une di shum arab qejan kristjan por kan emra qe na i quajme mysliman, dhe shqiptaret munde ti ruajne emrat e te parve por te jene myslimane.
une di shum arab qejan kristjan por kan emra qe na i quajme mysliman, dhe shqiptaret munde ti ruajne emrat e te parve por te jene myslimane.
njoh une shqiptare me prejardhje turke dhe i kam pas kojshi the thone qe shumicen e farefisit e kan ne turqi dhe e pranojne qe jane nga turqiaPostuar mė parė nga unikkatil
e pse pra nuk po e merr koburen e mei qit fare ata pisa.
Duhet me ber dicka per mbiemrat qe nuk tingellojn shqiptare psh si papadhopulli apo anastasi, por edhe muharremi apo muhameti. Une e kam mbiemrin per vete Spahiu dhe kjo ska fare lidhje me gjakun tim. Po nuk e di si e kane pas mbiemrin katragjyshat e mi. Ose ai tjetri qe e ka Kastriot Islami, gjys shqiptar gjys arab. O boje terin shqiptar o beje terin arab.
Sic thashe me pare, katragjysherit e tu nuk kan pas mbiemra deri ne vitin 1918 kur iu kerkua kryetareve te familjeve te zgjidhnin nje mbiemer ne menyre qe te numeroheshin ne censusin Austriak te atij viti.Postuar mė parė nga pitisoms
Adresat e faqeve personale mund ti vendosesh ne profil por jo ne firme. Stafi i Forumit
Po bushatlliu, buzuku, budi, frasheri, gjeēovi, topulli, grameno, tepelena etj etj????Sic thashe me pare, katragjysherit e tu nuk kan pas mbiemra deri ne vitin 1918 kur iu kerkua kryetareve te familjeve te zgjidhnin nje mbiemer ne menyre qe te numeroheshin ne censusin Austriak te atij viti.
Kur nje popull nderron fene, ate popull e mbulon harresa per te shkuaren. Shqiptari jo vetem qe humbi mbiemrin po humbi edhe emrin Arber/Alban/Arvanitas/Epirot/Dardan dhe u be Shqiptar. Deri me sot askush nuk e di se nga vjen emri 'Shqip' dhe derivati i tij 'Shqiptar'. Ajo qe dihet eshte se si emerim doli ne skene pas konvertimit rreth shek te 17-te. Ato shqipfoles qe vazhduan te quhen me emrin e lashte me emrin 'shqiptar' nenkuptonin 'myslimane' (ka nje kenge arvanitase qe flet per negociatat qe beri Marko Bochari me perfaqsuesit e Ali Pashe Tepelenes ku ai i keshillon Suljotet 'folni Shqip me Shqiptaret', por veten nuk e fuste ne ate emerim.)Postuar mė parė nga unikkatil
P.S. Frasheri, Bushati, Tepelena jane emra vendesh pas te cileve u quajten zoterit/bejleret e tyre. Nuk jane mbiemra te mirefillte.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Qafir Arnaut : 31-10-2006 mė 16:11
Adresat e faqeve personale mund ti vendosesh ne profil por jo ne firme. Stafi i Forumit
Ne veri, ketu kam parasysh veriun e Shqiperise bashke me Kosoven, shumica e shqiptareve kane emrin e fisit si mbiemer psh. Sopi, Hoti, Kelmendi, Gashi, Berisha, Thaci, etj. nje pjese tjeter e kane emrin e babait (psh. Bardh Uka apo Bardhi i Ukes) ,nje pjese tjeter edhe emrin e lokalitetit nga vijne (psh. Rugova, Peja, Gjakova, Bushati, Shkodra etj.), qyteti, fshati, krahina etj. dhe nje pjese edhe ne baze te profesionit qe kane pasur si psh. Nallbani, Tuxhari, Kasapi, etj.Pervec emrave te fisit, edhe viset tjera shqiptare kane keshtu mbiemra qe vijne nga emri i babait dhe lokaliteti e profesioni nga i cili vijne, bile keshtu i ka edhe shumica e botes si shembull mund te marrim anglezet Williamson-William's son, djali i Williamit, apo Robinson-Robin's son, djali i Robinit etj.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dodoni : 31-10-2006 mė 17:42
Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!
Rrofte Shqiperia Etnike
I nderuar injorant,Postuar mė parė nga Qafir Arnaut
Mbiemrat shqiptare kane ekzistuar rreth 8 shekuj qe nga Principata e Arberit e deri sot.
Toponimet e mbiemrave u ndryshuan gjate asimilimit turk. Nje shembull shume i mire eshte fakti se ne kohen e feudaleve lagjet dhe rruget e qyteteve emeroheshin sipas fiseve.
Keshtu kemi pasur familje shqiptare qe e ndryshonin emrin ne Mustafaj apo Islami per motive social-politike ose ka pasur nga ato familje qe perziheshin me turq dhe nga kjo huazohej edhe origjina e mbiemrit.
Creative artwork requires creative thinking from a creative mind
Pa he nje here na ndrico pak...me siguri do kesh punuar te zyra e gjendjes civile asokohePostuar mė parė nga FЯODO
![]()
Krijoni Kontakt