Close
Faqja 16 prej 24 FillimFillim ... 61415161718 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 151 deri 160 prej 232
    i/e regjistruar Maska e puroshkodran
    Anëtarësuar
    07-02-2008
    Postime
    3,635
    Citim Postuar më parë nga labi i maleve Lexo Postimin
    Hahaha,c'na kujton ca shprehje dhe ti qe kisha kaq kohe pai degjur,po ty tu rrit nera or trim se na kenaqe.Po kjo shprehje qe thua ti perdorej dhe ndoshta endeperdore gjere sidomose ne zonat me te thella te laberise.
    Ta marrc e ta caplece.... do te thote ta marrsh e ta shqyesh(Shklyesh,cklyesh ose ne kuptimin tjeter ta prpishe,ta shperlashe,cperlace,caplece). dhe ta "bec keme,keme" eshte vazhdimesi mendimit ne ate te "shqyeries" qe thame,beries kembe,kembe ose cope,cope te personit,apo objektit ne fjale.
    Kjo shprehje here perdoret per te shprehur nje kercenim te eger ndaj armikut e here perdoret per te shprehur nje epsh te madh seksual kundrejt nje femre por gjithmone duke ja deftuar shokut e jo asaj kuptove,se pastaj s'te afrohet ajo ne jete te jeteve.Pra nuk thone shih sa e mire,ta hash si llokum po thone ate tjetren por me po te njejtin pasion dhe dashuri.E bukur kjo apo jo?
    Haha,nejse rrofsh ti qe pyet,po mire qenke informu per zonen tone ti djalosh bravo.
    ahahahaha
    Kam origjinen e plakes nga Tepelena.
    Degjoja gjyshen kur isha i vogel qe perdorte ket shprehje. aahahaha
    Ja dija perkthimin kesaj. Kurse "cika" nuk e dija.
    Gjyshen e kam nga Arreza kurse gjyshin nga Tepelena por me origjine nga Luzati.
    Nuk kam qene asnjehere ne keto fshatra se gjyshrit jetonin ne Shkoder pastaj ne Tirane. Kurse ne Tepelene kam qene.

SYSHQIPONJE Maska e labi i maleve
    Anëtarësuar
    23-01-2008
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    225
    Kujt ja ka qejfi ,ne Face Book eshte hapur nje grup me titull:"Laberia,kanuni,veshjet dhe kenga labe." per te gjithe ata qe jane nga Laberia por edhe per ata qe pelqejn kenget dhe traditat e kesaj treve purro shqopetare.Ju mund te ndiqni linkun e meposhtem per tu bere pjese e grupit:

http://www.facebook.com/photo.php?pi...5246795&ref=mf
    LABERI O MAL ME THIKA , DJEMTE E TU TRIMA ME CIKA.

-
    Anëtarësuar
    21-01-2009
    Vendndodhja
    -
    Postime
    2,081
    SHume e drejte,keto jane studime serioze dhe faktet i sjellin reale autore si Thimi qe nga kohet kur kufijte e krahinave ishin te mire percaktuar nga tradita popullore dhe njohja e popullsise se kohes qe e konsideronte veten pjese te njeres apo tjtres krahine.Rrofsh per infomacionin vlla.
    Me duket se jemi keqkuptuar. Une doja te thoja qe prejardhja (gjoja) e emrit Lab nga Alb vertetohet (gjoja) nga njerez jo fort te besueshem. Dhe si shembull solla Thimi Mitkon.

Por qe emri Lab vjen nga Labesen kete e verteton edhe nje gjitonia e gjyshes sime, qe eshte 107 vjece dhe pi nargjile.
    Ajo me ka thene edhe nje sere prejardhjesh te emrave te vendeve psh:

Lab - La besen (sepse nderruan fene)

Laç - La çilimiun (sepse njera aty la nje cilimi rruges)

Lezha - Le zhapen (zhape = lekure, sepse u vra njeri aty dmth dhe i thane "le lekuren" ose Le Zhapen)

Milot - mjel lope

Puke - Pa buke

Shkoder - Shko ne koder

Peshkopi - peshku u pi (sepse kapen nje peshk ne Peshkopi dhe i dhane raki. Peshku u be tape dhe filluan t`i merreshin kembet...dmth pendet dhe ngeli Peshkupi- Peshkopi).

Do e pyes neser edhe per Kakavijen dhe Kakomene.

Anëtarësuar
    23-01-2008
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    225

Wink

Citim Postuar më parë nga Kavir Lexo Postimin
    Me duket se jemi keqkuptuar. Une doja te thoja qe prejardhja (gjoja) e emrit Lab nga Alb vertetohet (gjoja) nga njerez jo fort te besueshem. Dhe si shembull solla Thimi Mitkon.

Por qe emri Lab vjen nga Labesen kete e verteton edhe nje gjitonia e gjyshes sime, qe eshte 107 vjece dhe pi nargjile.

Lezha - Le zhapen (zhape = lekure, sepse u vra njeri aty dmth dhe i thane "le lekuren" ose Le Zhapen)

Milot - mjel lope

Puke - Pa buke

Shkoder - Shko ne koder

Peshkopi - peshku u pi (sepse kapen nje peshk ne Peshkopi dhe i dhane raki. Peshku u be tape dhe filluan t`i merreshin kembet...dmth pendet dhe ngeli Peshkupi- Peshkopi).

O kavir me vjen shume keq qe na i cove perseri debatin atje ku filloi,degjo po eshte se do na sjellesh kuriozitete e thashetheme te nje gjysheje ketu mund ti sjellesh sa te duash por ne fund te fundit ajo qe kerkohej dhe qe u nxorr ketu me te drejte per prejardhjen e emrit Laberi eshte tashme nje ceshtje m,ese e qarte per te gjithe pasi faktet sillen nga shkencetare te mirenjohure ne fushat e historise e linguistikes.Nuk ka se si te krijojme ketu perfundime mbi fjalet e nje gruaje plake qe nuk ja kahaberi as vete se nga vjen e jo me te etniteteve dhe popullsise shqiptare.Histoira si la besen,erdhi xhaja nga Kavaja etj mund te sjellesh sa te duash por jane vec barcleta dhe nuk ndihmojne aspak ne zbardhien e te vertetave.Shpresoj qe ta degjosh keshillen time dashamirese dhe ti futesh ndonje studimi me serioz qe do te te hapi horizontet edhe ty ne vend qe te merresh me nje grua p[lake qe me siguri 60% e trurit tashme nuk i funksionon me si duhet.
    Fjala Laberi eshte e vertetuar dhe nuk e luan topi qe rrjedh drejt persedrejti nga emertimi kombetar i shqipetareve arber dhe Arberi.Klm

Anëtarësuar
    23-01-2008
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    225
    Mos ju fut gjerave te kota se nuk qendrojne,jane spjegime qesharake keto Le zhapen,mjel lopen,pa buke etje.
    Ka nje shkence qe quhet linguistike dhe i ka nxjerre me se miri shumicen e emertimeve dhe toponimeve ne shqiperi por edhe me gjere.

-
    Anëtarësuar
    21-01-2009
    Vendndodhja
    -
    Postime
    2,081
    Tani ti si te duash ore. Po nuk i beson fjaleve te asaj plakes, hajde po deshe ta shikosh me syte e tu, kur ta nxjerre filxhani i kafese (se ajo plaka shikon edhe filxhanet).

Lightbulb !!!!!!!!

Citim Postuar më parë nga Kavir Lexo Postimin

Milot - mjel lope

Puke - Pa buke

Shkoder - Shko ne koder

O Kavir po cjane keto perralla ore macok ?

Po ku e bazoke ti shpjegimin e ter ketyre emrave ne nje 107 vjecare kot me koti.
    Sa per emrin Lezha te gjithe e dine qe eshte evolimi i gjuhes nga Lissus ne lezhe
    mo na prrallis kot..
    ================================================== =======

Tani sa per Labet .... E kam thene edhe here tjeter qe besoj se ka te bejne me
    Lapithet e lashte te Mitologjise pellasge qe jetonin ne Thessali...

per me shume

http://en.wikipedia.org/wiki/Lapiths

http://www.merimee.culture.fr/img/ec/zooms/ec_5_2b.jpg

http://jrosu.club.fr/photosgrandes/lapithe1.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_KCuHoU9QBU...E%9B%CE%A1.bmp

http://www.sikyon.com/Athens/Theseus...s_centaurs.jpg

http://www.theoi.com/image/O12.9Kentauroi.jpg

Sa per dijeni greket edhe sot e ksaj dite Leberit i quajne Ljapidhes

Lazaratas Maska e Bel ami
    Anëtarësuar
    17-04-2002
    Vendndodhja
    Lazarat
    Postime
    1,184
    Si perfundim per ti vene kapak kesaj ceshtjeje mendoj se Laberi vjen nga Arberi/Alberi.Per te qene me i sakte ky nuk eshte mendimi im personal, por i nje gjuhetari te madh dhe une i besoj sepse eshte i vertetuar gjuhesisht.
    Cdo kush mund te hedhe hipoteza, por ato jane pa vlere sepse ju nuk jeni ne gjendje ti argumentoni gjuhesisht.
    ... E ku thuhene ne karte
    Fjalet e Gjuhes se Zjarrte!

Anëtarësuar
    23-01-2008
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    225

i/e regjistruar Maska e eagle_black
    Anëtarësuar
    17-12-2008
    Vendndodhja
    LAGJIA E JOHANIT
    Postime
    357
    PERSHENDETJE LABI I MALEVE TE BUKURA FOTOT
    ``I wanna thank the almighty for making me ALBANIAN, since theres no greater HONOR``

Faqja 16 prej 24 FillimFillim ... 61415161718 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 13-01-2012, 18:28
  2. Vllezerit Bluz Skripti ne Shqip.
    Nga Antitrup në forumin Kinematografia dhe televizioni
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 23-08-2005, 17:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •