Close
Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 47
    i/e regjistruar Maska e Llapi
    Anëtarësuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979
    Polemika Milo-Kadare : “ATDHEU ËSHTË PRONË E ATYRE QË NUK E BRAKTISIN NË DITË TË KËQIA”

Polemika Milo-Kadare / Historiani i përgjigjet akuzave për lidhjet me komunizmin

Milo: Kadare, kërkoju falje Janullës dhe djalit të saj, Renato Rapi

“ATDHEU ËSHTË PRONË E ATYRE QË NUK E BRAKTISIN NË DITË TË KËQIA”

Shkruan: Paskal Milo

Brenda një harku të shkurtër kohor, Ismail Kadare me një mungesë të theksuar etike, për kulturën dhe moshën e tij, është përpjekur të fyejë një numër personalitetesh të shkencës, të historisë e të politikës shqiptare. E kam fjalën për akademikët Kristo Frashëri dhe Rexhep Qosja, për prof.dr. Pëllumb Xhufi e shkrimtarin e ministrin e punëve të jashtme të Shqipërisë, Z. Besnik Mustafaj. Mllefit të tij të njohur karakteropatik tani së fundi dhe në mënyrë publike e të hapur, nuk i shpëtova as edhe unë.

Pyetja që unë kam shtruar është se përse ky njeri i letrave, shkrimtar me emër ka nisur një ofensivë të tillë shpifëse dhe ka hapur kaq “fronte lufte” kundër të tjerëve? Pse po përforcon namin e përhapur që shumë vite më parë se është një sherrxhi që zihet edhe me këmishën e vet? Unë mendoj se Ismail Kadare është në një krizë personale e morale. Ai ishte mësuar në periudhën e komunizmit të ishte në qendër të vëmendjes, i përkedhelur, i rrethuar jo pa të drejtë edhe me nderime. Ai ishte anëtar i Partisë së Punës, deputet, nënkryetar i Frontit Demokratik të Shqipërisë, me një fjalë pjesëtar i nomenklaturës komuniste. Vepra e tij më e mirë letrare dhe që i dha emër dhe famë u prodhua pikërisht në këtë kohë, e nën atë regjim. Pasi braktisi vendin në vitin 1990, atje ku shkoi për një farë periudhe nuk e ndjeu boshllëkun, por shumë shpejt u pa se nuk mund të shkruante letërsi të madhe, konkurruese në një mjedis që kishte shije e kërkesa të larta për letërsinë bashkëkohore. Për rrjedhojë, në mënyre graduale filloi të largohej nga letërsia e mirëfilltë e të shkruante më tepër ese ose sprova siç ka qejf vetë Kadareja t’a thotë. Por kjo nuk mund t’i siguronte më atij atë kujdes e ato ndere që tregohej e bëheshin kur ai shkonte në Paris nga Shqipëria komuniste ose kur e braktisi atë. Atëherë e gjeti të udhës e më të lehtë që të bëhej gjykatësi suprem i politikës dhe i politikanëve shqiptarë duke prerë djathtas e majtas, u përpoq, herë mirë e herë keq, të bëhej referenca ekskluzive e nacionalizmit shqiptar dhe të ndërtonte njëfilozofi bashkëkohore të tij me sfond evropian ku ai të mbetej përsëri në qendër. Egocentrizmi është thelbi i qenies së tij. Ai ka filluar të rrënojë emrin që ndërtoi me talentin e tij letrar sepse nuk kontrollon pasionet e verbëra që e shtyjnë kundër gjithçkaje apo të gjithë atyre që mendon se i bëjnë hije për të qenë ai dhe vetëm ai i pari në letërsi, në histori, në politikë, në etnologji apo sociologji. Ky është thelbi i krizës së tij

Nga pikëpamja intelektuale, jam i zhgënjyer nga replika e Zotit Kadare. U ngjante pothuajse atyre zhgarravinave që janë botuar e botohen me bollëk kundër meje e kolegëve të tjerë të së majtës në gazetën e mikut të tij “55”. E ka shkruar me nervozizëm, ka anashkaluar argumenta, pa fakte dhe nuk u ka dhënë përgjigje çështjeve që unë vetëm se i përsëritja, se ato i dinë e i njohin një shumicë shqiptarësh. Po e përsëris dhe një herë se Kadare po bën gabime të rënda në fushën e historisë. Këshilla ime miqësore do të ishte: Rrini në letërsi, aty ku jeni shquar e lexoheni, mos u ngatërroni në histori se nuk është fusha juaj e studimeve. Mos diskutoni çfarë duhet e si duhet t’a bëjnë historianët punën e tyre dhe nuk jeni ju as dhe ndonjë pasues i juaj që do të vlerësoni historianët dhe nivelin e tyre. Të paktën, Kadare duhej të kishte dëgjuar akademikun e nderuar, enciklopedinë e gjallë të historisë, Kristo Frashëri, që i dha mësime elementare historiografike e sidomos, një nga parimet bazë të historiografisë si shkencë, raportin midis faktit historik dhe interpretimit të tij. Asnjë fakt historik, i mirë apo i keq, nuk mund të fshihet, të çbëhet, të varroset apo të harrohet. Liria në interpretimin e tij, shumëllojshmëria e këndvështrimeve në gjykimin e tij ka qenë në shekuj dhe mbetet a.b.c-ja e historiografisë, larmia dhe bukuria e saj. Përpjekja e Kadaresë për të më hedhur mua përgjegjësinë e Enver Hoxhës për marrëdhëniet e tij me Titon në vitin 1947 është foshnjarake. Eshtë një ngjarje që ka ndodhur dy vjet para se unë të shihja dritën e kësaj bote dhe është njësoj sikur të akuzohej Kadare që ka lindur në mesin e viteve 30 për marrëveshjen e Mbretit Zog me Pashiçin e Jugosllavisë në vitin 1924! Jam gati t’i ofroj Z. Kadare dokumente historike vendase e të huaja për t’a ndriçuar drejt në interpretimin e ngjarjeve historike që kanë qenë e mbeten objekt i studimeve të mia.

Varfëria e argumenteve në replikën e Kadaresë është aq e dukshme sa në ndonjë rast tjetër analog nuk do të kisha qëndruar të përgjigjesha. Por meqë ai është një autoritet në letra dhe për respekt të së vërtetës historike po i them edhe disa gjëra. I.Kadare e ka patur mik Mehmet Shehun dhe familjen e tij dhe kjo ka qenë puna e tij. Unë nuk e kam takuar asnjëherë dhe po të doja, nuk e kisha atë mundësi. Kadare spekullonte në kohën kur M.Shehu ishte gjallë. Ai vazhdon të spekullojë dhe tani që ai është i vdekur. Letra e vetëvrasjes së M.Shehut është e vërtetuar katërcipërisht që është origjinale dhe këtë duhet t’ia ketë thënë edhe ndonje mik i tij që e ka patur të administruar zyrtarisht. I.Kadare nuk gjen ndonjë argument bindës për të goditur veç përsërit shpifjen më ordinere të nxjerrë nga katakombet e miqve të tij të medias së verdhë se gjoja unë jam njeriu që i shërben familjes Hoxha! Unë do t’a kisha burrërinë dhe ndershmërinë që po qe se do t’a kisha takuar ndonjëherë Enver Hoxhën apo Zonjën Hoxha në atë kohë, nuk do t’a mohoja siç bën oborrtari shkrimtar dhe siç nuk bën Dritëroi popullor. Por për këtë çështje do të flasim më poshtë.

Kadare në stilin dhe metodën e tij të njohur të ndërrimit të kostumeve sipas stinëve politike, tani që në pushtet ndodhet maxhoranca e djathtë përpiqet që t’a përkëdhelë për ndonjë përfitim të rastit. Ai spekullon në mënyrën më banale kur thotë se jam kundër hapjes së dosjeve dhe se gjoja ky është shkaku i revoltës së tij kundër meje! Kadare, duke qenë larg, në Paris nuk e ndjek nga afër jetën politike dhe median shqiptare. Ai bën sikur nuk e di që unë jam deklaruar për hapjen e dosjeve hapur dhe pa ekuivok, ai nuk e di që si anëtar i delegacionit parlamentar shqiptar në Këshillin e Evropës, unë kam votuar në favor të Rezolutës për dënimin e krimeve të komunizmit. Kadaresë nuk i duhet e vërteta, atij i duhen një numër shpifjesh për të justifikuar një sulm të verbër dhe ku ai “zbulon” në mënyrë halucinante dhe me një imagjinatë të sëmurë se gjoja Milo kërkon të mbrojë “paratë e grabitura të popullit shqiptar të depozituara jashtë shtetit prej kupolës së diktaturës”. Kadareja për fat të keq, me çka thotë, është bërë për t’u mëshiruar!

Reagimi i Kadaresë, po e nënvizoj edhe një herë, është një përpjekje e dëshpëruar dhe inatçore për të fshehur të kaluarën e tij komuniste. Por ai nuk mund t’a bëjë këtë me shpenzimet e mia, me emrin dhe dinjitetin tim. Meqë Kadare nuk e di ose bën sikur nuk e di, po i them se unë i përkas, nga familja ime dhe ajo e gruas time, njerëzve që u përndoqën politikisht, se persona të familjeve tona kanë vuajtur në burgjet e komunizmit, se për vite të tëra jemi keqtrajtuar në punë e në jetën publike. Kadare ishte komunist, unë jo, Kadare ishte në qiellin e shtatë komunist kur babai im përjashtohej për herë të dytë nga P.P.SH me motivacionin më të rëndë “Armik i partisë dhe i popullit”. {shih dosjen në Ish-Arkivin Qendror të P.P.Sh-së. Komisioni i Revizionimit, viti 1975} dhe unë largohesha nga Tirana pas një gjyqi poshtërues në kolektivin e “Zërit të Popullit”. Për tetë vjet me rradhë, nuk m’u dha e drejta të shkruaja e të botoja me emër, ndërkohë që hija e dyshimit nga ana e regjimit më shoqëronte kudo që shkoja deri në fund të viteve 80. Nuk është këtu qëllimi që të bëj biografinë time, se në të ka dhe mjaft momente të bukura njerëzore në ato kohë, por për t’a këshilluar edhe njëherë, nëse pranon, Zotin Kadare, që të mos luajë me ndjenjat dhe jetën e njerëzve se ofendon një numër të madh prej tyre që kanë vuajtur, por që e kanë lexuar e respektuar si shkrimtar. Unë gjeta forcë e kurajo që i fala persekutorët e familjes time, ndërsa shkrimtari komunist Kadare asnjëherë nuk gjeti moralin që të paktën të heshtte për bamirësit dhe protektorët e tij. Aq më tepër t’i kërkonte falje Janullës dhe Renatos së gjorë që nuk është një histori e nxjerrë nga “Uzina e ndryshkur e ish-policisë së fshehtë shqiptare” sikurse përpiqet t’a fshehë Kadare, por një sjellje makabre që duhet t’i gryejë ndërgjegjen për tërë jetën.

Stalinizmi është varianti më i egër i komunizmit dhe një i përndjekur, jokomunist, si unë nuk mund të bëhet kurrë stalinist. Një komunist që i thote Andre Fontenit, Kryeredaktorit të gazetës më të madhe franceze “Le Monde” në vitin 1984 se për të shkruar romanin “Dimri i Madh”, “u përqëndrova kryesisht te dokumentet dhe stenogramet e takimit të Hrushovit me shokun Enver që i kam riprodhuar pothuajse pa i ndryshuar” dhe që i raportonte udhëheqjes më të lartë shqiptare të kohës se “Sipas konsultimeve në Komitetin Qendror u përpoqa dhe besoj se arrita të jap mendimin tonë për Hrushovin”, është një dëshmi e qartë për të parë e gjykuar se kush kishte mundësi të ishte stalinist dhe kush jo. Të paktën, Kadare të qëndronte në pozitat e Hrushovit që u deklarua kundër Stalinit! Në arkivat shqiptare, ka mjaft raporte të kësaj natyre apo të tjera nga i nderuari Kadare.

Aq lart ka hipur në fronin e vetëkënaqësisë dhe të megalomanisë ky njeri, saqe i jep të drejtën vetes të caktojë se kush duhet të jetë në opozitë ose jo, se cili duhet të jetë në pushtet, se cili duhet të jetë ministër i jashtëm i Shqipërisë dhe ka gjasa të na caktoje se cili do të jetë edhe rezultati i zgjedhjeve vendore pas pak kohësh. Per Kadarenë dhe një takëm njerëzish, politikanët shqiptarë duhet të kenë fytyrën dhe mendjen e tyre që të jenë të vlefshëm për Shqipërinë. Ismail Kadare ka ëndërruar të ishte Haveli i Shqipërisë, por nuk e arriti. Haveli u bë i respektuar në të gjithë botën jo thjesht se ishte shkrimtar i famshëm, të tillë ka me shumicë sot dhe i fundit që u nderua me çmimin Nobel ishte turku Pamuk. Haveli ishte luftëtar i madh i të drejtave të njeriut në vendin e tij, i burgosur politik, iniciator i “Kartës së 77-ve”, njeri me karakter të fortë e të qëndrueshëm që vuajti dhe luftoi në vendin e tij. Atdheu, i nderuar Kadare, është pronë e të gjithë shqiptarëve, veçanërisht i atyre që nuk e braktisin në ditë të vështira për të shpëtuar lëkurën e mirëqenien, i atyre që jetojnë e sakrifikojnë në Shqipëri dhe që kanë mundësi të kontribuojnë paçka se do t’u bëhen edhe këpucët me baltë, paçka se nuk do të kenë energji elektrike të mjajftueshme, paçka se nuk do të kenë 24 orë ujë e kondita të tjera për një jetë të rehatshme. Ka ikur koha kur shqiptarët dhe politika e vendit të tyre, e mirë apo e keqe, mund të marrin direktiva e të qeverisen nga kafenetë e Bulevardit “Saint-Michel” të Parisit. Së fundi, meqë reagimi i Kadaresë është bërë në një nervozizëm nëntë ballësh dhe nuk ka qenë në gjendje vetëkontrolli në përdorimin e fjalëve pa edukatë i rekomandoj që spjegimin e fjalës “horr” mund t’a gjejë në “Fjalorin e Gjuhës së Sotme Shqipe”, botim i Akademisë së Shkencave, faqe 692. I shkon shumë për shtat.
    Do t´i luftoj spiunet dhe tradhtaret e kombit deri ne vdekje.

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anëtarësuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Paska dosje i shkreti Milo qe i dogji kaq shume..

patriot Maska e shoku_tanku
    Anëtarësuar
    18-09-2006
    Vendndodhja
    Tiranë
    Postime
    3,395
    Ndoshta Kadare,i ka zhdukur dosiet e veta qe tregohet kaq kembengules.
    Te gjithe e dime se ai ka qene nje sherbetor i devotshem i atij sistemi...

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anëtarësuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    e kishim nje faqe ( "Tema e shtypit te dites")ku shkruanim politike.. e aty hynte cdo forumist qe donte te lexonte apo debatonte politike..
    tani na duall dhe kjo "portali.."
    ky eshte konfuzion..

nejse..

--

Mbi krimet e komunizmit

E Marte, 17 Tetor 2006

Nga Fatos Lubonja

Gjate diteve te debatit parlamentar mbi krimet e komunizmit terhoqi ne menyre te vecante vemendjen fjala e deputetit Ngjela, i cili me nje shperthim krenarie qe e gjen tek shume ish te burgosur politike, e quajti fyes qendrimin e atyre qe i trajtojne ish te persekutuarit e komunizmit si viktima, duke kerkuar te konsiderohen fitimtare qe meritojne shperblimin e fitimtareve dhe jo meshiren e ish-komunisteve. Ishte nje reagim qe preku me shume se kedo sedren e ish te persekutuarve, qe vuri po ashtu ne dukje se sa pak deputete ish te burgosur politike ka ne ate salle Parlamenti, (me sa di vetem Ngjela). Por, nga ana tjeter, ky reagim si dhe kjo mungese deputetesh ish te burgosur politike, nuk mund te mos ringrinte tek shumekush, qofte ish i persekutuar, qofte jo, pikepyetjen dramatike qe mbetet: a ishin te persekutuarit e komunizmit viktima apo kundershtare qe me ne fund fituan?

Nuk ka dyshim se historia e regjimeve komuniste edhe ne vendet si ky i yni ku ata kane qene me te egrit, nuk mund te mos jete edhe histori e qendreses ndaj komunizmit. Nuk kane munguar aktet kundra tij. Nuk ka munguar rezistenca kunder tij, qofte edhe vetem me fjale apo arratisje nga vendi, qofte edhe vetem duke mos pranuar bashkepunimin me te. Ne burgje kam ndeshur njerez me nje kurajo vertet te jashtezakonshme qe pranonin te denoheshin e te ridenoheshin, qe te mos humbin dinjitetin qofte edhe thjeshte sepse prisnin ate dite kur regjimi do te binte e donin qe ajo t'i gjente fitimtare, se paku moralisht. Nuk eshte e gabuar pra t'i quash edhe fitimtare ish te persekutuarit.

Mirepo po te thellohesh pertej ndjenjes se mire zemerngrohese qe shkaktoi ky reagim i Ngjeles e qe te sjell ndermend shume akte pak te njohura e shume pak te kujtuara e nderuara nga shoqeria jone, do te veme re se, nese behet fjale qe shoqeria jone te ndergjegjesohet per krimet e komunizmit dhe njeheresh t'i denoje keto krime, ky lloj qendrimi prej kundershtari fitimtar i ben nje lehtesim te madh krimeve dhe denimit te atij regjimi.

Cfare kam parasysh me kete? Debati nese te persekutuarit nga komunizmi kane qene viktima apo kundershtare te con ne dallimet qe teoricienet e politikes bejne midis atyre regjimeve qe quhen diktatoriale, apo tiranike dhe atyre regjimeve qe kane merituar epitetin "totalitare", sic quhen nazizmi dhe komunizmin. Cili eshte dallimi midis nje diktature apo tiranie si ato qe ka pasur shume ne bote dhe ketyre dy diktaturave qe i quajme totalitare? Ose, pse nazizmi dhe komunizmi, kur permenden ne historine e njerezimit, kane damken me te zeze?

Kur flitet per totalitarizmin, ai karakterizohet si nje fenomen historik kompleks, perkufizimi dhe studimi i te cilit ndeshet me mjaft veshtiresi. Megjithate tashme jane percaktuar disa karakteristika te fenomenit totalitar, te tilla si ekzistenca e nje partie te vetme qe ka monopolin e aktivitetit politik; ekzistenca e nje ideologjie me autoritet absolut, qe behet e verteta zyrtare e shtetit; propaganda dhe shpelarja e truve (por edhe denimi) ne emer te kesaj ideologjie; kontrolli nga shteti i aktiviteteve ekonomike dhe profesionale; kulti i diktatorit; terrori policor e ideologjik. Karakteristika te tilla mund t'i gjesh edhe neper diktatura apo tirani te ndryshme, por veshtire t'i gjesh se bashku. Por nuk jane vetem keto te tera se bashku qe e dallojne totalitarizmin. Atehere, cfare e dallon totalitarizmin? Po t'i referohemi Hannah Arendt njeres prej figurave me te rendesishme te shekullit XX qe eshte marre me kete teme, dhe posacerisht librit te saj "Origjinat e totalitarizmit", nje nga dallimet thelbesore te totalitarizmit sipas saj ka te beje mu me temen e te persektuarve te ketyre regjimeve. E pra, sipas Hannah Arendt, nje nga dallimet me te rendesishme midis regjimeve diktatoriale apo tiranike dhe regjimeve totalitare ka te beje me rolin qe marrin ne regjimet totalitare denimet e te pafajshmeve. Sipas saj ne diktaturat apo regjimet e ashtuquajtura tiranike ka shtypje, ka goditje, ka vrasje, ka survejime, etj., por keto drejtohet ndaj atyre qe dalin kunder. Kurse ne regjimet totalitare goditja shtrihet edhe kunder atyre qe nuk synojne te dalin kunder me fjale te tjera edhe ndaj te pafajshmeve. Eshte pikerisht kjo qe i ben keta regjime edhe me monstruoze. Mjafton te kesh parasysh Holokaustin qe shfaroste hebrenjte e pafajshem deri edhe femijet, mjafton te kesh parasysh ne regjimin tone qindra mijera familjet e internuara pa gjyq, femijet e lindur dhe rritur ne internime, ata qe damkoseshin si familje armiku e qe u kufizoheshin te drejtat, jo vetem kur kishin prinderit te denuar, por edhe kur kishin te denuar kusherinjte e pare apo edhe te dyte.

Totalitarizmi pra nuk ka pasur vetem kundershtare, por edhe shume viktima qe kane qene te pafajshem edhe ne raport me ligjet e tij cnjerezore. Madje totalitarizmi ishte nje makine monstruoze qe synonte te pastronte shoqerine deri edhe nga mundesia e ekzistences se kundershtareve. E ne kete proces ai krijonte viktima pa fund qe pa dyshim e kane tejkaluar numrin e kundershtareve e jo vetem, por edhe qe shpesh i kane kthyer edhe keta ne viktima. Ky dimension i totalitarizmit nuk duhet harruar kurre nese duam te kuptojme sa me thelle e te denojme sa me drejt krimet e komunizmit. Ky dallim e shenjon ate regjim me me te keqen. Eshte pikerisht ky dimension qe e ben ate regjim dhe ndertuesit e tij fajtore ne menyren me te pafalshme. Te godasesh nje kundershtar vetem pse ai mendon dhe vepron ndryshe kjo eshte pa dyshim nje dhunim lirie, te privosh lirine nje kundershtari vetem pse ai ka qene denuar nje here si kundershtar, kjo eshte nje mungese edhe me e madhe lirie, t'i ridenosh edhe duke qene ne burg e keqja thellohet, por te arrish deri t'u privosh lirine dhe te drejtat qenieve qe sapo kane lindur kjo eshte monstruoze. Denimi i te pafajshmeve, posacerisht i femijeve, dhunimi, poshterimi i tyre eshte nga ata krime te komunizmit qe nuk duhet ta lere ndergjegjen e autoreve te atyre krimeve kurre te qete, por edhe ndergjegjen tone shoqerore, fatkeqesisht te fjetur e ne amnezi, nuk duhet ta lere te gjeje kurre prehje se denuari e denoncuari ato krime.

korrieri

----

i/e regjistruar Maska e elen
    Anëtarësuar
    07-01-2005
    Vendndodhja
    United States of Albania
    Postime
    919
    Citim Postuar më parë nga FENIXI
    Kadareja kerkon te hapen dosjet?!
    po ai ku do futet pastaj?

Po te lumte dora more trim......
    Po nuk e more vesh ti lali qe disa dosje u dogjen fare-fare gabimisht (dhe ja hedhin Gramoz Pashkos ) dhe e para nder to ishte e Kadarese???
    Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway

Moderator
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Postime
    2,009
    Intervista/ Flet ish-agjenti i Shërbimeve Sekrete shqiptare, Bekim Budo

"Në Kërrabë nuk u vodh floriri, por dosjet sekrete"

Armand JONUZI

Në '97-ën, në tunelet sekrete në Kërrabë, u vodh një thesar mjaft i çmuar i Shqipërisë. Nuk bëhet fjalë për qeset me flori, por për dosje top-sekret të Arkivit të Ministrisë së Brendshme. Për ish-agjentin sekret, Bekim Budo, vjedhja e floririt ishte vetëm një skenar i përgatitur nga agjenturat e huaja për të marrë dosjet sekrete që ruheshin në tunelet sekrete. Në një intervistë për gazetën "Tirana Observer", Budo tregon se si u vodhën dosjet sekrete të Sigurimit të Shtetit në vitet '92-'93 dhe në vitin 1997. Për të, këto grabitje u kryen nga agjenturat e huaja dhe shërbyen për të zhdukur dosje shumë të rëndësishme. Bekim Budo shpjegon edhe deklaratat e kohëve të fundit nga politikanë të ndryshëm për hapjen e dosjeve të ish-bashkëpunëtorëve të Sigurimit. Për të, hapja e këtyre dosjeve do shkaktonte një kaos të madh tek njerëzit e thjeshtë, kurse në radhët e politikanëve kjo nuk kishte për të ndodhur. Sipas tij, shumica e tyre që kishin qenë bashkëpunëtorë të Sigurimit të Shtetit i kishin asgjësuar dosjet e tyre që në vitet e para të pluralizmit në vend.

Në librin tuaj "Shërbimi i Fshehtë", i dalë në botim në vitin 2005, ju keni deklaruar hapjen e dosjeve. A i qëndroni sot këtij mendimi?

Unë vërtet kam deklaruar për hapjen e dosjeve, por në kuptimin e hapjes së atyre dosjeve të personave që ishin në shërbim të Sigurimit të Shtetit dhe kishin probleme dhe dyshime si agjentë të mundshëm të shërbimeve të huaja, gjithashtu si persona me veprimtari "Dopio Rol". Kjo për shkak se siç e tregoi koha më vonë, një pjesë e tyre u aktivizuan nga shërbimet e huaja për veprimtari konkrete. Kryesisht ata u aktivizuan për prishjen e rrjetit agjenturor në zonat dhe brezin kufitar, sidomos nga zbulimet serbe-greke. Të cilat intensifikuan veprimtarinë agjenturore dhe përsosën veprimtarinë e tyre si dhe lidhën mirë veprimtaritë e fshehta në atë të hapët. Kështu ky bëhet një faktor më shumë në lindjen dhe rritjen e krimit të organizuar në formën e kontrabandës dhe trafiqeve ilegale. Këtë madje e tregon qartë në librin e tij ish-këshilltari i kryeministrit grek, Miçotaqis, gjenerali Glikalis, i cili thotë se CIA, pengoi Greqinë të pushtonte Shqipërinë pas viteve '90 dhe kjo është plotësisht e besueshme, për faktin se grupet agjenturore vorio-epiriote si Qeva, Qipo dhe EYP, kanë një veprimtari të madhe agjenturore, nëpërmjet kufirit jugor, madje deri në qytetet kryesorë. Ndërsa në Shkodër, agjentët serbë të SDB-Jugosllave, mbanin lidhje dhe organizonin haptas veprimtarinë e tyre agjenturore duke kamufluar agjentët kryesorë në radhët e kosovarëve. Për shembull njëri nga këta agjentë arriti deri aty sa të siguronte kopjet e të gjitha çelësave të dikastereve kryesorë të shtetit, duke arritur më pas të fusë në dorë dhe të filmojë dosje shumë sekrete. Këtë gjë ne e vumë re pak kohë më pas gjatë verifikimit të dosjeve të "Ish-Komplotuesve" dhe pamë se ishte prishur dyllosja e tyre si dhe ishin marrë dhe filmuar një pjesë e mirë e materialeve. Ato ishin dosje që cilësoheshin tepër sekrete dhe kanë një kohë hapjeje për publikun, 100 vjet.

Ku janë mbajtur këto dosje dhe është thënë se disa dosje janë marrë ose shkatërruar ata nga persona të panjohur?

Po kjo gjë është e vërtetë. Dosjet janë hapur dhe madje disa prej tyre edhe janë zhdukur nga disa persona të veçantë, pjesë të shërbimeve të huaja. Ato janë hapur dy herë njëherë në vitet '92-'93 dhe herën e fundit në vitin 1997. Fakti për hapjen e dosjeve në vitet '92-'93 është bërë publik. Mbaj mend në vitet '93-'94, Azem Hajdari, i cili në atë periudhë ishte Kryetar i Komisionit për rendin dhe ShIK-un, pas një informacioni të dhënë atij, do kapte vetë në aeroportin e Rinasit dy persona të cilët po bëheshin gati për t'u larguar nga Shqipëria me dokumente tepër sekret të marra nga arkivat e Ministrisë së Punëve të Brendshme. Ndërsa në vitin 1997, agjenturat e huaja organizuan një skenar të rëndomtë. Pas transferimit të floririt në tunelet e Kërrabës, u hap një dizinformim sikur në një nga tunelet ku mbaheshin dokumente shumë sekrete ishin vendosur arka me floriri dhe me materiale të tjera të çmuara me vlerë miliona dollarë. Pas kësaj, në disa arka u vendosën disa qeska me flori, u hap një vrimë e madhe sipër tunelit dhe u njoftuan banorët e Kërrabës, të cilët morën vegla dhe shqyhen arkat metalike ku ndodheshin dokumentet sekrete. Atëherë me këtë fakt u spekulua shumë. Disa nga dokumentet sekrete të vjedhura nga tunelet u gjendën të hedhura në përroin e Kërrabës dhe u desh një punë e madhe e arkivit të Ministrisë së Rendit Publik në atë kohë, e cila i mblodhi të gjitha këto dokumente. Madje për sistemin e tyre në vendet përkatëse u thirra edhe unë.

Si e vlerësoni debatin e hapur nga politikanët për hapjen e dosjeve të bashkëpunëtorëve të Sigurimit?

Për mua ky debat është më shumë për fushatë politike. Kjo pasi shumë nga këta politikanë kanë qenë bashkëpunëtorë të Sigurimit dhe nuk besoj se ata duan vërtet që të hapen këto dosje. Pastaj ka edhe nga ata politikanë që shumicën e dosjeve të tyre i kanë zhdukur duke përdorur mënyra të ndryshme dhe në arkivat e Ministrisë së Brendshme kanë ngelur vetëm emrat dhe pseudonimet që ata kanë pasur si bashkëpunëtorë. Këtë fakt ata nuk kanë mundur ta zhdukin dot për faktin e vetëm, se emrat dhe pseudonimet shënoheshin njëkohësisht në tre regjistra dhe këto regjistra ruhen në vende të ndryshme dhe janë të paktë ata njerëz që kanë dijeni për to. Problem i madh është se një pjesë e tyre kanë qenë informatorë të zbulimeve të huaja, të cilët nuk ekspozohen. Kjo për shkak të një ligji të pashkruar ndërkombëtar, që bën fjalë për agjent influent, politika etj., statusi i të cilëve rregullohet me ligje të veçanta. Ata ekspozohen vetëm kur shkelin Kushtetutën apo ligjet e shtetit si dhe kur tradhtojnë interesat e shtetit që i ka rekrutuar. Loja që po bëhet sot nga politika shqiptare me pseudonimet nuk është serioze, nuk është etike dhe për mua është skenari i radhës i shërbimeve të huaja. Kjo për shkak se, sot Shqipëria ka probleme të mëdha me identitetin kombëtar dhe njëkohësisht bëhet skenar tjetër për identitetin fetar. Po të bëhet një analizë e hollësishme, vihet re se sa herë që Kosova ka qenë në momente deçizive për fatin e saj në Shqipëri kësaj çështjeje nuk i jepet ndihmë, por ajo kamuflohet nga probleme të ndryshme që lindën papritur. Pra, në këtë kohë unë mendoj se politikanët duhet të mundohen si të ndihmojnë Kosovën të fitojë pavarësinë dhe jo të hapin probleme të kota, që përveç trazirave nuk do sillnin asgjë tjetër.

Po në ish-vendet komuniste të Evropës Lindore, si është vepruar me hapjen e dosjeve?

Shumica e tyre zgjodhi një alternativë ndryshe nga kjo që duan të zgjedhin politikanët tanë. Ata i hapnin dosjet vetëm për personat publikë dhe kjo bëhej në këtë mënyrë. Nëse një person dëshironte të kandidonte në zgjedhjet parlamentare apo vendore, ai duhej në radhë të parë të ekspozonte faktin nëse kishte qenë apo jo bashkëpunëtor i Shërbimeve Sekrete. Pas deklaratës, hapej dosja e tij dhe ai duhej të merrte përsipër riskun nëse ishte bashkëpunëtor.

Çfarë pasojash mund të sjellë hapja e dosjeve?

Për mua hapja e dosjeve cënon më shumë jetën e mijëra njerëzve se sa të politikanëve. Gjatë kohës së regjimit komunist kanë qenë të dënuar gati 9 mijë veta, po të hapen dosjet e këtyre do ketë një problem të madh për shtetin shqiptar. Mjafton të dihet se në gjyqin e Teme Sejkos kanë qenë të implikuar rreth 1800 persona. Pra, problemi që lind nga hapja e këtyre dosjeve është shumë i madh. Në radhë të parë hapja e dosjeve cënon sigurinë kombëtare. Kjo për shkak se shumë nga ish-bashkëpunëtorët e Sigurimit dinë sekrete të shumta, si dhe janë të kompromentuar përpara ligjeve të shteteve të tjera, gjë që mund të çojë edhe në procedimin penal të tyre nga këto vende. Por hapja e këtyre dosjeve padyshim që do rrisë edhe kurbën e fenomenit të gjakmarrjes, të cilin vendi ynë e ka më të lartin në Ballkan. Kjo pasi ai që është dënuar në atë kohë nuk e ka të lehtë të falë.

Sa ka qenë numri i bashkëpunëtorëve të Sigurimit të Shtetit?

Unë nuk mund të them me saktësi numrin e tyre, por me përafërsi mund të them se kanë qenë mbi 12 mijë veta. Më ka bërë përshtypje një fakt të cilin e kam vënë re gjatë një studimi në arkivat e Ministrisë së Brendshme, ku jam befasuar nga numri i lartë i bashkëpunëtorëve që kishte Sigurimi. Aq i lartë ishte ky numër, sa vetëm dhjetëra qytetar kishin refuzuar kërkesën e Sigurimit të Shtetit për të punuar si bashkëpunëtorë të tij. Po të bëjmë një krahasim midis të dhënave që jepte rrjeti informativ dhe të dhënat që jepte masa e popullit në atë kohë, raporti ishte afërsisht 1 me 10, kurse në vitet '70-'80 kjo ishte e barabartë. Pjesa më e madhe e këtyre të dhënave vinte nga informatorë vullnetarë që do të thotë që informacionin e jepnin njerëz të thjeshtë. Populli shqiptar ashtu siç e ka pasur shumë të spikatur besën, bujarinë dhe inteligjencën, kishte edhe rolin e informatorit. Shqiptarët janë shfrytëzuar shumë nga shërbimet e huaja për të grumbulluar informacione. Një ish-oficer i lartë gjerman i Shërbimit Sekret ABVERT, gjatë Luftës së Dytë Botërore do deklaronte më vonë se në Shqipëri nuk ishte problem për të rekrutuar agjentë. Pra, me pak fjalë numri i bashkëpunëtorëve të Sigurimit të Shtetit ka qenë shumë i madh.

"Tirana Observer"

Anëtarësuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979
    JANULLA RAPI : JU TREGOJ VUAJTJET TONA TË URDHËRUARA PREJ KADARESË - “Gazeta Shqiptare”

Intervista ekskluzive/ Rrëfimi nga SHBA i nënës së Renato Rapit, djalit që dashuroi vajzën e shkrimtarit

JANULLA RAPI : JU TREGOJ VUAJTJET TONA TË URDHËRUARA PREJ KADARESË

“Renato vazhdon të vuajë pasojat e spitalit psikiatrik”

Intrervistoi: Erjon Tase “Gazeta Shqiptare”

Janulla Rapi sot numëron plot 62 vjeç, jeton në një pallat modest në lagjen Bronks të Nju Jorkut dhe shqetësimi kryesor i ditës së saj vazhdon të jetë djali, Renato. Djaloshi simpatik i filmave të Kinostudios shqiptare, tashmë është një i sëmurë që jeton me një pension invaliditeti të dhënë nga qeveria amerikane, ndërkohë që vazhdon të vuajë pasojat e torturave dhe mjekimit të detyruar në spitalin psikiatrik të Elbasanit. “Doja të falenderoja Paskal Milon, sepse e kam ndjekur debatin e tij me Kadarenë. Do të doja që Kadare të përballej me mua, por ai gjithnjë i bën bisht kësaj historie”, e nis bisedën e saj në telefon, Janulla. Debati i ditëve të fundit mes shkrimtarit dhe historianit e ka rikthyer edhe njëherë në qendër të vëmendjes këtë ngjarje të hidhur dhe Janulla i ka ndjekur të gjitha nëpërmjet internetit. Nuk e ka patur të lehtë që t’i përgjigjet pyetjeve sepse t’u rikthehet atyre momenteve të dhimbshme nuk është e lehtë, edhe pse plagët e ndjekin nga pas çdo ditë. Në një intervistë të gjatë për Gazetën, Janulla Rapi rrëfen të gjitha vuajtjet që ka pësuar ajo dhe djali i saj për fajin e vetëm të një dashurie me vajzën e familjes Kadare.

“Gazeta Shqiptare”: Zonja Janulla, faleminderit që pranuat t’u përgjigjeshit pyetjeve. Mund të na tregoni se si nisën problemet tuaja me drejtësinë dhe Sigurimin?

Janulla Rapi: Debati i ashpër që është zhvilluar ndërmjet shkrimtarit Ismail Kadare dhe historianit Paskal Milo së fundi në Shqipëri më detyroi që t’u përgjigjem dhe të sqaroj të vërtetën mbi këtë ngjarje që përpiqet të fshihet nga Ismail Kadare.

Në vitin 1977 më vdiq burri dhe më la dy fëmijë jetimë, djalin 13 vjeç Renaton, dhe vajzën e vogël 3 muajshe. Me shumë sakrifica u mundova t‘i rrisja, t‘i edukoja e t‘i bëja me shkollë. Që nga mëngjesi e deri në darkë, punoja shitëse ushqimore e megjithatë, isha e lumtur me fëmijët e mi. Djali në Liceun Artistik për violinë dhe vajza në shkollën e baletit. Renatoja kishte pasur dhe një talent tjetër të fshehur, aktrimin. Kinostudioja e zgjodhi për të luajtur në disa filma si:”Gunat përmbi telat”, “Tinguj lufte” dhe “Mësonjëtorja”. Ështe pikërisht ai djaloshi i pëllumbave, që në skenën e filmit vritet nga turqit, për të mbrojtur mësonjëtoren. E megjithatë, violina, filmi dhe dashuria do të shënonin çastet e bukura të jetës së Renatos, e më pas për të dhe për mua do të vijonin vuajtjet dhe shkatërrimi. Fati ynë i keq ishte se ne jetonim shumë afër me shtëpinë e Kadaresë. Një ndenjë dashurie e pastër, për të cilën Renatoja, në moshën 18 -vjeçare do të provonte rrahjet, torturat psikologjike, internimin, burgimin dhe së fundi, mbylljen në Spitalin Psikiatrik të Elbasanit me kurë të detyruar, ku qëndroi për një kohë të gjatë. I vetmi faj i tij ishte se dashuroi vajzën e Ismail Kadaresë. Është një histori me shumë detaje, sa me to mund të shkruash një film ose roman, që ia kalon dhe tragjedive të Shekspirit. Më vjen keq, se ndjej dhimbje për gjithçka të padrejtë që më është bërë. Unë isha e pafuqishme, kurse ai, shkrimtar i madh, deputet, nënkryetar i Frontit, etj. Ismail Kadareja u ngrit në sferat e larta ku, zgjuarsinë e ktheu në dinakëri të zhdërvjelltë, vullnetin në egërsi bishe, ambicien me cinizëm dhe moralin, në mirësjellje formale. Kur mori vesh dashurinë e vajzës së tij me djalin tim, u bë si bishë, por ishte tepër vonë, sepse kishte në mes një shtatzani.

“Gazeta Shqiptare”: Mund të na shpjegoni si nisën problemet për ju?

Janulla Rapi: Gjithçka filloi në një nate dimri. Kisha derdhur në arkë, lekët e dyqanit dhe po kthehesha në shtëpi, ku gjeta Gresën me djalin tim, të ulur në divan dhe rrinin shumë të mërzitur. “Çfarë keni mo Renato, më thoni çfarë ka ndodhur?”. Unë isha mësuar me ta, se ajo vinte shumë herë dhe i gënjente ata, duke iu thënë se do të fle te shoqja e ngushtë, më duket, në mos gaboj, te Majlinda Turdiu. Epo më në fund Gresa tha: “Thuaja ti sat’ëme!”. Më dha numrin e telefonit të shtëpisë së saj dhe unë shkova direkt tek hotel “Peza”, t’i telefonoja Helenës, të vinte e të bisedonim si nënë që ishte për këtë hall. Erdhi menjëherë me një shall të bardhë, që kishte mbuluar gjysmën e fytyrës, e enjtur nga heqja e një dhëmballe. Kur mori vesh për gjendjen e vajzës dhe kur pa konditat tona të shtëpisë që nuk i pëlqyen, u ngri në vend, megjithatë, ajo më tha mua: “Hajde nesër në shtëpi të bisedosh me Ismailin, se ai është babai dhe ai vendos për gjithçka”. Ashtu e lamë, unë do të shkoja të nesërmen kur do mbaroja nga puna. Por pas asaj nate, filloi skenari i përgatitur prej tyre dhe për mua e tim bir rodhën ngjarje të tmerrshme.

“Gazeta Shqiptare”: Në akuzat që ngriti hetuesia ndaj jush thuhet se patët një grindje në shtëpinë e Kadaresë?

Janulla Rapi: Kur arrita, derën e hapi Ismaili, atje gjeta një shoqe të Helenës, Lili Zhejin, një punonjës të Ministrisë së Brendshme, Vladimir Meçen dhe Helenën. Ismaili, në fillim më futi në dhomën e tij të punës. Menjëherë sa hyje, të binte në sy një fotografi e madhe, ku kishte dalë ai me Enver Hoxhën dhe vajzën e tij Gresa. Filloi duke thënë i qetë se e mori vesh këtë histori dhe kishte biseduar me vëllain e tij, Shahinin që ishte mjek, se kishte mundësi që mos të kishte ndodhur shtatzania. E shikova një herë dhe mendova, se çfarë mashtruesi kisha përpara. Ia ktheva përgjigjen duke i thënë: “Shko o Ismail! E di që për ju është e rëndë, por ata janë të rinj dhe do ta ndërtojnë jetën e tyre më së miri, në qoftëse i ndihmoni dhe ju”.
    Sa i thashë kështu, u egërsua e më shikonte si një bishë e egër. Në këtë kohë hyn Helena dhe më merr në kuzhinë. Vladimir Meçja, një servil i regjur, nis duke më bërtitur e duke më thënë: “Po ti moj, do të bësh krushqi me Ismail Kadarenë, që e njeh gjithë bota, mos harro se je mbesë kulaku, një dajë të burgosur në Burrel 25 vjet, një tjetër të arratisur,… ik moj qërohu! Ke dhe surrat të flasësh me Ismail Kadarenë; lëreni rehat të shkruajë materialin që i duhet për pleniumin!”.
    Fillova t’i përgjigjesha se vërtet isha mbesë e kulakut, i cili me pasurinë e tij ndihmoi luftën Nacionalçlirimtare, një dajë i arratisur me emrin Leonidha Gjoni, iku se ligji partizan, me urdhër të Mehmet Shehut (mik familjar i Kadaresë), atë natë do ta pushkatonte, për të vetmen arsye që nuk la të dilte partizane të fejuarën, Eftiqi Zaho. Ndërsa tjetri që ishte në burg, vetëm se i tha një mikut, i cili ishte spiun: Unë në ato kohë përpara bridhja me kalë në këto fusha.

“Gazeta Shqiptare”: Si rrodhën ngjarjet në këtë takim të parë në shtëpinë Kadare?

Janulla Rapi: Mbas gjithë këtyre debateve, bie zilja e telefonit dhe i nderuari Ismail më thotë: “Merre pak telefonin se është për ju.” Ishte një farë Neshat Tozaj dhe me një dialekt lab të egërsuar më tha: “Do ikësh andej moj prostitutë, apo të dërgojmë policinë të të nxjerrë përjashta”. O Zot, thashë, çfarë tmerri dhe deri ku arrin kjo kulturë e këtyre njerëzve që mbahen intelektualë të mëdhenj, që në publik ishin aq të respektuar dhe anasjelltas, me mua po silleshin me skenarë të turpshme si harbut, e kriminelë të regjur. Megjithatë, u bëra gati për të dalë kur u hap dera, u vërsulën nja 6 a 7 policë e duke më tërhequr prej krahu me forcë, me ato duar prej hekuri duke më thënë: “Do vish në polici me ne. Je e arrestuar se ke hyrë me zor në shtëpinë e deputetit Kadare”.
    “Ore njerëz, a jeni në vete për këto që thoni, ky bashkë me të shoqen më ftuan në shtëpi, ej”. Por dhe mua më hipi gjaku në tru nga dhimbja e krahëve që më tërhiqeshin sikur të isha një kafshë, por as donin t’ia dinin. Me shkelma e grushte më nxorën dhe nëpër shkallë ku më mbeti njëra këpucë ju thashë: “More Ismail Kadare, o kriminel, o mik i Mehmet Shehut e Enver Hoxhës që ke në duar gurin dhe arën.” Njerëzit e komshinjtë si Dritëro Agolli, besoj se e kanë dëgjuar dhe parë nga penxheret gjithë këtë skandal?!
    Ismaili më përgjigjej: “Vazhdo, vazhdo të shikosh se ç’do të bëj.” Më mbajtën në rajon të policisë numër 3 gjithë natën, duke më bërë presione: “Ti, një copë shitëse kërkon të bësh krushqi me I. Kadarenë. Po vazhduat do shikosh se ç’do t’ju bëjmë, burg ose internim do të keni. E more vesh.” E bjer ku të dhemb. Në mëngjes më liruan, shkova në shtëpi, u përqafova me fëmijët e mi, të cilët dhe ata tërë natën s’kishin fjetur. Po pas kësaj nate, pasojat erdhën aq të rënda, e tani që po i kujtoj më dridhen duart që po i shkruaj.

“Gazeta Shqiptare”: Dje na treguat për incidentin në shtëpinë e Kadaresë. Çfarë pasojash patët?

Janulla Rapi: Dy ditë pas atij takimi në shtëpinë e Kadaresë më erdhi thirrja për në gjyq, ku akuzohesha se kisha dhunuar banesën e deputetit dhe shkrimtarit të madh. Kadare, do të përdorte kundër nesh jo vetëm emrin, por dhe miqtë e tij me pozitë, duke filluar që nga drejtori i Policisë së Tiranës, Hajredin Shyti, Komiteti i Partisë, e deri tek ministri i Brendshëm, Hekuran Isain, për të përfunduar në majën më të lartë të shtetit shqiptar, tek çifti Hoxha. Akuza që më bëhej ishte ajo e “fyerjes” së deputetit.
    Më dënuan me punë korrektore për 11 muaj, duke më mbajtur gjysmën e rrogës. Kadare kishte urdhëruar që të më fusnin në burg, por shpëtimi më erdhi nga një letër që i drejtova Enver Hoxhës. I shkruajta se çfarë po më bënin mua vetëm sepse isha nëna e Renatos, djalit që dashuronte me gjithë zemër vajzën e Kadaresë dhe pas kësaj ai ndërhyri. Duke e parë se ishte një dënim i padrejtë, Enver Hoxha i dha urdhër Aranit Çelës, kryetarit të Gjykatës, dhe ai e uli dënimin në 3 muaj. Kështu u ktheva prapë në punë, në dyqanin ushqimor ku unë punoja. Por Ismail Kadareja nuk u kënaq me kaq. Djalin ma përjashtuan nga shkolla, ndërsa e thërrisnin në polici e në hetuesi herë pas here, duke e sharë edhe para vajzës, të dashurës së tij. E rrihnin në mënyrë të pamëshirshme dhe me fjalët më banale: një këmbë ia vinin në bark me ato këpucë që i mbanin me gozhda, e me këmbën tjetër i binin në kokë, duke e gjakosur. “More rrugaç, do heqësh dorë ti nga kjo vajzë, apo do që të të bëjmë të vdekur”. Vajza e shikonte dhe vetëm qante, duke thënë: “Nuk më vjen më zor, se unë e dua!”.

“Gazeta Shqiptare”: Pra dashuria mes dy të rinjve vazhdonte ende edhe pas kësaj situate të rënduar?

Janulla Rapi: Hetuesi “privat” i Kadaresë, Riza Icka, i thoshte gjithnjë vajzës së Ismailit: “Thuaj që Renatua më ka kapur me zor!”. Por ajo nuk e pranonte një gjë të tillë. Ata duheshin aq shumë, sa thurnin ëndrrat e tyre për të ardhmen. Një natë, Renaton e rrahën aq shumë, sa e mbajtën nja 3 ditë në rajon pa ndjenja, e thoshin: “Në qoftë se vdes, do thoni që i ra murit vetë me kokë”. O Zot çfarë ka hequr ky djalë!
    Nuk mund ta harroj ditën që djali ruante pas derës së shtëpisë së Kadaresë sepse kujtoi se e rrihnin vajzën, por dëgjoi që ai i bërtiste dhe i thoshte: “Ti nuk ke për ta parë më atë djalë, se ne do t’i internojmë si familje”. Hetuesi Icka, e pa Renaton dhe ata e morën prapë në polici. Duke vazhduar të rrahurat, i thanë se do të na internonin dhe do të na zhduknin. Djali erdhi atë natë në shtëpi dyllë i verdhë dhe me shenja. U mbyll në dhomën poshtë, ku rrinte gjithmonë me të dashurën e vet dhe piu ilaçin e “Flibolit”, që mbanim për mizat. E pashë që u vonua dhe shkova poshtë, por ç’të shihja...? I dilte shkumë nga goja. Erdhi ambulanca dhe e mori. Mendova në ato momente se Renaton nuk do ta shihja më. Ashtu e egërsuar me dashurinë e nënës për djalin, i shkova në shtëpi Kadaresë. I rashë derës dhe më doli Helena dhe hetuesi Rizai: “Ta dish o Ismail Kadare, - i thashë, - më vdes djali sonte, unë po s’ta vura benzinën që të habitet bota!”. Helena më mori pak mënjanë që të më qetësonte. Më tha se dhe ajo kish vrapuar mbas vajzës për ta ndaluar që të hidhej nga taraca. Më shkoi mendja te tragjedia e Shekspirit. E paskan vendosur dhe bërë me fjalë që të dy të vdisnin. “Mos u mërzit, - thoshte Helena, - se ne nuk i kemi bërë gjë Renatos”. Me shumë edukatë, që më dukej shumë falso, më tregoi se vetë ajo, i kishte vajtur në zyrë Hekuran Isait, duke i thënë që të na burgosnin e jo të na internonin. Ç’ironi!

“Gazeta Shqiptare”: Si rrodhën ngjarjet deri në internimin tuaj?

Janulla Rapi: Duke qenë se u bë bujë nga kjo ngjarje, Kadareja i shkruajti një letër Nexhmijes dhe Enver Hoxhës, duke denoncuar me shpifjet nga më të ndryshme. Mesa kam marrë vesh shkruhej deri se “kjo familje më shqetëson, se unë dua të përgatitem të shkruaj për në Kongres e nuk mundem të shkruaj për Partinë”, etj, dhe në fund, “kërkoj ndihmë nga ju”. Kështu, ata kaq deshën, sa të thoshte Enveri: “Të shikohet kjo çështje!”
    Foto Çami bashkë me Hekuran Isain dhe Manush Myftiun, që në atë kohë firmoste për dëbim-internimet, vendosën të na internojnë me pretendimin se nuk e linim të qetë shkrimtarin e madh Kadare. Në orën 5 të mëngjesit, më datë 26 Prill 1984, e gjithë rrugica u rrethua me policë, me njerëz civilë të hipur në makinë me rimorkio dhe nja 7 a 8 gaza të Ministrisë së Brendshme. Shpejt e shpejt, sikur të ishim si në kohën e skllevërve, na futën në një makinë të madhe me gjithë rimorkio. Në derë hynë tre persona bashkë me kryetarin e Frontit të Lagjes Nr.4. Lexuan urdhrin e internimit për 5 vjet në Kosovë të Lushnjës, ku atje ishte dhe burgu i grave të Shqipërisë. Nga ai tmerr, vajza ime që atëherë ishte 7 vjeçe, akoma dhe sot në gjumë i del një psherëtimë, kurse Renato gjithmonë hesht; nuk do t’i kujtojë më ato tmerre që hoqi. Në internim pamë shumë gjëra, të internuar që kishin dhe 40 vjet. Të gjithë na u afruan më vone, se në fillim kishin frikë; familja e Xhevdet Mustafës, familja e Tefta e Vera Dumes, familja Urani, familja Leka, kunata e Mehmet Shehut dhe familja e Ali Ohrit. Dëshira Ohri, e cila na ndihmoi në mënyrë të jashtëzakonshme, të paktën çdo të shtunë na vinte ujë në zjarr të laheshim, se do të kishim marrë ndonjë sëmundje, pasi një copë kasolle ku na futën; pa ujë, pa banjë e minjtë na vinin natën nga penxherja.

“Gazeta Shqiptare”: Patët probleme e Sigurimin gjatë këtyre viteve të internimit?

Janulla Rapi: Mbaj mend një episod kur dy spiunë të Degës së Brendshme të Elbasanit bënë sikur e njihnin Renaton në lice, e sikur iu vinte keq për të. Një ditë i kishin thënë: “Renato, nuk mund të jetohet këtu, e di ç’ke? Hajde me ne, se dhe ne e urrejmë këtë regjim, do shkojmë në Jugosllavi se atje kam një dajë gjeneral në UDB. Po të duash merr dhe mamanë!”, e shumë gënjeshtra të tjera. “Mirë, - u tha Renatua, - po shkoj t’i them mamasë”. Sa hyri, më tha: “Filluan provokimet e më duket se do të na futin në burg”. -Rri brenda, se vete e ua them unë përgjigjen! - Dal dhe nja 50 metra më poshtë, në një rrënjë ulliri po prisnin ata të dy. Gazi i Elbasanit po vinte me nja 2 civile brenda. Fillova duke iu bërtitur e duke iu thënë: “Kush ju ka futur të na provokoni more maskarenj!,- Vazhdova duke u thënë: “Çoni fjalë atij Kadaresë, se nuk na e prish mendjen jo, a morët vesh.”
    E çfarë t’i kujtojmë atij internimi të mallkuar! Punonim të 7 ditët e javës pa pushim, që nga mëngjesi në orën 6 e deri në darkë. Renatua, rrëshqiti nga çizmet e llastikut, nga maja e kodrës. U vra në këmbë derisa iu infektua e do t’i bëhej gangrenë sepse nuk e merrnin as ta mjekonin apo ta çonin në spital në Elbasan, por e lanë të vuante. Edhe sot e ka kujtim nga ai internim shenjën që nuk i hiqet kurrë. Njerëzit atje ishin shumë të mirë dhe e ndihmuan me ilaçe popullore. Mbasi bëmë gjysmën e dënimit, i shkrova letër drejtoreshës së ligjeve në Kuvendin Popullor z.Liri Gjoliku, e cila bashkë me Ramiz Alinë na ndihmuan të na lironin. “Ky internim, - tha Ramiz Alia, - është bërë i njëanshëm, sepse familja Kadare dhe familja Rrapi kishin një çështje të përbashkët”. Nuk do të thotë që të gjithë komunistët të ishin të këqij. Unë dhe sot kam respekt për disa që e kanë shikuar çështjen time me drejtësi si, Guro Zeneli, Zef Loka, Jorgo Dhrami apo Drita Xhillari, e shumë të tjerë.
    Kur u kthyem nga internimi, menduam se u liruam dhe s’do të kishim më pasoja, por makina e persekutimit, nuk harroi të përgatiste tjetër skenar, një skenar që ishte i fundit për ne e shumë tragjik.

“Gazeta Shqiptare”: Çfarë ndodhi pas kësaj ndërhyrjeje të Ramiz Alisë?

Janulla Rapi: Nuk na jepnin shtëpi dhe nuk na bënin pasaportizimin që të rrinim në Tiranë. Vinte policia prapë dhe na vinte afat që të largoheshim. Kadareja, i frikësuar se mos vajza e tij vazhdonte me Renaton, i kurdisi prapaskena bashkë me hetuesin e tij “privat”. Kërkesës sime për të qëndruar në Tiranë, Nexhmije Hoxha, nëpërmjet sekretares, Hejdije Xhango, m’u përgjigj: “Dhe atje njerëz jetojnë, prandaj shkoni prapë atje!”. I zura derën edhe Kryeministrisë dhe me firmën e Adil Çarçanit u ndihmova që të rrinim në Tiranë, por djalit iu mohua e drejta të shkonte në Konservator, se thoshin që nuk i takon, se ka qenë i internuar. Nuk kaloi shumë kohë dhe Renatos ia shpikën një akuzë për ta larguar sërish nga Tirana. Një denoncim se gjoja ai mbante thikë me vete dhe kërcënonte familjen Kadare mjaftoi që djali të mbyllej në Spitalin Psikiatrik të Elbasanit, me kurim të detyruar për një kohë të gjatë. E shkatërruan me doza të larta aloperdoli dhe me elektroshok. Mbase donin t’ia hiqnin kujtesën, që mos të mendonte më për vajzën e Kadaresë. Edhe sot e kësaj dite Renatoja është gjallë, por me çdo ndjenjë të vdekur. Pasojat po i vuaj ende dhe sot me djalin e sëmurë dhe me shtëpinë në Tiranë që ende nuk e marr dot. Shpresoj të paktën që kryeministrit z.Sali Berisha të më ndihmojë me gjyqet që kam në gjykata për kthimin e pronave.

“Gazeta Shqiptare”: Në fjalët tuaja ka ende shumë zemërim për Kadarenë. A do ta falnit, pas kaq shumë vitesh?

Janulla Rapi: Ai nuk ka dashur të përballet asnjëherë me mua. Nuk di ç’të them mor bir. A do ta falja?!... Nuk e di...

SAKTËSIM

Në intervistë, përmendet emri i hetuesit Vladimir Meçi. Sqarojmë se nuk bëhet fjalë për avokatin e njohur Vladimir Meçaj, por vetëm për dy persona të ndryshëm të cilët mbajnë të njëjtin emër.

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anëtarësuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Citim Postuar më parë nga Brari
    te siguroj une oj dagefeministe se milua ska dosje..

pse qysh tek.. te sqaroj une po pate kuriozitet..
    He pra, na sqaro pak

Anëtarësuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979
    DOSJA K.

Intervista ekskluzive (2)/ Rrëfimi nga SHBA i nënës së Renato Rapit, djalit që dashuroi vajzën e shkrimtarit

Janulla Rapi: A do ta falja Ismail Kadarenë? Nuk e di…
    Enveri më hoqi dënimin: Nuk ka pse të vuajë nëna

Nga Erjon Tase

Pasi mësoi dashurinë e djalit të saj Renato dhe vajzës së madhe të Ismail Kadaresë, Janulla Rapi kërkoi që të bisedonte me familjen Kadare për të zyrtarizuar lidhjen e dy të rinjve. Por reagimi i shkrimtarit të njohur, i cili sipas saj, nuk dëshironte një krushqi me një familje jointelektuale, do të prishte ëndrrën. Pas incidentit në shtëpinë Kadare, në pjesën e dytë të intervistës, Janulla Rapi rrëfen për Gazetën, kalvarin e vuajtjeve në internim. Në tregimin e saj shpejgon ndërhyrjen e Enver Hoxhës dhe Ramiz Alisë, të cilët e lehtësuan nga dënimet, por i përgjigjet njëfarësoj edhe pyetjes: A do ta falnit Kadarenë pas kaq shumë vitesh?...

(Vijon nga numri i kaluar)

Dje na treguat për incidentin në shtëpinë e Kadaresë. Çfarë pasojash patët?
    Dy ditë pas atij takimi në shtëpinë e Kadaresë më erdhi thirrja për në gjyq, ku akuzohesha se kisha dhunuar banesën e deputetit dhe shkrimtarit të madh. Kadare, do të përdorte kundër nesh jo vetëm emrin, por dhe miqtë e tij me pozitë, duke filluar që nga drejtori i Policisë së Tiranës, Hajredin Shyti, Komiteti i Partisë, e deri tek ministri i Brendshëm, Hekuran Isain, për të përfunduar në majën më të lartë të shtetit shqiptar, tek çifti Hoxha. Akuza që më bëhej ishte ajo e “fyerjes” së deputetit.
    Më dënuan me punë korrektore për 11 muaj, duke më mbajtur gjysmën e rrogës. Kadare kishte urdhëruar që të më fusnin në burg, por shpëtimi më erdhi nga një letër që i drejtova Enver Hoxhës. I shkruajta se çfarë po më bënin mua vetëm sepse isha nëna e Renatos, djalit që dashuronte me gjithë zemër vajzën e Kadaresë dhe pas kësaj ai ndërhyri. Duke e parë se ishte një dënim i padrejtë, Enver Hoxha i dha urdhër Aranit Çelës, kryetarit të Gjykatës, dhe ai e uli dënimin në 3 muaj. Kështu u ktheva prapë në punë, në dyqanin ushqimor ku unë punoja. Por Ismail Kadareja nuk u kënaq me kaq. Djalin ma përjashtuan nga shkolla, ndërsa e thërrisnin në polici e në hetuesi herë pas here, duke e sharë edhe para vajzës, të dashurës së tij. E rrihnin në mënyrë të pamëshirshme dhe me fjalët më banale: një këmbë ia vinin në bark me ato këpucë që i mbanin me gozhda, e me këmbën tjetër i binin në kokë, duke e gjakosur. “More rrugaç, do heqësh dorë ti nga kjo vajzë, apo do që të të bëjmë të vdekur”. Vajza e shikonte dhe vetëm qante, duke thënë: “Nuk më vjen më zor, se unë e dua!”.
    Pra dashuria mes dy të rinjve vazhdonte ende edhe pas kësaj situate të rënduar?
    Hetuesi “privat” i Kadaresë, Riza Icka, i thoshte gjithnjë vajzës së Ismailit: “Thuaj që Renatua më ka kapur me zor!”. Por ajo nuk e pranonte një gjë të tillë. Ata duheshin aq shumë, sa thurnin ëndrrat e tyre për të ardhmen. Një natë, Renaton e rrahën aq shumë, sa e mbajtën nja 3 ditë në rajon pa ndjenja, e thoshin: “Në qoftë se vdes, do thoni që i ra murit vetë me kokë”. O Zot çfarë ka hequr ky djalë!
    Nuk mund ta harroj ditën që djali ruante pas derës së shtëpisë së Kadaresë sepse kujtoi se e rrihnin vajzën, por dëgjoi që ai i bërtiste dhe i thoshte: “Ti nuk ke për ta parë më atë djalë, se ne do t’i internojmë si familje”. Hetuesi Icka, e pa Renaton dhe ata e morën prapë në polici. Duke vazhduar të rrahurat, i thanë se do të na internonin dhe do të na zhduknin. Djali erdhi atë natë në shtëpi dyllë i verdhë dhe me shenja. U mbyll në dhomën poshtë, ku rrinte gjithmonë me të dashurën e vet dhe piu ilaçin e “Flibolit”, që mbanim për mizat. E pashë që u vonua dhe shkova poshtë, por ç’të shihja...? I dilte shkumë nga goja. Erdhi ambulanca dhe e mori. Mendova në ato momente se Renaton nuk do ta shihja më. Ashtu e egërsuar me dashurinë e nënës për djalin, i shkova në shtëpi Kadaresë. I rashë derës dhe më doli Helena dhe hetuesi Rizai: “Ta dish o Ismail Kadare, - i thashë, - më vdes djali sonte, unë po s’ta vura benzinën që të habitet bota!”. Helena më mori pak mënjanë që të më qetësonte. Më tha se dhe ajo kish vrapuar mbas vajzës për ta ndaluar që të hidhej nga taraca. Më shkoi mendja te tragjedia e Shekspirit. E paskan vendosur dhe bërë me fjalë që të dy të vdisnin. “Mos u mërzit, - thoshte Helena, - se ne nuk i kemi bërë gjë Renatos”. Me shumë edukatë, që më dukej shumë falso, më tregoi se vetë ajo, i kishte vajtur në zyrë Hekuran Isait, duke i thënë që të na burgosnin e jo të na internonin. Ç’ironi!
    Si rrodhën ngjarjet deri në internimin tuaj?
    Duke qenë se u bë bujë nga kjo ngjarje, Kadareja i shkruajti një letër Nexhmijes dhe Enver Hoxhës, duke denoncuar me shpifjet nga më të ndryshme. Mesa kam marrë vesh shkruhej deri se “kjo familje më shqetëson, se unë dua të përgatitem të shkruaj për në Kongres e nuk mundem të shkruaj për Partinë”, etj, dhe në fund, “kërkoj ndihmë nga ju”. Kështu, ata kaq deshën, sa të thoshte Enveri: “Të shikohet kjo çështje!”
    Foto Çami bashkë me Hekuran Isain dhe Manush Myftiun, që në atë kohë firmoste për dëbim-internimet, vendosën të na internojnë me pretendimin se nuk e linim të qetë shkrimtarin e madh Kadare. Në orën 5 të mëngjesit, më datë 26 Prill 1984, e gjithë rrugica u rrethua me policë, me njerëz civilë të hipur në makinë me rimorkio dhe nja 7 a 8 gaza të Ministrisë së Brendshme. Shpejt e shpejt, sikur të ishim si në kohën e skllevërve, na futën në një makinë të madhe me gjithë rimorkio. Në derë hynë tre persona bashkë me kryetarin e Frontit të Lagjes Nr.4. Lexuan urdhrin e internimit për 5 vjet në Kosovë të Lushnjës, ku atje ishte dhe burgu i grave të Shqipërisë. Nga ai tmerr, vajza ime që atëherë ishte 7 vjeçe, akoma dhe sot në gjumë i del një psherëtimë, kurse Renato gjithmonë hesht; nuk do t’i kujtojë më ato tmerre që hoqi. Në internim pamë shumë gjëra, të internuar që kishin dhe 40 vjet. Të gjithë na u afruan më vone, se në fillim kishin frikë; familja e Xhevdet Mustafës, familja e Tefta e Vera Dumes, familja Urani, familja Leka, kunata e Mehmet Shehut dhe familja e Ali Ohrit. Dëshira Ohri, e cila na ndihmoi në mënyrë të jashtëzakonshme, të paktën çdo të shtunë na vinte ujë në zjarr të laheshim, se do të kishim marrë ndonjë sëmundje, pasi një copë kasolle ku na futën; pa ujë, pa banjë e minjtë na vinin natën nga penxherja.
    Patët probleme e Sigurimin gjatë këtyre viteve të internimit?
    Mbaj mend një episod kur dy spiunë të Degës së Brendshme të Elbasanit bënë sikur e njihnin Renaton në lice, e sikur iu vinte keq për të. Një ditë i kishin thënë: “Renato, nuk mund të jetohet këtu, e di ç’ke? Hajde me ne, se dhe ne e urrejmë këtë regjim, do shkojmë në Jugosllavi se atje kam një dajë gjeneral në UDB. Po të duash merr dhe mamanë!”, e shumë gënjeshtra të tjera. “Mirë, - u tha Renatua, - po shkoj t’i them mamasë”. Sa hyri, më tha: “Filluan provokimet e më duket se do të na futin në burg”. -Rri brenda, se vete e ua them unë përgjigjen! - Dal dhe nja 50 metra më poshtë, në një rrënjë ulliri po prisnin ata të dy. Gazi i Elbasanit po vinte me nja 2 civile brenda. Fillova duke iu bërtitur e duke iu thënë: “Kush ju ka futur të na provokoni more maskarenj!,- Vazhdova duke u thënë: “Çoni fjalë atij Kadaresë, se nuk na e prish mendjen jo, a morët vesh.”
    E çfarë t’i kujtojmë atij internimi të mallkuar! Punonim të 7 ditët e javës pa pushim, që nga mëngjesi në orën 6 e deri në darkë. Renatua, rrëshqiti nga çizmet e llastikut, nga maja e kodrës. U vra në këmbë derisa iu infektua e do t’i bëhej gangrenë sepse nuk e merrnin as ta mjekonin apo ta çonin në spital në Elbasan, por e lanë të vuante. Edhe sot e ka kujtim nga ai internim shenjën që nuk i hiqet kurrë. Njerëzit atje ishin shumë të mirë dhe e ndihmuan me ilaçe popullore. Mbasi bëmë gjysmën e dënimit, i shkrova letër drejtoreshës së ligjeve në Kuvendin Popullor z.Liri Gjoliku, e cila bashkë me Ramiz Alinë na ndihmuan të na lironin. “Ky internim, - tha Ramiz Alia, - është bërë i njëanshëm, sepse familja Kadare dhe familja Rrapi kishin një çështje të përbashkët”. Nuk do të thotë që të gjithë komunistët të ishin të këqij. Unë dhe sot kam respekt për disa që e kanë shikuar çështjen time me drejtësi si, Guro Zeneli, Zef Loka, Jorgo Dhrami apo Drita Xhillari, e shumë të tjerë.
    Kur u kthyem nga internimi, menduam se u liruam dhe s’do të kishim më pasoja, por makina e persekutimit, nuk harroi të përgatiste tjetër skenar, një skenar që ishte i fundit për ne e shumë tragjik.
    Çfarë ndodhi pas kësaj ndërhyrjeje të Ramiz Alisë?
    Nuk na jepnin shtëpi dhe nuk na bënin pasaportizimin që të rrinim në Tiranë. Vinte policia prapë dhe na vinte afat që të largoheshim. Kadareja, i frikësuar se mos vajza e tij vazhdonte me Renaton, i kurdisi prapaskena bashkë me hetuesin e tij “privat”. Kërkesës sime për të qëndruar në Tiranë, Nexhmije Hoxha, nëpërmjet sekretares, Hejdije Xhango, m’u përgjigj: “Dhe atje njerëz jetojnë, prandaj shkoni prapë atje!”. I zura derën edhe Kryeministrisë dhe me firmën e Adil Çarçanit u ndihmova që të rrinim në Tiranë, por djalit iu mohua e drejta të shkonte në Konservator, se thoshin që nuk i takon, se ka qenë i internuar. Nuk kaloi shumë kohë dhe Renatos ia shpikën një akuzë për ta larguar sërish nga Tirana. Një denoncim se gjoja ai mbante thikë me vete dhe kërcënonte familjen Kadare mjaftoi që djali të mbyllej në Spitalin Psikiatrik të Elbasanit, me kurim të detyruar për një kohë të gjatë. E shkatërruan me doza të larta aloperdoli dhe me elektroshok. Mbase donin t’ia hiqnin kujtesën, që mos të mendonte më për vajzën e Kadaresë. Edhe sot e kësaj dite Renatoja është gjallë, por me çdo ndjenjë të vdekur. Pasojat po i vuaj ende dhe sot me djalin e sëmurë dhe me shtëpinë në Tiranë që ende nuk e marr dot. Shpresoj të paktën që kryeministrit z.Sali Berisha të më ndihmojë me gjyqet që kam në gjykata për kthimin e pronave.
    Në fjalët tuaja ka ende shumë zemërim për Kadarenë. A do ta falnit, pas kaq shumë vitesh?
    Ai nuk ka dashur të përballet asnjëherë me mua. Nuk di ç’të them mor bir. A do ta falja?!... Nuk e di...

Saktësim
    Në numrin e djeshëm të intervistës, përmendet edhe emri i hetuesit Vladimir Meçi. Sqarojmë se nuk bëhet fjalë për avokatin e njohur Vladimir Meçaj, por vetëm për dy persona të ndryshëm të cilët mbajnë të njëjtin emër.

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anëtarësuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    INTERVISTA/Flet ish-hetuesi i çështjes, Riza Hicka

"Kadare më kërkoi lirimin e Renato Rrapit"

Roland QAFOKU, Dorina TOPOLLAJ

Në median e Tiranës ka shpërthyer këto ditë një histori që e ka trazuar jo pak mendjen e shqiptarëve. Janulla Rrapi, nëna e Renato Rrapit, nga SHBA-ja ku jeton prej disa vitesh ka lëshuar një lumë akuzash për shkrimtarin e madh Ismail Kadare, lidhur me historinë e lidhjes së djalit të saj Renato me vajzën e tij Gresa. Por ndërsa alibitë janë alibi dhe versionet, versione, në ndihmë të zbardhjes së kësaj historie na vjen një personazh krejt, krejt i veçantë. Quhet Riza Hicka dhe është hetuesi i asaj dosjeje që ka plasur në media pas 25 vjetësh. Juristit që hetoi dosjen në fjalë i kujtohet shumë mirë ajo ngjarje e vitit 1981. Në atë kohë nuk ishte e rrallë për një hetues të kishte të bënte me keqbërës apo gjithëfarësoj. Por të kishte në një çështje të madhin Kadare, patjetër që ishte më shumë se e rrallë. I kujtohet edhe detaji më i hollë. Si filloi ajo, kush denoncoi, çfarë akuze dhe pranimi i saj nga Renato Rrapi, dhe si vendosi ta pushojë çështjen. Por i habitur me versionin e ri që vjen pas dy dekadash e gjysmë, Hicka hedh në tavolinë një fakt shumë kokëfortë: "Kadare më ka kërkuar mua me shkrim që ta liroja Renato Rrapin", thotë ish-hetuesi. Një fakt që nuk kërkon shumë komente. Madje, juristi i njohur kërkon të zbardhet publikisht dhe të bëhet publike e gjitha dosja që ka hetuar në atë kohë. "Jo vetëm fjalët e mia, por edhe fletët e asaj dosjeje do të vërtetojnë se Kadare nuk ka më të voglin implikim dhe dashakeqësi ndaj atij djali", shton Hicka. Në një intervistë ekskluzive për gazetën "Tirana Observer", Riza Hicka rikthen edhe një herë ngjarjen në fjalë. Përse e caktuan atë për të hetuar këtë çështje. Si e gjeti të shkatërruar derën e apartamentit të Kadaresë. Arrestimi i Renatos dhe çfarë i tha në hetuesi kur e mori në pyetje. Dhe në fund, lirimi pas këmbënguljes së Kadaresë. Një intervistë që hedh dritë më shumë për një ngjarje që po përflitet shumë.

Sipas informacioneve tona, ju zoti Hicka keni qenë hetues i çështjes së Renato Rrapit, një personazh që në fillim të viteve '81 ka pasur një çështje penale. Në median e sotme, e ëma e tij, Janulla, tregon historinë sipas variantit të saj. Ç'mund të na konfirmoni ju pasi keni qenë hetues i kësaj çështjeje?
    Gjatë gjithë këtyre ditëve kam lexuar shkrime të tilla nga shumë personazhe, që në atë kohë edhe kanë drejtuar, dhe ju them, se këto janë fakte që s'mund t'i mohojë asnjeri, se duke qenë hetues që mbuloja rajonin e tretë, kam qenë hetuesi i parë që kam kontaktuar dhe jam marrë me këtë çështje. Ngjarja ka ndodhur, mos gaboj, në vitet '81-82. Më kujtohet mirë se s'ka qenë unifikuar Hetuesia, s'ka qenë krijuar Hetuesia e Përgjithshme. S'e mbaj mend ekzaktësisht datën, pasi ajo ishte çështje rutinë në atë kohë edhe pse lidhej me zotin Kadare, por më vonë u bë bujë më shumë, sepse si duket veprimet e kundërligjshme të kryera nga nënë e bir vazhduan dhe më vonë, dhe i hetuan edhe hetues të tjerë.
    Kush jua caktoi çështjen?
    Mua më ka thirrur kryetari i Hetuesisë së asaj kohe, i ndjeri Koço Josifi, i cili më tha se duhet të veja të bëja një këqyrje në banesën e Kadaresë, pasi i ishte goditur dera e shtëpisë. Nuk e mbaj mend ditën, se kanë kaluar shumë vite, por më kujtohet se kam vajtur me gjithë ekspertët dhe kemi bërë këqyrjen e derës, e cila ishte shumë e dëmtuar.
    Në ç'formë ishte dëmtuar?
    Ato dyer që të gjithë i mbajmë mend se si ishin atëherë, ishin me kompensata dhe ishin të çara me goditje të forta. Mbaj mend, se dera kishte vrima të mëdha. Ekspertët me ç'e mbaj mend unë, atëherë e përcaktuan se vrimat ishin bërë me gur.
    Bëhet fjalë, në shtëpinë e Kadaresë te Pallati i Shkrimtarëve?
    Banesa që ka pasur Kadareja, pallati ku rri sot Dritëro Agolli. E mbaj mend, se ka qenë një kat më poshtë Dritëroit, i bie kati i tretë më duket.
    Me kë kontaktuat aty?
    Aty kam gjetur zotin Kadare, motrën e tij dhe duhet të ketë qenë para orës 14:00, para se të mbaronte orari zyrtar i punës.
    Çfarë biseduat me Kadarenë në ato momente?
    Më kujtohet se ishte shumë i shqetësuar. Të thuash të vërtetën, në atë kohë s'kishe kurajën të godisje derën e Kadaresë, jo se përfaqësonte Kadareja një figurë politike të madhe, por se ishte një figurë shoqërore, një nga shkrimtarët më të mëdhenj që ishte njohur dhe në botën jashtë, dhe pa i hyrë me themel këtyre gjërave, unë mendoja se shteti e mbronte në atë kohë. Kisha një mendim, që s'besoj se e kisha vetëm unë, por cilido nëpunës i asaj kohe mendonte se ky njeri me gjithë këto cilësi duhej të mbrohej nga shteti. Më pas e kuptova që kishte gjëra të tjera, që unë dua t'i them kur të vijë momenti. Kadareja nuk mbrohej nga shteti, por sulmohej ashpër nga segmente të caktuara të shtetit.
    Pse sipas jush, Kadareja sulmohej në atë kohë?
    Unë s'dua të hyj në thellësi, të analizoj gjërat. Por, ama di që kishte njerëz të niveleve të ulëta në administratë, që kishin kurajë dhe e shanin në mënyrën më të ashpër në atë kohë kur Kadare ishte idhull për të gjithë shqiptarët. S'e kuptoj pse e bënin atë dhe nga kush ndiheshin të mbrojtur.
    Kur u ndalua Renato?
    Unë mbaj mend se po atë ditë ne kemi bërë ndalimin e Renatos.
    Sa vjeç ishte Renato?
    Mos gaboj, ishte student në universitet, në vit të parë, në mos gaboj. Por jam i sigurt që ai ishte në moshë që të merrte përgjegjësinë penale.
    E morët në pyetje?
    Mbaj mend që e kam marrë dhe në pyetje.
    A ju kujtohen detaje gjatë kësaj kohe?
    Me saktësi jo, por meqë jeni gazetarë me dashamirësi do t'ju thosha që të merreni më shumë me investigimin. Shpesh e kemi ankesë për ju këtë. Ju këshilloj të shkoni në arkiva, është dosja atje dhe mund të verifikoni gjithçka.
    Sipas jush, cili dokument në dosje është pika e zbardhjes së gjithë kësaj çështjeje?
    Ajo çfarë më ka mbetur në mendje dhe që jam i obliguar ta them për të qenë i qetë me ndërgjegjen time, duke marrë shkas dhe nga këto që po lexoj, është një moment shumë interesant, që s'di pse e fshehin autorët e shumë shkrimeve. Ose nuk e dinë, ose e dinë dhe nuk duan ta thonë, unë s'di ta them. Mbaj mend, që atëherë ishte arresti 72 orë dhe në rajonin Nr.3, atje ku unë kisha zyrën, ka ardhur Kadareja dhe ka kërkuar takim me mua. Polici erdhi dhe më tha se më kërkonte Ismail Kadare. Më kujtohet, se unë u shqetësova një çikë, sepse problemi s'ishte shumë i thjeshtë. Edhe unë atëherë isha i ri dhe eksperiencë shumë të madhe s'kisha. Me çështjen e tij unë duhet të isha korrekt, me figurën e tij duhet të isha korrekt. E futa në zyrë Kadarenë. Ishte dita e tretë e ndalimit dhe unë duhet t'i jepja një rrugëzgjidhje pozitës së Renatos, të vendosja ta arrestoja apo të hetohej i lirë. Mbaj mend që ishte vërtetuar vepra, më duket se edhe ai vetë e pranoi se ai kishte qëlluar derën e Kadaresë pasi ishte i dehur. Pra, ishte vërtetuar si fajësi. Mbaj mend, se Kadareja nuk u ul as në karrige, por duke ndenjur në këmbë, më ka thënë se "unë kërkoj që ky djalë të mos arrestohet, të mos dënohet, por dua vetëm ta këshilloni që të na lërë të qetë dhe të mos na shqetësojë në shtëpi". Unë duke pasur porosi të veçantë që të isha korrekt me këtë çështje, u detyrova t'i them Kadaresë me mirësjellje, se dakord, ky ishte problemi i tij, por mua më duhej me shkrim kjo që thoshte ai. Mbaj mend shumë mirë se Ismail Kadare më ka dhënë me shkrimin e tij këtë deklaratë, të cilën se s'bën duhet ta keni në dosje. Kjo sepse, kur e raportova këtë çështje te eprorët e mi, ka qenë Koço Josifi, mbaj mend, se u pushua çështja ndaj Renatos vetëm për këtë fakt.
    A mund të na e thoni fjalë për fjalë, se çfarë ka shkruar Kadareja?
    Me sa më kujtohet, ka qenë një faqe formati A 4 dhe ai e ka shkruar me stilolapsin e tij, dhe po të gjendet kjo ka vlera edhe pse është shkrimi i tij aty, shkrimi i një shkrimtari të madh (qesh). Kadareja i kërkonte Hetuesisë që ky djalë të mos arrestohej dhe të mos dënohej për atë që kishte bërë në lidhje me marrëdhëniet me familjen Kadare. Këtë ia kërkonte institucionit. Ai erdhi në zyrë dhe unë i thashë për respekt të figurës së tij, se përse s'më kishte thirrur në shtëpi. Ai më tha se kishte ardhur zyrtarisht dhe se donte ta bënte këtë gjë personalisht.
    A e keni takuar më për këtë çështje Kadarenë?
    E kam takuar Kadarenë edhe më vonë. Unë e pushova çështjen, s'e çova në gjykatë.
    Kur e pushuat çështjen?
    Nuk e mbaj mend, por atë çunin e lirova që atë ditë.
    Çfarë ju tha ai kur u lirua? A e falënderoi Kadarenë për këtë?
    Absolutisht jo. Ai ishte një djalë i ri, akoma nuk i kuptonte shumë problemet. Unë kur vajta të raportoja, pasi mora me shkrim fjalët e Kadaresë, pasi doja të justifikoja qëndrimin tim ndaj eprorëve të mi, ndërkaq kur ata panë se Kadareja kishte shkruar këtë, më kujtohet si tani, Koço Josifi, pasi siç dukej edhe atij i kërkonte Komiteti i Partisë hesap për këtë, atëherë u vendos që të mos e çonim në gjyq, por të pushonim çështjen.
    Nëse Kadareja nuk do ta jepte këtë deklaratë, sa do rrezikohej të dënohej Renato Rrapi?
    Ai atëherë do penalizohej me nenin 129 që ishte "sjellje e padenjë" dhe mund të dënohej deri me 5 vjet burg.
    Çfarë ju ka thënë Renato Rrapi në atë kohë kur keni pasur kontakte me të?
    Asgjë. T'ju them të vërtetën, ai ishte një djalë i ri, shumë simpatik. Më kujtohet se kishte shumë humor dhe më tha "po unë i kam rënë derës, por kam qenë i dehur". Kaq mbaj mend.
    Çfarë ju tha Renato në lidhje me vajzën e Kadaresë?
    Shiko, shumë abuzohet me këtë histori. Më vjen keq se lexova se ai qenka dhe i sëmurë, por nuk duhet abuzuar shumë, sepse më duket se një pjesë e madhe harrojnë se kanë fëmijë vetë. Këta që shkruajnë janë vetë prindër dhe harrojnë që kanë vajza vetë në shtëpi. Ndonjë ditë unë do të flas me shumë hollësi për këtë, por nuk ka gjë të vërtetë në atë mes. Nuk ka marrëdhënie dashurore të pastërta.
    Çfarë ju ka thënë Gresa, vajza e Kadaresë?
    Ajo ka qenë në një presion të jashtëzakonshëm. Por unë për këtë do flas në një moment tjetër.
    Nga kush ishte në presion?
    Ajo çka mund t'ju them se nuk ishte një dashuri reale, e pastër. Unë di edhe se si për shkak të një fotografie të Bitëllsave, që Ismail Kadareja ia kishte sjellë nga jashtë shtetit vajzës dhe kjo duke qenë gocë e re, ia kishte falur Renatos, pasi ishin të dy në një lagje, ai i bënte shantazh. Ai i thoshte se "do të spiunoj te Sigurimi i Shtetit se shiko çfarë sjell babai jot nga jashtë".
    Këtë jua ka thënë Gresa?
    Këto janë të vërtetuara. Unë i kam vërtetuar atëherë. Por është një proces që tani s'ka shumë rëndësi.
    Ngulmoj t'ju pyes përsëri, përse e sulmojnë Kadarenë sipas jush?
    Më vjen keq për këtë gjë. Unë lexova edhe shkrimin e zotit Milo, të cilin e njoh personalisht, sepse na njihen edhe baballarët tanë që kanë qenë miq të ngushtë në Vlorë, megjithatë m'u duk se shkrimi i Milos ishte korrekt në kuptimin e një formulimi, por unë gjykoj se njerëz të tillë me këto nivele kulturore nuk duhet të krijojnë konflikte me njëri-tjetrin. Nuk është mirë për pjesën tjetër të popullsisë, aq më tepër që këtij kombi i kanë mbetur pak vlera, në kuptimin e vlerave reale, dhe ato pak që kemi si puna e Kadaresë, duhet t'i përgojojmë e t'i përbaltim, më duket si diçka jonormale. Më mirë sesa unë mund ta gjykojë Milo, sepse atij s'i mungon as kultura as inteligjenca, asnjë gjë. Por mua më bën shumë përshtypje që këto shkrime duan t'ia vënë Kadaresë mbi shpinë, sikur ai e ka luftuar këtë familje. Flas për këtë çështje, pasi e di shumë mirë. Nuk është diçka që e kam me të dëgjuar, por e kam jetuar vetë.
    Akuza më e rëndë është se familja është internuar dhe djali ka përfunduar në psikiatri. A mund të na thoni se ç'ndodhi me ta?
    Ndonëse s'kam qenë hetues në këtë fazë të çështjes, pasi janë bërë disa çështje të tilla, di që internimi s'ka lidhje fare me këtë çështje. Atë pasdite Ismail Kadareja ka folur në Kuvendin Popullor. Ka gjetur Janullën bashkë me çunin që bënin sherr te dera e shtëpisë dhe është njoftuar atë kohë ministri i Brendshëm, Hekuran Isaj. Kjo s'ka fare lidhje me vajzën. E ftoj Hekuran Isajn, që të flasë për këtë çështje.
    Megjithatë sot s'dua të flas më tepër. Ju këshilloj, merrni hapni dosjen. Të gjithë duhet të heshtin kur të dalë deklarata e shkruar e Kadaresë dhe, për mendimin tim, shumë duhet t'i kërkojnë të falur. Ka shumë pasaktësi tek ato që shkruhen. Kam lexuar një kolegun tim të nderuar, se arsyeja pse na ka thirrur Ministri i Brendshëm në atë kohë në zyrë, nuk ka qenë se u mor vesh se Janulla ka qenë bashkëpunëtore. Kjo s'është e vërtetë. Unë i kisha shkruar një letër Hekuran Isajit në orën 13:00 të drekës dhe të nesërmen në mëngjes na ka thirrur Ministri në zyrë.
    Çfarë përmbante letra?
    Për përmbajtjen e letrës e për shumë gjëra të tjera, unë i shpreha në mendimin tim për trysninë që i bënin Kadaresë. Letra ime duhet të jetë në arkivat e Ministrisë së Brendshme.

Çfare tha Janulla Rrapi

Në pjesën e parë të intervistës për "Gazeta Shqiptare", Janulla Rrapi tregoi se familja e saj u internua thjesht pse djali i saj kishte rënë në dashuri me vajzën e Kadaresë. "Një ndjenjë dashurie e pastër, për të cilën Renatoja, në moshën 18-vjeçare do të provonte rrahjet, torturat psikologjike, internimin, burgimin dhe së fundi, mbylljen në Spitalin Psikiatrik të Elbasanit me kurë të detyruar, ku qëndroi për një kohë të gjatë. I vetmi faj i tij ishte se dashuroi vajzën e Ismail Kadaresë", tha një ditë më parë 61-vjeçarja.

Kush është Gresa Kadare

Gresa është vajza e madhe e shkrimtarit të njohur shqiptar Ismail Kadare. Në kohën për të cilën bëhet fjalë ngjarja, ajo ka qenë në moshën
    15- vjeçare. Tani vajza e shkrimtarit është rreth 40 vjeç dhe jeton në Francë bashkë me familjen e saj. Në Shqipëri ka mbaruar Fakultetin e Shkencave të Natyrës, ndërkohë në Francë ka mbaruar Universitetin e famshëm të Sorbonës. Aktualisht, Gresa punon si shkencëtare dhe si pedagoge në Francë.

Kush eshte Renato Rrapi

Renato Rrapi ka lindur në Tiranë. Në vitin 1981, ai ka qenë rreth 18 vjeç. E ëma e tij, Janulla, tregon tek "Gazeta Shqiptare" se Renato kishte studiuar në Liceun Artistik për violinë, ndërkohë Kinostudioja e kishte zgjedhur për të luajtur në disa filma artistikë si "Gunat përmbi tela", "Tinguj lufte" dhe "Mësonjëtorja". Renato ka qëndruar për një farë kohe në Spitalin Psikiatrik të Elbasanit. Tani ai jeton në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Te dhena per dosjen

¨ Renato Rrapi është ndaluar pasi ka qëlluar derën e shkrimtarit Ismail Kadare me gurë

¨ Ai është ndaluar nga policia ditën që është bërë këqyrja e banesës së Kadaresë

¨ Në hetuesi, Rrapi ka pranuar se ka qëlluar derën e shkrimtarit, pasi ka qenë i dehur

¨ Në ditën e tretë të ndalimit, shkrimtari Ismail Kadare deklaron me shkrim që Rrapi të mos arrestohet apo dënohet për ngjarjen në lidhje me familjen Kadare

¨ Renato Rrapi lirohet ditën e tretë të ndalimit, pas deklaratës së Kadaresë

¨ Dosja është arkivuar në arkivin e Ministrisë së Brendshme

Citime

Per Kadarenë
    "Kadareja, nuk u ul as në karrige, por duke ndenjur në këmbë, më ka thënë se, "unë kërkoj që ky djalë të mos arrestohet, të mos dënohet, por dua vetëm ta këshilloni që të na lërë të qetë dhe të mos na shqetësojë në shtëpi".

Per Renaton
    "T'ju them të vërtetën, ai ishte një djalë i ri, ishte shumë simpatik. Më kujtohet se kishte shumë humor dhe më tha "po unë i kam rënë derës, por kam qenë i dehur".

Per Gresën
    "Për shkak të një fotografie të Bitëllsave, që Ismail Kadareja ia kishte sjellë nga jashtë shtetit vajzës dhe kjo duke qenë gocë e re ia kishte falur Renatos, pasi ishin të dy në një lagje, ai i bënte shantazh".

Per dosjen
    "Ju këshilloj, merrni hapni dosjen. Të gjithë duhet të heshtin kur të dalë deklarata e shkruar e Kadaresë dhe, për mendimin tim, shumë duhet t'i kërkojnë të falur".

Kadare për

Hapjen e dosjeve
    "KE, duke u kërkuar ish-Vendeve lindore dënimin e krimeve të komunizmit, bashkë më këtë kërkesë ka dhe një vërejtje të tij, sepse këto vende janë të vonuara në këtë dënim. Dhe në qoftë se flasim për vende të vonuara, Shqipëria, aq më tepër është e vonuar nga të tjetrat. Prandaj do ishte mirë që kjo gjë të kryhej në mënyrë sa më serioze, sa më dinjitoze, madje në mënyrë sa më hijerëndë dhe jo në mënyrën që filloi në Parlamentin shqiptar".

Ish-sigurimsat
    "Por me një farë grykësie të çuditshme kanë vazhduar të kërkojnë karrierë dhe të ngjiten lart e më lart. Prandaj për këta njerëz nuk ka pse të ketë një shpirtbutësi, gjë që do ta përsërisja, për atë nivelin e parë, me të cilët duhet të jemi njerëzorë sepse këta mijëra njerëz janë rekrutuar disa herë në kushte mizore, janë gjetur në kushte të vështira".

Komunizmin
    "Vitet e fundit në shtypin shqiptar ka filluar të jepet një kundër tablo tepër rozë dhe tepër mashtruese e epokës komuniste, ku kjo nomenklaturë jepet me ngjyra disi humane. Si të thuash bëhet një lloj përpjekje për rehabilitimin e saj, por mos të përmendur rastet monstruoze si ai që dëgjuam para ca ditësh ku një kryetar partie kërkoi nderim për Enver Hoxhën".

.................................................. .................................

tirana observer

Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Hapja e dosjeve sekrete të ish-Sigurimit të Shtetit.
    Nga DYDRINAS në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 236
    Postimi i Fundit: 25-02-2014, 11:32
  2. Përgjigje: 159
    Postimi i Fundit: 19-03-2010, 07:52
  3. Gjilani
    Nga cod3r në forumin Bashkëpatriotët e mi në botë
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 10-05-2009, 13:18
  4. Kuvendi miraton ligjin e gjobave ndaj biznesit
    Nga AlbaneZ në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 106
    Postimi i Fundit: 20-03-2008, 09:39
  5. Ofertat me te reja per pune
    Nga ganoid në forumin Ekonomi & biznes
    Përgjigje: 27
    Postimi i Fundit: 21-01-2005, 13:30

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •