Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 23
    Perjashtuar Maska e strano
    Anėtarėsuar
    07-04-2006
    Vendndodhja
    n'toke
    Postime
    371

Question Liria e besimit dhe tradita familjare

Doja te dija nga ju, dmth do doja te me jepnit nje pergjigje se un vete e kam nje pergjigje ama do doja edhe mendime nga ju.

Nje femi qe lind ne nje familje muslimane/katolike pse duhet patjeter te besoje ne fene qe kan besuar familja e tij p.sh...??

Pse ai sduhet te besoje ne nje fe tjeter te cilen ai e mendon me te mire (bie fjala)
    pse duhet te jen te tjeret qe te zgjedhin se me cfar feje ben pjese filani..??

(kte e marr si shembull) -- > Un p.sh jam familje muslimane, edhe si e tille nuk kam se si besoj ne fene katolike per arsye se me kundervihen te shpise !!

Pse ndodh kjo?? pse smund te besoj ne nje fe tjeter e cila mua me duket me e mire (p.sh)
    por gjithmone e kena si tradite, si puna e gjakut edhte ber edhe feja.. ti ke lind musliman/katolik edhe i tille do vdesesh..!!

Pse smund te kemi zgjedhje te tjera ..??
    Pse smund ta zgjedhim vete FENE tone, por e kena me tradite!!??
    Pse ne rast se ti zgjedh fene e kundert do kesh probleme ne familje edhe farefis..!!!??

kush ma jep nje pergjigje ose me teper beni debat se per kte pune e hapa temen, sepse dua te shoh shum mendime, se vetem mendimi im sme mjafton.

ps: mos me thoni qe dikush ka zgjedh fene tjeter edhe ska pas asnje problem me te shpise sepse nuk e besoj sikur te bashkohet qielli me token, por ju lutem jepni mendime Reale, edhe jo mendim (se si duhet te jete, por nuk eshte)
    se filozofe jena te gjith kur duam

bashkbisedim te kendshem (ishalla e kam hap temen ne vendin e duhur)

Mbi te gjitha Dashuria Maska e xixe xixellonja
    Anėtarėsuar
    13-02-2006
    Vendndodhja
    Amerik - Miami
    Postime
    404
    Citim Postuar mė parė nga strano
    Doja te dija nga ju, dmth do doja te me jepnit nje pergjigje se un vete e kam nje pergjigje ama do doja edhe mendime nga ju.

Nje femi qe lind ne nje familje muslimane/katolike pse duhet patjeter te besoje ne fene qe kan besuar familja e tij p.sh...??

Pse ai sduhet te besoje ne nje fe tjeter te cilen ai e mendon me te mire (bie fjala)

(kte e marr si shembull) -- > Un p.sh jam familje muslimane, edhe si e tille nuk kam se si besoj ne fene katolike per arsye se me kundervihen te shpise !!

Pse ndodh kjo?? pse smund te besoj ne nje fe tjeter e cila mua me duket me e mire (p.sh)
    por gjithmone e kena si tradite, si puna e gjakut edhte ber edhe feja.. ti ke lind musliman/katolik edhe i tille do vdesesh..!!

Pse ne rast se ti zgjedh fene e kundert do kesh probleme ne familje edhe farefis..!!!??

kush ma jep nje pergjigje ose me teper beni debat se per kte pune e hapa temen, sepse dua te shoh shum mendime, se vetem mendimi im sme mjafton.

ps: mos me thoni qe dikush ka zgjedh fene tjeter edhe ska pas asnje problem me te shpise sepse nuk e besoj sikur te bashkohet qielli me token, por ju lutem jepni mendime Reale, edhe jo mendim (se si duhet te jete, por nuk eshte)

...Mirdita i Nderuari Strano, e ke ber nji Pyetje me vend,sepse nuk je ti i pari qe hyn ne keto veshtersi...ja do te mundohem sado pak ta jap mendimin tim mbi ket qeshtje...edhe mbasi eshte pak veshtir ne pika te shkurterta...por do te mundohen te mos e zgjas shum.
    ...Eshte e vertet qe jemi te Lindur ne at Fe dhe me at Fe po ne at Familje qe jemi Lindur dhe Rritur...Deri me tani jan shiquar shuuum Traditat, por per fat te mire disa tash qe nuk kan kuptim, po leshojne pe me shum...dua te them...qdo i Ri mbas moshes 18 vjeqare, nese nuk ndihet i realizuar ne at fe...apo e ka mendimin e tjeter mbi diqka , e ka me plot te drejt, te kerkoj Indentitetin e vet...e jo te thuhet kejo fe eshte e Gjyshit dhe e Babegjyshit prandaj me duhet ta mbaj dhe vet edhe mbasi nuk besoj fare...psh. Une jan e Lindur ne Familje Katolike...te them te drejten te mos e ndijsha veten te Realizuar ne ket Fe, po te deshirojsha nji Fe te tjeter do ta Pranosha, edhe mbasi eshte shuuum veshtir per Prindrit ta pranojne dhe qe disa as qe e kuptojne...Por ka mjaft qe njof vet qe kan kaluar ne Fejna te tjera dhe ndihen me te realizuar, kejo eshte deshira e qdo Personi dhe eshte per tu Respetuar e jo per tu Kritikuar qe e bejne disa te tjere, kritikojne vetem ata qe nuk e kan nivelin e Edukimit, sepse keto gjera ndollin dhe jan Normale, qdo Person ka te drejt te ndihet i Realizuar ne qdo aspekt te jetes, dhe ka me te drejt ta shpreh at qe e mendon dhe ti jeton ashtu si vet don, e jo si ja Formojne Jeten te tjeret...qdo njeri eshte i pa zevendesushem dhe ashtu duhet te jetoj me te gjitha te drejtat e Realizimit, edhe mbasi disa gjera ne Jet per ti arritut ne kushtojme me shuum se disa gjera te tjera...Keshtu eshte kejo jet, Luftim dhe Fitim, Por me ne fund Jeta eshte ashtu si e Jetojmi Ne... kaq ne pika te shkurterta per sot, Me Nderime dhe Respet nga une Linda.
    "Dashuria e vertetė dhe e sinqertė nuk shuhėt kurrė"

Anėtarėsuar
    07-04-2006
    Vendndodhja
    n'toke
    Postime
    371
    Citim Postuar mė parė nga xixe xixellonja

...Mirdita i Nderuari Strano, e ke ber nji Pyetje me vend,sepse nuk je ti i pari qe hyn ne keto veshtersi...ja do te mundohem sado pak ta jap mendimin tim mbi ket qeshtje...edhe mbasi eshte pak veshtir ne pika te shkurterta...por do te mundohen te mos e zgjas shum.
    ...Eshte e vertet qe jemi te Lindur ne at Fe dhe me at Fe po ne at Familje qe jemi Lindur dhe Rritur...Deri me tani jan shiquar shuuum Traditat, por per fat te mire disa tash qe nuk kan kuptim, po leshojne pe me shum...dua te them...qdo i Ri mbas moshes 18 vjeqare, nese nuk ndihet i realizuar ne at fe...apo e ka mendimin e tjeter mbi diqka , e ka me plot te drejt, te kerkoj Indentitetin e vet...e jo te thuhet kejo fe eshte e Gjyshit dhe e Babegjyshit prandaj me duhet ta mbaj dhe vet edhe mbasi nuk besoj fare...psh. Une jan e Lindur ne Familje Katolike...te them te drejten te mos e ndijsha veten te Realizuar ne ket Fe, po te deshirojsha nji Fe te tjeter do ta Pranosha, edhe mbasi eshte shuuum veshtir per Prindrit ta pranojne dhe qe disa as qe e kuptojne...Por ka mjaft qe njof vet qe kan kaluar ne Fejna te tjera dhe ndihen me te realizuar, kejo eshte deshira e qdo Personi dhe eshte per tu Respetuar e jo per tu Kritikuar qe e bejne disa te tjere, kritikojne vetem ata qe nuk e kan nivelin e Edukimit, sepse keto gjera ndollin dhe jan Normale, qdo Person ka te drejt te ndihet i Realizuar ne qdo aspekt te jetes, dhe ka me te drejt ta shpreh at qe e mendon dhe ti jeton ashtu si vet don, e jo si ja Formojne Jeten te tjeret...qdo njeri eshte i pa zevendesushem dhe ashtu duhet te jetoj me te gjitha te drejtat e Realizimit, edhe mbasi disa gjera ne Jet per ti arritut ne kushtojme me shuum se disa gjera te tjera...Keshtu eshte kejo jet, Luftim dhe Fitim, Por me ne fund Jeta eshte ashtu si e Jetojmi Ne... kaq ne pika te shkurterta per sot, Me Nderime dhe Respet nga une Linda.

Faleminderit per pergjigjen tende Linda..

Por do citoja kte qe ke shkruar me lart qe un e kam zmadhuar nje cike

Dmth edhe sipas teje cdo gje varet nga prindrit?? Ata sjan dakord qe ti te krijosh ide per nje fe tjeter..
    Si do veproje?? Per hir te prinderve do zgjidhje Fene qe ata te kan mesuar qe e vogel, apo do vendosje ate qe zemra jote deshiron, (ama mos harro se me prindrit do e keshe shume keq)

tani cfar do zgjidhje?? nje fe tek e cila ti ndihesh me mire, e kupton shum paster edhe qarte.. apo do zgjidhje fene qe kan trasheguar te paret e tu, edhe te cilen ti nuk e pelqen madje ske vajt kurre ne xhami ose kishe bie fjala...!!

ps: ne fakt prinderve tane tu flasesh per nje fe tjeter, ata irritohen prandaj me ka lind kjo pyetje...

Pse nuk jemi ne qe vendosim se cilen fe apo cilin zot te adhurojme..!! Por e kena te trasheguar!!

Anėtarėsuar
    13-02-2006
    Vendndodhja
    Amerik - Miami
    Postime
    404

Wink

[QUOTE=strano]Faleminderit per pergjigjen tende Linda..

Por do citoja kte qe ke shkruar me lart qe un e kam zmadhuar nje cike

Dmth edhe sipas teje cdo gje varet nga prindrit?? Ata sjan dakord qe ti te krijosh ide per nje fe tjeter...

XIXA...Normalisht, dhe per fat te keq ne te shumten e rasteve, vetem Prindrit jan qe e qojne zerin te paret,...

STRANO:Si do veproje?? Per hir te prinderve do zgjidhje Fene qe ata te kan mesuar qe e vogel, apo do vendosje ate qe zemra jote deshiron, (ama mos harro se me prindrit do e keshe shume keq)...

XIXA:...Met vertet sidoqofte vet do ta vazhdoja at qe me thot zemra e ime...por them qe kejo eshte nji plag per Prindrit dhe per ne...sepse me ne fund i duam Prindrit dhe nuk deshirojme ti bejme te vuajm...por me ne fund gjithnje e kuptojne sepse Dashuria eshte e madhe e Prindrit qe e ka per Femiun e vet, dhe ja deshiron te miren, deshiroj qe te jet i limtur ne jet dhe ne qdo aspekt, por problemi eshte qe ndonjehere as ata nuk dijne qe eshte mire per ne dhe as ne qe eshte me mire per ne...por duhet te jemi te kjarte ne disa aspekte...

STRANO: tani cfar do zgjidhje?? nje fe tek e cila ti ndihesh me mire, e kupton shum paster edhe qarte.. apo do zgjidhje fene qe kan trasheguar te paret e tu, edhe te cilen ti nuk e pelqen madje ske vajt kurre ne xhami ose kishe bie fjala...!!

XIXA:...Vet do ta zgjedhesha at qe ndihem me mire... dmth. nese ndihem me mire e njof shuuum mire at Fe ose se pari me duhet ta njof...

STRANOs: ne fakt prinderve tane tu flasesh per nje fe tjeter, ata irritohen prandaj me ka lind kjo pyetje...

Pse nuk jemi ne qe vendosim se cilen fe apo cilin zot te adhurojme..!! Por e kena te trasheguar.

XIXA:...Zemer, ku eshte ligji i Jetes, te lindemi po ne at Familje, ...por Fen e ke me te drejt ta caktosh nese nuk te pelqen ajo...por mbas veteve 18 vjeqare, siq e ceka me par...se me pare normalisht qe eshte e pa mundur, por simbas ligjit e ke me te drejt prej vitit 18...tash ka shum prind qe met vertet Presin ta pysin Femiun kur te rritet, pak se a don te jet antar i asaj feje apo jo, por nuk jan te gjithe Prindrit ne Nivele te shkollimit apo te Edukimit, apo Tolerant...

...Besoj qe sado pak...me ket jemi kuptuar pak bukurosh, e shkrova pergjigjejen po afer pytjes sate, ne mesazhin tend...Pershendetjeeee....eee...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga xixe xixellonja : 03-10-2006 mė 07:24

Anėtarėsuar
    07-04-2006
    Vendndodhja
    n'toke
    Postime
    371
    Faleminderi Xixe Xixellonja ama ke ber shum konfuzion ne postim

E ke cituar tek postimi im edhe nuk e ke ndare.. ndaj po deshe mund edhe ta ndryshosh sepse nuk e kuptojne te tjeret se cfar kam shkruar un apo ti

te pershendes edhe faleminderit per mendimin tend bukuroshe.

Anėtarėsuar
    13-02-2006
    Vendndodhja
    Amerik - Miami
    Postime
    404

Wink

Faleminderi Xixe Xixellonja ama ke ber shum konfuzion ne postim ,...E ke cituar tek postimi im edhe nuk e ke ndare.. ndaj po deshe mund edhe ta ndryshosh sepse nuk e kuptojne te tjeret se cfar kam shkruar un apo ti ...

te pershendes edhe faleminderit per mendimin tend bukuroshe.
    ...e ke me plot te drejt...me fal, por kjesh per ngut, te shkrova nga Puna, po te me shifke Shefi, do te me kapkte per fyti ...Perqafimeee.... dhe ēdo te mire...

...dhe jeta ime u fal Maska e Peniel
    Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    -|- Atje ku njeriu takohet me Perėndinė
    Postime
    1,257

Pėrshėndetje Strano.

Duket se ke problem me kėtė ēėshtje. Problemi qėndron se shumica e shqiptarėve kanė ngelur mbrapa nė ēėshtjen e besimit dhe respektimit tė besimit tė ēdo anėtari tė familjes. Kur njė njeri lind, ēfarėdo besimi qė tė ketė familja e tij, kjo nuk e bėn kėtė person automatikisht mysliman apo tė krishterė. Problemi qėndron edhe tek tė rinjtė qė shpesh nuk arrijnė ta kuptojnė kėtė gjė tė thjeshtė, duke menduar qė i pėrkasin automatikisht atij besimi nė tė cilin beson edhe familja e tij.

Ky ėshtė njė mendim i trashėguar brez pas brezi duke mohuar kėshtu tė drejtėn e besimit tė lirė. Ēdo njeri ėshtė krijuar i lirė dhe vetė Krijuesi i tij, vetė Perėndia e respekton lirinė e njeriut dhe nuk e detyron tė besojė me zor. I jep mundėsinė tė dėgjojė pėr Perėndinė por pa e detyruar tė besojė. Kjo ėshtė njė zgjedhje e vetė njeriut.

Nuk ka pse familja jote tė tė detyrojė tė ndjekėsh besimin e tyre. Ėshtė e drejta jote tė besosh ose mė mirė tė ndjekėsh njė besim qė dėshiron.

Ti ke biseduar me familjen tėnde pėr kėtė gjė?

Nėn Hirin e Tij,

ns
    קָדֹושׁ קָדֹושׁ קָדֹושׁ יְהוָה צְבָאֹ

I Shenjtė I Shenjtė...

Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    Ai hajvan qe te thote qe duhet te besosh si familja e konsideron fene dicka gjenetike. Le ta gjeje genin...deri ate here bej si te te doje e bardha zemer.
    Adresat e faqeve personale mund ti vendosesh ne profil por jo ne firme. Stafi i Forumit

Perjashtuar Maska e Ryder
    Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,160
    ose ata qe besojn qe po nuk ju luten te njejtit zot qe i esht lut ster-ster-ster-stergjyshi, del godzilla naten nga dollapi dhe i sodomizon ne gjume e siper

Perjashtuar Maska e Ryder
    Anėtarėsuar
    24-06-2002
    Postime
    1,160
    kta jan te njejtet qe kan then qe fraza "bota nuk esht e rrafshet" te con direkt ne ferr, televizori esht vegla e djallit dhe shkollimi i femrave esht nji nga shenjat e apokalipsit

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Kisha ėshtė Njė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  2. Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 04-08-2006, 16:53
  3. Besimi dhe besimtari
    Nga Fjala e drejte nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 15-12-2004, 16:41
  4. Qėllimi dhe kuptimi i fesė - besimit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-12-2004, 16:59
  5. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •