Close
Faqja 22 prej 34 FillimFillim ... 12202122232432 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 211 deri 220 prej 335
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Cilet variante jane me te lashte:

Borea (era e VeriPerendimit) apo Morea,
    Brygians apo Mirgjians/Phyrgians
    Bardhyl apo Marduk?

Do sjell nje sinops te fese Brahmine, qe bazohet ne ...vezen kozmike.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 09-05-2008 mė 07:59
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar mė parė nga alibaba Lexo Postimin
    Nga fjala "Narth" e ka prejardhjen edhe fjala angleze "North", sepse nė veri njeriu nerth.
    Fjala narth me shpeton. Cfare do me thene Narth e ku perdoret ?
    Fjala Marth-Mardh- Merdhij e ka nje kuptim qe mund te lidhet me bardhesine meqe mardha = ngriva e me te drejte ngrirja eshte e bardhe ,e akullt dmth
    Po ashtu perdoret fjala morth per carjen e duarve nga te ftohtet.

Kalimi marth-mardh ne barth-bardh mund edhe te kete ndodhur po jo sipas 'ligjit' te baptistit sepse b eshte tingull shume i vjeter e jo me prejardhje nga m. B eshte kaq i vjeter saqe njerezit e pare Belbezonin si bebja.

Po mendoja mos valle fjala Mortis - Morte - vdekje vjen nga fjala Marth ,meqe i vdekuri faktikisht ngrin,ftohet nuk ka me energji e nga kjo kuptohet qe eshte plotesisht i vdekur e mbase mund te kete kaluar tek Marsi-Marte-perendia i luftes.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Perjashtuar Maska e Zėu_s
    Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar mė parė nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Ne gegnishte thuhet 'po narth' dhe 'u mėrdhiva', e nuk thuhet kurre 'kam ftoht'.

Fjala Marth-Mardh- Merdhij e ka nje kuptim qe mund te lidhet me bardhesine meqe mardha = ngriva e me te drejte ngrirja eshte e bardhe ,e akullt dmth
    Origjinali i fjales 'narth' (qe me siguri eshte burimi i fjales 'north', 'nord' ne gjuhet germane, siē tha alibaba) duhet te jete 'marth' (mardh, mardhihem, merdhihem). Se si 'marth' u shendrrua ne 'narth' une nuk e di, por ma mer mendja qe ketu eshte fenomeni i njejt sikur te Mnemosyne perendia e kujtimit apo rikujtimit .

Mnemosyne duhet te jete n'men(os)une (mnem=n'men (nė mend) e yne=une, pasiqe Y eshte U). Ndoshta ne gjuhen e vjeter shqipe (pellazgo-yllire) per te mbajtur diēka ne mend kemi then n'menosė (siē kemi shum fjale te tjera ne kete stil, siē jan vend-osė, varr-osė etj.), nese eshte ashtu, atehere Mnemosyne do te thot n'menosė unė (e mbaje ne mend une, regjistroj ne koke une)

Po mendoja mos valle fjala Mortis - Morte - vdekje vjen nga fjala Marth ,meqe i vdekuri faktikisht ngrin,ftohet nuk ka me energji e nga kjo kuptohet qe eshte plotesisht i vdekur e mbase mund te kete kaluar tek Marsi-Marte-perendia i luftes.
    Per fjalen Mortis/Morte qe te kete te beje me Marth, po them ndoshta se nuk e di. Por Marsi/Marti duhet te kete lidhje me marje (ndoshta edhe me rrembim), megjithse nga emri Mars/Mart mund te nxirren shum kuptime dhe eshte veshtire te vendoset vetem per nje kuptim, sepse ketu kemi:

Mars=marsi (ai qe mer, rremben (gjymtyret? - vajzat? - jetat? - tokat? - sundimin?) ... pastaj kemi edhe urimin/nemen/mallkimin 'te marte e mira/keqja' etj.),
    Mars=marsi (ai qe i kthen gjerat mare/mbare ... me lufte?),
    Mars=mbarsi (ai qe i len femrat me barre, per femrat me barre (me teper per kafsh) ne geg. thuhet 'eshte mbars/bars'),
    Mars= i marre (i qmendur),
    Mars=i mart (i paralizuar, p.sh. ne geg. thuhet 'jam mare'=jam paralizuar, ),
    Mars= i marruar (i turperuar, marrja (turpi) ka shum kuptime, njeriu mund te marrohet/turperohet ne shum aspekte, pra ketu hyne edhe lufta)
    Mars/Mart=Marth (qe the ti)
    etj. etj.

E tash na linde pyetje cila nga kete kuptimet e lartpermendura (i rashe per se shkurti se ka edhe ma shum) i pershtatet perendise Mars/Mart ? - Apo ndoshta te gjitha, dhe nese i pershtaten te gjitha, atehere eshte me t'vertet shume e quditshme dhe e pa kapshme se si eshte kjo e mundur, kete ndoshta mund te na skjarojne linguistet e forumit.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Zėu_s : 10-05-2008 mė 14:31

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Zėu_s Lexo Postimin
    Ne gegnishte thuhet 'po narth' dhe 'u mėrdhiva', e nuk thuhet kurre 'kam ftoht'.

Origjinali i fjales 'narth' (qe me siguri eshte burimi i fjales 'north', 'nord' ne gjuhet germane, siē tha alibaba) duhet te jete 'marth' (mardh, mardhihem, merdhihem). Se si 'marth' u shendrrua ne 'narth' une nuk e di, por ma mer mendja qe ketu eshte fenomeni i njejt sikur te Mnemosyne perendia e kujtimit apo rikujtimit .

Mnemosyne duhet te jete n'men(os)une (mnem=n'men (nė mend) e yne=une, pasiqe Y eshte U). Ndoshta ne gjuhen e vjeter shqipe (pellazgo-yllire) per te mbajtur diēka ne mend kemi then n'menosė (siē kemi shum fjale te tjera ne kete stil, siē jan vend-osė, varr-osė etj.), nese eshte ashtu, atehere Mnemosyne do te thot n'menosė unė (e mbaje ne mend une, regjistroj ne koke une)

Per fjalen Mortis/Morte qe te kete te beje me Marth, po them ndoshta se nuk e di. Por Marsi/Marti duhet te kete lidhje me marje (ndoshta edhe me rrembim), megjithse nga emri Mars/Mart mund te nxirren shum kuptime dhe eshte veshtire te vendoset vetem per nje kuptim, sepse ketu kemi:

Mars=marsi (ai qe mer, rremben (gjymtyret? - vajzat? - jetat? - tokat? - sundimin?) ... pastaj kemi edhe urimin/nemen/mallkimin 'te marte e mira/keqja' etj.),
    Mars=marsi (ai qe i kthen gjerat mare/mbare ... me lufte?),
    Mars=mbarsi (ai qe i len femrat me barre, per femrat me barre (me teper per kafsh) ne geg. thuhet 'eshte mbars/bars'),
    Mars= i marre (i qmendur),
    Mars=i mart (i paralizuar, p.sh. ne geg. thuhet 'jam mare'=jam paralizuar, ),
    Mars= i marruar (i turperuar, marrja (turpi) ka shum kuptime, njeriu mund te marrohet/turperohet ne shum aspekte, pra ketu hyne edhe lufta)
    etj. etj.

E tash na linde pyetje cila nga kete kuptimet e lartpermendura (i rashe per se shkurti se ka edhe ma shum) i pershtatet perendise Mars/Mart ? - Apo ndoshta te gjitha, dhe nese i pershtaten te gjitha, atehere eshte me t'vertet shume e quditshme dhe e pa kapshme se si eshte kjo e mundur, kete ndoshta mund te na skjarojne linguistet e forumit.
    Zeu, cili eshte thelbi i ketij postimi? Nuk di qe Mars/ e Marta(dhe emrat analoge qe ke sjelle) jete zevendesuar me Bars or e Barsa (Bardha?). Me dukej po diskutonim per kalimin e M- ne B- ose e anasjellta.

Arsyeja pse keto jane nen temen e Maates duhet te lidhet me ate qe Baptisti beson se Bii jane Mizet. Pra sipas medimit te tij Bii ka divergjuar nga Mii(z). Qe Maat eshte e Bardha, Virgjeresha krijuesja e corporit fizik dhe shpirtit (posti # 13).

Bii do the thote "shpirt" ne sanskritisht, Ama eshte burimore e "karma"- trup. Interesant qe po u dilka ne te njejten pike pas 100 postimesh, pasi qe quajtuar halucinacion ne postin #14.

Po lete shkojme me tej. Mat (i)- Mata- Bata-Batea. "Njerezit e therasin Batea por ne gjuhen hyjnore quhet Mirina". Duket sikur autori lashtesise po na sqaron se B eshte tingulli tokesor per M hyjnore. Por jo vetem kaq. Simboli M eshte bartesja e peses mbi dy kofshe njerezore, duke perfaqesuar njekohesisht riprodhimin/karmen dhe shpirtin. Ja pse Athena dhe Artemisa te dyja virgjina nuk jane vecse nje rrobe arnuar. Duhet shkrire Venusi, Afrodita bashke me to per te filluar te kuptohet Dodona.

(Sigurisht qe pjesa me e madhe e atyre qe lexojne, si zakonisht jan hutuar ne kete pike. Kjo ndodh sepse ndersa vizatoj shenjen e rrethit, perpiqem t'e mos bashkoj piken e fillimit me te fundit, me qellim qe te mendoni ne menyre te pavarur. Po bej nje perjashtim.) Batea ka lidhje me Dodonen sepse eshte gruaja Dardanit. Dhe pas zakonit Burremhan, Skythian (Shqyt-jan) dhe Cam ku gruaja thirrej me me e burrit, Batea ishte Dodonica, ajo e Dodonit.

(Ushqim per te menduar.
    Perse faltoret ndertoheshin prane Lumenjve? Meshkujve me mjeker dhe viriletet lumor?
    Kush ka qene varrosur ne Vergina/Maqedoni?
    Kush eshte varrosur ne Dodone?)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 10-05-2008 mė 16:14
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    Zeu, cili eshte thelbi i ketij postimi? Nuk di qe Mars/ e Marta(dhe emrat analoge qe ke sjelle) jete zevendesuar me Bars or e Barsa (Bardha?). Me dukej po diskutonim per kalimin e M- ne B- ose e anasjellta.
    Styx, thelbi i ketije postimi ka te beje vetem me postimin e Hyj-Njeriut, dhe e di qe jemi ne temen e Maates dhe qe po diskutonim per shendrrimin e B-se ne M dhe anasjelltas, por per hire te analizimit te sakte te se vertetes, te skjarimit te drejte te gjerave, mirekuptimit dhe mos hamendjes (e kam thene edhe me heret qe ne Shiptaret nuk kemi hesap/llogari te dalim para botes me hamendje, une per vete nuk dua ta beje, dhe nuk dua qe ta beje dikush tjeter) jemi nganjehere te detyruar te dalim nga tema dhe te japim edhe mendime tjera per diēka tjeter qe permendet ne ate teme, jan shembujt qe na detyrojne te dalim nga tema, pasiqe nuk mundemi per ēdo emer/fjale te vjeter dhe per ēdo shembull qe mirret ne nje teme, te hapim nje teme tjeter.

Hyjneshen (hyllneshen) Mnemosyne e mora si shembull per arsye te pyetjes per shendrrimin jo normal apo jologjik te M-se ne N, pasiqe e patem llafin per shenderrimin e Marth ne Narth.

Ndersa me hyun (hyllin) Mars u mora per dy arsye. E para ishte pohimi i Hyj-Njeriut qe sipas tije mund te kete lidhje mes Mortis-Morte, Marth dhe Mars/Mart.

Dhe arsyeja e dyt eshte ky far "fenomeni" te ne shqiptaret qe per nje emer apo fjale te vjeter kemi lloj-lloj mendimesh (siē mund te shihet te emrat Mars, Pellazgoi etj.)... sepse siē e kemi vrejtur te gjith, une kuptoj diēka tjeter, ti diēka tjeter, Baptisti diēka tjeter, Barati diēka tjeter, Alibaba diēka tjeter, Hyj-Njeriu diēka tjeter, ata qe kan shkruar libra secili nga ta diēka tjeter etj. etj.

Mua ma mer mendja qe hapi i pare qe duhet ndermare nga ne Shiptaret (qe te bejme studime, analizime, skjarime sa me te sakta qe eshte e mundur, para se te dalim para botes, qe te mos tallen te gjith me neve si me serbet dhe bullgaromaqedonet) eshte pikerisht kuptimi dhe skjarimi i ketije far "fenomeni" qe po hasim neve nė gati ēdo emer te vjeter. Duhet ta gjejme arsyen pse po ndodhe kjo, dhe ti gjejme lidhjet mes mendimeve tona "te ndryshme", se nuk jan edhe aq te ndryshme siē tingellojne ne leximin e pare e te dyte, nese i analizon me thelle shihen lidhjet mes vete.

Une do te thoja qe ne nuk po e kuptojme gjuhen apo menyren e te folurit te Shqiptarve te moēem , nuk po e kuptojme menyren e krijimit te fjaleve primitive nga shqiptaret e moēem (une e di gjermanishten dhe ne gjermanisht shihet shum kjart se si eshte krijuar nje fjale apo nje emer nga dy-tre fjale ne nje menyre shum primitive, p.sh. fjala airoplan eshte krijuar nga fjalet fluturim dhe send/gjė, ose shkrepsa nga fjalet zjarre dhe send/gjė etj. kete e kemi bere edhe ne me heret), pastaj, nuk po i kuptojme lidhjet mes vete te zbulimeve tona apo te te kuptuarit te ndryshem nga ne per te njejtin emer, siē e pame te emri Mars/Mart qe ato mendime "te ndryshme" kan njefar lidhje mes vete.

Nejse, se mjaft llapita jasht teme.

Arsyeja pse keto jane nen temen e Maates duhet te lidhet me ate qe Baptisti beson se Bii jane Mizet. Pra sipas medimit te tij Bii ka divergjuar nga Mii(z).
    Qe ta kuptojme se ēka eshte Bii me duhet patjeter te sjelle edhe njehere ate far kengen/lutjen/njejlljen ceremoniale te bletve kur leshojne/ndahen dhe del nje pjese apo gjysma e mizave nga zgjoi.

Matė, Matė, Matė, Matė
    amė e butė, amė e butė
    mlidhi bijat shtini n'shpi
    se po bjen ni rigė shi
    e na lagė mu e ty
    guutė, gutė, gutė, gutė
    amė e butė, amė e butė

per ata qe nuk e kuptojne gegnishten:

Matė, Matė, Matė, Matė
    ėmė (nėnė) e butė, ėmė (nėnė) e butė
    mblidhi bijat (vajzat) e futi nė shtėpi
    se po bjen (vjen) njė e reshur shiu
    e do tė na lagė mua dhe ty
    ngutu, ngutu, ngutu, ngutu
    ėmė (nėnė) e butė, ėmė (nėnė) e butė

Perafersisht kete domethenje e ka kjo kenge/lutje mijravjeqare qe ka nje melodi te mrekullueshme.

Mirpo une kete kenge/lutje me melodi te mire mijravjeqare nuk e solla qe ta reklamoj, por qe ta shohim te gjith qe Baptisti (ma mer mendja mua), se Bii (bijat, vajzat) jan mizat (puntoret) e zgjoit, dhe Matė eshte ėma (mbretresha/zoja) e zgjoit.

E tash mi tregoni ju mua lidhjet mes hyjneshes "egjiptiane" Maat (e bija e Ra/Re dhe gruaja e Thotit) dhe mbretreshes/zonjes (ėmės) se zgjoit te bletve Matė.

Qe Maat eshte e Bardha, Virgjeresha krijuesja e corporit fizik dhe shpirtit (posti # 13).
    Mendim shum interesant ky postimi # 13, me paska kaluar disi, nuk po me kujtohet qe kam lexuar me heret, nejse.

Sipas juve Athena/Athene/Athana Parthenos virgjeresha eshte personi i njejt me Maat/Bardha (per momentin nuk po mundem kurrsesi ta kuptoj pse Maata eshte Partha/Bardha dhe virgjereshe, sorry), intuicioni po me thot qe eshte e logjikshme, pasiqe kan shum atribute te njejta, por keshtu po na perzihet leshi, sepse ... (vijon me poshte te Batea)

Bii do the thote "shpirt" ne sanskritisht, Ama eshte burimore e "karma"- trup. Interesant qe po u dilka ne te njejten pike pas 100 postimesh, pasi qe quajtuar halucinacion ne postin #14.
    Nuk e kuptova ēka deshe te thuash me kete (perveq asaj qe i rifreskove belajat e vjetra me Baptistin), por siē e pame me heret fjala/emri Bii ka edhe ne shqip nje kuptim, pra Bijė (vajze). Shpirti eshte mendja, dhe fuqija mendore zotrohet me teper nga femrat (bijat ? - matriarkati ?) se sa nga meshkujt, nga meshkujt kerkohet (apo kerkohej ne te kaluaren) me teper fuqija fizike se sa ajo mendore. A eshte kjo lidhja qe bere ti ?

Po lete shkojme me tej. Mat (i)- Mata- Bata-Batea. "Njerezit e therasin Batea por ne gjuhen hyjnore quhet Mirina". Duket sikur autori lashtesise po na sqaron se B eshte tingulli tokesor per M hyjnore. Por jo vetem kaq. Simboli M eshte bartesja e peses mbi dy kofshe njerezore, duke perfaqesuar njekohesisht riprodhimin/karmen dhe shpirtin. Ja pse Athena dhe Artemisa te dyja virgjina nuk jane vecse nje rrobe arnuar. Duhet shkrire Venusi, Afrodita bashke me to per te filluar te kuptohet Dodona.

(Sigurisht qe pjesa me e madhe e atyre qe lexojne, si zakonisht jan hutuar ne kete pike. Kjo ndodh sepse ndersa vizatoj shenjen e rrethit, perpiqem t'e mos bashkoj piken e fillimit me te fundit, me qellim qe te mendoni ne menyre te pavarur. Po bej nje perjashtim.) Batea ka lidhje me Dodonen sepse eshte gruaja Dardanit. Dhe pas zakonit Burremhan, Skythian (Shqyt-jan) dhe Cam ku gruaja thirrej me me e burrit, Batea ishte Dodonica, ajo e Dodonit.
    Paj ēka te them o Styx, une jam njeri nga ata qe shpesh here hutohem nga ato qe i thoni ju (nganjehere me duket qe ju po e leshoni udhen e po hini neper ara pa nevoje, por ndoshta veq po me duket mua ashtu), sepse ju shpesh here i leni llafet cullak ose futni fjale te panevojshme dhe nganjehere te panjoftura per mua ne textet e juaja (e pranoj qe nuk e di shqipen perfekt), dhe keshtu nuk eshte gjithmone e kjart se ēka po doni te thoni me to (une mundem ta mar me mend perafersisht se ēka po doni te thoni ju, ama kjo nuk eshte e sigurt, sepse edhe pse ne jeten private e beje ate pershtypje te shum njerz, une padyshim qe nuk di t'ia lexoj mendjen dikujt )

Nqs hyjnesha Maat eshte Athena qe ka lidhje me te permenduren ketu, zojen e zgjoit te bletve Maat (Matė) dhe ajo eshte B(M)atea qe (siē the ti) ne gjuhen hyjnore quhet Mirina (kete emer nuk e kam ndegjuar me heret), atehere po na del disi qe Thoti eshte Dardani dhe Maat (Athena/Batea/Mirina/Artemis/Afrodita, pasiqe jan vetem rroba te harrnuara) eshte gruaja e tije. Thash edhe me heret qe ketu po perzihet leshi shum keq, se kjo nuk perfundon me kaq ... tash po na dalin shum pyetje dhe perfundime te tjera qe as tatari si bjen n'fije ...

Apo ndoshta po ngatrroj/keqkuptoj une perseri diēka ?

(Ushqim per te menduar.
    Perse faltoret ndertoheshin prane Lumenjve? Meshkujve me mjeker dhe viriletet lumor?
    Kush ka qene varrosur ne Vergina/Maqedoni?
    Kush eshte varrosur ne Dodone?)
    Keto une personalisht nuk i di ...

Thoti dhe Maata (Dardani dhe Batea) ???

A mora une perseri totalisht tjeter kahje ?

Tregona Styx (shkruaj pak ma shum, ma gjersisht dhe pa bende pusi e marte, se s'po dimi a me u mare me bendet e tua a me keto far komplikimet shtremberimet ne mitologji/histori nga keta "greko"-latino-gjermano-majmuno-idiotet).

Ps.: Te na shqiptaret edhe sot bleta kuhet si diēka e mire hyjnore, nese vjen nje zgjoj i bletve ne shtepi (oborr) thuhet qe ajo eshte nje e mire nga Zoti qe tregon se ajo shtepi (familje) eshte e mire (hallall) dhe ne rruge te mbare.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Zėu_s : 11-05-2008 mė 00:23

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Zėu_s Lexo Postimin
    Styx, thelbi i ketije postimi ka te beje vetem me postimin e Hyj-Njeriut, dhe e di qe jemi ne temen e Maates dhe qe po diskutonim per shendrrimin e B-se ne M dhe anasjelltas...
    Po pra, kete te pyeta dhe une. Ku e shikon ti kamimin nga M ne B ne rastin e Mars-it? Ishte shkruar me pare qe Mardha-Bardha, tani ku hyn Marsi ketu? Pergjigja do ishte se Marsi eshte (M)Ares ne "greqisht". Mbasi nuk dijme ndonje kalim Ares ne B-Ares, nderkohe qe kemi Ares- MAres, Marrosh, Mars, Mni, Mri (inat) perforcohet mendimi qe M duhet te jete me e lashte se B. Ne vazhdim: A jane gjithe B derivate te mevonshme te M-ve? Pershembull Brigjet (Bruget) nga Mruget, Mriget/Mrizet? dhe Borea nga Morea? Kjo do saktesonte punen etimologjike.

sepse siē e kemi vrejtur te gjith, une kuptoj diēka tjeter, ti diēka tjeter, Baptisti diēka tjeter, Barati diēka tjeter, Alibaba diēka tjeter, Hyj-Njeriu diēka tjeter, ata qe kan shkruar libra secili nga ta diēka tjeter etj. etj....
    Baratin e ke perzier kot ketu.

Duhet ta gjejme arsyen pse po ndodhe kjo, dhe ti gjejme lidhjet mes mendimeve tona "te ndryshme", se nuk jan edhe aq te ndryshme siē tingellojne ne leximin e pare e te dyte, nese i analizon me thelle shihen lidhjet mes vete.....
    Bah, si behet kjo pa lexuar?

Mirpo une kete kenge/lutje me melodi te mire mijravjeqare nuk e solla qe ta reklamoj, por qe ta shohim te gjith qe Baptisti (ma mer mendja mua), se Bii (bijat, vajzat) jan mizat (puntoret) e zgjoit, dhe Matė eshte ėma (mbretresha/zoja) e zgjoit.
    Lene se na habite Zeu. Si mer qenkat ato mizat? Kjo eshte njelloj si te me sqarosh mua qe pallati perdoret per banim, nderkohe qe une po te shpjegoja arkitekturen e pallatit. Me sa duket arkitektet andej nga je ti skicojne shatrivane kur i kerkohet arkitekture banese.

E tash mi tregoni ju mua lidhjet mes hyjneshes "egjiptiane" Maat (e bija e Ra/Re dhe gruaja e Thotit) dhe mbretreshes/zonjes (ėmės) se zgjoit te bletve Matė.
    Lexo temen nga fillimi Zeu, e bile edhe temat e Dodonave po te keq kaq interes sa reklamon. Maat eshte perendesha supreme. Sic thashe ajo bashkon tri perendesha ne nje. Batea ishte nje A-Mize-one.

Nuk e kuptova ēka deshe te thuash me kete (perveq asaj qe i rifreskove belajat e vjetra me Baptistin), por siē e pame me heret fjala/emri Bii ka edhe ne shqip nje kuptim, pra Bijė (vajze). Shpirti eshte mendja, dhe fuqija mendore zotrohet me teper nga femrat (bijat ? - matriarkati ?) se sa nga meshkujt, nga meshkujt kerkohet (apo kerkohej ne te kaluaren) me teper fuqija fizike se sa ajo mendore. A eshte kjo lidhja qe bere ti ?.
    Une nuk kam asnje bela me Baptistin. Bela keni ju per te ndjekur piken per te cilen behet debat. Po te mos perfitonin gje, Baptisti dhe une do e kishim injoruar debatin me kohe. Cfare rifreskova eshte se "hallakatjet" e mia cojne te gjitha ne nje shteg. Si hallakatje te duket po te shofesh nga afer si vrapojne njerezit rreth teje ne kater anet. Po te shohesh nga lart, kupton qe te tere po hypin ne tren, por ne vagone te ndrsyhme.

Shpirti Zeu eshte pjesa trinitetit. Maata (me pas u be Zoti), Ama(Trupi-me pas u be Jesus) dhe Shpirti i shenje (Bii). Besimi origjinal ka qene ne nje Zot, triniteti u krijua kur njerezit i veshn Zotit tiparet humane te herojve tokesore.

Paj ēka te them o Styx, une jam njeri nga ata qe shpesh here hutohem nga ato qe i thoni ju (nganjehere me duket qe ju po e leshoni udhen e po hini neper ara pa nevoje, por ndoshta veq po me duket mua ashtu), sepse ju shpesh here i leni llafet cullak ose futni fjale te panevojshme dhe nganjehere te panjoftura per mua ne textet e juaja (e pranoj qe nuk e di shqipen perfekt), dhe keshtu nuk eshte gjithmone e kjart se ēka po doni te thoni me to (une mundem ta mar me mend perafersisht se ēka po doni te thoni ju, ama kjo nuk eshte e sigurt, sepse edhe pse ne jeten private e beje ate pershtypje te shum njerz, une padyshim qe nuk di t'ia lexoj mendjen dikujt )?.
    Hutohesh Zeu dhe pastaj ja ve fajin lajmetarit ose lajmit.

Thoti dhe Maata (Dardani dhe Batea) ???
    A mora une perseri totalisht tjeter kahje ???
    Nuk te lejne pikepytjet te marresh ndonje krah Zeu. Ke mbete ne mes. Besa do ishte kenaqesi te shkoje bash atje ku heziton.
    Mban mend qe kam diskutuar per Idrisin, qe besohet te jete Hermesi? Besa Hermesi e shoqeron kudo Athenen, por ca thone Heren gjithashtu. Arte-misa ishte nena vestaleve. Athena ishte burrnesha bardhe, ligjvenesja.
    Po ashtu duhet te te kujtohet se pas shkrimeve te vjetra Zeusi na doli si guvernator i Hermesit, ne nje mal qe quhet Thom-or ose Thumoj, prane nje tempulli qe njihet Dodon/Dardan. Kush ishte Thumuesi?

Tregona Styx (shkruaj pak ma shum, ma gjersisht dhe pa bende pusi e marte, se s'po dimi a me u mare me bendet e tua a me keto far komplikimet shtremberimet ne mitologji/histori nga keta "greko"-latino-gjermano-majmuno-idiotet).)?.
    E ke pyetur veten se pse duhet te te bej pusi ty Zeu? Cfare ke ti qe une dua te ta marr, e aq me shume fshehtazi e pas kurrizit te forumit? Me se fundi, pse ecen kah pusia, shko rruges drejt dhe del mu ne mes te Dardanise ne Turqi.

Bendet rrjedhin nga lakimeve mitologjike. Qe te shpaloset lidhja e plote do te duheshin shkruar dhjetra faqe. Kjo do te marre vite pune.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 11-05-2008 mė 09:20
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~
    Pergjegjiet e Baptistit per kete Teme, qe mi kish derguar dje ne e-Mail.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~

STYXI
    Cilet variante jane me te lashte:
    1.Borea (era e VeriPerendimit) apo Morea,
    2.Brygians apo Mirgjians/Phyrgians
    3.Bardhyl apo Marduk?
    Do sjell nje sinops te fese Brahmine, qe bazohet ne ...vezen kozmike.
    Pershendetje,
    1. Nuk e di nese ka lidhje mes Boreas dhe Moreas. Por nese ka, eshte e sigurt se Morea eshte me e vjeter. Por sa ka te bej veri-perendimi me eren e njohur me emrin Boria nuk e di, (qe mbase gjallon me emrin Bura ne sllavishten e ballkanit), sepse Boreu eshte Veriu vet pa ndihmen e Perendimit fare.
    Nje gje duhet pasur parasysh. Nuk jane te gjithe emrat e gjerave njesoj te vjeter ose te kene dalur nga varianti i vjeter me cdo kusht. Borea ka mundur te shpiket si fjale edhe me vone, kur B vec kishte qene ne perdorim standard.
    2.Nuk e besoj se mund te kete lidhje mes Brygi/Phrygi dhe Mirgi. Brygi dhe Phrygi kane, por s'mund te them edhe per Myrgi.
    3. Nese gjen ndonje te dhene per ta lidhur emrin Marduk si me origjine pellasgo-ilire, ndoshta do te mund te kerkonim ndonje nderlidhje. Por emri Bardhyl eshte rreth 15 shekuj me i ri se i Mardukut prandaj ka problem aty.

HYJ-NJERIU
    Citim Postuar mė parė nga alibaba
    Nga fjala "Narth" e ka prejardhjen edhe fjala angleze "North", sepse nė veri njeriu nerth.
    Citim Postuar mė parė nga Hyj Njeriu
    1. Fjala narth me shpeton. Cfare do me thene Narth e ku perdoret ?
    1. Gjithkund ku flitet shqipja! Narth dhe mberdhij jane dy kategori te ndryshme, -"narth" eshte proces, "mberdhi" eshte fakt; pasoje. Eshte thene se ka te bej me boren, s'ka nevoje te perseritet. Emri per boren bardhen boriun dhe veriun jane te gjitha te lidhura me fenomentin o me kahjen o me esencen e te ngjashme, te gjithe jane emra te perfituar nga ajo qe i lidhe te gjitha fjala e pare qe pershkruante o njeren o tjetren. "Ngrirja" nuk eshte shqipe direkte. Vjen nga "Krio".
    2. Kalimi marth-mardh ne barth-bardh mund edhe te kete ndodhur po jo sipas 'ligjit' te baptistit sepse b eshte tingull shume i vjeter e jo me prejardhje nga m. B eshte kaq i vjeter saqe njerezit e pare Belbezonin si bebja.
    2. E ke kenaq!
    3. Po mendoja mos valle fjala Mortis - Morte - vdekje vjen nga fjala Marth ,meqe i vdekuri faktikisht ngrin,ftohet nuk ka me energji e nga kjo kuptohet qe eshte plotesisht i vdekur e mbase mund te kete kaluar tek Marsi-Marte-perendia i luftes.
    3. Shume larg je, teper...
    "Mort"-i ka te bej me fjalen shqipe "Barre", bart, barc, barrs, qe dhuron emrat: "varr" e "vorr", ne anglishte dhuron: "Barrow" (emer i rralle per bvarreza te vjetra). Pegjithesisht lidhet me traditen e varrezave tumulare, mbarrsjen e Nenes Toke. Shprehja "bark" e derivatet tjera prej saj i takojne te njetjit grup fjalesh, jane te se njejtes origjine. Por qe mbjelljen mbaresimin e Nenes Toke apo barrosjen/varrosjen e eshterave ne kishin ne dore Sorrat. Ai qe nuk varrosej nga Sorrat nuk do te ringjallej ne fund te botes. Ne lidhje ne kete monopol ndodhi konflikti midis Kreontit dhe Antigones. Shprehjet "mbarim, mbaruar, mbaroi, etj jane te po kesaj origjine dhe lidhen me aktin final: varrimin, fundin e mbramte. (Edhe shprehja "mbramte" eshte forme e kontraktuar e "mbe varr"-te). Te mos zgjerohemi...
    Nje ngaterrese e rende ka ndodhur me simbolin M dhe W ne anglishte, megjithese kalimi i M ne W ne rrokjen e pare mund te mund te jete edhe nje fenomen fonologjik i anglishtes. Por eshte veshtire ta dallojme sepse fjalet burimore jane shlyer dhe jane transformuar shume qe prej kohes kur lindi kjo ngaterrese andaj tani eshte veshtire te gjejme mjetet lidhese. Por fjala Mar(tcs, si terminues) fort mire ruhet ne fjalen War. Kjo eshte nje nder mbetjet e rralla te ketij buni. Por kjo fjale eshte me artikull M-Ar, nuk eshte nyja e fjales Mar por Ar, prej ku arma armata. Artikullin M ky emer e mori me aglutinim nga shqipja e folur dhe prej saj e shperndau si pako, -pra parashtesa e njohur "mbe" (e cila dita e dites po zhduket plotesisht nga perdorimi) u be pjese e foljes emerore qe dha Marsin, dhe luften. "Mbe (H)Ar-me". Muaji mars ne traditen tone eshte muaji i luftes. Jam munduar disa here ta eleboroj "perse". Por per ta kuptuar kete duhet kuptuar edhe muajin e Marteses Mbreterore e cila behej me lufte e me krushqi apo dardėn. Dhe kjo behej rregullisht ne pajtim me ciklin mistik te kalendarit ritual. Por ndryshimet ne kalendar bene edhe ndryshime te datave... Keshtu, Ar-esi, M'ar-si, Ar-ma evoluuan me renditje inverse dhe nuk kane asnje lidhje me nyjen logjike "MA".

ZEU_S
    Citim Postuar mė parė nga Zėu_s
    1. Origjinali i fjales 'narth' (qe me siguri eshte burimi i fjales 'north', 'nord' ne gjuhet germane, siē tha alibaba) duhet te jete 'marth' (mardh, mardhihem, merdhihem). Se si 'marth' u shendrrua ne 'narth' une nuk e di, por ma mer mendja qe ketu eshte fenomeni i njejt sikur te Mnemosyne perendia e kujtimit apo rikujtimit .
    1. E kam spjeguar mjaft qarte siper, atje ku edhe kam bere fjale per ekuivalencen Marth - Bardh - Narth. Pa harruar shprehjen Bordha/Bardha, Bora; Bor~ - Vor~ - Nor~ permes simbolit Ni (v), nirtha, narth, nerth, fatkeqsisht shkronja e vogel N eshte v, e prej ketu edhe ngaterresa me V qe bje ne lidhje Boriun, Veriun dhe Nortin...
    2. Mnemosyne duhet te jete n'men(os)une (mnem=n'men (nė mend) e yne=une, pasiqe Y eshte U). Ndoshta ne gjuhen e vjeter shqipe (pellazgo-yllire) per te mbajtur diēka ne mend kemi then n'menosė (siē kemi shum fjale te tjera ne kete stil, siē jan vend-osė, varr-osė etj.), nese eshte ashtu, atehere Mnemosyne do te thot n'menosė unė (e mbaje ne mend une, regjistroj ne koke une)
    2.Mnemosyne; Nuk mund te jete ndryshe. Mnemos vjen nga kontraktimi i natyrshem i tingujve n'Menos; ~yne mund te jete nje nga format e parregullta te shumesit te pronores sone ne kuptimin "e jona|e". E prej ketu Mnemosina te jete: "kujtesa jone". por s'duhet harruar se "harresa" e "kujtesa" si nocione shpesh mund te jene e njejta fjale.
    3.Per fjalen Mortis/Morte qe te kete te beje me Marth, po them ndoshta se nuk e di. Por Marsi/Marti duhet te kete lidhje me marje (ndoshta edhe me rrembim), megjithse nga emri Mars/Mart mund te nxirren shum kuptime dhe eshte veshtire te vendoset vetem per nje kuptim, sepse ketu kemi:
    3. E paskam thene siper. Areti, (edhe arti) jep ose del nga shprehja ardh', ar|riti, -qe eshte derivat i trefishte i nyjes se vjeter logjke ~AR~. Megjithese arriti dhe erdhi kane dallim kualitativ. A-E-rdhi, ku "e" eshte nyja jone e njohur ka hyre ne brendi te fjales per shkak se kete ia mundeson zanorja A si paratakse qe jep foljen e parregullt erdh pasi ta kete eliminuar a-ne, sepse "ariti" ka kuptimin "ri-erdhi"; "u kthye serish", prandaj ruan ciftin: r|r, qe prodhon "rr" ne shqiptim. ar + ri-ti. E po tash nuk eshte faji im pse kjo fjale poashtu gjindet ne gjuhet latine dhe dikush mund te thote se eshte shprehje e huaj.Nderkohe qe e ke te sakte se M'artsi m'[a(e)r]r, [(a)r]remben. Keshtu te m|arresh do te thote te grabisesh me lufte. Keqperdorimi i saj ne te folur te rendomte e profanizoi kuptimisht tejmase. Prandaj ke plotesisht te drejte kur thua se marrja eshte rrembim me dhune.
    4. Mars=marsi (ai qe mer, rremben (gjymtyret? - vajzat? - jetat? - tokat? - sundimin?) ... pastaj kemi edhe urimin/nemen/mallkimin 'te marte e mira/keqja' etj.),
    4. Ne kete pjese u pajtuam sepse s'ka si te jete ndryshe.
    4a. Mars=marsi (ai qe i kthen gjerat mare/mbare ... me lufte?),
    4a.Ketu nuk mund te pajtohemi, sepse e kam spjeguar po ne kete faqe se M'bar nuk mund te lidhet me Aresin, ndersa ne postimin e kaluar kam sqaruar se MAr dhe BAr jane tjeter, e se kane lidhje me Barazimin Mat-te-je-rine = drejtesine; "te shkofte udha e mbare" eshte "te shkofte udha drejte". Mbe-Mare = mbare. Qe shkon drejte; qe nuk ben leqe; qe nuk luhatet; qe eshte ne balans, ekuiliber, etj..
    4b. Mars=mbarsi (ai qe i len femrat me barre, per femrat me barre (me teper per kafsh) ne geg. thuhet 'eshte mbars/bars'),
    4b. Per arsyet e shumta qe kam dhene me siper nuk ka si te lidhet me M'arsin.
    4c. Mars= i marre (i qmendur),
    4c. Ky eshte vetem derivat. Me origjine nga besimet e vjetra, se si disa prej aftesive njerezore mund te merren nga perendiu i caktuar. Pra eshte si te dallimi i te marrit nga budallai, sepse i marri eshte (me tė reenė), i cmendur e jo budalla, sepse budallait s'ke cfare i merr se eshte lindur pa to. Fatkeqsisht per gjuhen tone te keqperdorur shprehja "i marre" eshte pakufishmerisht me e keqe se i cmendur. Sepse "i marri" eshte nocion aq gjithperfshires sa qe mund te pershkruaj cdo lloj mangesie apo aftesie te humbur qe njeriu e ka me te lindur. Ndersa i cmendur eshte ekskluzivisht njeriu i dalur mendesh, kategori me vete, -pra qe i kane dalur mendet e jo qe ia ka marre perendia i caktuar. I marrun gojet, i marrun medesh, i marrun kembesh; i marrun sysh ...te gjitha keto dhe nje varg tjera qe nuk ka nevoje te numerohen, nenkuptohen me shprehjen perberese te fjalise se pakryer "i marre...". "Plak marroq". Nuk pershkruan asnje kuptim te specifikuar, nuk do te thote plak i rrokatur por i manget; ne nje aspekt te cilin fjala nuk e ceke per emer. Ajo do te thote se ai ose nuk ndien ose ia jan marre kembet ose syte, ose thjeshte vemendja, ose artikulimi etj etj...
    4ē. Mars=i mart (i paralizuar, p.sh. ne geg. thuhet 'jam mare'=jam paralizuar, ),
    etj. etj.
    4ē. Po pra!
    5. E tash na linde pyetje cila nga kete kuptimet e lartpermendura (i rashe per se shkurti se ka edhe ma shum) i pershtatet perendise Mars/Mart ? - Apo ndoshta te gjitha, dhe nese i pershtaten te gjitha, atehere eshte me t'vertet shume e quditshme dhe e pa kapshme se si eshte kjo e mundur, kete ndoshta mund te na skjarojne linguistet e forumit.
    5. E po tash, njeriu te gjitha nuk arrin t'i perfshije kurre ne nje shkrim. Me rendesi eshte qe beme dallimin ekzistues dhe diferencimin e dukshem te fjaleve "Ma" dhe "m'Ar" qe kane baza esencialisht te ndyshme.
    Duke i hallakatur keto sende me rroplloj diēka ... a mundet te jete e mundur qe emri Maat te jete zanafilla e emrit Mother/Mutter/Mater/Moter ???
    Sigurisht! Nyja eshte MA, dhe ajo zakonisht terminohet me T, sidomos ?kur do te lidhet me Token. Po keto tani jane probleme qe lindin nga shpikja e gjuhes IE me qellim per t'iu shmangur Mates se te gjitha gjuheve qe sot njihen me ate emer sepse dicka si IE nuk ekziston...

Nuk asht keq me i hallakate gjanat deri ne fund!

Anėtarėsuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    Po pra, kete te pyeta dhe une. Ku e shikon ti kamimin nga M ne B ne rastin e Mars-it? Ishte shkruar me pare qe Mardha-Bardha, tani ku hyn Marsi ketu? Pergjigja do ishte se Marsi eshte (M)Ares ne "greqisht". Mbasi nuk dijme ndonje kalim Ares ne B-Ares, nderkohe qe kemi Ares- MAres, Marrosh, Mars, Mni, Mri (inat) perforcohet mendimi qe M duhet te jete me e lashte se B. Ne vazhdim: A jane gjithe B derivate te mevonshme te M-ve? Pershembull Brigjet (Bruget) nga Mruget, Mriget/Mrizet? dhe Borea nga Morea? Kjo do saktesonte punen etimologjike.
    Une nuk e shoh askund shenderrimin e M-se ne B te emri Mars, une shoh (sikur ti) qe iu shtua emrit Ares shkronja M, mirpo pyetja eshte se ēka do te thot emri origjinal Ares, dhe pse iu shtua M-ja (nese nuk eshte e kunderta qe Marsit iu hoq M-ja).

Per emrin Mars kemi disa mendime siē i ceka disa me lart dhe siē e shtove tash edhe ti nje, qe po lidhet me ato te lartpermendurat, ndersa per emrin Ares edhe une i shoh pergjegjien te nyja AR, pikerisht aty ku edhe ti po e sheh dhe e bere me te zeze, pra Ar, por a eshte ar=ar (flori), apo ar=arė (fushė), apo ar=ari (arushė), apo ar=ar(m), apo ar(t) apo, apo ... qe i pershtatet ketije hyu (hylli).

... perforcohet mendimi qe M duhet te jete me e lashte se B. Ne vazhdim: A jane gjithe B derivate te mevonshme te M-ve? Pershembull Brigjet (Bruget) nga Mruget, Mriget/Mrizet? dhe Borea nga Morea? Kjo do saktesonte punen etimologjike.
    Mua nuk ma mer mendja kurrsesi qe te gjitha B-te te kene qene M-ja (gjej disa fjale shqipe qe fillojne me B dhe sheh qe nuk eshte e mundur).

Ju that qe fjala bardh ka si burim fjalen mardh per arsye te bores se bardhe qe te merdhine (ne kete rast shenderrimi i M-se ne B me duket i logjikshem), atehere ēka do te thot Parthini/Albanoi ? (thuhet qe Athena Parthenos d.m.th Athena e virgjer, dhe Baptisti me heret na tregoj qe E eshte I) - Parthini/Albanoi me siguri qe nuk do te thot te virgjeret por te bardhet, apo jo. Pastaj, Morea/Moree eshte Peloponesi dhe Borea-s eshte era (fryma) e veriut, nqs Shqiptaret e moēem te Kretes ia kan lene emrin Borea eres (frymes) se ftoht me bore qe iu vinte nga veriu, atehere me duhet te them qe eshte e mundur ajo qe pohove ti.

Bah, si behet kjo pa lexuar?
    Jo mos thuaj si behet kjo pa lexuar, por thuaj si behet kjo pa u shprehur pa rezerva, pa bende, pa kerrnama, pa thumba dhe pa hy neper ara.

Lene se na habite Zeu. Si mer qenkat ato mizat? Kjo eshte njelloj si te me sqarosh mua qe pallati perdoret per banim, nderkohe qe une po te shpjegoja arkitekturen e pallatit. Me sa duket arkitektet andej nga je ti skicojne shatrivane kur i kerkohet arkitekture banese.
    Mos u habit shum, se ato jan miza.
    Por ti po me duket qe nuk po e dishe. A te kujtohet pyetja ime pse thuhet per bleten qe ka vdekur dhe nuk lejohet moralisht te thuhet qe ka ngordhur si per te gjitha kafshet? - Baptisti e pat dhene pergjegjien e sakt, se une ne ate kohe nuk e kam ditur qe kur thuhet ka vdek Bleta mendohet qe ka vdeke i gjith zgjoi, ndersa bleta ka ngodhe thuhet kur ngordh nje mize e bletes, pastaj pyetja "sa blete i ke?" ose thenjet "e bleva nji blete", "me ka vdek nji blet", "mizat e bletes" etj.

Te na ne veri eshte bleta dhe jan mizat (bijat) e bletes, dhe me siguri qe edhe te ju ne jug.

Lexo temen nga fillimi Zeu, e bile edhe temat e Dodonave po te keq kaq interes sa reklamon. Maat eshte perendesha supreme. Sic thashe ajo bashkon tri perendesha ne nje.
    Arsyeja e pyetjes eshte qe ndoshta nuk po mjafton ?

Pastaj nuk po reklamoj interes (interesi dhe mosinteresi kan lidhje shum te forta me motivimin dhe demotivimin), por une po mundohem vetem t'ia jap kontributim tim ketije populli te sakatosur, natyrisht aq sa me ngreh "motori" mua, se edhe pse duam me shum, nuk mundemi, apo jo.

Batea ishte nje A-Mize-one.
    Une me Amazone kuptoj komplet diēka tjeter nga kjo qe po thua ti. Per mua Amazone eshte "toka e ozurpuar nga nenat" ose "nenat ozurpatore" dhe nuk shoh ndonje lidhje me miza, dhe me siguri qe edhe Baptisti kupton komplet diēka tjeter nga mendimet e neve dyve.

Une nuk kam asnje bela me Baptistin. Bela keni ju per te ndjekur piken per te cilen behet debat. Po te mos perfitonin gje, Baptisti dhe une do e kishim injoruar debatin me kohe. Cfare rifreskova eshte se "hallakatjet" e mia cojne te gjitha ne nje shteg. Si hallakatje te duket po te shofesh nga afer si vrapojne njerezit rreth teje ne kater anet. Po te shohesh nga lart, kupton qe te tere po hypin ne tren, por ne vagone te ndrsyhme.
    Me vjen shum mire qe nuk paskit ma bela mes vete.

Shpirti Zeu eshte pjesa trinitetit. Maata (me pas u be Zoti), Ama(Trupi-me pas u be Jesus) dhe Shpirti i shenje (Bii). Besimi origjinal ka qene ne nje Zot, triniteti u krijua kur njerezit i veshn Zotit tiparet humane te herojve tokesore.
    Nejse,
    se siē kam thene me heret, tash as Tatari nuk mundet me i ra ne fije, se tash po na del qe Thoti dhe Maata jan Zoti nje e jo burre e grua, duke mos harruar pyetjet edhe perfundimet e shumta te tjera.

Hutohesh Zeu dhe pastaj ja ve fajin lajmetarit ose lajmit.
    Jo fajin nuk po ta le vetem ty, por edhe kismetit/fatit/percaktimit qe na ka detyruar te rritemi e shkollohemi ne nje vend te huaj e te mos e kuptojme perfekt gjuhen ton ametare, (siē nuk te kuptova kur me bere pyetjen "A beson ti Zeu se duhet te jesh patjeter i mefshte qe te jesh i drejte?", pra nuk e kuptova ēka eshte ajo "mefshte" dhe lash krejt, se nuk e ka nje hall de beshe pyetje per ēdo fjale qe nuk e kupton), mirpo faji nuk eshte vetem te une, sepse lajmet e juaja ose jan gjysmake me qellim (me bende, rreth e rrotull, se nuk po bene te flasim si njerz) ose hyne neper ara pa kurrfar nevoje hiq.

Nuk te lejne pikepytjet te marresh ndonje krah Zeu. Ke mbete ne mes. Besa do ishte kenaqesi te shkoje bash atje ku heziton.
    Pikpyetjet jan per ty, dhe ne mes kemi mbetur te gjith, po te mos ishte ashtu nuk do ti kishe lene llafen ne gjyst e te flisje kaq i pasigurt (qe te shikosh njehere se ēka po thone te tjeret), pastaj ku po e din ti se ēka po hezitoj une, pasiqe ajo ishte "pergjegjie" (pyetje) per ty ?

Mban mend qe kam diskutuar per Idrisin, qe besohet te jete Hermesi? Besa Hermesi e shoqeron kudo Athenen, por ca thone Heren gjithashtu. Arte-misa ishte nena vestaleve. Athena ishte burrnesha bardhe, ligjvenesja.
    Po ashtu duhet te te kujtohet se pas shkrimeve te vjetra Zeusi na doli si guvernator i Hermesit, ne nje mal qe quhet Thom-or ose Thumoj, prane nje tempulli qe njihet Dodon/Dardan.
    Po si jo, me kujtohet qe ke then se Idrisi eshte Thoti, ndersa "greket e vjeter" thone qe Thoti eshte Hermesi. Ti the qe Thoti (siē munda ta kuptoj une nga gjysemllafi yt) eshte Dardani, dhe Maat eshte Batea (qe jan Zoti nje, sipas teje), ndersa Zeusi ishte guvernator i Thotit (Dardanit) ne Olimp (ne Tomorr, nese eshte Tomorri Olimpi), por Zeusi ka qene i ati i Dardanit, dhe Dardani erdhi ne gadishullin Yllirik (ku gjendet edhe mali Thom-or ose Thumoj afer tempullit Dodon/Dardan siē the ti) nga Italia (kjo e sotmja ?) e jo nga Egjypti ... etj. etj.

Ketu perseri duhet ta thrrasim Tatarin, megjithse po me duket qe as ai s'ka shance.

Kush ishte Thumuesi?
    Po kush ishte Thumuesi ?

(perveq teje, se ty hiq nuk po ta don me fole pa thuma)

E ke pyetur veten se pse duhet te te bej pusi ty Zeu? Cfare ke ti qe une dua te ta marr, e aq me shume fshehtazi e pas kurrizit te forumit? Me se fundi, pse ecen kah pusia, shko rruges drejt dhe del mu ne mes te Dardanise ne Turqi.
    hmmm, jo pusii por PUS, ne n'veri themi pak ma but "pusi e mart" per te mos thene "dreqi e mart" qe thoni ju, dhe lum ti per vete qe nuk paska asgje qe mundesh me mare nga une, megjithse ky vetlavderimi yt ketu eshte pak i tepert, se mjaft qe e lavderove vetveten ma lart (duke perzier edhe Baptistin pak, ne ato vetlavdatat e tua). Mirpo ma mire eshte te te lavderojne te tjeret se sa vet, apo ?

Ruju mos t'rritet menja shum se t'ban zarar e munet me t'rroke ēkula/sturra.

Bendet rrjedhin nga lakimeve mitologjike.
    Veq edhe nga ti po rrjedhin sa t'dush, po teprojne bile.

Qe te shpaloset lidhja e plote do te duheshin shkruar dhjetra faqe. Kjo do te marre vite pune.
    Ekziston mundesia edhe hiq mos me shkrue, dhe me intersantja ne kete fjaline e fundit qe e thash eshte qe une nuk po flas per ty por per veten time.

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Lere Zeu se na vure perpara vetem me nje gjysmen e mustaqes. Ja vlen me shume te zgjasesh mustaqen apo mendjen? Po pres pergjegjen se pari me qellim qe t’i nxjerr mesataren e ponderuar. Po me doli mbi 60% e lart do e adoptoj per mendim. Po nuk me doli, te kopjoj ty dhe ja ku dal dhe une me mendim personal.

(Te tera fjalet t'i kam vene shqip. "E mefshte" quhet nje gje qe rri e tulatur, pa jete, pa mprehtesi. Ka plot qe e kane fjalorin shqip-shqip e ta japin me te sakte.)
    ++++++++++++++++++

Ma-aT, cfare shikon tani? Meme dhe Ate? Organin hermafrodit te Dodones se Shqiperise? T e Thotit Tokesor? M- e V/pjellshmerise?

Fillimi ishte nje, jo seksual, i perjetshem, i pakrijuar e i pavdekshem. Plejaden e perendeshave dhe perendive i krijuan njerezit. Ma&Tat/Thot, Zeus&Here, Dardan&M/Bate, Brahman&Shiva etj per te bere te llogjikshem krijimin origjinal.

Per kete arsye Thoti Tokesor rrinte ne kembe para Mates Hyjnore qe rri ulur, vestalet para Artemises, dhe Burri para Hyjnise.
    +++++++

Thumoj, po Thumon quhet kur Vetetin (drita rrufese) dhe po Bubulloj(zhurma rrufese). Thumnak, Cemnac, Tinia Cemnac.

Nuk e kisha barazuar me pare Thumimin ne sensin e vetetimes me thumbimin. Mbase rrufeja thumon, shpon? Hmm. (Ide e mire pavaresisht nga ana mustaqes)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 12-05-2008 mė 20:21
    Aeneas Dardanus

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Se si 'marth' u shendrrua ne 'narth' une nuk e di, por ma mer mendja qe ketu eshte fenomeni i njejt sikur te Mnemosyne perendia e kujtimit apo rikujtimit .

Besoj se kalimi m-n nuk eshte i veshtire. Per mendimin tim kjo ka ndodhur edhe tek fjala ma-am ne na-an- nan-nene,po ashtu mo(s) ka sjelle no ne gjuhet e tjera etj.
    Me e veshtire eshte ne ka ardhur marth nga barth apo anasjelltas. Rrenja duket qarte qe eshte ar-i bardhe,i arte,i shkelqyeshem. Kalimi Barth-Parth nuk ka ndonje problem te madh e sigurisht qe parthena=barthena e bardha-e virgjera sic eshte shpjeguar gjeresisht nga shume persona. Po barth-marth ? Ndoshta vertitemi kot e barth ka dale per te treguar ngjyren perfundimtare kurse marth per procesin e zbardhjes nga te ftohtet,si te thuash ba-arth u be, perfundoi,eshte padisktuim e asaj ngjyre,kurse marth- me-arth pra kemi procesin e zbardhjes specifike per te ftohtet e ngeli pikerisht specifike e lidhur me te ftohtet ndersa e barth eshte e pergjithshme per ngjyren. Ndoshta.... Per mua b eshte tingull i fuqishem aktiv i gjere,shperthyes kurse m eshte pasiv,i dobet,i ngushte prandaj kalimi eshte i veshtire.

"Mort"-i ka te bej me fjalen shqipe "Barre", bart, barc, barrs, qe dhuron emrat: "varr" e "vorr",
    Ketu nese e pranojme si te drejte kemi kalimin e b-m cuditerisht. eshte me pare Barr apo marr ? Nese mort ka lidhje me levizjen drejt nje bote tjeter atehere midis barr dhe mort ka me siguri pjesen e vet folja marr, e mori(rrembeu) vdekja,ndersa varr po mund te vije direkt nga barr (bara italisht arkivolit) menjehere per shkak te kalimit te thjeshte b-v.

Ma-aT, cfare shikon tani? Meme dhe Ate? Organin hermafrodit te Dodones se Shqiperise? T e Thotit Tokesor? M- e V/pjellshmerise?

Fillimi ishte nje, jo seksual, i perjetshem, i pakrijuar e i pavdekshem. Plejaden e perendeshave dhe perendive i krijuan njerezit. Ma&Tat/Thot, Zeus&Here, Dardan&M/Bate, Brahman&Shiva etj per te bere te llogjikshem krijimin origjinal.

Pra maat i bie qenie aseksuale,njesoj si zoti i hebrejve e thjesht sepse njeriu do te gjeje nje gjini konvencionale YHWH-se i drejtohet me Ai kurse Maat-es me Ajo. Bukur shume,akhenatoni e mojsiu paskan studiuar misteret 'pellazge'. Cka nuk koncepton/te dot absolutisht njeriu ? Mosekzistencen e 'para' pra mosekzistencen e KOHES, keshtu qe po te lidhim Maat- YHWH- Kha(os) dalim ne perfundimin se origjina e gjithckaje eshte thjeshte Koha-kohaos. 'Do e tregoje koha','le t'ja leme kohes' jane shprehje popullore qe tregojne gjykatesin suprem ndersa 'koha iken e svjen me', 'me iku koha','s'kam kohe' jane shprehje qe tregojne pafuqishmerine e njeriut perballe kohes qe ketu eshte fuqia supreme e 'do kohe','i erdhi koha' 'do e mesoje koha' tregojne fuqine e pjellorise apo maturimit qe ka koha.

Ma-at i bie te tregoje thjeshte origjinen prej nga vjen , pra cka
    ishte 'para' teje(prinderit) ne aspektin 'kohor' ndersa aseksualiteti i pershtatet ne menyre te persosur kohes. Deri ketu me con logjika e nje qenie supreme,me shume sesa nje qenie e perbindshme hermafrodite parapelqej nje kenveshtrim ku te qenit hermafrodite nuk sqarohet. MA-AT i pershtatet mire nje qenie ku askush nuk sheh aspektin seksual te fjaleve perberese ma dhe at,por pergjithesisht efektin prinderor kujdestar(mesues e gjykates) e krijues(maturimi apo pjelloria).
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Faqja 22 prej 34 FillimFillim ... 12202122232432 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 24-11-2016, 09:56
  2. Diaspora shqiptare nė mbrojtje tė ēėshtjes sonė kombėtare
    Nga altin55 nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 09-10-2012, 09:20
  3. Kryengritja Popullore Shqiptare E 1912 – 1915
    Nga ORIONI nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-07-2005, 14:44
  4. Permbysja e rregjimit ne 97, Revolucion komunist?
    Nga Seminarist nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 66
    Postimi i Fundit: 28-05-2003, 23:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •