Close
Faqja 17 prej 24 FillimFillim ... 71516171819 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 161 deri 170 prej 232
    ILIR NË GEN Maska e flory80
    Anëtarësuar
    03-12-2006
    Vendndodhja
    Buzë Vjosës Kaltëroshe
    Postime
    1,531
    Citim Postuar më parë nga puroshkodran Lexo Postimin
    çado te thote cika?
    Këtë fjalën ta ka shpjeguar Labi i Malit por kjo ka dhe një kuptim tjetër përveç kuptimit: Çikë, I Pakët, I Rrallë, etj
    Çika përdoret dhe si epitet për njerëzit e zgjuar dhe trima, si për shëmbull "Djal me çika" që do të thotë djal i gjallë, por jo thjesht djal trim, sepse ka shumë trima që nuk janë të zgjuar, por kur bëhet fjalë për "Djal me çika" kuptimi i kësaj është "Djal i hurit dhe i litarit" siç i themi ne, i zgjuar në radhë të parë dhe trim.
    Nuk e di në të kam sqaruar sadopak ty "Nipçe"
    EH I ZIU NJERI, GËLLTIT DIKU NJE LUGË ÇORBË TË PRISHUR, EDHE VJELL PASTAJ PËR GJITHË JETËN!

SYSHQIPONJE Maska e labi i maleve
    Anëtarësuar
    23-01-2008
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    225

Smile

Citim Postuar më parë nga eagle_black Lexo Postimin
    PERSHENDETJE LABI I MALEVE TE BUKURA FOTOT
    Rofsh vella,flm per komplimentet.
    LABERI O MAL ME THIKA , DJEMTE E TU TRIMA ME CIKA.

Anëtarësuar
    23-01-2008
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    225
    Këngë Labe - "Ç'u këput një yll e ra!"

http://www.youtube.com/watch?v=U4lxN...fd0c88989899a2

Anëtarësuar
    23-01-2008
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    225
    O po c'është kjo rreze dielli!:

Anëtarësuar
    23-01-2008
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    225
    Qaj moj Shqipëri,ulëri e gjorë!:

i/e regjistruar Maska e _AuLoNa_
    Anëtarësuar
    04-04-2007
    Postime
    1,232

Talking

Ej kush ma shan Laberine mu! Rrini mire...

Kanuni i Laberise...

http://www.youtube.com/watch?gl=GB&h...&v=gsq3Hh3ylQc

^^^Shikoni videon

Kanuni i Labërisë dhe Kanuni i Lekës e Kanuni i Skënderbeut, pavarësisht se kanë vepruar në kohë e hapësirë të ndryshme, se i pari i referohet nga gojëdhëna shek.XI, kurse të dytët shek XV, se i pari ka vepruar në Jugperëndim të Shqipërisë dhe të dytët në Malësinë e Veriut, kanë shumë norma të ngjashme e të njëllojta, kanë një nënshtrat të përbashkët, janë pjesë përbërëse të Kanunit mbarëpopullor shqiptar, i cili mbijetoi e përballoi stuhitë e pushtimeve të huaja gjatë shekujve.

A Dictionary of Albanian Religion, Mythology, and Folk Culture

By Robert Elsie

You can also read about the various Kanuns that were used throughout Albania.

http://books.google.com/books?id=aAt...um=5&ct=result

Kanuni i Skenderbeut (Arberise)
    Kanuni i Laberise (Papa Zhulit)
    Kanuni I Leke Dukagjinit
    Kanuni I Malesise se Madhe
    Kanuni i Maleve

http://kanunilaberise.tripod.com/index.html

If you want more about this book just go to this site and click on the links on the left. A lot of information about the Kanun of Laberia.

Both Kanuns of Leke Dukagjini and Laberia has been a case study in Harvard University and also included in the book,
    Applications of Anthropology

By Sarah Pink, Katharina Gerstenberger, Patricia Herminghouse

http://books.google.com/books?id=1ae...sult#PPA222,M1
    Ndryshuar për herë të fundit nga _AuLoNa_ : 22-03-2009 më 14:25
    Actions speak louder than words, but in this case words are speaking volumes .

Anëtarësuar
    23-01-2008
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    225
    "Kënga e Trimave."

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    23-06-2009
    Postime
    169
    Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Labeatet jane te paret e malesoreve te sotem qe jetojne ne Malesine shqiptare dhe nuk kane asgje te perbashket me leberit qe jetojne tradicionalisht ne jug te vendit. Te paret e leberve jane epirotet.

Nuk kam mundur tu jap informacione "shkencore" mbi origjinen e leberve, por di tu them ate qe kam mesuar nga goja e nje plaku gjirokastrit qe po i afrohet te 90 dhjetave:

Laberi - quhet krahina ne te cilen jetojne ata qe "Lane-Besen" dhe ata qe jetojne ne Laberi, ata qe e lane besen, quhen leber, ose lab = la besen. Kjo eshte menyra se si pjesa derrmuese orthodhokse ne jug te vendit u drejtohej atyre qe zgjodhen te konvertonin besimin e tyre ne besimin e pushtuesit turk.

Leberit, ashtu si camet, i perkasin pjeserisht besimit te krishtere orthodhoks, dhe pjeserisht besimit mysliman. Pra ka nje fare vertetesie ne nje pretendim te tille qe na vjen nepermjet gojedhenash e jo ne rruge shkencore.

Albo
    O Albo , mos i mat te tjeret me metrin tend ! Pse je ti i pabese , nuk do te thote se jane te gjithe !

Ti duhet te dish se krahina e laberise eshte nga krahinat me ne ze te Shqiperise . Nga krahinat qe jeten nuk e ka patur per gje perpara fjales se dhene dhe nderit ! Eshte nje nga krahinat qe nuk ka dhene deshmore kurre per fe , por vetem per shqiptari !

Keto historite si me siper mundet te jene te familjes tende , por mos e ngaterro kekun me byrekun !

i/e regjistruar Maska e gjirfabe
    Anëtarësuar
    23-06-2004
    Vendndodhja
    Boston, MA
    Postime
    576

Leberit me çika...

Citim Postuar më parë nga puroshkodran Lexo Postimin
    labi
    ça do te thote cika?
    Ne Juge Fjala "çika" ka dy kuptime baze:

1. Shkendije/a, apo Xixe/a

2. Maje (Kulmi diçkaje)

Ne perdorim qendrojne plotesisht sqarimet qe jep Labi, Flori, etj.

Persa i perket Burimit te fjales Laberi me LA BESEN qe mundohet te argumentoje ndonje, mire eshte te dihet se krahina e Laberise eshte e fundit qe ka bere kthimin e fese ne trojet shqiptare. Se paku keshtu thone dokumentat arkivore. Ky emer Laberi ne dokumenta permendet shume kohe perpara Ali Pashait, kur kthimi ne mysliman per zonen, ka perfunduar ne fund te perjudhes se Ali Pashait.

Leberit ne pergjithesi perqafuan Bektashizmin, qe eshte tarikati me liberal dhe i hapur i muslimanizmit. Ne gjithe zonen e Laberise edhe sot njerit femije ne familje i vihet emer krishteri apo nuance ne ate drejtim. Arsyeja argumentuse: Ne kujtim te te pareve dhe te shtohen pasardhesit.

Ne kete zone toleranca fetare eshte maksimale. Ish vendet e shenjta dhe ne zemer te Laberise edhe kur ka mbetur vetem emri respektohen. (E kam fjalen per "Vendi i Kishes", "Manastiri", "Arra e Popit", "Konizma", etj.). Ne kete zone ku shumica e mbiemrave te vjeter jane krishter, gjen dhe emra te tille si: Kiço (Kristo) Muhameti, Muhamet Krishti, etj.

Dhe ne Gjirokaster s'eshte ndonje gje e jashtezakonshme, kur ne nje varim muslimani, ne munges te hoxhes qe s'u gjend, ti japi "lamtumiren" te vdekurit nje Prift.

Se fundi do theksuar se eshte nje krahine ku beslidhja (fjala e dhene) ka nje vlere te spikatur historikisht, qe eshte karakteristike per zonat malore.

.
    Ndryshuar për herë të fundit nga gjirfabe : 13-08-2009 më 11:51

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-04-2008
    Postime
    37
    edhe une nga jugu jam , po cjane keto perallla qe fjala lab vjen nga labesen, clidhje ka labesen me lab e me laberi, shikoheni me thell pse u quajten leberit , qe lane besen se u bene myslymane dhe nuk quajten keshtu pra lad edhe zona e buzit ne tepelene apo permet se edhe aty lane besen pra pse nul u quajten lab, dhe akoma me shume buzi i tepelenes pse nuk jane quajtur laber,apo mallakastra , e ku di une. dicka tjeter laberia nuk ka asgje te perbashket me veriun e shqiperise me labeatet qe diskutohet , shikoni menyren e tyre te jeteses,
    leberit meren me blegtori , por edhe zona te tjera ne shqiperi meren me blegtori, ka nje ndryshim te madh , ata jane blegtore shume te zote pra ndryshojne krejt me zonat e tjera te shqiperise, pa le me veriun qe nuk kane fare lidhje.
    leberit jane shume te lidhur me jeten blegtorale.
    persa i perket fjales lab;
    po te shikosh reth 90% e toponimeve ne jug jane me origjine sllave, pra edhe ne laberi ka shume te tilla, si , brati, sasaj, golem,etj ne jug kemi labov, libohov,qe jane fjale sllave, pra mos fjala lab ka origjine sllave,po edhe kurvelesh,eshte me origjine sllave po ta studiosh pra perbehet nga fjala kurve dhe les ,pra duhet te studiohet shume me thelle dhe jo thjesht labesen, sepse me renjen lab apo lub, h lib ka shume toponime ne jug te shqiperise,

Faqja 17 prej 24 FillimFillim ... 71516171819 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 13-01-2012, 18:28
  2. Vllezerit Bluz Skripti ne Shqip.
    Nga Antitrup në forumin Kinematografia dhe televizioni
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 23-08-2005, 17:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •