1 nga pogradeci
2 nga gjirokastra
Tė gjithė janė racė dinarike me pėrjashtim tė atij djalit nė tė majtė nė foton e dytė qė ėshtė i huaj.
1 nga pogradeci
2 nga gjirokastra
Tė gjithė janė racė dinarike me pėrjashtim tė atij djalit nė tė majtė nė foton e dytė qė ėshtė i huaj.
Ti je duke i ngatėrru gjanat.Absolutisht gabim eshte ajo Ali baba ...se e ke perdor link propaganstik e nje malazezi qe mundohet me i be sllavet e ballkanit Ilir...
Edith Durham, Byron etj i kane studiuar Geget ne Shqiperi po keta Geget kane dal perfundim qe jane shumica Dinarid kurse Tosket Alpin dhe Dinarid...kurse ti qe i ke paraqit nuk ka asnje pike fakti per kete qe thua 9.7% osht absolutisht gabim shume i madh se Dinaridet ne Shqiperi jane me shume ne Veri se sa Jug...
Ne ate linkun e siper qe ke paraqit...Shqiptaret jashte trojeve etnike nuk i ka perfshi pra edhe 50% shqiptar jashte Shqiperise
Jo 9.7 por 9.2 ėshtė pėrqindja e Gegėve nė popullsinė shqiptare.
Sllavėt e Ballkanit ashtu kėshtu nji numėr i madh janė me prejardhje ilire por nuk munden kurrsesi tė konsiderohen ilirė pėr vetė faktin qė flasin gjuhė sllave, ndėrsa malazezėt dalmatinėt dhe njė pjesė e mirė e boshnjakėve janė racė dinarike me prejardhje iliro-shqiptare.
Pra po e pėrsėris Veriu i Shipėrisė ėshtė 100% Dinarik por aty jeton vetėm 9.2% e popullsisė ku nuk po e pėrfshij Tiranėn.
Atėherė ku jetojnė Dinarikėt tjerė?
Ali baba une spo them qe Tosket nuk jane Dinaridpor desha te them qe Geget jane shumica derrmuese...kurse Tosket jane Dinarid dhe Alpinist
plus qe mos harro qe ka pas emigrim shume nga Kosova dhe Maqedonia ne Kavaje, Fier (ka shume kosovar aty qe kane ardh vitin 1912-1916) dhe tjera qytete...
Pastaj une banoj ne Shqiperi i shoh edhe vet ketu njerzitme thene drejten ketu ne Tirane me shume shoh Alpinist se Dinarid
dhe qka eshte me e keqja kane filluar maxhupet mu be si "shqiptar"
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga GL_Branch : 13-09-2006 mė 12:15
a flm tash e kuptova....por une sa e di ne Shqiperi Geg jane 30-35% jo 9.2%...se ate linkin qe ma dha nuk po me duket fakt bindese.Postuar mė parė nga alibaba
po mire
a ju keni ba autopsine ju qe flitni kshtu
apo ju ngjasojne ftyrat
pak me me profesionalizem te pakte, mos ja futni katunarce
Edhe unė kam qenė shumė herė nė Toskėri dhe nė pėrgjithėsi njerėzit janė dinarikė atje.
Pėrfundimisht mendoj se nė Shqipėri nuk ekziston raca Alpine por ka vetėm veēori alpine te individė tė veqantė.Dhe kėta individė mund tė jenė mė sė shumti 7-8%
Pastaj me kėtė ide se Toskėt janė alpinė do t'i nxirrni punė dhe historisė.
Nga erdhėn kėta alpinė?
A jemi tė njė gjaku ne?
Historikisht pėrfaqėsues tė alpinėve kanė qenė keltėt kontinetalė pra ata qė kanė banuar nė Francė.
E vetmja mundėsi ėshtė qė nė shpėrnguljen e Dorikėve kėta tė fundit kanė marrė me vete robėr lufte nga raca alpine dhe i kanė prurė me vete nė zonėn jugore tė Shqipėrisė dhe kėta njerėz sot janė tė pėrzier aq shumė sa raca Alpine nė Shqipėri nuk ekziston mė, por vetėm veti alpine mund tė gjenden ku mė shumė e ku mė pak.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga alibaba : 13-09-2006 mė 12:33
Alibaba kjo asht krejt e pasakte. vetem Qyteti i Shkodres plus katundet e malesine ban rreth 7% te popullsise se Rep. Shqipenise. Si na delkan toske 80% e gege 9%?Postuar mė parė nga alibaba
Sidomos ne kohen e studimit ne fjale, kufiri i gegenise me toskenine ka qene lumi i Shkumbinit, pra Librazhdi, Elbasani, Peqini, kavaja e lart kane qene Gegni, ndersa Lushnja, Berati, Pogradeci, e poshte kane qene Toskeni.
Si ta merr mendja se vetem 9% e popullsise paska jetue mbi Shkumbin? Une tham se 2/3 pra mbi 60% kane qene gege ne ate kohe (kjo perfshin Shqiperine e mesme dhe ate te Veriut). Pa fole per Kosoven dhe Maqedonine.
Por edhe sot me perziemjen e popullsise se 2 rracave shqiptare ne tirane, Elbasan e Durres prape pak a shume kufini ka mbete njisoj. ma merr mendja se gege e toske jane ne raporte te njajta.
Per ma shume mund ti referohesh INSTAT per perbamjet e shperndarjen e popullsise.
Ndersa lidhun me rracat une mendoj se ka pase shume perziemje, dhe njifar menyre rraca shqiptare asht degradue gjate 500 vjeteve te turqise, kjo e nxitun edhe prej faktit se sidomos ne qytete shume prej muslimaneve shqiptare e quejshin vedin turq, e keshtu martoheshin me turqit rregullisht.
Pervec kesaj ne fillim te pushtimit turk ka pase nje importim te madh kolonesh prej anadollit te cileve ju dhane tokat e shqiptareve te vrame apo te larguar, sidomos ne qytet e perreth garnizoneve turke; me kalimin e kohes keta jane shkri me shqiptaret. Ndersa ne Kosove kane mbete ma te theksuem si identitet i vecante.
Ndersa ne fshatna apo malesi kjo nuk ka ndodhe, keshtu malesoret katolike a muslimane pak ndryshojne ne pikpamjen e rraces, por shef shume tipa me vecori aziatike (te erret), mongoloide etj neper qytete.
Tė bėj njė pyetje Gjilanas, pse pėr racėn Dinarike ėshtė zgjedhur pikėrisht sinonimi racė Epirotike?
Pastaj edhe Jakov Milaj ka thėnė se Toskėt dhe Gegėt nuk kanė dallim nė pikėpamje racore.
Kurse unė mendoj tė kundėrtėn.Ndersa lidhun me rracat une mendoj se ka pase shume perziemje, dhe njifar menyre rraca shqiptare asht degradue gjate 500 vjeteve te turqise, kjo e nxitun edhe prej faktit se sidomos ne qytete shume prej muslimaneve shqiptare e quejshin vedin turq, e keshtu martoheshin me turqit rregullisht.
Pervec kesaj ne fillim te pushtimit turk ka pase nje importim te madh kolonesh prej anadollit te cileve ju dhane tokat e shqiptareve te vrame apo te larguar, sidomos ne qytet e perreth garnizoneve turke; me kalimin e kohes keta jane shkri me shqiptaret. Ndersa ne Kosove kane mbete ma te theksuem si identitet i vecante.
Ndersa ne fshatna apo malesi kjo nuk ka ndodhe, keshtu malesoret katolike a muslimane pak ndryshojne ne pikpamjen e rraces, por shef shume tipa me vecori aziatike (te erret), mongoloide etj neper qytete.
Si sllavėt ashtu edhe turqėt kanė ardhur nė troje tona pasi janė filtruar mirė.
Sllavėt fillimisht i janė ngjitur Karpateve dhe janė pėrzier me ilirėt e atyre bjeshkėve dhe janė bėrė iliro-sllavė qė nė start.Nga aty kanė ardhur mė nė jug ku pėrsėri kanė gjetur ilirė dhe pėrsėri janė pėrzier e kėshtu me radhė derisa kanė mbėrritur nė provincėn romake tė Dalmacisė ku pėrfundimisht janė shėndrruar nė racė Dinarike.Ndėrsa veēoritė Neo-danubiane apo sllave mė shumė gjinden nė viset veriore tė jugo sllavėve.
Gjithashtu turqėt janė filtruar nga pėrzierja me popuj evropianė megjithėse kėta janė pėrzier edhe me raca tjera si grekė sllavė arabė, por tė shumtėn e rasteve turqėt e zonave perėndimore tė trojeve tė tyre etnike janė racė e bardhė derisa aziatikėt mė shumė gjenden mė nė lindje.Ka raste tė shumta kur nė TV sheh edhe turqelike me sy tė kaltėr e tė gjelbėr etj.
Jo raca alpiniste eshte zgjedhur Alibaba apo jam gabim!...une mendoj se race alpiniste duhen te jene vet Etrusket....qe kane emigruar prej Italise per shkak luftes Romake-Etruske...Postuar mė parė nga alibaba
Iliret dhe Etrusket e kane pasur nje gjuhe perbashket sipas disa historianve...por vetem hipoteza jane...
Krijoni Kontakt