Nuk ka më asnjë parcelë në Sharrë për të varrosur të vdekurit. Lajmin dramatik e dha dje drejtori i Ndërmarrjes së Shërbimeve Funerale, Leonad Kiri, i cili theksoi se brenda një jave e njëjta situatë do të jetë edhe në varrezat e Tufinës.
Alarmi
Jo vetëm situatë dramatike, por edhe e jashtëzakonshme. Tashmë mungesa e varreve për të vdekurit është kthyer në një makth për të gjithë kryeqytetasit. Vetë kreu i Ndërmarrjes së Shërbimeve Funerale, Leonad Kiri, theksoi se situata është tejet dramatike. “Jemi mbledhur për të dhënë një lajm të jashtëzakonshëm dhe dramatik që në qytetin e Tiranës, sidomos në sektorin Sharrë të varrezës, nuk ka më as një metër katror tokë të lirë për të varrosur të vdekurit”, - thekoi Kiri, duke shtuar se janë shfrytëzuar të gjitha hapësirat e mundshme për varrimin e të vdekurve. Sipas tij, deri tani janë grumbulluar mbi 20 mijë kub dhera për të krijuar parcela në varrezat e Sharrës, por tashmë në këto varreza, thekson ai, nuk ka më asnjë mundësi për t’u varrosur të vdekurit.
Tufina
E ndërsa varrezat e Sharrës tashmë nuk kanë asnjë hapësirë për të pritur të vdekurit, e njëjta situatë, brenda një jave, do të jetë edhe në varrezat e tjera të kryeqytetit, ato të Tufinës. Sipas Kirit, një fakt i tillë e bën gjendjen akoma më alarmante. “Zgjidhja e përkohshme janë varrezat në Tufinë. Por, fatkeqësisht, shumë e afërt do të jetë dita, në rast se nuk bëhet diçka për këtë problem të jashtëzakonshëm, të mbyllen edhe varrezat në Tufinë”, - theksoi ai, duke shtuar se aktualisht në Tufinë të vdekurit varrosen rreth gardhit. Kështu, Kiri pohoi se parcelat e rregullta janë mbaruar dhe për këtë u është dashur të zhvendosin mijëra metër kub për të krijuar hapësira për të varre, por kjo, sipas tij, nuk është zgjidhja e duhur.
Kërkesat
Alarmi për mungesën e hapësirave për të varrosur të vdekurit nuk erdhi tani, por është përsëritur shumë herë. Sipas drejtorit të Ndërmarrjes së Shërbimeve Funerale, Kiri, i kanë kërkuar prej shumë kohësh Ministrisë së Brendshme realizimin e shpronësimeve për krijimin e sipërfaqeve të reja për varreza, por ky institucion nuk ka kthyer asnjë përgjigje. “Unë këtu kam dhjetëra kërkesa që i kemi bërë drejtorisë sonë të punëve publike dhe dhjetëra kërkesa të tjera janë mes Bashkisë dhe zotit Ferdinand Pone”, - thekon Kiri. Sipas tij, pasi situata erdhi duke u vështirësuar, i është drejtuar kryeministrit Berisha dhe ministrit të Brendshëm, Sokol Olldashi, për të marrë masa për këtë situatë tepër dramatike. “Absolutisht nuk është bërë asnjë shpronësim, nuk është dhënë asnjë shpresë për të krijuar sipërfaqe të lira që varrezat e Tiranës të funksionojnë normalisht dhe ky problem, krejt jetik, është lënë në harresë padrejtësisht”, - tha Kiri, duke shtuar se ka më shumë se dy vjet që nuk kemi sipërfaqe të lira dhe të përshtatshme për të varrosur njerëz.
“Do të jemi të detyruar të bëjmë publike mbylljen e Sharrës, nëse qeveria nuk kryen shpronësimet”
Mbyllen varrezat e Sharrës dhe Tufinës
Kryetari i Bashkisë së Tiranës para disa ditësh ka deklaruar se varrezat e Sharrës dhe të Tufinës do të mund të mbyllen, nëse qeveria nuk vepron shpejt në drejtim të shpronësimeve. Rama tha se Sharra mund të mbyllet për problemin e shpronësimeve, ndërsa varrezat e Tufinës, për shkak të hapësirës së pakët shumë shpejt do të jetë e zënë. “Do të na duhet që brenda disa ditësh të bëjmë publike mbylljen e varrezave të Sharrës, në rast se nuk do të ketë një veprim energjik nga qeveria, në zbatim të ligjit dhe të detyrimeve që ligji përcakton për qeverinë lidhur me shpronësimet”, - tha Rama. Kryebashkiaku fajësoi zv. ministrin e Brendshëm, Ferdinand Pone, për krizën e shkaktuar në varrezat e Sharrës. Rama tha se është paaftësia e këtij zv. ministri që ka sjellë këtë situatë tepër të rëndë në qytetin e Tiranës, për sa i përket hapësirave për njerëzit që përcillen në banesën e fundit. shekulli/albeu
Krijoni Kontakt