Nje dite dimri ne Restelic
Nje dite dimri ne Restelic
Duajeni njëri tjetrin.
mrekulli te papershkruara, me fjale. keto bjeshket e sharrit.
Kush do me sqaroje dicka? Ku i bien keto bjeshke? dhe se a kufizohen me SHqiprine ne bjeshken e quajtur Sylbice ose me sakt,me majen e gjerovices? mbetem ne pritje te sqarimit lidhur me kete pyetje.
Tungjatjeta.Do mundohem te jap sadopak sqarim,aq sa kam dijeni per keto bjeshk.Bjeshkt e sharit kufizohen apo me mir te themi bejne pjes ne tri ane Kosove, Shqiperi dhe Maqedoni ku pjesa me e madhe e tyre shtrihet ne Maqedoni,nderesa keto foto qe i kam postuar un jan te fotografuara ne trekufijshin(Kosov,Shqiperi,Maqedoni) ne anen Kosovare.Keto bjeshke bajn pjes ne komunen e Sharit(Dragashit)e cila eshte nen komunen e Prizrenit pra menjefjal eshte ne rethin e Prizrenit.
Ndersa ne lidhje me sylbicen nuk e kam iden se nga i bie ajo pjes.
E gjerovica gjindet ne masivin e bjeshkve te Deqanit(me sakt ne bjeshket e vokshit)e cila poashtu kufizohet me shqiperi ama ne an te kundert me bjeshket e sharit.
Besoj se sadokudo tashi te kam jap njeqik orjentimi.
Duajeni njëri tjetrin.
Pamje nga Restelica
Duajeni njëri tjetrin.
SHume faleminderit per kete shpjegim deri ne detaje. Besoj se ne te ardhmen do te kemi ndonje foto tjeter te ketyre bjeshkeve, pse jo edhe te tjerave.
wow sa te bukura!
Shume foto te bukura ,shpresoj se ne vere(kur te iki per pushime) dhe une do te postoj foto nga keto bjeshke te mrekullueshme,sepse kam pire une hiq me pak se 24 vjet nga keto bjeshke .flm bela 70 per keto foto ,neseke bere ndonje foto nga bjeshket e kuklibegut apo bresanes te lutem postoje se kam shume mall,se garant ke vizituar keto fshatra se atje ka njerez qe kane hobi qente e sharrit dhe besoj se njeh shume njerez tung
FAKTET JANE KOKEFORTA
asnji lis e asnji dru spo shoh..
a ashtu ka qen ne shekuj Sharri apo shqiptari ja ka gri me sopat..?
Bjeshkët e Sharrit
Nga Wikipedia, Enciklopedia e Lirë
Shtrihen në Jug-Lindje të Kosovës duke filluar nga afersia e Prizrenit dhe shkon pjerrtas me majet apo thepave në formë piramidale të radhitura njera pas tjetrës apo siç e quante qe nga antikiteti populli ilir, majat e sharres, nga ngjajshmëria në thepat e sharres, qe formojn figura të njëpasnjishme karakteristike në zemër të ballkanit. Bjeshkët e Sharrit jan të njohura qysh nga antikiteti në dokumente të autorve të ndryshëm, që nga shekulli i V p.e.s. më emrin Mont Scardus, nga Herodoti, i cili i pershkrun edhe fiset ilire dhe kufizimet e tyre. Nder shekuj keto vargmale sherbyen si mur natyrorë, mbrojtëse nga sulmet barbare, drejt Maqedonisë dhe greqisë ku konsideroheshin si të pakapercyeshme. Më vonë, me ardhjen e turqve në Ballkan, Malet e Sharrit u quajten Çar-dagh, ne dokumentet ottomane dhe europiane. Maja më e lartë nga fillojn keto vargmale, mendohet se emrin e ka me origjinen frenge, "Pamje e bukur" "le bo ten" e qe mbeti pastaj ne popull si Maja e Lubotenit e cila kulminon 2553m mbi nivelin e detit.
Shqiptarët e kosoves dhe të maqedonisë jan tepër të lidhur shpirtërishtë më keto male dhe i konsideron si të shenjta. Në muajn Qershorë, për çdo vitë mbahet një procesion në drejtim të Lebotenit, duke hecur këmbë deri në lartë, ku marrin pjesë me mija randone(kembesorë) në shenjë respekti ndaj kesaj bukurie natyrore që njerzit jan të vetedijshëm në mbrojtjen e ambijentit dhe pylltarisë, flores dhe faunes që është shumë e pasur në keto bjeshkë. Mu ne maje të malit të Pamjes se Bukur apo Lebotenit, rrjedh nje burim i madh uji që vendasit e e ketyre anve e quajnë Pusi i Nikës.
Krijoni Kontakt