Per Barat,Duhet patur parasysh se blete ka ne gjithe rruzullin. Prandaj simboli i bletes eshte i pasigurt per hulumtim dhe thellim te qeshtjes. Kjo eshte njesoj sikur puna e yjeve, ato shihen nga secila ane e botes dhe simbolika apo simboli i yllit nuk mund te pretendohet se i takon ketij apo atij populli, pra nuk eshte vecori e askujt. Per kete arsye duhet ti shmangemi simboleve kaq te pergjithshme. Eshte e natyrshme se bleta do te duhej te ket qene e rendesishme edhe per kultura pertej oqeanit por kjo nuk implikon edhe lidhjet me kulturat tjera te botes.
Une e kam thene se ne veri quhet Maate dhe thirret me formulen e dhene. Une nuk kam qene ne jug dhe nuk kam aspak njohuri ne lidhje me traditat e kultivimit te bletes, por je interviste me bletare qe kane tradite diku ne jug do te ndihmonte shume ndoshta duke na dhene nje verzion te ri te panjohur per mua ne ritualin e mbledhjes se bletes se "leshuar" nga zgjoi. Por nese nuk ekziston dicka e tille kjo prape nuk do te thote asgje, peros se atje kjo tradite eshte zhdukur. Kuptohet, une para do kohe kam arritur te mendimi se gegnishtja ruan shume me teper lidhje me kreten se toskerishtja edhe pse trendi mesjetar i tendences se shkurtimit te fjaleve maksimalisht ka shkaktuar nje dem te konsiderueshem ndaj ketij dialekti.
Styx,Zeusi eshte femi infantil ne krahasim me Maaten, ai eshte perendi i gjenerates se fundit, gjenerates me te re te perendive pothuaj motsh me Amorin.
Amaltea thash se ishte Dhi e cila me vone u hyjnizua. Ida ishte mal i shenjte ndoshta perendesh htonike me merin Ida. Amalthea u quajt dhija qe ushqeu Zeusin ne kohe nevoje dhe ajo u hyjnizua prej Zeusit kur hypi ne fron, prandaj e mori ate emer qe ndoshta mund te jete edhe personifikim i ides perendesha e malit dhe cilit mal : Ides se Kretes pra. Pra sic e kisha thene me heret:
"Dhija e Malit te Shenjte Ida" Amalthea.
Keto gjera nuk perjashtojne Kronologjine Evrope QDM Harmoni etj.
Addami nuk eshte banor i pare i tokes. Ai vetem eshte njeriu i pare is saj. Para tij kishin ekistuar lloje tjera njerezore. Dhe ne kohen kur Gilgameshi u nis per te Utnapishtimi kopshti i edenit ekistonte ende ne toke, bile gjindej diku kah mesi i rruges se itinerarit te tij, por si njeri i mencur qe ishte ai nuk pranon te hyj brenda. E refuzoi edhe mollen aq joshese te priftereshes qe ia beri oferte.
Revizion:Sic shihet pas disa diskutimeve deri diku te kenaqshme, ne shkrimin e fundit bera nje revidim te qendrimit se Maata nuk e ka Bleten pergjegjesi primare por sekondare ndoshta edhe terciare. Pra involvimi i saj ne kultivimin dhe perkujdesjen ndaj Bleteve te buta eshte nje pergjegjesi e dores se dyte per te dhe e cila rrjedh nga kualitetet e saj disa here me universale dhe esenciale per kosmosin. Ne realitet ajo duhet te jete nje forme e konkretizimit te forces kozmike [e kunderta e kaosit] sendertuese e shtytjes pozitive apo dobiprurese etj, forces kohezive, balancit, drejtepeshimit, me c'rast i afrohet termit harmoni por poaq shume afrohet edhe me atributet e Ma'ates egjptiane.
Problemi i Mates egjiptiane eshte se ajo duhet te ket qene hermafrodit, sepse emri i saj atje eshte kompozit [Ma + At] te dy keto nyje logjike te shprehjeve jane shqip dhe emri i saj mund te ket qene lexuar gabimisht ne forme inverzive prej AmAt ne Ma'at (por qe gjuhesisht mund te kete qene e lejueshme ose e pelqyshme morfologjikisht), ne kete menyre ajo/ai na del si nje qenie e kompletuar perendi absolute e mbaruar jo-gjinore ose aseksuale, e kunderta e hermes-afrodit, dhe si e tille mbi te miren dhe te keqen. Por kjo serish na afron te perfytyrimi qe kemi per bleten, pra bleta nuk e humb mbeshtetjen dhe do te ndihmoje ne zberthimin/kompletimin e figures se saj te plote. Sado qe atributet e bletes do te ken qene mveshje me te vona kur ajo vec kishte karakter te definuar mjaft mire por qe u dekoruar edhe me natyren dhe simboliken kuptimore qe paraqiste fenomeni i shoqerise se bletes.
Riformulimi i emrit egjiptian Ma'at ne Amat na jep edhe nje shtytje sado te vogel te testojme karakterin e saj (te e fundmja edhe me qellim te eliminimit ne mos jo pajtimit) me emrat :Amat; Anat si forma derivative te saj, ndoshta edhe Tiamat. Mirepo kjo e fundit me rezerva te medha sepse kjo dhe miti per te na flet per fundin e mbreterimit te saj si perendeshe matriarkale te ciles i kundrvihet Marduku mbreti i pare mitologjik me karakter patriarkal. Ne kete menyre kjo afrohet me Eurinomen e vjetruar te ciles po i vinte fundi per shkak te katastrofave natyrore qe po ngjanin te ate ane te botes, Ndersa miti per eurinomen na tregon per fazen e saj te pare te marrjes se pushtetit te plote ne duart e matriarkatit. Ndersa ne thame se Maata duhet te kete qene perendi aseksuale burimisht. Por pasi qe dolen si rezultat i eksplikimit meritojne nje veshtrim sado te shkurter qe do tua bej ne postimin e ardhshem.
Krijoni Kontakt