Rendesi ka o panajot i zoti i zp-se qe kte radhe shqipot kan kryeminister nje kal te punes jo te orgjive.. si te tute o pano..
----
RD
Qeveria ka ndërmarrë rritjen më të madhe të pagave dhe pensioneve gjatë 15 viteve të fundit
Nga 1 dhjetori asnjë pension në qytet nën 100 mijë lek
"Zbatimi i kësaj skeme do të fillojë më 1 dhjetor për qytetin dhe më 1 janar për fshatin. Me këtë hap, duke iu përgjigjur edhe kureshtjes së ligjshme në lidhje me pyetjen se cila do të jetë skema e "kafshatës", unë informoj se ky është hapi i parë i rëndësishëm, i drejtë, i ndershëm, i pastër, jashtë të gjitha procedurave të abuzimit". Në këtë mënyrë, kryeministri Sali Berisha ka ritheksuar dhe ka bërë të ditur për të gjithë shtresën në nevojë të pensionistëve rëndësinë e kësaj skeme që qeveria ka ndërmarrë, dhe ka bërë gati për ta vënë në zbatim, për të shkuar me të drejtë zgjidhjes së këtij problemi madhor social. Këtë deklaratë, kryeministri Berisha e ka bërë gjatë mbledhjes së sotme të Këshillit të Ministrave. Duke u ndalur në fjalën e tij në gjendjen ku ishin pensionet në kalimin e dy sistemeve, kryeministri Berisha tha se "të gjetur në kalimin e dy sistemeve, pasi kanë shkrirë energjitë e tyre në një sistem çnjerëzor, përballen në kushtet e tregut, në rrethana realisht të disfavorshme. Zero ka qenë arka e sigurimeve shoqërore pas shembjes së diktaturës si dhe fondi i pensioneve. Rikujtoj sot, se e tërë rezerva e këtij vendi ka qenë 4 milion dollarë me Bankën Qendrore e me të gjitha". Duke bërë të ditur punën me ministritë përkatëse, lidhur me këtë hap të rëndësishëm të ndërmarrë, kryeministri tha se "sot, dua të ndalem dhe t'ju informoj se gjatë kësaj periudhe, me Ministrinë e Financave, Ministrinë e Punës, Institutin e Sigurimeve Shoqërore janë zhvilluar diskutime të shumta dhe është bërë një punë shumë e madhe në adresimin, do të thosha, të njërit prej problemeve më madhore të trashëguara, jo vetëm të Shqipërisë, por të të gjitha vendeve ish-komuniste, siç është problemi i pensioneve". Ai theksoi se "në përfundim të kësaj pune të zgjatur u arrit që të shënohet një kthesë reale rrënjësore në qëndrimin ndaj këtij prolemi, u arrit që t'iu dëshmohet pensionistëve shqiptarë se kjo qeveri ndjen thellësisht detyrimin që ka shoqëria shqiptare ndaj tyre dhe se është shumë e vendosur të shqyrtojë dhe t'iu japë zgjidhjet më të mira të mundshme problemeve të tyre". Kryeministri theksoi se "është shumë e rëndësishme që kjo skemë të zbatohet me shpejtësi. Nuk është e thjeshtë. Nuk kemi të bëjmë me 100 e ca mijë punonjës, por kemi të bëjmë me pensionistë, të cilët në fshat marrin nën 50 mijë lekë dhe në qytet marrin nën 100 mijë lekë".
Angazhim për realizimin e skemës, hapa të tjerë në vazhdim
Kreu i ekzekutivit bëri të ditur se është e nevojshme që të ketë një përkushtim të madh në realizimin e skemës nga të gjithë aktorët e përfshirë në këtë proces. "Janë gjithsej 389918 pensionistë. Këtu përfshihen pensionet familjare, të cilat janë të gjitha nën 100 mijë lekë, përfshihen pensionet e invaliditetit, 85% e të cilave janë nën këtë shifër. Ky kontigjent i madh kërkon një angazhim të punonjësve të institucioneve përkatëse, por edhe mbështetjen nga ana e Ministrisë së Financave, e cila, për hir të së vërtetës, është autore e kësaj skeme" . Kryeministri Berisha paralajmëroi se do të ketë akoma hapa të tjerë që do të ndërmerren në të ardhmen sërish në këtë drejtim. "Ne nuk do të ndalemi me kaq. Hapa të tjerë të rëndësishëm do të ndërmerren në të ardhmen", tha kryeministri. Kreu i qeverisë ritheksoi se "një grup i gjerë, së bashku me Bankën Botërore, po shqyrton hapat e ardhshëm që duhet të shënojmë, por ky ka qenë një hap jashtëzakonisht i rëndësishëm, i merituar plotësisht, por edhe i kushtueshëm". Duke risjellë sërish në vëmendje shifrat që do të bëjnë të mundur realizimin e skemës sociale në terma realë financiarë, kryeministri tha se "janë angazhuar nga 1 korriku deri më 1 janar të vitit të ardhshëm rreth 72 milion dollarë nga fondet e buxhetit të shtetit, një shifër kjo më e madhe se ajo që u përdor për rritjen e ndjeshme, që ishte rritja më e madhe e 15 viteve, të rrogave të punonjësve të administratës, por mendoj se ka qenë shumë e domosdoshme".
Mbledhja e të ardhurave trefishoi faturën sociale
Shefi i ekzekutivit ka vlerësuar ata që bënë të mundur që buxheti i shtetit të rritet me të ardhurat nga doganat e tatimet dhe sasia e të ardhurave në të të përballojë investime publike të tjera, dhe rritje deri në trefishim të faturës financiare. "Edhe njëherë dua të shpreh vlerësimin tim të madh për të gjithë ata punonjës që e bënë të mundur, pasi ky është një funksionim shumë më i mirë i institucioneve të doganave, tatimeve, financave në tërësi, prokurimeve publike, punërave publike, zbatimit të ligjit, etj. Pra, në rast se u arrit që në këtë buxhet vërtet të ndryshohet tërësisht buxheti i vendit, të sigurohen rreth 700 milion dollarë për investime në punëra publike dhe investime të tjera, u 2-3 fishua fatura sociale në tërësinë e saj", theksoi kryeministri. Berisha tha se "kjo u arrit në sajë të një kthese rrënjësore që u shënua, kthesë që bëri të mundur të mbrohen, të mblidhen, të mos shpërdorohen jo më pak se 504 milion dollarë në një vit".
Duke vijuar, kryeministri tha se "efektet janë pozitive edhe për reformat, sepse realisht skema e pensioneve të vendit vendoset në një platformë të re dhe ecën drejt konsolidimit. Kjo kishte një rëndësi të madhe, sepse këto 504 milion kanë rritur në mënyrë shumë të madhe kredencialet e qeverisë shqiptare në interes të qytetarëve". Kryeministri Berisha tha se "është rritur në mënyrë shumë të ndjeshme besueshmëria e funksionimit të kësaj qeverie, që do të thotë ndihma shumë më të mëdha për Shqipërinë, fonde shumë më të mëdha për Shqipërinë, do të thotë çlirim i lakut, sepse ky vend ka patur një lak që ngushtohej nga korrupsioni dhe efektet shfaqen direkt në këtë buxhet. Fondet që do të angazhohen gjatë vitit të ardhshëm, janë fonde jashtëzakonisht të rëndësishme".
Mustafaj kërkon liberalizim vizash në takimin e BEDZ
Më 1 nëntor 2006, në Moskë, zhvilloi punimet Takimi i 15 i Këshillit të Ministrave të Jashtëm të vendeve anëtare të Organizatës së Bashkëpunimit Ekonomik të Detit të Zi (BEDZ). Në këtë aktivitet vendi ynë u përfaqësua me një delegacion i kryesuar nga ministri i Punëve të Jashtme, Besnik Mustafaj. Në fjalën e tij në këtë takim, Mustafaj, nënvizoi rëndësinë që vendi ynë si bashkëthemelues i kushton Organizatës së Bashkëpunimit Ekonomik të Detit të Zi, e cila mbetet një partner i rëndësishëm për arritjen e stabilitetit, sigurisë dhe zhvillimit rajonal. Më tej, ministri theksoi se "bashkëpunimi i vendeve në kuadrin e Detit të Zi, tashmë ka hyrë në një periudhë të rëndësishme, e cila po orientohet gjithnjë e më shumë drejt projekteve. Realizimi i axhendës ekonomike të BEDZ kërkon shfrytëzimin sa më efektiv të mundësive që ofrohen në nivelin e arritur të bashkëpunimit dhe rritjen e efikasitetit të grupeve të punës". Duke vijuar ministri i Jashtëm tha se, "në mënyrë që iniciativat brenda kësaj organizate të jenë sa më të frytshme, duhet të bëhet sa më parë liberalizimi i vizave midis vendeve anëtare, duhet të promovohen projekte të bashkëpunimit në sektorin energjitik, të transportit". Mustafaj vlerësoi se intensifikimi i përpjekjeve për të zgjeruar bashkëpunimin ndërmjet BEDZ-it dhe BE-së duhet të mbetet një nga objektivat e Organizatës. "Shqipëria, prioritet i së cilës është integrimi në strukturat europiane dhe euroatlantike, ka mbështetur hapat e ndërmarra në këtë drejtim", theksoi Mustafaj. Ai parashtroi gjithashtu kërkesën për forcimin organizativ dhe strukturor të organizatës, e cila duhet të mbetet një sfidë e prioritet për punën e saj. Gjatë punimeve të këtij ministeriali, ministri Mustafaj u takua me homologun e tij rus, Sergey Lavrov, ministrin e Jashtëm turk, Abdullah Gyl, dhe atë serb, Vuk Drashkovic.
Xhumelina Dervishi
Krijoni Kontakt