen me bese dhe frike Perendie. Pra Gruaja ne kete rast eshte me te vertete nje ndihme reale per burrin e saj, e cila permes sjelljeve te saj si nje besimtare e Krishtit, i jep plotesisht mundesine burrit te vet, per te besuar dhe ndjekur Zotin Krisht.
    Shpesh here na jepet mundesia qe tu flasim njerezve per Jezus Krishtin. Nga pervoja ime kam pare se fjala qe ne predikojme ben shume efekt pikerisht tek ata njerez, te cilet na njohin me nga afer. Pra sjelljet dhe veprimet tona te perditshme, jane nje prezence konkretet e asaj cka Perendia ben ne jeten tone. Apsotulli Pal, ne mjaft raste i fton besimtaret qe ta ndjekin ate, por jo thjesht vetem ne cka ai thote, por edhe ne cka ai ben. Vepra eshte nje tregues real i asaj cka Zoti ka bere dhe ben ne jeten tone. Pra permes veprimeve dhe sjelljeve tona, ne ju japim mundesine reale te gjithe njerzve qe ju predikojme ungjillin, duke ju treguar konkretisht ate cka Zoti ka bere ne jeten tone. Pikerisht dhe Pjetri ju tregon grave se, permes sjelljeve te tyre te krishtere, ne mardheninen bashkeshortore, ato do te mund ti fitojne burrat e tyre, duke i sjelle ne Krishtin per shpetim. E di se per nje grua besimtare, eshte nje pune mjaft e veshtire, kur burri i saj nuk beson ne Krishtin. Por cdo grua e krishtere duhet te dije se, ajo eshte pjese e nje trupi me burrin. Pra ajo si i krishtere qe eshte, para Perendise ka nje detyre mjaft te madhe, duke bere cdo perpjekje per te fituar burrin e saj ne Krishtin Jezus. Pjetri na tregon se nje grua e krishtere mund ta fitoje nje beteje te tille, edhe pse ne dukje duket e veshtire. Por si gjithnje ne mardheniet bashkeshortore, faktori kryesor per fitore mbetet sjellja e saj, edhe pse burri i saj mund te mos besoje ne Krishtin. Pali tek Romaket thote se, Dashuria e Perendise eshte derdhur ne zemrat tona me ane te Frymes se Shenjte. Pra ne nje zemer qe ka Dashuri Perendie, natyrisht qe ka dhe sakrifice. Nje grua qe e do burrin e saj me dashuri Perendie, natryisht qe eshte e gatshme per cdo sakrifice te tille. Sot, divorci dhe shkatrimi i jetes bashkeshorter dhe asaj familjare, vjen per faktin se ne ta mungon dashuria e Perendise. Perendia e tregoi dashurine e Tij per njeriun, permes vepres se Krishtit ne kryq. Kjo sakrifice e Birit te Perendise, kishte ne qender dashurine e pakufijshme qe Perendia kishte per njeriun. Pra le te ecim ne te njetin shembull, duke sakrifikuar per te afermin tone.
    Ne vargun e trete dhe te katert, Pjetri ndalet tek disa cilesi mjaft te rendesishme te gruas se krishtere. Ja si thote ai:
    " Stolia juaj le te mos jete e PERJASHTME, si ajo e te gershetuarit te flokeve, e te varurit te stolive te arta, a te veshurit e rrobave. Por le te jete njeriu i fshehur i zemres, i stolisur me paprishjen e frymes se bute dhe te qete, e cila perpara Perendsie eshte shume e vlejtur."
    Vazhdon

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Citim Postuar mė parė nga Deshmues
    ...Nga pervoja ime kam pare se fjala qe ne predikojme ben shume efekt pikerisht tek ata njerez, te cilet na njohin me nga afer. Pra sjelljet dhe veprimet tona te perditshme, jane nje prezence konkretet e asaj cka Perendia ben ne jeten tone. Apsotulli Pal, ne mjaft raste i fton besimtaret qe ta ndjekin ate, por jo thjesht vetem ne cka ai thote, por edhe ne cka ai ben. Vepra eshte nje tregues real i asaj cka Zoti ka bere dhe ben ne jeten tone. Pra permes veprimeve dhe sjelljeve tona, ne ju japim mundesine reale te gjithe njerzve qe ju predikojme ungjillin, duke ju treguar konkretisht ate cka Zoti ka bere ne jeten tone. Pikerisht dhe Pjetri ju tregon grave se, permes sjelljeve te tyre te krishtere, ne mardheninen bashkeshortore, ato do te mund ti fitojne burrat e tyre, duke i sjelle ne Krishtin per shpetim. E di se per nje grua besimtare, eshte nje pune mjaft e veshtire, kur burri i saj nuk beson ne Krishtin. Por cdo grua e krishtere duhet te dije se, ajo eshte pjese e nje trupi me burrin. Pra ajo si i krishtere qe eshte, para Perendise ka nje detyre mjaft te madhe, duke bere cdo perpjekje per te fituar burrin e saj ne Krishtin Jezus. Pjetri na tregon se nje grua e krishtere mund ta fitoje nje beteje te tille, edhe pse ne dukje duket e veshtire. Por si gjithnje ne mardheniet bashkeshortore, faktori kryesor per fitore mbetet sjellja e saj, edhe pse burri i saj mund te mos besoje ne Krishtin. ...
    Shume e vertete vella Deshmues.
    Faktori kryesor ne ungjillezim eshte sjellja e te krishterit. Njerezit kane nevoje per shembuj konkrete dhe jo thjesht per fjale.
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Faleminderit vella Matrix, per pjesen qe ke zgjedhur nga ky shkrim. Eshte mese i vertete fakti se, njerzit mund te na digjojne me shume vemendje, kur ata kane para tyre, shembullin ose veprimet tona ne Krishtin JEzus. Kete fakt e shohim nga vete Jezusi dhe mardhenien qe ai kishte me apostujt e tij. JEzusi ne cdo rast ju sillte dishepujve te tij VEPREN, duke ju treguar konkretisht ne menyre te plote se cdo te thote te besosh, te bindesh dhe te besh vullnetin e Perendise. MBase per momentin apsotujt nuk ishin te qarte ne cka JEzusi thoshte dhe vepronte, por shume shpejt, pasi JEzusi shkoi ne qiej, atyre ju binin nderment fjalet dhe veprat e Krishtit. Perendia ne biblen e tij te shenjte na jep mesimin e Tij, te pa ndare nga veprimi. Bemat e Perendise jane nje FAKT i veprimit te asaj cka foli dhe beri Perendia. Gjithsesi dua te them se, nje besimtar i cili njeh mire fjalen, por qe nuk e intepreton ate permes veprimit te tij, atehere tek ky besimtar fjala e Perendise ende nuk ka efektin e duhur. Apsotulli Pal thote se, fjala e Perendise eshte e gjalle dhe vepruese. Kur une kam filluar te besoj ne Krishtitn, ishte pikerisht ky varg, permes te cilit une shihja se si cdo dite Perendia vepronte tek une, ne nje menyre te dukshme dhe te prekshme. Pra Perendia fillon ta ndryshoje jeten tende, permes Fjales dhe Frymes se Shenjte. Shume te krishtere mendojne se te besuarit eshte gjeja me e rendesishme ne jeten e tyre, duke mos i kushtuar rendesine fondamnetale qe ze veprimi i Fjales dhe Frymes se Shenjte te Perndise, ne vete jeten e tyre. Natyrisht BESA eshte fakt real i asaj cka ne besojme dhe ndejkim, por pyetja eshte: A mund te kesh BESEN e vertete te Perendise, nese ti nuk njeh konkretisht Perendine? Le ta shohim me te konkretizuar kete fakt tek bashkesia e JEzusit me apsotujt e tij. Apsotujt pranuan totalisht( pervec Judes qe nuk besonte) se Jezusi eshte Biri i vetmelindur i Perendise. Kjo deshmi nuk vinte nga aftesite e tyre intelektuale. Kjo deshmi, i tha JEzusi Pjetrit, te jepet nga Ati im qe eshte ne Qiej. Pra Perendia i cili na jep kete deshmi prej qiejve, nuk do ta lere kurre besimin tone pa NJOHURI dhe pa VEPER. Pikerisht ketu ndahet besa e vertet me besen e vdekur. Jakobi ne menyren me fondamentale na deshmon se, nje BESE e gjalle , dmth qe jepet nga Perendia, ka dhe VEPREN e Frytin e Perendise. PRa shikoni se si Fjala e Perendise i jep BESES sone SY, per te pare Krishtin, dhe Fryma e Shenjte i jep beses sone FUQINE per te vepruar ne jeten tone dhe ne kryrejen e vullnetit te Zotit Krisht.
    Kam pare plot te krishtere, te cilet besen e tyre e kane me teper nje relike te mbushur me regulla te panevojshme, ku heraheres ato behen nje pengese e frikshme ne vete jeten e tyre. Por cfare ndodh me keta te krishtere? Kur ata i ballafaqon konkretisht me fjalen dhe veprimin e gjalle qe vete Fjala kryen tek besimtari i kirshtere permes Frymes se Shenjte, keta te krishtere kthehen ne kundershtaret tuaj me te eger, duke menduar se keshtu i sherbejne Perendise. A nuk ju tha JEzusi nje gje te tille vete apsotujve? Jezusi tha: do tju perndjekin dhe do tju vrasin, duke menduar se keshtu i sherbejne Perendise?
    Ne kete teme nuk kam thjesht qellim te sjell disa regulla, ku permes te cilave duhet te ndertohet familja dhe jeta bashkshortore. I gjithe qellimi im ne kete teme eshte, qe familja dhe jeta martesore tek dy bashkshorte, mer kuptimin e vertete, nese ne te eshte Krishti.
    Deshiroj qe ne kete teme te kete nje pjesmarje te gjere nga te gjithe te krishteret, pasi sot familja dhe jeta martesore, jane nje nga epiqendrat ku satani e drejton luften e tij.

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Vella Deshmues,

Me te vertete eshte teme interesante dhe une do mundohem te them dicka. Ky nuk eshte vetem mendimi im, por dhe eksperienca nga jeta ime me vellezerit dhe motrat e krishtere.

Ne rradhe te pare do thoja se Familja e gjen kuptimin e plote vetem kur te dy bashkeshortet jane besimtare te krishtere. Perndryshe, ajo eshte thjesht nje lidhje mishi, interesash kalimtare te kesaj bote, dhe keshtu shpeshhere degjeneron.

Njeriu i rene mundohet ta mbaje familjen te forte me ane te "moralit". Por, dhe ky truk nuk qendron, sepse kjo e vendos lidhjen familjare ne mendje, jo ne fryme. Kjo con shpeshhere ne hipokrizi dhe ne tradhetite e fshehta.

I krishteri e sheh famljen si nje pikture te gjalle te marredhenies se Krishtit me Kishen. Tek nusja e vet, ai sheh dashurine e Kishes per Krishtin dhe nusja tek dhendrri i vet sheh dashurine e Krishtit per Kishen.

Nje dashuri e cila nuk vendos ne qender vetveten, por tjetrin.

Kjo per boten eshte utopi ose romantizem i semure, sepse bota jeton sipas jetes se rene te Adamit, nje jete e cila ka vene ne Fron vetveten. Prandaj dhe jeta familjare e humbet kuptimin real.
    Por per ata qe jane rilindur, dhe jetojne sipas Jetes se ringjallur, e cila ka kaluar neper Kryqin e Krishtit, Familja eshte e plote.
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Citim Postuar mė parė nga Matrix
    Vella Deshmues,

Me te vertete eshte teme interesante dhe une do mundohem te them dicka. Ky nuk eshte vetem mendimi im, por dhe eksperienca nga jeta ime me vellezerit dhe motrat e krishtere.

Ne rradhe te pare do thoja se Familja e gjen kuptimin e plote vetem kur te dy bashkeshortet jane besimtare te krishtere. Perndryshe, ajo eshte thjesht nje lidhje mishi, interesash kalimtare te kesaj bote, dhe keshtu shpeshhere degjeneron.

Njeriu i rene mundohet ta mbaje familjen te forte me ane te "moralit". Por, dhe ky truk nuk qendron, sepse kjo e vendos lidhjen familjare ne mendje, jo ne fryme. Kjo con shpeshhere ne hipokrizi dhe ne tradhetite e fshehta.

I krishteri e sheh famljen si nje pikture te gjalle te marredhenies se Krishtit me Kishen. Tek nusja e vet, ai sheh dashurine e Kishes per Krishtin dhe nusja tek dhendrri i vet sheh dashurine e Krishtit per Kishen.

Nje dashuri e cila nuk vendos ne qender vetveten, por tjetrin.

Kjo per boten eshte utopi ose romantizem i semure, sepse bota jeton sipas jetes se rene te Adamit, nje jete e cila ka vene ne Fron vetveten. Prandaj dhe jeta familjare e humbet kuptimin real.
    Por per ata qe jane rilindur, dhe jetojne sipas Jetes se ringjallur, e cila ka kaluar neper Kryqin e Krishtit, Familja eshte e plote.
    Me plot goje them AMIN.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    "Stolia juaj te mos jete e perjashtme, si ajo e te gershetuarit te flokeve, e te varurit te stolive te arta, a te veshurit e rrobave. Por le te jete njeriu i fshehur i zemres, i stolisur me paprishjen e frymes se bute dhe te qete, e cila perpara Perendise eshte shume e vlejtur."
    Grate ne natyren e tyre, jane shume te ndjeshme ndaj veshjes dhe tualetit te tyre. Simbas statistikave, grate ne krahasim me burrat, zene vendin e pare ne lidhje me shpenzimet qe ato harxhojne per veshje dhe stolimin e tyre. Kjo eshte nje dukuri qe te bije menjehere ne sy. Apsotulli Pjeter ndalon ne kete pike delikate te gruas, duke ju treguar grave te krishtere se, deshirimi apo perkushtimi i tyre maksimal vetem per paraqitjen e tyre te jashtme, sjell pasoja ne besimin e krishtere. Mbase shume vajza dhe gra ne kete pike mund te mos bien dakort me mua, por me lejoni ta shtjelloj me kujdes kete ceshtje. Ky varg i aopstullit Pjeter, duhet kuptuar sa me drejt. Pra nuk duhet te behen interpretime jashte fokusimit ne te cilin Pjetri deshmon. Bibla na tregon se gruaja eshte si nje "ene"mjaft delikate, ku Burri duhet te tregoje pergjegjesi dhe kujdes te madh per te. Natyra e gruas, eshte pak e ndryshme nga ajo e burrit, sidomos ne lidhje me paraqitejn e saj te jashtme. Grate jane te gatshme te shpenzojne shuma te medha per veshjen dhe paraqijten e tyre te jashtme , edhe pse te ardhurat e tyre mund te mos jene te mjaftueshme per nje luks te tille. Pjetri duke njohur kete dobesi, e cila e mbizoteron natyren e dobet te gruas, ju tregon grave te krishtere qe te dine te dallojne STOLINE e Perendise nga stolite e botes. Me kujtohen vitet nentedhejte e ca, kur une fillova te besoj ne Krisht. Ne qytetin tim vinin shume misionare te huaj, dhe natyrisht ne gjithmone perpiqeshim ti cmonim ata nga manyra se si ata visheshin, parate, kultura e tjera. Ishin pra fillimet ne besim, kur ende nuk kishim mare njohurine e vertete. Dihet se misione te ndryshme te krishtere, sollen ne shqiperi edhe ndihma te shumta, ku veshjet zinin nje vend te madh. Por cfare po ndodhte me shqiptaret? Meqense ne shqiptaret rronim ne nje fukarallek dhe nuk kishim pare rroba vertet te vlefshme dhe te mira, duke mare disa ndihma filluam te visheshim me mire dhe me bukur. Ne kete kohe me kujtohen disa predikime te pastorit tim, i cili filloi te tregoje se perkushtimi ndaj veshjes apo paraqitejes se jashtme, e dobeson besimin. Por pyetja ime ishte? A ishim ne ne ate shkalle te forte te besimit dhe te njohurise, per te kuptuar kete gje? Nuk kam qellim te gjykoje as veten time e as pastorin, i cili ne te vertete bente mire qe na terhiqte vemendjen. Ajo qe ishte dhe eshte me e rendesishme per cdo te Krishtere, eshte se, sa ne kemi bese, njohuri dhe veshe per te digjuar dhe bindur ne fjalen e Perendise. Mesimi i Krishtit do te zere vendin kryesor ne jeten tuaj, gjithmone nese tek ju Jezusi eshte mbreti per mbi mbreter. Pikerisht ketu fillon dhe mer udhe jeta jone ne besen e Krishtit Jezus. Pjetri aktualisht ju drejtohet grave per nje probelm dobesie , e cila ka te beje me natyren e tyre, por: A mund te digjojne dhe ta zbatojne kete mesim te gjitha grate e krishtere? Ketu ne Amerike me bije rasti te shoh plot gra te krishtere, ku ka nga ato qe vishen thjesht, si dhe nga ato qe vishen rende ne paraqitejn e tyre te jashtme. Pra une nuk mund te gjykoj askend ne lidhje me shijen dhe vetperzgjedhjenn e tyre. Ceshtja nuk shtrohet se a duhet te vishemi thjesht apo rende. Pjetri nuk ndalet thjesht vetem ne mosveshjen e rrobave dhe stolive te shtrenjta. Pjetri kerkon tju tregoje te krishtereve se, STOLIA juaj duhet te jete pikerisht krijese e re ne Krisht dhe jo gjerat e botes. Ne qofte se ne te krishteret kerkojme ta vleresojme veten tone ne aparencene jashteme, permes gjerave te botes, qofshin keto te cfaredo lloi, atehere tek ne nuk ka ende krijese te re dhe identitet ne Krishtin Jezus.
    Bota ne te cilen ne jetojme, ka nje "mase matjeje apo vleresimi" krejt te ndryshme nga ajo e Perendise. Bota nuk foksuohet ne aspketin e shpritit, kjo, pasi ajo eshte e vdekur shpriterisht. Pra "masa" me te cilen bota mat te tijte, eshte mase e cila mbeshtetet ne MISH dhe MEAKT. Bota te vlereson nga pasurija dhe pushteti, ndersa Perendia vlereson nga besa, perunja dhe bindja ndaj Tij. Per ta bere sa me te qarte kete fakt, une kam nje shembull mjaft te qarte ne dhjaten e re. Kur Jezusu shkoi tek Herodi, Herodi duke pasur pushtet dhe lavdi, e pa Jezusin si nje qenie te mjere. Ai u fokusua tek leckat dhe zbatheria e JEzusit, pasi nuk kishte SY per te pare Zotin, Shpetimtarin prej qiejve. Ai e talli e peshtyu dhe e fyeu Zotin Jezus. Perse? Sepse "masa" me te cilen maste Herodi, ishte "masa" e botes. Por cfare beri me pas Herodi? Ai e veshi Jezusin me nje "mantel te shkelqyeshem", per te mbuluar paraqijten e leckosur te Jezusit. Pra eshte njesoj sikur te mendosh se, nje kuti e stolisur bukur me argjend, ka me vlere se djamanti qe qendron i fshehur brenda kesaj kutie. Djamanti nuk e mer vleren nga kutia, qofte ajo dhe e stolisur me argjend. Pikerisht Pjetri permes mesimit te tij na tregon se, qellimi i jetes sone nuk duhet te jete ky "mantel i shkelquyeshm" i botes. Qellimi yne duhet te jete Stolia e Perendise, njeriu i fsheur i zemres, dmth krijesa e re ne Krisht.
    Po grate si e shohin dhe si e kuptojne kete varg te apsotullit Pjeter? Do te kisha deshire qe nje grua e krishtere ketu ne forum, te mund te behej pjese e ketij diskutimi, per te na dhene nje mesazh me konkret nga vete jeta e saj ne Krisht. Me kjutohet njehere nje i krishtere, i cili me beri kete pyetje:
    - A duhet te vishet me rroba te shtrenjta nje i krishtere?
    - Natyrisht qe veshja eshte ceshtje e shijes, estetikes dhe vete gustos qe ke ti si person. Pra ne nje menyre kjo eshte dhe perzgjedhje e juaj. Probelmi nuk qendron thjesht vetem ne faktin se a duhet nje i krishtere te veshe rroba te shtrenjta apo jo. Rendesi ka Qellimi dhe motivi, ose ajo cfare ti kerkon te paraqeasesh ne lidhje me personin tend. Cdo mendim dhe veprim ka ne vetvete dhe nje qellim te caktuar. Pra me lejo qe tju pyes:
    - Cili eshte qellimi i veshjes suaj? Ai me tha: Mua me pelqen te dukem bukur dhe mendoj se ketu nuk ka se perse te ndihem keq.
    -Po i thashe. Ti ke te drejte kur thua se te pelqen te dukesh bukur, por bej kujdes se ku duhet te qendroje BUKURA juaj. Pikerisht Pjetri na tregon se Bukuria jone duhet te jete jo njeriu i zbukuruar dhe stolisur nga JASHTE, por njeriu i fshehur i zemres, dhe ky njeri i ri eshte krijesa e re ne Krisht. Perendia gezohet gjithmone, kur ti kujdesish per kete krijese te re, dhe a e di se perse? Sepse kjo krijese e re ne Krishtin Jezus, eshte e paprishcme dhe e pakorruptuar. Tani vendos dhe perzgjidh vete se cila gje eshte me e rendesishme per ty.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga deshmuesi : 11-03-2007 mė 00:37

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Edukata familjare eshte nje mesuesi e nevojshme pergjate udhes se jetes. Prinderit kane nje pergjegejsi shume te madhe, ne lidhje me edukimin e femijeve te tyre. Te edukosh femijen tend do te thote: ta duash ate, ta udheheqesh,ta korrigjosh kur ai gabon, te mbjellesh ne te frytin e mire e plot gjera te tjera si keto. Por cfare mendoni se permbidhet ne edukimin e femijes? Fatkeqesisht shume prinder me teper perpiqen te edukojne femijet e tyre me gjerat e botes. Pra ata fokusohen tek mesimi dhe edukata njerezore. Nuk jam kunder mesimit dhe edukimit njerezor, mbasi keto jane te domozdoshme ne nje shoqeri njerzore. Ajo qe me shqeteson se tepermi eshte fakti se, ne edukmin e femijes shume prinder te krishtere, e lene pasdore thelbin e mesimit, e cila eshte Fjala e Perendise. Jezusi ju drejtua prindit me keto fjale: "Lerini femijet te vijne tek une". Kete gje Jezusi e kerkon jo nga femijet por nga prinderit. Ata jane pergjegjesit para Perendise, per edukimin dhe sjelljen e femijeve te tyre ne prani te Krishtit. Me ka rene rasti te shoh shume familje te edukuara, te cilat kane pasur dhe femije te edukuar, por kur keta femije jane rritur dhe martuar, asqe jane kujdesur me per prinderti e tyre. Perse? Sepse baza e eduktimit ka qene njerzorja dhe jo e Perendishmja. Kur ne i edukojme femijet me fjalen dhe dashurine e Perendise, natyrisht qe kjo "farre" do te mbije ne zemren e tyre, dhe nje dite ajo do te jape FRUT. Pikerisht vjen nje dite dhe prindi ka nevoje per kete FRUT. Pra nese prindi nuk mbjell kete "farre" ne kohen e te mbjelles, natrysiht qe nje dite ai do te korre gjemba.
    Shepsh here shoh tek disa prinder nje mendim te gabuar, i cili eshte me pasoja si per femijen, po ashtu edhe vete prindin. Ja si me tha nje dite nje miku im, kur une i vajta vizite ne shtepine e tij. Teksa e peyta se cthone femijet dhe a po rriten nga pak, ai me tha: E cme pyet.., do te rriten dhe do te ikin, se mos do te jene per ne."
    Ky mendim dhe ky lloj mesimi ne prezence te femijes, eshte me pasoja te rrezikshme. Pyetja ime eshte: Cfare je duke i mesuar femijes, dhe a po mbjell ne te Dashuri Perendie? Prindi e ka detyre para Perendise te kujdeset per femijen e tij, si dhe te mbljelle Dashurine e Krishtit ne zemer te tij. Femija ngjan me nje "are" ne te cilen mund te mbjellesh cfare te duash. NEse ke mbjelle "fare"te mire, natyrisht qe edhe do te korresh fruta te mira. Por nese ke mbjelle "fare" te keqe, do te marresh fruta te keqiaj. Dhe nese nuk mbjell azgje, azgje edhe do te marresh. Pra cdo prind duhet te tregoje kujdes ne ate cka ai i meson dhe edukon femijes se tij. Satani eshte gjithmone i gatshem qe te shfrytezoje cdo mundesi per ta korruptuar dhe burgosur ne mekat njeriun. Kur ai sheh se vete prindi tregohet i pavemendshem dhe mosbesues ne ate cka ai investon per femijen e tij, natyrisht qe do ta kete me te lehte punen e tij te keqe. Perse une dal ne kete konkrluzion? Kete e mbeshtes gjithmone ne deshmine e bibles. Bibla na meson se kur satani perballet me fjalen e Perendise, ai e humb betejen e tij. Kur ne e mesojme dhe edukojme femijen tone, me fjalen dhe dashruine e Perndise, ne kete e dukim nuk qendron forca njerzore. Eshte pikerisht Fuqia, Kudesi dhe Mbrojtja e vete Zotit Perendi, i cili eshte gjithmone ne anen tone, natyrisht kur ne ecim me Bese ne Krishtin.
    Prindi duhet te udheheqe femijen e tij drejt Krishtit, jo vetem me ane te fjels, por edhe veprimit. Natyra e femijes eshte shume e ndjeshme ndaj veprave qe ben i madhi. Pra duhet nje kujdes i madh ne ate cka themi dhe bejme para femijeve. Shpesh here mendojme se femijet jane te vegjel per te kuptuar marifetet e te riturve. Une mendoj se nuk eshte keshtu. Femija nga vete natyra e tij, eshte i priur te imtioje te madhin, dhe kur ai rritet, ky imitim kthehet ne nje menyre jetese. Shpesh here une kete gje e vereja tek femiejt e mij, kur ata ishin te vegjel. Gjithmone jam perjekur, dhe akoma dhe sot periqem, qe ti mesoj dhe udheheq ata, me fjalen e Perendise. Kur ata ishin te vegjel, ndodhte nganjhere qe ne si prender nuk tregoheshim te vemendshem ne prezence te tyre. Kur vinte momenti qe ata benin dicka qe nuk ishte e drejte (dhe une i shaja per kete), ata menjeher na tregonin se nje gabim te tille e kishim bere dhe ne me pare. Pra femija eshte shume i vemendshem, edhe pse ti mendon se ai nuk i kupton disa gjera.
    Une gjithmone perpiqem te inkurajoj dhe te investoj tek femijet e mij, dashurine e Krishtit, dhe sa here qe ne si familje shohim fitoren, kete ja dedikojme vetem Perendise. Sepse kur ne dorezohemi ploteisht tek Jezusi, tek ne eshte mborjtja, kujdesi dhe dashuria e Tij, e cial nuk mbaron asnjehere. Mendoj se ky eshte shembulli qe cdo prind duhet te beje.
    Shpesh here mendojme se kur femijet jane te vegjel, duhet nje preokupim shume i madh. Por une mendsoj se detyra e prindit nuk varet nga mosha e femijes. Prindi duhet ta edukoje femijen e tij me te njejten force, edhe kur femija eshte i mitur, por edhe kur ai eshte i rritur dhe i martuar. Perendia i ka dhen prindit pushtet mbi femijen e tij, dhe ajo cka Zoti kerkon prej nesh eshte, ta kryejme ate sa me drejt. Kush kujdeset per birin e tij eshte kujdesur per te ardhmen e birit te tij dhe te vetes se tij.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Mendoj se nje nga problemet me te mprehta ne mardheniet martesore, eshte dhe intimiteti midis dy bashkshorteve. Fjala e Perendise ne bibel na jep nje mesim mjaft te qarte, rreth mardhenieve bashshortorte, si ne aspektin shpirteror, po keshtu edhe ate fizik. Shpesh here mardheniet intime ose thene ne gjuhen moderne mardheniet ne sex, ne mjaft raste shume bashkshorte tregohen te pavemendshem ndaj njeritjetirt. Apositulli Pal tek letra e korinthasve na tregon se, bashkshortet duhet te jene te vemendshem ndaj ketyre mardhenieve. Pali thote se. " burri duhet ti jape gruas dashurine qe i ka per detyre.."
    Pali na tregon se martesa ke nje sere sherbesash dhe detyrash mes dy bashkshorteve. Burri, i cili ka dhe pushtetin ndaj gruas, e ka per detyre qe ti jape Gruas DASHUIRNE e duhur. Dashuria e burrit ndaj gruas, nuk permbledh vetem aspektin shpirteror apo ate ndjesor. Me siper une e kam thene se si duhet ta doje burri gruan, po keshtu dhe gruaja burrin. Por ne kete thenie te Palit, vete Pali na tregon se, dashuria e burrit ndaj gruas duhet te jete e plote, ku natyrisht permblidhet dhe dashuria intime. Gruaja si nje natyre mjaft delikate, ka nevoje per perkedheljen e burrit, si dhe per nje puthje te embel me plot dashuri. Apostulli Pal ndalet ne kete pike duke na treguar se, mardhenia intime duhet te jete nje pranim ndjenjash dhe njekohesisht e motivuar nga dashura qe ata kene ndaj njeritjetrit. Pali thote se, askush prej bashkshorteve nuk duhet te URDHEROJE trupin e vet si nje prone ne dem te bashkshortit. "Gruaja se urdheron trupin e vet, por burri. Po keshtu dhe burri nuk e urdheron trupin e vet, por gruaja."
    Pali e sheh lidhjen martesore si NJE TRUP te vetem , i cili ka nje MENDIM, nje DESHIRE dhe nje NDJENJE. Por perse apostulli PaL ndalet ne kete pike te lidhejs martesore? Cfare ndodh nese nje prej bashkshorteve nuk i pergjigjet ndjenjes se tjetrit? Pikerisht ketu fillon tradhetia, e cila vjen si rezultat i tundimit te djallit. Pali me te drejte ju terheq vemendjen te martuarve, se ata nuk duhet tja SHTERIN njeritjetrit detyren martesore, dmth mardhenien ne intimitet. (Nuk me vjen mire te perdor fjalen SEX, pasi kjo fjale sot ka mare nje kuptim mjaft te degjeneruar). Nese nje prej bashkshorteve, fillon te mos lejoje bashkshortin ne mardheniet intime, pra behet nje pengese , me vone pasojat do te jene te medha. Dikur me kane treguar nje histori te tille, ku me te vertet kam pare se cdo te thote ti privosh bashkshortit mardhenien e dashurise intime. Nje cift po kalonte dite te veshtira duke u zene pothuajse cdo dite me njeritjetirn. Midis tyre po shuhej edhe ajo pak dashuri, e cila me teper ishte nje thenie nen buze sa sa nje realtiet i bashkimit te zemrave. Kaluan shume kohe dhe gruaja filloi te nderpriste mardheniet intime me burrin, duke menduar se keshtu do ta bente burrin qe te vuante edhe me shume. Por duhet thene se, ky cift nuk kishte nder ment qe te kryent divorcin. Ata vetem sa grindeshin me njeritjterin dhe pas ca ditesh bashkoheishn, dhe pas ca ditesh perseri grindeshin e keshtu me radhe. Pra cfare solli si rezultat nderprerja qe gruaja i kishte bere intimitetit martesor me burrin? Burri filoi te hedhe syte jashte marteses, dhe keshtu ai u lidh me nje femer tjeter. Nje gje e tille e perkeqesoi edhe me teper situaten. Burri filloi te krijoje mardhenie jashte martesore, ku si piknisje ishte nderprerja qe gruaja i beri mardhenieve me te. PRa keshtu kjo familje erdhi ne buze te divorcit. Ja pra se sa lehte mund te vije shaktrimi ne trupin martesor, kur nje prej bashkshorteve, perpiqet te urdheroje vete trupin e vet, duke mos lejur bashkshortin qe ta urdheroje. Ka dhe plot shembuj te tjere, ku mendoj se cdo kush prej nesh i ka edhe me te qarta problemet qe sjell mosfunksionimi i mardhenieve intime ne nje trup martesor.
    Nje lidhje martesore mund te kete shume qellime ne vetvete, te cilat mund te bashkojne dy partnere. Pra ka martesa te cilat vijne si rezultat i interesave materjale. Ka martesa ku si qellim eshte bukuria apo pamja e njerrit prej bashkshorteve ose e te dyve. Ka martesa te cilat vijne si rezultat i nje dashurie te zjarte, ku me pas shuhet si nje flake kashte, e tjera. Pra ne nje martese natyrisht qe ka interesa, llogari te ndryshme, abuzime sexuale apo lindja e nje femije jashte martese e tjera. Bibla na tregon se ai qe eshte i krishtere, nese ka vendosur qe te krijoje nje familje, nuk duhet te niset nga te tilla qellime. I krishteri bashkohet me gruan e tij, nen bekimin ne Zotit. Pra kjo lidhje duhet te vije jo nga njeriu, por nga Perendia. Nese vertet ne kemi arritur te gjeme shoqen e vertet ne jete, e cila eshte nje dhurate nga Zoti, ne pergjate gjithe jetes do te kemi mbrojten dhe bekimin e Krishtit. Jezusi kurre nuk do te lejoje qe familja jone te shkatrohet, pasi ne thelb te saj nuk eshte njeriu, por eshte Perendia. Fatmiresisht, une lavderoj Zotin per gruan qe me ka dhene, pasi ajo per mua eshte verte nje moter e dashur ne Krishtin Jezus. Tek proverbat thuhet se, pasurite dhe shtepine njeriu i mer si trashegim prej prinderve, por kush ka gjetur nje grua te mire, ka mare nje dhurate nga Zoti. Amin.

Faqja 2 prej 2 FillimFillim 12

Tema tė Ngjashme

1. Roli ekonomik i familjes fshatare
    Nga PLaku-i-Detit nė forumin Ekonomi & biznes
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 04-01-2012, 08:27
  2. Gonxhe Bojaxhiu - Nėnė Tereza
    Nga Brari nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 42
    Postimi i Fundit: 30-12-2006, 15:05
  3. Familja Boletini
    Nga CEZARND nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-08-2005, 21:31
  4. Shoqėria, dashuria, dhe familja
    Nga Arbushi nė forumin Grupmoshat e komunitetit
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 04-11-2002, 22:00

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •