Close
Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 23
    DIZER_7 Maska e dizer7
    Anėtarėsuar
    24-05-2006
    Vendndodhja
    EARTH
    Postime
    176
    Feja ne lashtesi,trashegohej sepse ishte nje nga vecorite qe permbante zakonet dhe traditat me te cilat cdo popull behej i vecante.Per te vazhduar traditat e pasura te popullit dhe zakonet qe siguronin vazhdimesine e jeteses se zgjedhur,ishte e detyrueshme te trashegohej edhe feja.
    Sidoqofte,ato kohe kane kaluar po prinderit tane e kane akoma nevojen e trashegimise te brezi i ardhshem.Dhe eshte gabim i madh te themi pa menduar se e kane gabim.Eshte e vertetuar se cdo gje qe trashegohet,luan rol te rendesishem ne jeten tone.Ti je vete shembull.duke mos pranuar nje zakon qe te lane prinderit,u hap nje problem ne familje.Dhe kjo gje ndodh mjaft here ne kohet qe jetojme.
    Nuk vihet ne dyshim se prinderit e tu,i thone per te mire keshillat e tyre,po nga ana tjeter,nqs ti ke besim tend qe ndryshon nga i tyre,mire eshte ta mbash per vete,keshtu qe edhe ata mos te merziten.Duhet te kuptosh qe trashegimia luan nje rol shume te rendesishem ne jeten e popujve dhe mire eshte mos ti vihesh kunder kesaj fuqie.
    Besimi eshte lidhja qe ke me veten tende,dhe ne te vertete pak rendesi ka se ne cilen fe beson.nuk nevoja ta besh publike.
    Mendoj se ke adoptuar nje fe tjeter pikerisht per tju kundervene prinderve,se ne te vertete fete jane pak a shume te gjitha njesoj.......
    Po Do Paqe, Behu Gati Per Lufte!

Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    Citim Postuar mė parė nga dizer7
    Feja ne lashtesi,trashegohej ..
    Shqiptari, duke mos pasur nje gjuhe te pershtatshme e ngaterron shpesh konceptin 'fe' dhe 'religjion'. Ajo qe trashegohet eshte 'religjioni', por jo 'feja'.
    Adresat e faqeve personale mund ti vendosesh ne profil por jo ne firme. Stafi i Forumit

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,380
    Postimet nė Bllog
    22
    pse duhet te jen te tjeret qe te zgjedhin se me cfar feje ben pjese filani..??
    Se pari, te jesh lindur ne nje familje qe ka tradite ne nje fe te caktuar, cilado qofte ajo, nuk eshte ne vetvete nje "pengese" apo dicka "negative". Perkundrazi, duhet ta konsiderosh si nje pikenisje dhe eksperience jete qe do te ndihmoje me vone per te eksploruar shpirtin tend dhe besimet e tjera. Fakti qe ti rrjedh nga nje familje muslimane do te thote qe ti njeh dy gjera: a) njeh fene islame ne teresi b) njeh shembullin e besimit apo mosbesimit te familjes tende. Keto jane nje pikenisje per ty qe do te ndihmojne te krahasosh moralin familjar te ngritur mbi fene islame me moralin qe ti mund te hasesh neser ne nje fe tjeter. Kontrasti te ndihmon te besh zgjedhjen e duhur.

Se dyti, ajo qe duhet te kuptosh eshte qe cdo njeri eshte nje person unikal ne mbarre historine e njerezimit qe do te thote se ti je i lire jo thjeshte sipas ligjeve natyrore apo njerezore por je i lire sipas ligjeve te vete Perendise. Vete Perendia nuk deshiron qe ti imponohet njeriut me force, por pret qe njeriu te zgjedhi ti afrohet vete me deshire Perendise ne menyre qe te njihet me Te. Pra kjo do te thote, qe cdo njeri eshte i lire te besoje ne ate fe qe ai zgjedh te besoje pa u ndikuar aspak nga mentalitetet apo presionet familjare apo te jashtme.

Se treti, feja eshte si puna e asaj fares se vogel qe nuk ta mbush syrin qe mund ti japi jete nje peme shtatlarte frytedhenese me frytet e te ciles mund te ushqehen breza te tere. Keshtu qe mos e nenvlefteso rolin e fese ashtu sic nenvlefteson ate faren e vogel. Ajo qe duhet te besh eshte te vezhgosh rritjen dhe shijosh frytet e besimit. Dhe shembulli me i mire per kete jane te gjitha ato familje shqiptare ku prinderit i perkasin besimeve te ndryshme. Femija, produkti i dashurise se dy prinderve, eshte gjykatesi me i rrepte dhe me i drejte i besimit te dy prinderve te tij: ai arrin te shohi, vleresoje, beje per vete, frytet e ketij besimi qe ai keput nga jeta e prinderve.

Dhe se fundmi, me e rendesishme se zgjedhja e nje besimi eshte kureshtja per te njohur Perendine. Pa kete te fundit nuk ka as besim e as jete shpirterore. Nese ti zgjedh te besosh e praktikosh X fe, ndryshe nga tradita familjare, eshte deshmia me e mire se ti e ke nisur rrugen pa kthim mbrapa te njohjes se Perendise: njohja e Perendise per ty eshte me e rendesishme se presioni familjar apo shoqeror.

Albo
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 03-10-2006 mė 23:58

Perjashtuar Maska e strano
    Anėtarėsuar
    07-04-2006
    Vendndodhja
    n'toke
    Postime
    371
    Citim Postuar mė parė nga dizer7
    Feja ne lashtesi,trashegohej sepse ishte nje nga vecorite qe permbante zakonet dhe traditat me te cilat cdo popull behej i vecante.Per te vazhduar traditat e pasura te popullit dhe zakonet qe siguronin vazhdimesine e jeteses se zgjedhur,ishte e detyrueshme te trashegohej edhe feja.
    Sidoqofte,ato kohe kane kaluar po prinderit tane e kane akoma nevojen e trashegimise te brezi i ardhshem.Dhe eshte gabim i madh te themi pa menduar se e kane gabim.Eshte e vertetuar se cdo gje qe trashegohet,luan rol te rendesishem ne jeten tone.Ti je vete shembull.duke mos pranuar nje zakon qe te lane prinderit,u hap nje problem ne familje.Dhe kjo gje ndodh mjaft here ne kohet qe jetojme.
    Nuk vihet ne dyshim se prinderit e tu,i thone per te mire keshillat e tyre,po nga ana tjeter,nqs ti ke besim tend qe ndryshon nga i tyre,mire eshte ta mbash per vete,keshtu qe edhe ata mos te merziten.Duhet te kuptosh qe trashegimia luan nje rol shume te rendesishem ne jeten e popujve dhe mire eshte mos ti vihesh kunder kesaj fuqie.
    Besimi eshte lidhja qe ke me veten tende,dhe ne te vertete pak rendesi ka se ne cilen fe beson.nuk nevoja ta besh publike.
    Mendoj se ke adoptuar nje fe tjeter pikerisht per tju kundervene prinderve,se ne te vertete fete jane pak a shume te gjitha njesoj.......
    Ne fakt Nuk kam adoptuar asnjelloj feje tjeter, edhe te them te drejten nuk eshte se jam mysliman i zjarrte as un as familja ime, dmth nuk jena mysliman te devotshem, Por si familje besojme ne ZOT edhe vetem ne ZOT, jo ne fete e myslimanizmit ose te kristianizmit...

un si musliman qe jam kam lexuar mbi 50 her biblen edhe asnjeher kuranin.. mundohem te marr me te miren nga secila fe si muslimanja si katolikja apo ndonje fe tjeter...

kte problem e hapa sepse shum ne shqiperi themi... Nga cila fe je..? edhe ja ben un jam katolik, kurse un jam musliman (kupton ku e kam fjalen)??

Si mund te thuash jam musliman ose katolik, kur un vete si person skam qene kurre ne xhami bie fjala..!!
    Mund te kem qene ne Kishe ama skam qene ne xhami, por sdo te thote se sjam musliman.

E kupton se cfar konfuzioni behet?? edhe si un mund te kete shum te tille sjam vetem une, Ndaj them se ne LINDIM muslimane apo katolike, nuk eshte se ne e zgjedhim vete...

Rinia ne shqiperi thote duke ber muhabet... oo un jam musliman ose jam katolik, edhe pse asnjeher si kan frekuentuar KISHAT apo Xhamiat..ama e kena si tradite dmth te trasheguar..

Edhe ne rast se un besoj ne nje fe tjeter, normale qe familja do habitet se do thone cne ti me mban Kryqin ne qafe kur je musliman, ose kunderta.

Tani problemi nuk eshte tek un qe zgjedh fe tjeter apo zakone te tjera.. se ne fakt un si person mundohem te marr me te miren nga secila fe.. nuk jam besimtar i zjarrte qe te shkoj ne xhamia apo kisha, por mundohem te lexoj ose te kuptoj ate cfar eshte shkruar neper libra... edhe ne fakt ne kto libra te shenjte kam nxjerr si konkluzion qe TE DUASH PASARDHSIN te respektosh familjen, mos te demtosh dike tjeter... kto jan rregullat kryesore qe kam lexuar.

ne asnje vend nuk e lexoj qe katoliku te urreje muslimanin, ose e kunderta.
    ne asnje vend nuk lexoj qe t kete lufte te shenjte sic po ndodh kohet e fundit... ndaj po te them qe secili duhet ta zgjedhe vete Fene ose Zotin tek i cili te besoje, sepse vetem kshu mund ta kuptoje tamam se cfar eshte besimi ne zot.

Ne rast se un do besoj tek feja muslimane qe e kam te trasheguar, normale qe do gjej plot gabime, ose ne rastin e kundert tek feja katolike, edhe aty gjej gabime plot... Por duke besuar tek te dyja, un marr me te miren edhe besoj ne nje fe perfekte.. tek feja ime tek vetja ime.

Ndaj un sjam dakord me fene qe e kam te trasheguar, dua ta zgjedh vete se ku te besoj edhe jo ta kem te imponuar nga familja apo nga dikush tjeter.

Ky eshte problemi DETYRIMI, TRADITA, ZAKONET, TRASHIGIMNIA, nuk jam un problemi.

Perjashtuar Maska e strano
    Anėtarėsuar
    07-04-2006
    Vendndodhja
    n'toke
    Postime
    371
    Citim Postuar mė parė nga Albo
    Se pari, te jesh lindur ne nje familje qe ka tradite ne nje fe te caktuar, cilado qofte ajo, nuk eshte ne vetvete nje "pengese" apo dicka "negative". Perkundrazi, duhet ta konsiderosh si nje pikenisje dhe eksperience jete qe do te ndihmoje me vone per te eksploruar shpirtin tend dhe besimet e tjera. Fakti qe ti rrjedh nga nje familje muslimane do te thote qe ti njeh dy gjera: a) njeh fene islame ne teresi b) njeh shembullin e besimit apo mosbesimit te familjes tende. Keto jane nje pikenisje per ty qe do te ndihmojne te krahasosh moralin familjar te ngritur mbi fene islame me moralin qe ti mund te hasesh neser ne nje fe tjeter. Kontrasti te ndihmon te besh zgjedhjen e duhur.

Se dyti, ajo qe duhet te kuptosh eshte qe cdo njeri eshte nje person unikal ne mbarre historine e njerezimit qe do te thote se ti je i lire jo thjeshte sipas ligjeve natyrore apo njerezore por je i lire sipas ligjeve te vete Perendise. Vete Perendia nuk deshiron qe ti imponohet njeriut me force, por pret qe njeriu te zgjedhi ti afrohet vete me deshire Perendise ne menyre qe te njihet me Te. Pra kjo do te thote, qe cdo njeri eshte i lire te besoje ne ate fe qe ai zgjedh te besoje pa u ndikuar aspak nga mentalitetet apo presionet familjare apo te jashtme.

Se treti, feja eshte si puna e asaj fares se vogel qe nuk ta mbush syrin qe mund ti japi jete nje peme shtatlarte frytedhenese me frytet e te ciles mund te ushqehen breza te tere. Keshtu qe mos e nenvlefteso rolin e fese ashtu sic nenvlefteson ate faren e vogel. Ajo qe duhet te besh eshte te vezhgosh rritjen dhe shijosh frytet e besimit. Dhe shembulli me i mire per kete jane te gjitha ato familje shqiptare ku prinderit i perkasin besimeve te ndryshme. Femija, produkti i dashurise se dy prinderve, eshte gjykatesi me i rrepte dhe me i drejte i besimit te dy prinderve te tij: ai arrin te shohi, vleresoje, beje per vete, frytet e ketij besimi qe ai keput nga jeta e prinderve.

Dhe se fundmi, me e rendesishme se zgjedhja e nje besimi eshte kureshtja per te njohur Perendine. Pa kete te fundit nuk ka as besim e as jete shpirterore. Nese ti zgjedh te besosh e praktikosh X fe, ndryshe nga tradita familjare, eshte deshmia me e mire se ti e ke nisur rrugen pa kthim mbrapa te njohjes se Perendise: njohja e Perendise per ty eshte me e rendesishme se presioni familjar apo shoqeror.

Albo

Jam shum dakord me kte qe the, edhe me pelqeu shum mendimi jot eshte shum i sakte 100%

ama do te lutesha per dicka, ne rast se ti do vendosje 10 komandamentet (ligjet) qe ka shkruar zoti.. sepse i kam kerkua,r e di qe ke hap nje teme per kete ama spo e gjej dot..

Do te falenderoja ne rast se i ke ruajtur ato postime sikur te me jepje link ose ti postoje ne kte teme, sepse kan lidhje edhe me temen.

+ qe edhe ne temat e tjera kto ligje jan paresore dmth duhet te jen ne fillim te cdo teme, sepse njerzit kan filluar te ecin me imagjinaten e tyre edhe jo me ate qe ka shkruajtur zoti vete.

Perjashtuar Maska e kurkushi
    Anėtarėsuar
    24-06-2005
    Vendndodhja
    Shqiperi.Mund te udhetoj pa vize hyrese ne tere boten "interesante"
    Postime
    446
    Ashtu siq e kam shkruar edhe me heret,po e perseris prap:
    Te gjithe njerezit lindin te pafe.Feja u imponohet te posalindurve nga prinderit e tyre.Ky imponim eshte jo i drejte fare.Femiu gjersa te rritet dhe te shkollohet,ai s`di fare se ē`eshte feja dhe me keq,ai s`eshte i lire te mendoje ne at drejtim se keto mendime te femijeve para prinderve te tyre jane TABU!
    Por meqenese fete jane mashtrime,gjersa mashtrimet duhet te behen gjithnje ke njerezit kur ata jane ende te pa dijtur,pra femije,atehere kuptohet edhe kembengulja e prinderve qe ti mashtrojne sa me heret me nje fe qe ata e kane apo e deshirojne!Po tu lihej liri femijeve te mos deklarohen dhe te mos ndjekin asnje fe gjersa ata te pavaresohen ne jeten e tyre,sigurisht qe shumica dermuese e tyre s`do pranonte asnje fe ,perveq nese do te humbaste vendpunimin apo prespektiven jetesore e karieriste!
    Ne kete kontekst,prinderit dhe fete e tere botes,infektojne femijet e tyre me fete e tyre qe ne djep,se perndryshe vajti ai... s`e merr me!
    Zoti apo Perendia askujt s`ia ka caktuar Fene sepse s`ka vet fe,ai s`beson ne Zotin apo Perendine e tij dhe eshte nje ateist, perse duhet qe njerezit te behen fetare?
    Liria fetare dhe Liria antifetare(per t`mos marrur asnje fe) duhet te jene te garantuara...dhe asnje njeriu t`mos i paragjykohet apo paracaktohet feja nga emri i familjes apo prejardhja e tij...etj...por vetem nga vetdeklarimi ,dhe ky vetdeklarim duhet t`i pranohet atij / asaj kur kete arrire moshen e pjekurise!

Perjashtuar Maska e kurkushi
    Anėtarėsuar
    24-06-2005
    Vendndodhja
    Shqiperi.Mund te udhetoj pa vize hyrese ne tere boten "interesante"
    Postime
    446
    [QUOTE=Albo]
    Se dyti, ajo qe duhet te kuptosh eshte qe cdo njeri eshte nje person unikal ne mbarre historine e njerezimit qe do te thote se ti je i lire jo thjeshte sipas ligjeve natyrore apo njerezore por je i lire sipas ligjeve te vete Perendise. Vete Perendia nuk deshiron qe ti imponohet njeriut me force, por pret qe njeriu te zgjedhi ti afrohet vete me deshire Perendise ne menyre qe te njihet me Te. Pra kjo do te thote, qe cdo njeri eshte i lire te besoje ne ate fe qe ai zgjedh te besoje pa u ndikuar aspak nga mentalitetet apo presionet familjare apo te jashtme
    .

Ketu ka nje gabim ne kete mes!
    LIgjet Natyrore nuk jane edhe ato njerezore!

Ligjet Natyrore jane vet ligjet e Perendise.Ligje te Natyres te ndryshme me ato te Perendise,s`ka sepse Natyra eshte Perendia vet!Dhe me duket krejtesisht absurditet te thuhet se Perendia Ligjet e veta i ka shkruar ne libra fetare e ato te Natyres ai nuk i njeh,kur vet Perendia eshte Natyra e cila s`njeh asnje liber te shkruar nga njerezitas qe u shkruan libra njerezve!
    Edhe ky mendimi..se vet perendia s`deshiron ti imponohet njeriut me force...eshte fare pa logjike dhe kuptim.Perendia e krijoi njeriun dhe ky krijim nuk iu be njeriut me force,por edhe me deshiren e njeriut apo?Perendia e pyeti njeriun a do te lindesh apo jo?
    Dhe kjo me skandalozja,ai e le njeriun t`i afrohet vet qe ta njohe ate... Jo kjo s`eshte fare e vertete ne trurin e asnje njeriut normal.Kjo Nenkuptohet se njeriu e hodhi njeriun si Lopa baglen dhe s`degjobn fare me per te.Ai pret qe bagla vet ti afrohet atij e ta njohe,ta njohe krijuesin e vet!
    JO,JO,JO... kjo s`kapercen me large se kokat e thata te fetareve!
    Me vjen keq!

[
    QUOTE]Dhe se fundmi, me e rendesishme se zgjedhja e nje besimi
    eshte kureshtja per te njohur Perendine.
    PO kjo mund te pranohet!
    Pa kete te fundit nuk ka as besim e as jete shpirterore. Nese ti zgjedh te besosh e praktikosh X fe, ndryshe nga tradita familjare, eshte deshmia me e mire se ti e ke nisur rrugen pa kthim mbrapa te njohjes se Perendise: njohja e Perendise per ty eshte me e rendesishme se presioni familjar apo shoqeror.
    Eh kjo jo teresisht.Se perendia eshte jeta shpirterore,kjo eshte ne regull,por se dalja nga tradita familjare fetare duke studiuar x fe te tjera eshte nje kethim prapa,kjo s`qendron fare.Keshtu thone vetem ata qe lirine fetare qe ata te njohin te mirat dhe te keqijat e feve dhe te fese se tyre tradicionale familjare duan t`ua ndalojne femijeve- njerezve .Ketu eshte e kunderta!Secilit duhet thene shko dhe studjo tera fete aktuale dhe ne fund nese deshiron merre nje,nese jo s`te pelqen asnjera,formoje vet nje,nese edhe keshtu s`deshiron,rri pa te fare!
    Vetem keshtu eshte LIRIA FETARE
    Dhe nese dikush deshiron ta jetoje jeten e tij vetem fizike pa at JETEN SHPIRTERORE (VIRTUALE) PERENDINE,perse duhet penguar ate?

Ketu shihet qarte se qellimi i feve eshte qe njeriun s`duhet te lene te lire ne asnje menyre por duhet detyruar te lidhet diku medomos me ēdo kusht!

Nga ana Tjeter,une kam nje jete plotesisht te bukur dhe te lumtur Shpirterore Virtuale dhe aty s`me ka sjelle asnje Fe por vetem vetvehtja.Kam mbaruar Perendine time ashtu si me pelqen mua large feve dhe tera mistifikimeve boshe!

dEaD rAceR Maska e unreal
    Anėtarėsuar
    02-04-2003
    Postime
    528
    Perendia nuk deshiron qe ti imponohet njeriut me force, por pret qe njeriu te zgjedhi ti afrohet vete me deshire Perendise ne menyre qe te njihet me Te.
    Aspak e vertete Albo!

Feja imponohet dhe pike.

C'din foshnja dy-tre muajsh se kush eshte zoti,prindi a babadimri?
    Te njihesh me perendine pa t'u imponuar nga familjaret,atehere kete rruge do ta marrish kur te jeshe pak me i pjekur,e jo si kjo pa te ra kerthiza ende!

Perjashtuar Maska e Lunesta
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Dove la..Vittoria.....
    Postime
    1,660
    Ska fe kur lind. Fene e zgjedh vete njeriu kur rritet. Ose se zgjedh fare.

me 40 hajdutė Maska e alibaba
    Anėtarėsuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Kjo ėshtė njė fenomen qė daton nga koha e totemizmit kur njerėzit jetonin nė klane.Atėherė klani kishte totemin e vet tė cilin e adhuronte, dhe kjo ishte feja e atij klani.Njeriu kurrsesi nuk mund t'a ndėrronte fenė ashtu sikur nuk mund t'a ndėrronte gjakun ose prejardhjen, sepse secili klan apo fis kishte fenė e tij tė veqantė.
    Por ky fenomen sot ėshtė i pėrhapur nė zona ku fanatizmi ende nuk ėshtė thyer ndėrkaq ka pasė familje shqiptare edhe nė shekujt e kaluar qė kanėl pasur dy besime, ndėrsa vet familja ime ka shumė besime tė ndryshme asnjė tė trashėguar nga tė parėt.Nė familje shpesh flasim dhe debatojmė pėr reinkarnimin, jetėn pasvdekjes e shumė tema tjera tė cilat hasen kėtu nė forum, por kurrė nuk kalojmė nė ofendime dhe agresivitete sikur kėtu nė forum.

Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kisha ėshtė Njė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  2. Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 04-08-2006, 16:53
  3. Besimi dhe besimtari
    Nga Fjala e drejte nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 15-12-2004, 16:41
  4. Qėllimi dhe kuptimi i fesė - besimit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-12-2004, 16:59
  5. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •