Në fillim na thonin “ne nuk do te bisedojm me Beogradin për statusin e Kosovës”, “Ne nuk do ta pyesim Serbin si të jetojm në Kosove”. Mandej vazhdonin: “Nuk do te flasin për decentralizimin para statusit” e shume fjalime tjera te ngjajshme.
Jo vetëm që po bisedojn për statusin e Kosovës por edhe tema e parë dhe më e rëndësishme ka qenë decentralizimi dhe ate vetëm për serbet. Mandej kan vazhduar bisedimet për monumentet kulturore serbe dhe eksteritorialitetin (edhe pse nuk duan ta pranojn se po flasin per eksteritorialitet).
Ata thirren ne ate se keto jane te drejta qe iu garantohen pakicave ne baze të të drejtave ndërkombëtare apo epvropiane. Cilat qenkan ato te drejta dhe në cilin shtet evropian aplikohen të cilat iu mundësojn atyre që të kenë policinë, arsimin, shëndetësin madje edhe sistemin gjyqësor të ndarë nga ai qendror. Përpos kësaj te kenë lidhje horizontale (jo vetem politike por edhe teritoriale në shumë raste) me njëra tjetrën si dhe lidhje vertikale dhe finansin te pamvarur nga Beogradi duke e mbajt në këtë mënyrë influencën apo me një fjale pushtetin në të gjitha ato teritore.
Cilat janë ato të drejta ndërkombëtare me anë të të cilave i mirren qytetarëve tokat e tyre për të bër njëfar eksteritorialiteti të monumenteve kulturore (në disa raste me dhjetra km2 për një monument). Ndërsa në asnjë moment nuk përmenden ruajtja e kishave katolike apo xhamive e monumenteve tjera fetare e kultutrore.
Decentralizimi dhe eksteritorialiteti së bashku do t’iu mundëson serbëve që të kenë nën kontrollë rreth 30% të teritorit të Kosovës (ndoshta edhe më shumë)
Përpos kësaj Serbia shumë herët ka filluar të investoj intensivisht në armatim, duke modernizuar me qindra tankse ne Rusi, duke porositur me mijëra kalashnikov modern dhe pajisje antiplumb, duke ndërtuar 30 baza rreth kufirit me Kosovën, duke shpallur gjendje te jashtëzakonshme në veri, e shumë gjëra të tjera të cilat ne edhe nuk i dimë. Kësaj i thojn pregaditje për luft vëllezër të dashur. Ne ende nuk e kemi kry punën me Serbin. Deshëm apo nuk deshëm, ne prap do të detyrohemi te konfrontohemi me te.
Ne duhet që sa më herët të zgjohemi dhe t’i shohim këto procese të dëmshme që po i bëhen vendit tonë dhe t’i kundërshtojm ato. Më mirë herët se vonë
Krijoni Kontakt