Ulet numri i pensionistëve ushtarakë me të drejtë pensioni të parakohshëm dhe atyre pa status.
Gazeta boton të plotë tabelën finale të hartuar nga Ministria e Mbrojtjes. Pas vendimit të Gjykatës Kushtetuese për rikthimin e ligjit të pensioneve të ushtarakëve, ka nisur përgatitja e listave të atyre që do të përfitojnë. Lista e parë e Ministrisë së Mbrojtjes kishte një numër të madh ushtarakësh, gjë që rriti dukshëm faturën financiare të qeverisë dhe ISSH. Për këtë arsye, Shoqata e Ushtarakëve dhe vetë Ministria e Mbrojtjes kërkuan rishikimin e listës dhe numrit të përfituesve. Bëhet fjalë për oficerët dhe nënoficerët që përfitojnë pension të plotë pleqërie, të cilët kanë ndërprerë marrëdhëniet e punës para vitit 1991, pra që janë pa status, dhe atyre nga viti 1991 deri në vitin 2006. Në listë përfshihen edhe oficerët e nënoficerët me pension të parakohshëm, që kanë ndërprerë marrëdhëniet e punës deri në 31 dhjetor 2006 dhe gjatë vitit 2007. Lista përfshin edhe oficerët dhe nënoficerët që marrin pagesë kalimtare. Pra, që përfitojnë 2-3 vite pagë pas largimit nga puna. Në total, sipas listës së re janë rreth 9521 ushtarakë që kanë ndërprerë punën para 2 korrikut 1991. Tabela e fundit ka hequr nga lista rreth 1168 ushtarakë. Burime nga ministria tregojnë se numri i rishikuar është më i vogël, për arsye se shumë nga pensionistët kanë vdekur dhe janë hequr nga listat e rishikuara. E rishikuar dukshëm është edhe lista e ushtarakëve që kanë ndërprerë punën, deri në 31 dhjetor 2006. Sipas listës së re janë rreth 16289 ushtarakë që përfitojnë nga statusi në krahasim me 16855 që ishin më parë. Pra, rreth 556 më pak. Në total deri më 31 dhjetor 2007 parashikohet të përfitojnë pension si ish-ushtarakë rreth 16970 persona, ose rreth 635 më pak se lista paraprake. Sidoqoftë edhe kjo listë do të rishikohet nga ISSH për të vendosur përfundimisht numrin e ushtarakëve që përfitojnë. Ushtarakët kërkojnë gjithashtu që shteti të paguajë kontributet sipas pagës edhe për ushtarakët e liruar. Deri tani shteti paguan kontribute minimale për vitet në rezervë të tyre, por ish-ushtarakët kërkojnë që kontributet të paguhen sipas pagës së postit që ata mbajnë në vitin kur mbushin moshën e pensionit.
numri i ish- ushtarakeve qe do te perfitojne pension
Emërtimi
Në pension të plotë pleqërie/suplementar (oficerë)
Në pension të plotë pleqërie/suplementar (nën/oficerë)
Në pension të parakohshëm (oficerë)
Në pension të parakohshëm (nën/oficerë)
Me pagesë kalimtare (oficerë)
Me pagesë kalimtare (nën/oficerë)
TOTALI
Intervista/ Flet Mehdi Pogaçe: Të rishikohen kontributet pas 1991
Kreu i ushtarakëve: Kërkesat tona për Ministrinë e Mbrojtjes
Pagesat e kontributeve të sigurimeve shoqërore sipas funksionit, edhe për vitet e lirimit nga ushtria dhe numri i pensionistëve ushtarakë që përfitojnë nga ligji i ri. Këto janë dy përplasjet dhe kontradiktat më të mëdha të ish-ushtarakëve me Ministrinë e Mbrojtjes. Në një intervistë të dhënë për gazetën, kreu i shoqatës, Mehdi Pogaçe, tregon negociatat dhe kërkesat e reja për ministrinë.
Gjykata Kushtetuese hodhi poshtë ligjin “Për pensionet e ushtarakëve”. Çfarë kërkoni ju nga qeveria?
Gjykata Kushtetuese i ka shpallur si antikushtetuese disa nga nenet e ligjit që është bërë në 2006, i cili është ligji 9481. Dhe disa prej tyre i ka lënë në fuqi. Duke qenë se i ka shpallur këta antikushtetues, natyrisht mendojmë që duhen zbatuar nenet që i përkasin ligjit 9418, që është ligji i vitit 2005. Të dy këto ligje duhet të koordinohen me njëri-tjetrin në bazë të vendimit të Gjykatës Kushtetuese. Kjo gjykatë le në fuqi dhe heq nga fuqia disa vendime. Gjëja kryesore që hoqi ishte barazia përpara ligjit, sepse me ligjin e 2006 oficerët ishin ndarë. Ata që ishin para statusit s’kishin të drejta dhe ata pas statusit kishin shumë të drejta. Kjo ishte një diferencë shumë e madhe si në pensionet e parakohshme dhe në pensione të plota. Prandaj Gjykata Kushtetuese e hoqi këtë kufizim, duke ia njohur të drejtën që të trajtohen njësoj si para statusit dhe pas statusit.
Ju mendoni se tani do të vendoset kjo barazi?
Fakti është ky që trajtimi prapë nuk është i barabartë. Problemi është se gjykata la në fuqi nenin që parashikon marrjen e pensionit të parakohshëm mbi bazën e pagave, që fillon nga nënoficeri deri kapiteni, me shpërblim deri në tre pensione bazë; majori dhe nënkoloneli marrin 4 pensione bazë; koloneli merr 5 pensione dhe gjenerali 6 pensione. Pra, është lënë ky përshkallëzim. Në ligjin e 2005 ishte që të merrnin të gjithë deri në 4 pensione, duke krijuar kështu një barazi as të tipit komunist. Duke qenë ushtarakët sipas gradës, paguajnë kontribute të ndryshme, ndërsa që pensioni të jetë i barabartë kjo s’është normale. Kështu që ky nen është lënë.
Ju çfarë kërkoni?
Ne kërkojmë që ushtarakët të trajtohen ashtu siç ka thënë Gjykata Kushtetuese, dmth edhe ata që janë para statusit të trajtohen mbi bazën e pagës së funksionit që ka ushtaraku në momentin e daljes në pension. Për shembull, në qoftë se një ushtarak ka dalë në lirim në vitin 1993 dhe e drejta për pension i lind në 2000, pensioni i tij të llogaritet mbi bazën e pagës që ka funksioni ose grada në vitin 2000. Kemi një grup ushtarakësh që janë më të diskriminuarit, të cilët janë ata që kanë dalë në ‘92-‘98. Pati një periudhë që qeveria i hoqi fare pagesën. Pra, nga ‘92 deri në ‘99 nuk kishin fare pension dhe nuk trajtoheshin me asnjë ndihmë. Trajtoheshin 3 vjet me një pagesë dhe gjatë asaj periudhe nuk derdheshin as kontributet e sigurimeve shoqërore. Kështu që periudha ‘92-‘98 ka ngelur një periudhë pa pagesë të kontributeve të sigurimeve shoqërore. Numri i tyre është 7-8 mijë.
Kjo kategori me këtë ligj nuk përfitojnë?
Do përfitojnë, por duhet të provojnë një gjë tjetër. Duhet të paguhen sigurimet shoqërore. Këto i paguan shteti nga buxheti i tij. Nëse do të marrin ligjin për sigurimet shoqërore, ligji 7703, pika 2, neni 56, aty thuhet që përveç periudhës që janë paguar sigurimet shoqërore, shteti ka të drejtë të shpallë edhe periudha të tjera të tilla për sigurimet shoqërore dhe buxheti i shtetit të derdhë kontributin e munguar. Në fakt edhe në bazë të vendimit të Gjykatës Kushtetuese parashikohet që të bëhet kjo pagesë. Duke iu paguar kontributi do të rillogaritet që pensionet do të indeksohen dhe do të bëhen shtesat përkatëse. Kështu që do të rriten pensionet e tyre, sepse një ushtarak që mund të ketë qenë gjeneral në atë kohë, mund të ketë qenë edhe zëvendësministër dhe merr pensionin minimal në shkallë vendi. Dhe kjo sepse nuk i janë paguar kontributet. Mesa dimë ne ka dhe periudha pas ‘99 që kontributet nuk janë paguar mbi bazën e pagës, por janë paguar kontribute minimale për ushtarakët. Dhe për ushtarakët ka mjaft probleme dhe nga qeveritë e mëparshme.
Ju keni pasur negociata me Ministrinë e Mbrojtjes, cili është qëndrimi i tyre?
Ministria e Mbrojtjes ka përgatitur tabelat e ushtarakëve, që janë para vitit ‘91 dhe pas vitit ’91, që janë pensione të plota, pensione të parakohshme dhe ata që janë me pagesë kalimtare. Madje kishte dhe një tabelë që bënte parashikime për ata që do të dalin në vitet e ardhshme në lirim. Drejtoria përkatëse e financave mbi bazën e këtyre tabelave po bën llogaritjet e faturës financiare. Këto tabela i kanë shkuar për verifikim edhe sigurimeve shoqërore. Kjo, sepse ne patëm një kontestim për numrin e ushtarakëve para ‘91. Sepse një pjesë e tyre kanë qenë në moshë të vjetër dhe kanë vdekur nga një verifikim i dytë që bëri Ministria e Mbrojtjes dhe dolën gati 1 200 vetë më pak. Ne mendojmë që ka akoma më pak. Tani ka vajtur rreth 9 mijë, por ne themi që ka akoma dhe më pak.
Në ditët e fundit kemi pasur dhe një shqetësim tjetër. Shumë degë të shoqatës më kanë marrë dhe më kanë thënë që edhe tek numri i nënoficerëve duhet të shikohet, sepse në kushte të reja janë bërë edhe matrapazllëqe. D.m.th unë kam 6 muaj nënoficer dhe kam marrë nga komanda pagesë për 16 vjet dhe kjo kërkojmë që të verifikohet nga ministria.
Debati me Ministrinë e Mbrojtjes është për numrin e përfituesve?
Aktualisht problemi i numrit me Ministrinë e Mbrojtjes u mbyll, se kjo ministri ato të dhëna që kishte na i paraqiti. Ne mendojmë që ministria nuk i ka aq të sakta të dhënat, sidomos ato para vitit ‘91. Ky numër para ‘91 mund të reduktohet akoma. Problemi i fundit është edhe ky i nënoficerëve, por që mund të mos jetë numër i madh. Ministria e Mbrojtjes po bën edhe përllogaritjen, faturën financiare e kemi bërë edhe ne si shoqatë edhe sigurimet shoqërore po punojnë.
A keni konflikte për faturën financiare?
Ne akoma nuk jemi ulur që të shikojmë përcaktimin e faturës financiare. Problemi me shtetin është periudha ‘92-‘98 për pagesat e kontributeve të munguara. Kjo, sepse kontributet e munguara mund të paguhen siç janë paguar për një pjesë vetëm për pagën minimale dhe ata të vazhdojnë të trajtohen me pension minimal, ose me pagë sipas funksionit. Ne jemi për pagë sipas funksionit dhe do të këmbëngulim për këtë, që edhe kontributet të derdhen mbi këtë bazë. Pra, mbi bazën e funksionit dhe jo mbi bazën e pagës minimale. Kushtetuesja ka thënë, që të barazohet dhe ne nuk duam që të lejojmë që vendimet e Kushtetueses të keqinterpretohen.
A duhet të ngelet ndarja sipas gradave?
Ligji i vitit 2006, që bën ndarje sipas gradave do të ngelet. Por, ka dy gjëra. Ka pension të parakohshëm, që do llogaritet sipas gradave dhe ka pension suplementar i pleqërisë. Pensioni i parakohshëm llogaritet mbi bazën e gradave d.m.th, nëse kam qenë kolonel do marr pension të parakohshëm deri në 5 pensione minimale, kur arrin në pension pastaj kjo shumë ulet, sepse pensioni është gjithmonë më i ulët se pensioni i parakohshëm. Pensioni i parakohshëm do llogaritet sipas gradave.
Krijoni Kontakt