Topi: Rama është persekutor i shëndetit publik
Gjatë një takimi me banorët e njësisë bashkiake nr.11 në kryeqytet, Sokol Olldashi së bashku me nënkryetarin e Partisë Demokratike Bamir Topin, u shprehën se Edi Rama me politikat e ndjekura prej është kthyer në fajtorin kryesor për nivelin e ndotjes në kryeqytet. Topi u shpreh ndër të tjera se Rama edhe mund të dalë ndonjë ditë të bukur përballë ndonjë trupi gjykues për këtë faj të tijin.
Gjatë një takimi që kandidati i koalicionit të djathtë, Sokol Olldashi, ka zhvilluar dje me banorët e njësisë nr.11, në kinoklubin e "Institutit Bujqësor", paraqiti strategjinë e tij përsa i përket reduktimit të ndotjes së ajrit. Në fjalën e tij, Olldashi premtoi se në fund të mandatit, niveli i pluhurit dhe blozës në ajër në kryeqytet do të jetë brenda normave të lejuara. Po ashtu Olldashi e vuri theksin edhe mbi shkaqet kryesore që kanë shkaktuar një ndotje të ajrit 7 herë më të lartë sesa norma, duke e shndërruar këtë në një nga problemet më alarmante që ka Tirana sot. “Niveli i ndotjes prek direkt cilësinë e jetës së gjithsecilit prej nesh dhe mbi të gjitha, prek në mënyrë të pariparueshme jetën e fëmijëve tanë. Tirana ka sot ulje të moshës mesatare të jetëgjatësisë, pasi jeta mesatare e një banori të Tiranës është shkurtuar me 3 vjet. Nëse marrim parasysh se Tirana po i afrohet popullsisë prej 1 milionë banorëve, i bie të humbasë 3 milionë vjet jetë njerëzore, për shkak të ndotjes" tha Olldashi duke shtuar më tej se pas një analize për situatën aktuale të ndotjes së kryeqytetit, është konstatuar se disa nga çështjet më prioritare ku do të ndërhyjë që në vitin e parë të tij si kryebashkiak do të jenë pikërisht lehtësimit dhe disiplinimit i trafikut, disiplinimi i aktiviteteve ndërtimore dhe lëvizjes së dherave, përmirësimi i ndjeshëm i pastrimit dhe larjes së rrugëve. Po ashtu një tjetër piku ku sipas strategjisë së Olldashit do të ndërhyhet, do të jetë ngritja, forcimi i kapaciteteve vendore për monitorimin dhe zbatimin e rregullave dhe standardeve mjedisore. Ndërkohë që përsa i përket gjendjes aktuale në të cilën ndodhet kryeqyteti Olldashi u shpreh se një nga shkaqet kryesore të ndotjes janë mbetjet urbane, pasi, po sipas tij Sharra është cilësuar nga UNDP-ja në vitin 2000, si vatra më e nxehtë e ndotjes në Ballkan. “Qytetarët janë trajtuar të diferencuar në varësi të zonës ku banojnë nuk u stimuluan teknologji për ndarje apo trajtimin e mbeturinave kazanët e mbeturinave kanë qenë në gjendje tepër të keqe ka pasur abuzime me burimet financiare për menaxhimin e mbetjeve urbane si dhe mungojnë programe për ndërgjegjësimin e qytetarit. Një nga shkaqet e tjera të rritjes së sasisë së ndotjes janë dhe tregjet e produkteve ushqimore, të cilat kanë pasur mjedise të amortizuara grumbullimi dhe largimi për mbeturinat. Po ashtu sipas Olldashit një nga shkaqet kryesore të ndotjes së ajrit janë aktivitetet ndërtimore, bllokimet e qarkullimit rrugor si dhe për shkak se të gjitha punimet e Bashkisë janë pa leje mjedisi. Në këtë takim ishte i pranishëm edhe kryetari i grupit parlamentar të Partisë Demokratike dhe njëkohësisht edhe nënkryetari i kësaj force politike më të madh në vend, Bamir Topi, i cili duke folur në lidhje me politikat shkatërruese të ndjekura nga ana e bashkisë së Tiranës, u shpreh se Rama është një njeri i cili edhe mund të shkojë në gjyq i akuzuar si persekutor i shëndetit të njerëzve. "Njeriu mund të shkojë në një gjyq për çështje të persekucionit politik dhe fizik, por mund të shkojë në gjyq edhe si persekutor i shëndetit të të tjerëve” tha Olldashi. Gjatë prezantimit të strategjisë së kandidatit për kryetar të Bashkisë së Tiranës, Sokol Olldashi, mbi reduktimin e ndotjes së mjedisit, kreu i grupit parlamentar të Partisë Demokratike, Bamir Topi, shprehu habinë e tij për rikandidimin e Ramës. “Mesazhi im jo politik, por qytetar është se: ai njeri, i cili nuk mendon një ditë të vetme për qytetin, nuk e di se ku e gjen kurajon të kandidojë prapë për një mandat tjetër. Dëmi që i ka shkaktuar këtij qyteti është i jashtëzakonshëm. Projektet që lidhen me Tiranën janë shumë harmonike, pra nuk janë thjesht për mjedisin, por janë projekte për infrastrukturën e qytetit, që do të japin drejtpërsëdrejti zgjidhje edhe problemit të mjedisit. Ndaj programi i Sokolit dhe i këshillit Bashkiak të aleancës politike është një projekt integral dhe profesional, dhe unë uroj që Sokoli të jetë promotor i realizimit. Përfundimisht zoti Olldashi është futur në metodologjinë dhe mentalitetin e fushatave perëndimore sepse ka tejkaluar fushatën, sepse edhe politika ka evoluar dhe piqet brenda ditës" tha Topi, duke shtuar më tej se zoti Olldashi ka kaluar në probleme konkrete, në një vizion sa politik edhe profesional. “Gjithnjë e më shumë sot në botë po flitet për çështjet e ambientit, pra para se të jenë probleme ekonomike dhe psikologjike, janë probleme politike, pra angazhohen shtete të fuqishme në marrëveshjen globale. Ky problem është në radhë politik, pastaj është problem administrativ, sepse po e zgjidhi mirë politika, pastaj edhe administrata futet në punë dhe administrata nuk mund të bëjë pa ekspertë. Kjo është arsye që zoti Olldashi me një profil të qartë politik nuk ka thjesht politika individuale apo lokale, por mbështetet edhe nga politika qendrore, pasi edhe kryeministri kohë pas kohë diskuton në mënyrë të ndjeshme për çështjet e ambientit” u shpreh në fund të fjalës së tij Topi.
Krijoni Kontakt