Postuar më parë nga
nestorp
Popull luftarak e i ashpër u bënë në ato 500 vjetët e pushtimit turk kur lebërit u kthyen në kontigjentin më të mirë të mercenarëve të sulltanit. Eqrem Bej Vlora në kujtimet e tij e prek këtë fenomen të trashëguar, duke përshkruar profesionin e bërjes së "plackës së luftës", që e kishin përvetësuar jo vetëm burrat por edhe gratë e Labërisë. Dhe këtë traditë të re në mes të lebërve e hasim edhe në kohën e Enver Hoxhës, edhe në kohën e sotme: pjesa dërrmuese e policëve dhe oficerëve shqiptarë kanë dalë nga Labëria. Edhe sot e kësaj dite, nëse shkon në një shkollë ushtarake/policie në Shqipëri, ke për të parë që kontigjenti më i madh i studentëve janë nga Labëria.
Keto rreshta i kam bere copy-paste nga i ashtuquajturi Albo,por qe ne te vertet me ato xhevahire qe nxjerr nga goja,nuk i pershtatet aspak.Ne mos gaboj je ti cobani i Korces,qe hidhesh ne zjarr per priftin grek qe S Berisha na i beri peshqesh ne krye te kishes ortodokse shqipetare.
To more kacaun korce si duket e ke lexuar librin me kujtime te Ekrem bej Vlores i hypur ne mushke,por kishe cuar koken mbi samar,jo ato qe duhen cuar.
Ky zoteri teper inteligjent e fisnik i familjes Vlora shkruan te kunderten e asaj qe thua ti.Djemte e laberise vertete ishin ushtaret me te mire te perandorise otomane.Ata coheshin ne betejat me te veshtira perpara gjithe ushtrise.Me kurajon,guximin dhe trimerine e tyre ata nuk ktheheshin mbrapsht pa dal triumfator.Kur ai vend nenshtrohej ishin ata qe qendronin ne prapavije, halldupet turq, te cilet turreshin mbi placken e gjene e te mundurve e mbi grate e vajzat e tyre.Ndersa luftetaret lab thote Ekremi,te edukuar me zakona e tradita fisnike,karakteristike per kete krahine te lavdishme, terhiqeshin menjane dhe e shumta qe preferonin ishte te merrnin ndonje arme dhe ndonje nishan ne sup(ndonje grade) nga Sulltani.Pra t'i jo se nuk e di ,por ne menyre teper tinzare e dashakeqe thua te kunderten.Historia ka treguar se labet jane popullsi teper krenare dhe e paperkulur.Te gjithe e dine ate shprehjen se ne do bese e burri shko e gjej ne Laberi.Historia keshtu ka shkruar per labet.Ata kane qene dhe jane promotore te levizjeve me karakter patriotik e liridashes.Miqte e mij kane permendur Z Gjoleken, Zylyftar Poden,Rr Hekalin etj gjer ne ditet tona.Pyet ku u futen cobanet ne ato kohe.Nen cibunet e cobankave,te cilat rrinin edhe pa breke.Shqiperia ka nxjerre gjithmone luftetare trima,por ata te laberise kane qene jo vetem trima,por edhe te penes..Nje kenge labe nga Himara thote:''Te penes e te difekut,ata trima kapedane..Ka kuptim shume te madh ky varg.Duke qene njohes i kesaj krahine ,ku djepet e labeve gjalmezeza kane rritur djem ''drere'' e vajza Miro Terbaci,qe ashtu si suljotet u hodh nga shkembi duke marre me vete edhe nje skuader turkoshakesh.Ky sherbetor i kolonel janullatosit na thote qe labet jane te pabese.Ai plaku ne gjirokaster do te kete qene ndonje nga ata korofillaket qe merr pension nga Athina e jo lab ose ai genjen sot e gjithe diten.Po une do te isha deri-diku dakord me spiegimin qe i bene laberise dhe labve i madhi Aristidh Kola.
Krijoni Kontakt