Postuar më parë nga
Albo
Vizita e dytë e kryeministri Berisha në vendin fqinj
Berisha, sot, në Greqi prezanton nismën “1 euro”
Kryeministri Berisha nis sot vizitën e tij dyditore në Greqi. E vendosur në fundit të turit, pas Turqisë dhe Italisë, dy ditët helene të kryeministrit Berisha nuk janë më të parëndësishme sesa vizitat e tjera. Përkundrazi, përveç çështjeve normale, mes dy kryeministrave një hapësirë jo të vogël do të zënë dhe problemet që shpeshherë kanë prishur klimën mes dy vendeve. Takimi i dytë i kryeministrit Berisha me kryeministrin grek, Karamanlis, pas marrjes së detyrës, do të përcaktojë një hap të mëtejshëm mes marrëdhënieve të dy vendeve. Në takimin me deputetët e PD-së, Berisha bëri të ditur një pjesë të agjendës së tij, ku pjesën kryesore do ta zërë prezantimi i nismës “Shqipëria një euro”.
Agjenda
Janë një sërë çështjesh që pritet të diskutohen mes dy kryeministrave, çështje që kanë luhatur jo pak herë, diplomacinë e Tiranës dhe asaj të Athinës. Përveç nisëm “1 euro”, mes dy palëve rri ende pezull zgjidhja e çështjes “Çame”. Ndërkohë që dhe procedurat lehtësuese për emigrantët që punojnë në shtetin helen, do të gjejnë një hapësirë jo pak të vogël. Ndërsa ratifikimi i Marrëveshjet të Stabilizim-Asociimit për Shqipërinë, nga ana e parlamentit grek, duket se është një tjetër pikë ku kryeministri Berisha synon të marrë një përgjigje pozitive. Por jo vetëm kaq, pala greke duket se edhe një herë do t’i kërkojë palës shqiptare të drejtat e minoritetit, që e përkthyer ndryshe do të thotë më shume shkolla dhe hapësira të tjera, gjë që në fakt nuk u ka munguar deri më sot. Një tjetër pikë që mund t’i shtohet agjendës së ngarkuar është dhe firmosja e marrëveshjes mes Rusisë dhe Greqisë për naftësjellësin rus, “Gazprom”.
Takimi
Përveç kryeministrit grek, kryeministri Berisha do të zhvillojë takime me biznesmenë vendas, por edhe me komunitetin shqiptar që jeton në shtetin helen. Gjithsesi, vizita e kreut të qeverisë çon një hap më para marrëdhëniet mes dy vendeve.
Qamil XHANI
Tirana Observer
Krijoni Kontakt