Close
Faqja 21 prej 24 FillimFillim ... 111920212223 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 201 deri 210 prej 232
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-04-2008
    Postime
    37
    interista e ke gabim qe thua vllehet nuk jane race evropianoide( race e bardhe) po cfare jane sipas teje?
    lexo me shume te huajt, noel malkom, shufflay, etj dhe shiko se cthone per vllehet,
    vllehet ne kohet e lashta jane quajtur vllehet e medhenj per arsye te skeletit trupor , por sigurisht me kalimin e shekujve kane ndryshuar,
    pjesa me madhe e historianeve eshte e mendimit se vllehet jane ilir ose trake apo perzierje iliro trake te latinizuar, eshte fare e qarte qe gjuha vllahe ka fjale te perbashketa vetem me shqipen , qe nuk ndodhen ne asnje gjuhe tjeter,
    gjithashtu fjalet e latinishtes ne shqip jane te latinishtes vulgare ballkanike pra shqiptaret i kane mare nga latinishtja bllkanike pra shqipja ka shume te perbashketa me vllahishten,
    historia eshte shume e koklavitur dhe duhet menduar shume thelle,
    nuk eshte e vertet qe vllehet nuk ngjajne nga trupi me leberit une jam ritur me leberit dhe kam pare qe edhe ne laberi ka ezmer sic ka te vllehet , dhe kam pare qe ata afronin shume me vllehet , dhe fiset e ture pra mbiemrat jane njelloj si te vlleheve,
    po shtoj se fisi im ka bere krushqi me leberit qe para 100 vjetesh, me leberit, dhe dicka tjeter thellohu me shume kam shoke leber qe jam ritur me ta dhe ma kane deklaruar qe kane origjine vllahe, po po te shikosh shume mbiemra sic jane , budo, beda, gjurgji, miho, kuro,
    poci, bello, ndodhen me shumice ne vllehe,

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-04-2008
    Postime
    37
    degjo nestorp une jam ritur me leberit bile fisi im ka bere krushqi me ta , kam shume shoke leber , te them te drejten kam pasur mendimin qe ata jan me origjine vllahe qe ne kohen e diktatures pa varesisht qe nuk shprehesha,
    kam vene re plakat labe si e lidhnin shamine, si jetonin, robat e leshta qe perdornin, etj. bile ka akoma sa per dijeni ne laberi pleq te vjeter qe e dine gjuhen vllahe , e di ty kete apo jo?
    kane qene te shumte vllehe qe kane luftuar , pavaresisht qe ata nuk deklarohen per te tille po te permend vojo kushi, gogo nushi, margarita tutulani, spiro moisiu etj

Lazaratas Maska e Bel ami
    Anëtarësuar
    17-04-2002
    Vendndodhja
    Lazarat
    Postime
    1,184
    Pilu, vllehet kane qene popullsi levizese dhe jo e ngulur ne nje vend.Te pakten ata qe kane jetuar ne krahinen e Laberise.Gjithashtu tek ata nuk eshte e kultivuar polifonia qe eshte karakteristike e Laberise,por ekziston ne nje forme huazimi.Qe disa pleq dine gjuhen vllahe kjo sdo te thote gje, se disa pleq dinin edhe turqisht,greqisht etj.Vllehet jane me shumice ne disa fshatra ne Gjiro, Permet,Tepelene Korce por jo ne Laberi,aty mund te kete ndonje familje sporadike.
    ... E ku thuhene ne karte
    Fjalet e Gjuhes se Zjarrte!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-04-2008
    Postime
    37
    nuk ka familje sporadike por me shumice , shko ne progonat dhe interesohu me shume thellohu me shume , shiko listen e fiseve te 1700 te fshatiti kuc te vlores,
    emra dhe fise vllehe pothuajse te gjitha.
    nuk e di nga cfis je nga lazarati se i njof mire lazaratasit por mos te duket cudi dhe qesharake se dhe aty ka shume familje qe kane qene me origjine vllahe, lazaratasit ngjajne me shume se kushdo tjeter me vllehet per nga menyra e jeteses, po te them vetem nje fis, proko, studioe dhe shiko se nga rjedh ky fis,
    shiko a ka shqiptare me mbiemrin proko ? po aka vllehe me kete mbiemer?
    apo mece, gjini etj

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-04-2008
    Postime
    37
    bel ami ashtu te levizshem kane qene edhe shqiptaret popullsia ka levizur shume ne ballkan,
    per arsye se vllehet jane mare me tregeti, me karvane, dhe bageti ky zanat te detyron te levizesh, por dije se fshatrat ne shqiperi nuk jane me te vjetra se 400 vjet , pra popullsia ka levizur shume,
    persa i takon polifonise , ajo ekziston ne shume vende te tjera , bullgari , apo iran etj
    gjithashtu edhe vllehet kendojne kenge polifonike

i/e regjistruar Maska e martini1984
    Anëtarësuar
    02-04-2009
    Postime
    5,594
    Citim Postuar më parë nga pilu Lexo Postimin
    bel ami ashtu te levizshem kane qene edhe shqiptaret popullsia ka levizur shume ne ballkan,
    per arsye se vllehet jane mare me tregeti, me karvane, dhe bageti ky zanat te detyron te levizesh, por dije se fshatrat ne shqiperi nuk jane me te vjetra se 400 vjet , pra popullsia ka levizur shume,
    persa i takon polifonise , ajo ekziston ne shume vende te tjera , bullgari , apo iran etj
    Epo Serbet kane te drejte,se aty do shkerdhehesh prape,pikerisht tek LABET.
    Mbase jemi hidrit te gjithe.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    pilu, ti po më dukesh si arbëreshi niko. Ai është vlleh, shkruan me gërma të vogla dhe përdor "ty" kur duhet "ti".

Unë e di që ti je vlleh dhe do të quhesh lab, por ja që nuk je. Labëria nuk është një fshat, ajo është e madhe dhe përbëhet nga 500 fshatra. Edhe Kurveleshi është vetëm një pjesë e asaj që quhet Labëri.

Vllehët janë një pakicë shumë e vogël në Labëri dhe ata janë konsideruar gjithnjë të huaj nga shqiptarët.

Vllehët, si të huaj që janë, mbështillen në guackën e tyre dhe nuk shkrihen me vendasit. Unë kam njohur vllehë nga afër, më ka rënë rasti të punoj me disa prej tyre. Ata flasin gjuhën e tyre dhe shqiptarët i shohin si të huaj. Me sa i kam njohur, kam parë se ata kanë edhe një urrejtje për shqiptarët.

Në kryengritjet dhe luftrat e labëve, vllehët nuk përziheshin. Për shembull, në luftën e Vlorës më 1920, vllehët nuk morën pjesë. Ata ndihmuan vetëm me mushka për të çuar ushqime. Edhe kaq jo se e bënë me dëshirë, por të detyruar.

.
    Ndryshuar për herë të fundit nga -BATO- : 22-02-2010 më 17:13

18 scudetti Maska e Gjinokastra
    Anëtarësuar
    29-08-2009
    Postime
    1,159
    Citim Postuar më parë nga urani29 Lexo Postimin
    Dikush thot se labet na qenkan vlleh.
    Por aij qe esh aq i guximshem dhe thot se labet na qenkan vlleh tr a jep fakte.
    I sygjeroj ta lexoj dheta mesoj se qfar origjine kan vllehet.
    Sipas burimve te shumta vllehet jan popull qe vijn nga fiset ilire por per shkak pushtimit romak humben gjuhen dhe ca zakone.
    Por sot vllhet po e fitojn vendin e tyre ne shoqrin shqiptare.
    Vllehet vijn nga iliret si shqiptaret.
    Vlleh eshte emer qe Romet adoptuan kur u vune ne Wallachi . Vete rumunet i mohojne lidhjet me vllehet , aq sa ne Rumani njihet minoriteti vllehe .

interista e ke gabim qe thua vllehet nuk jane race evropianoide( race e bardhe) po cfare jane sipas teje?
    lexo me shume te huajt, noel malkom, shufflay, etj dhe shiko se cthone per vllehet,
    vllehet ne kohet e lashta jane quajtur vllehet e medhenj per arsye te skeletit trupor , por sigurisht me kalimin e shekujve kane ndryshuar,
    pjesa me madhe e historianeve eshte e mendimit se vllehet jane ilir ose trake apo perzierje iliro trake te latinizuar, eshte fare e qarte qe gjuha vllahe ka fjale te perbashketa vetem me shqipen , qe nuk ndodhen ne asnje gjuhe tjeter,
    gjithashtu fjalet e latinishtes ne shqip jane te latinishtes vulgare ballkanike pra shqiptaret i kane mare nga latinishtja bllkanike pra shqipja ka shume te perbashketa me vllahishten,
    historia eshte shume e koklavitur dhe duhet menduar shume thelle,
    nuk eshte e vertet qe vllehet nuk ngjajne nga trupi me leberit une jam ritur me leberit dhe kam pare qe edhe ne laberi ka ezmer sic ka te vllehet , dhe kam pare qe ata afronin shume me vllehet , dhe fiset e ture pra mbiemrat jane njelloj si te vlleheve,
    po shtoj se fisi im ka bere krushqi me leberit qe para 100 vjetesh, me leberit, dhe dicka tjeter thellohu me shume kam shoke leber qe jam ritur me ta dhe ma kane deklaruar qe kane origjine vllahe, po po te shikosh shume mbiemra sic jane , budo, beda, gjurgji, miho, kuro,
    poci, bello, ndodhen me shumice ne vllehe,
    Shoku , te bej vetem disa emra vllehesh te famshem te Shqiperise , qe dallohen qe jane vllehe nga mbiemrat rumun qe kane :

-Vasil Bollano .
    -Vangjel Dule .
    -Edmond Haxhinasto .
    -Ilir Paco .
    -Jani Jani .
    -Petrit Vasili .
    -Sotir Nini .
    -Pirro Dhima .

1-Jane te gjithe me karte homogjeni .
    2-Kane te gjithe mbiemra rumun .
    3-Te pakten gjysma e tyre(Haxhinasto , Vasili & Dule etj.) e kane pranuar se jane vllehe .
    4-Jane TE GJITHE XHUXHMAXHUXHA Paci Fac .
    5-Jane 95% e tyre rrace e hirte , perjashtojme vetem Ninin me Bollanon , te tjeret jane ezmere .
    6-Kane koken sa nje daulle , tipike e poujve lindor . Nini e ka koken sa nje vic(pak a shume) . Haxhinasto ne vend te dyte per madhesi koke , me pare punonte ne toka te korrash , nuk i kishte te vetat , vetem trembte sorrat me koken e madhe . Te mos dalim ne tonalitetin e lekures se Dules , duket si kushuriri i Ahmadin Nexhadid .

degjo nestorp une jam ritur me leberit bile fisi im ka bere krushqi me ta , kam shume shoke leber , te them te drejten kam pasur mendimin qe ata jan me origjine vllahe qe ne kohen e diktatures pa varesisht qe nuk shprehesha,
    kam vene re plakat labe si e lidhnin shamine, si jetonin, robat e leshta qe perdornin, etj. bile ka akoma sa per dijeni ne laberi pleq te vjeter qe e dine gjuhen vllahe , e di ty kete apo jo?
    kane qene te shumte vllehe qe kane luftuar , pavaresisht qe ata nuk deklarohen per te tille po te permend vojo kushi, gogo nushi, margarita tutulani, spiro moisiu etj
    Ne cilen pjese te Laberise pleqte paskan dije per "gjuhen"(simoter e Esperantos edhe Volapukut) vllehe ? Kostumet jane 100% toske .

nuk ka familje sporadike por me shumice , shko ne progonat dhe interesohu me shume thellohu me shume , shiko listen e fiseve te 1700 te fshatiti kuc te vlores,
    emra dhe fise vllehe pothuajse te gjitha.
    nuk e di nga cfis je nga lazarati se i njof mire lazaratasit por mos te duket cudi dhe qesharake se dhe aty ka shume familje qe kane qene me origjine vllahe, lazaratasit ngjajne me shume se kushdo tjeter me vllehet per nga menyra e jeteses, po te them vetem nje fis, proko, studioe dhe shiko se nga rjedh ky fis,
    shiko a ka shqiptare me mbiemrin proko ? po aka vllehe me kete mbiemer?
    apo mece, gjini etj
    1-Nuk ka mbiemra vllehe . Vete vllehet i kane adoptuar kryesisht nga rumunet , por edhe nga shqipot ose sllavet .(Proko eshte greke , e perdorin edhe sllavet e ortodokse)

Tregti ? Vetem me dele jane muarre ! Levizjet kane qene keto > Indi > Anadoll . Anadoll > Wallachi . Wallachi > Thessali . Thesali > Epir . Epir > Maqedoni(ne Greqine moderne) . Nuk ka levizje te tjera . Disa kane migruar personalisht drejt Eubese , Bullgarise , madje deri ne Ceki .

Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin
    pilu, ti po më dukesh si arbëreshi niko. Ai është vlleh, shkruan me gërma të vogla dhe përdor "ty" kur duhet "ti".

Unë e di që ti je vlleh dhe do të quhesh lab, por ja që nuk je. Labëria nuk është një fshat, ajo është e madhe dhe përbëhet nga 500 fshatra. Edhe Kurveleshi është vetëm një pjesë e asaj që quhet Labëri.

Vllehët janë një pakicë shumë e vogël në Labëri dhe ata janë konsideruar gjithnjë të huaj nga shqiptarët.

Vllehët, si të huaj që janë, mbështillen në guackën e tyre dhe nuk shkrihen me vendasit. Unë kam njohur vllehë nga afër, më ka rënë rasti të punoj me disa prej tyre. Ata flasin gjuhën e tyre dhe shqiptarët i shohin si të huaj. Me sa i kam njohur, kam parë se ata kanë edhe një urrejtje për shqiptarët.

Në kryengritjet dhe luftrat e labëve, vllehët nuk përziheshin. Për shembull, në luftën e Vlorës më 1920, vllehët nuk morën pjesë. Ata ndihmuan vetëm me mushka për të çuar ushqime. Edhe kaq jo se e bënë me dëshirë, por të detyruar.

.
    Niko sikur eshte shkodran katolik ?

--

Pika :

Vllehet nuk jane klasifikuar kurre GJENETIKISHT si popull me origjina Evropiane . Vllehet kane ADN tipike me popujt Indo-Iranian . Mjafton te shohesh Edmond Haxhinaston , lekure Iraniani edhe koke daulle . Dule duket si Indian fare . "Gjuha" vllehe eshte perziarje mes shume gjuhesh , kryesisht ka muarre nga rumanishtja , por ka edhe fjale rome , turke , arabe , armene , sllave deri tek iraniane ne te . Edhe sikur hipotetikisht te ishte gjuhe vendese ne ballkan e latinizuar , atehere do te kishte origjina nga pjesa lindore e gadishullit . Edhe jo nga pjesa perendimore e tij , aty ku flitej Ilirishtja . Vllehishtja ngjan vetem me gjuhen rumune mes gjuheve latine , aq sa mjaftoj ta kuptosh se nuk eshte gjuhe e latinizuar , por gjuhe e rumunizuar . Gjithsesi vllehishtja permban zhvillim gjuhesor qe e ka patur vetem pjesa lindore e Ballkanit , larg ilireve . Edhe se fundmi iliret ishin kokemesatar , trupmesatar , lekure bardhe .

Vllehet jane xhuxha , koke lope , edhe paca te zi .

PIKE MBAROI E GJITHA .

Une vete jam kundra rracizmit , edhe here te tjera ne forum e kam shkurajuar rracizmin , por ketu nuk ka lidhje fare . Sepse po flasim per origjinen e nje populli edhe natyralisht do behen edhe krahasime me baza antropologjike .
    [QUOTE =puroshkodran;2654864]Roma del kampion[ /QUOTE]

EPIROT Maska e EDLIN
    Anëtarësuar
    16-07-2007
    Vendndodhja
    ku bëhen qinglat
    Postime
    1,527
    Pilu, ti ke mendimin tend por mua me duket i gabuar.
    T'i thuash nje labi dhe nje çobani ato qe ke shkruar ti... sinqerisht do te qeshin te dy me ato qe do degjojne.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    10-04-2008
    Postime
    37
    edlin,qe te arij ne keto konkluzione kam kohe qe merem me historine , duhet te lexosh libra te vjeter , jo ato qe mesojme ne shkolle, se ato te shkolles jane vetem propagande dhe sgje tjeter, percec kesaj kam pyetur shume banore, te jugut, dhe ma kane pranuar qe kane pasur origjine vllahe,por eshte nje dicka shume nuk e tregojne origjinen e tyre , dhe ndryshojne sipas situatave , pra deklarohen per te tjere, eshte shume e veshtire te zbulosh per origjinen . po te bej nje krahasim , nuk e di nga jeni por nqs jeni nga jugu e dini ku bie lunxheria, pra
    ne qeverine e vorio epirit kryetar i saj ishte kristaq zografi me origjine nga lunxheria, sot niperit e tyre jane nacionaliste shqiptare
    interesi eshte mbi te gjitha, nuk eshte e cuditeshme qe te kete ne shqiperi te deklarohen edhe per italiane nqs shikojne ndonje perfitim andej,
    ka shume toponime edhe vllahe ne jug por une po te them nje fshati gusmari perbehet nga fjala gus apo gush dhe fjala mari ( e madhe) pra perkthehet qafe madhe , dhe vertet ky fshat eshte ne qafe
    persa i takon fiseve po mar nje fis psh poci qe eshte fis vllah dhe ka disa familje dhe shqiptare, n q s do ishte shqiptar ky fis do kishte shume familje pra do kishte renjet e tij si fis por ky fis vllah ka te pakten 300 familje ne shqiperi se eshte shume i madh , gjithashtu ndodhen edhe pak familje ne laberi me kete mbiemer , pyetja ?
    ku eshte origjina e tyre se ata mbase jane 10 apo 15 familje.
    une e kam diskutuar me shume leber dhe jam i bindur qe kane pasur origjine vllahe,
    po te lexosh libra te vjeter do te shikosh se sllavet kur kane ardhur ne maqedoni apo epir
    shkruajne se kane gjetur aty nje popullsi romanisht foles pra vllehet, por sot ti te duket cudi ,
    jo thellehu pra lexo shume libra dhe do shikosh se cfare ka ndodhur me pare ,
    lexo psh noel malkom, shufflay, etj
    shiko ne gjirokaster kemi lagjen dunavat, po nga vjen ky emer , ?
    nga danubi ne greqisht quhet dunavi, dhe aqndej dunavat , po pse u quajt kjo lagje dunavat?

Faqja 21 prej 24 FillimFillim ... 111920212223 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 13-01-2012, 18:28
  2. Vllezerit Bluz Skripti ne Shqip.
    Nga Antitrup në forumin Kinematografia dhe televizioni
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 23-08-2005, 17:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •