Urime per temen Baptist,
shume interesante
dhe te pergezoj per dijen qe ke, natyrisht edhe per patriotizmin.
![]()
Urime per temen Baptist,
shume interesante
dhe te pergezoj per dijen qe ke, natyrisht edhe per patriotizmin.
![]()
Falenderime XFILES
Berat, degjo, ke qasje teper parciale dhe rrotullime vetuese drejte pegjithesimeve. Nese percjelle menyren se sie eshte zhvilluar ky shqyrtim, do te veresh se une jam munduar tu vej kufizim me tolerance te mjaftueshme drejtimeve te permbushjes se natyres dhe esences se kesaj perendije, duke mos hedhur poshte mishte qe mund te kene gjalluar ne egjipt e gjetiu, por duke mos lejuar qe te behet barazim aprioritar sepse e njeta perendi ne vende te ndryshme konceptohet me nje dallim te ndjeshem. Kete ta deshmojne edhe fete e shtresuara mire ne boten e sotme sado qe te gjitha dallimet e thekshme te cilat ndjekesit e caktuar i bazojne ne te njetjin burim dalin te papajtueshme mes grupeve qe lexojne te njejtin liber.
Jam i paluhatshem ne definimin e Maates si perendeshe "konceptuale" racionale, dhe harmonike. Ky karakter i saj nuk lejon perzierjen e saj me perendite e kategorive tjera sic jane ato htonike solare stinore/klimatike, vegjetative, etj.
Ky karakter i saj per mua i paluhatshem dhe qysh tani definitiv, nuk ia lejon asaj qe te jete as krijuese / kaosit por mund ti atribuohet merita se ajo kete kaos e shnderroi ne kozmos me forcen e saj harmonike te levizjeve te parashikueshme melodike te botes dhe gjithesise. Ajo si force e baraspeshes, kohezionit dhe saktesise.
E sa per simbolin te cilit i jane dhene emra nga me te ndryshmit per mendimin tim nga me fantastiket dhe arbitraret mund te them vetem nje gje. (Ruaj te drejten autoriale per te) se eshte simboli khau. Nje ng ashkronjat e me te vjetra te gjuhes sone. Nuk e di sa sa gjere shtrihet logomitia per spjegimin e shkaqeve te Terrmetit ne boten shqiptare por po e risjell ketu edhe nje here ate qe kam degjuar si femi ne Dukagjin, se Token e mban mbi brire Kaurri i Zi dhe ne rastet kur e ngacmojne mizat ai shkunde koken...
Ne ate simbol shihet qarte T O ka, mbi nje simbol gjeometrik qe pershkruan koken e kaut. Por sikur edhe gjithe gjerat tjera me karakter simbolik edhe ky eshte cvendosur kuptimisht disa here gjete historise se vet dhe ka pesuar deshifrim tjeter nga ai i pari. Te gjithe qete qe mbajne diskun ne brire jane ky Kaurri i Zi, te i cili shkon dielli pas perendimit, prandaj DIellin ne egjipt i flijohej nje Ka absolutisht i zi. Ky kalonte neper nje inspecion ekstremisht rigoroz per te qene te sigurt se nuk e permban asnje qime te vetme te bardhe (jo te zeze) para flijimit.
e.k.m.r.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
etj etj etj etj ..por gjithsesi jam i vetmi qe po sjell "ushqim" per debat....dhe jam i vetmi qe solla nje version te ndryshem nga emri MAAT...sespe eshte edhe MARR edhe MĖNō qe jane te barazvlefshem si emra perendie....ti konsideron MAAT duke i bere lidhje me Egjiptin, dhe kjo eshte e drejte por mos hidh poshte mundesite e tjera...une te kam dhena pista por ti si ke pare....me vjen keq qe s'flas dot me hapur, por ne SHQIPERI daullja bie vetem per ke ka veshe. Ty tu deshen pista dhe une ti kam ofruar per studimin qe po ben. Nese ti si sheh...durim do vije momenti qe do i shohesh...Berat, degjo, ke qasje teper parciale dhe rrotullime vetuese drejte pegjithesimeve. Nese percjelle menyren se sie eshte zhvilluar ky shqyrtim, do te veresh se une jam munduar tu vej kufizim me tolerance te mjaftueshme drejtimeve te permbushjes se natyres dhe esences se kesaj perendije, duke mos hedhur poshte mishte qe mund te kene gjalluar ne egjipt e gjetiu, por duke mos lejuar qe te behet barazim aprioritar sepse e njeta perendi ne vende te ndryshme konceptohet me nje dallim te ndjeshem. Kete ta deshmojne edhe fete e shtresuara mire ne boten e sotme sado qe te gjitha dallimet e thekshme te cilat ndjekesit e caktuar i bazojne ne te njetjin burim dalin te papajtueshme mes grupeve qe lexojne te njejtin liber.
mbi te gjitha, nga aq sa kam pare ne kopracllikun tend per te dhene info, nuk eshte nje QESHTJE shqiptare, por shte nje ceshtje pellazgjike e dmth MESDHETARE. Ketu eshte edhe thelbi, mbijetesa e zkoneve riteve himneve etj etj shqiptare + dokumentimin e pjesshem e te verber (pasi vetem ne kuptojme) te kulturave te tjera "te vdekura" mesdhetare. NQS ti arrin te besh ate qe synon, te zbulosh perendine e humbur MAAT, ti do te besh dicka me vlere, sepse ka nje lidhje logjike neper tere Mesdheun qe na nxjerr ne shqiptareve jashtezakonisht PRIMARE...fakti qe une s po jap materiale apo sygjerime aq sa duhet spiegohet me faktin qe ato i kam neper duar duke i pare, por gjithsesi QESHTJA eshte ajo e duhura....dhe mos harro ka koridore qe une ti kam dhen qe te cojne drejt fakteve te rendesishme.......keshtu vaftis
...edhe nje gje tjeter VAFTIS djali, ti flet e flet...po ku bazohesh te idete e tua ? te enderrat e tua? te deliret e tua?Jam i paluhatshem ne definimin e Maates si perendeshe "konceptuale" racionale, dhe harmonike. Ky karakter i saj nuk lejon perzierjen e saj me perendite e kategorive tjera sic jane ato htonike solare stinore/klimatike, vegjetative, etj.
Ky karakter i saj per mua i paluhatshem dhe qysh tani definitiv, nuk ia lejon asaj qe te jete as krijuese / kaosit por mund ti atribuohet merita se ajo kete kaos e shnderroi ne kozmos me forcen e saj harmonike te levizjeve te parashikueshme melodike te botes dhe gjithesise. Ajo si force e baraspeshes, kohezionit dhe saktesise.
....referenca dhe prova shoku..keto pijne uje..sepse qe ti bejme qejfin njoni tjerit, hajde ikim pime ndonje raki manfaerre dhe ja fillojme derisa te shkrihemi tu qesh duke tall gjith boten, por gjithsesi bota fitoi sepse ne nuk dokumentuam asgje, dhe ato qe dokumentuam u manipuluan...
ketu jemi dakort ...prandaj e postova me qellim qe te them se jemi ne pa jane ataBAPTISsa per simbolin te cilit i jane dhene emra nga me te ndryshmit per mendimin tim nga me fantastiket dhe arbitraret mund te them vetem nje gje. (Ruaj te drejten autoriale per te) se eshte simboli khau. Nje ng ashkronjat e me te vjetra te gjuhes sone. Nuk e di sa sa gjere shrihet logomitia per spjegimin e shkaqeve te Terrmetit ne boten shqiptare por po e risjell ketu edhe nje here ate qe kam degjuar si femi ne Dukagjin, se Token e mban mbi brire Kaurri i Zi dhe ne rastet kur e ngacmojne mizai shkunde koken...
:-)
......2 b continued
Sa per gurin e MAAt egjiptiane, ai eshte i sakte, dmth qe ajo e kishte simbol ,
ai simbolizon ujin, elementin fillestrar..primordial
Egjiptianet:
-e perdornin me mumite..me qellim arritjen e qellimit qe kishin, ringjalljes dhe jetes se perjetshme
-MAAT, nena e syrut gjithpares dhe e te vertetes, nena e gurit te shenjte..ishte ajo qe e perdorte ate gur
Kina
-ne Kine mbahet si nje nga 7 gjerat me te cmueshme ne tere boten...i njejti gur
Perset
-i njejti gur quhej lazuward, qe do te thoshte parajsa..prej emrit te tille rrodhi edhe emri lazurite e me pas azure-i kalter (ky eshte vetem nje variant)
te kam thene me siper qe ALKIMIA eshte celes...dhe eshte me te vertete
ALKIMIA
Simboli i gurit te MAAT, pra i lapis lazulis, eshte JUPITERI (simboili i dodones, i moralit,i ligjt, i rregullsise)
nese nje alkimist ben nje proces apo nje eksperimebt, prezenca e ketij guri eshte njelloj turboje, pra pershpejton cdo gje...por perdoret vetem nga alkimist ete vertete dhe vetem ne procese te rendesishme te quajtura "PUNET (projektet) E MEDHA"
Sipas alkimise, guri themeltar, ai i zgjuarsise dhe i filozofise elementare (le te themi arma apo sekreti me i madh), eshte jashtezakonisht i ngjashem eme kete gur , pra me LAPIS LAZULIS....
...vaftis ky nuk eshte nje gur i cfardoshem dhe Aleksandri i madh qe e beri te njohur kete gur ...dinte gjera te tjera qe mbase nuk i tha kurre, por gjithsesi Hindokushi prodhon ne sasi te medha kte gur...
PS
magji=alkimi=njohuri
Dega e famshme, e poshtme e lumit te Vjoses njihet si Shushice. Emertim me i hershem eshte ai Polianth (mbase nje nga Herkulet?/ Poliniqi te “Prometeut te Lidhur” te Eskilit).
Polianthi ka disa varietete bimore qe perfshijne Zakinthin (temen e te cilit Tanihauseve refuzoi ta perfundonte), dhe lulekuqen, rigonin. Polianthi nga ana tjeter mbahet si sinonim i Anemone, bijes se eres se Perendimit sipas mithologjise se lashte. Te tjere mendojne se eshte transliterim i Adonisit. (Shihni temen perkatese neqs nuk e kane fshire).
Si Polianthi dhe Anemone (bimet) i perkasin se njejtes familje te Arum (Titan Aru(o)m) ose 5-gjethore. Familja e bimeve Arum eshte tipike ne ne zona kenetore dhe ka arome specifike, si te te embel e mbase jo te kendshme per nuhatjen njerezore, por ideale per rritjen e bleteve qe u pelqejne polenin. Nje kategori e caktuar eshte shume terheqese per mizat, gjithashtu.
Nje dege e lumit te vdekjes Akeron apo prodhonte nje lloj zhurme monotone. Mendohej qe po te pije nga ai uje shushateshe per jete. Briareus Polyanthus (bime) mendohet qe ka nje substance te pazakonshme qe ndikon ne balancen njerezore.
Bletet gjithashtu mistifikohen si bartese te shpirtit njerezor ne boten e pertejme. K-haron/Acheron jane emertime te vonshme, qe per mendimin tim, si cdo gje ne topologjine greke jane transplatuar nga veriperendimi ne juglindje.
PS. Varianti i gurit blu "Lapis Lazuli" ka nje emertim shume interesant dhe domethenes ne latinisht. Ne fakt nuk duket fare si latinisht.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 25-11-2006 mė 19:20
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Ene ka etrusket ka Maat-e. Po quhet dhe me emer tjeter.
"The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML
Genesis Tema eshte e hapur per diskutim.Postuar mė parė nga Genesis
Nese ke te dhena per Maat-en etruske dhe ndonje ri-orientim te temes ne anet qe nuk jane rrahur ketu, mund t'i sjellesh lirisht. . . pa le te shohim pastaj se si i trajtojne anetaret e tjere ato. . .
Aeneas Dardanus
veshtiresia kryesore eshte mungesa e informacionit, pasi me zhdukjen dhe dobesimin e tradites, humbet edhe trashegimia. trashegimia gojore nga nje brez ne tjetrin eshte prove me e sakte sesa 1000 libra te shkruara nga perendimoret o kushedi se kush...kjo gje i jep rendesi te vecante temes mbi maten shqiptare...sepse permendja e nje emri ne ritual shpesh eshte ruajtur me fanatizem pasi po te keqshqiptoje emrin rituali s'kishte kuptim....gjithsesi mendoj se pellazget etrusket e me tej kane qene popull ku pushtetin kryesor e kishte ne dore shpirterorja...jo me kot Pirro burri ishte njohes i okultit...jo me kot aleksandri lindi si njeri i madh <>...kryesore eshte se qe te diskutosh mbi perendi(ne)(te)..duhet te kesh njefare besimi te to..ky besim beri qe sot shqiptaret te therrasin akoma emra perendish pellazge edhe pse s e dine qe eshte rit a cfare, por dine se besimi duhet te jete i verber..ne mos gaboj diku nga parashikimet e nostradamusit permendet dicka e
lidhur me driten dhe shqiptaret
...kuajt shqiptare te drites do ta habisin serish athinen...:-)..
te shpresojme te parashikimi i tij
por meqe jemi te etrusket
ne lidhje me etrusket ose ne ndihme te kesaj teme mund te vijne edhe fjalet e meposhtme te cilat jane te
perkthyera nga rasianishtja apo etruskishtja quajeni si te doni, ne shqip...
>>>> mata=māt = miredashje dashamiresi bujari
>>>> matam, matan = mbi,siper,lart,me perpara, me e hershme -ngjashmeri me shqipen matan (!?)
>>>> mam-, mani-, mar, maru = madheshti
>>>> mama = me e madhja
>>>> Mania = perendesha e vdekjes dhe e botes se pertejme (vdekja ka lidhje me gjykimin) shoqerohet edhe nga perendia Mantus
>>>> man, mani, mani-m, man-th, manim-eri = shpirtrat e te vdekurve ose te vdekurit
-----------------------------
etrusket ishin popull i fshehte dhe qe dinin te praktikonin magjine...
Te falenderoj per informacionin qe ke sjellur eshte shume i vlefshem sidomos kur vjen nga etruret. Sepse na sjell atribute dukshem me te aferta me natyren dhe origjinalitetin e perafrimit me atributet e Maates shqipe qe u ruajt ne popull.
Aeneas Dardanus
:-)citim nga STYX
PS. Varianti i gurit blu "Lapis Lazuli" ka nje emertim shume interesant dhe domethenes ne latinisht. Ne fakt nuk duket fare si latinisht.
normal qe (s) duket si latinisht, por (s) duket si pre-latin, duket si gluha e atyre qe u dhane gjithcka latineve...mos valle duket si gjuhe Etruske?!
..apo mos valle eshte Lapiths pellazgjik...te pakten kete mejtim kish Straboni per Thesaline pellazgjike
Krijoni Kontakt