Close
Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 30
    Bogdan Chmielnicki Maska e antares
    Anëtarësuar
    19-08-2004
    Vendndodhja
    Ukraine
    Postime
    880
    =================
    megjithese sot ushtaret me te pergatitur dhe me te miret ne bote mbahen SAS-et angleze, per mua asnje s'ua kalon Danezeve .Kam pasur fatin te bej stervitje me Ranger-et daneze dhe kur i kam pare me ngjanin si male e jo si njerez ( une vete jam 1.84m ). Aty e kam kuptuar pse tmeroheshin aq shume romaket nga teutonet dhe cimbret e Teutobodit dhe gjithashtu e tere Europa nga Vikinget .
    ===============
    Ne kohen e sotme pesha dhe gjatesia (ne metra) nga e cila hipnotizohet shkruesi i mesiperm nuk eshte faktor pozitiv (perkundrazi)!
    Ketu nuk kemi te bejme me ndeshje boksi apo me rrahje turmash po me aftesi per ti ofruar armikut minimumin e siperfaqes aktive (ku ai te fut nje **** plumbi).....
    Ishte tjeter hesap perleshja trup me trup 2000 vjet perpara!
    ...........................................
    Sa per komentet e Kryeplakut per Napoleonin me vjen keq qe pasi rreshton nje erudicion historik te lavderueshem e anullon ate pastaj duke vene ne rol sekondar apo me keq Strategun me te madh te te gjitha Koherave .....Napoleonin!
    Nuk pashe te permendet as Suvorovi, nje nga 7 Strateget ........
    Sa per vleren luftarake te ruseve, dy fuqite me te medha ushtarake te koheve respektive (Franca e Gjermania) me ne krye Gjigande si Napoleoni e Hitleri, do ti deshmonin pak si ndryshe Kryeplakut..........
    "The United States appear to be destined by Providence to plague America with misery in the name of liberty"
    -Simón Bolívar

Perjashtuar Maska e thorgal
    Anëtarësuar
    20-05-2002
    Vendndodhja
    me zemer ne Shqiperi
    Postime
    296
    Citim Postuar më parë nga antares
    =================
    Ne kohen e sotme pesha dhe gjatesia (ne metra) nga e cila hipnotizohet shkruesi i mesiperm nuk eshte faktor pozitiv (perkundrazi)!
    Ketu nuk kemi te bejme me ndeshje boksi apo me rrahje turmash po me aftesi per ti ofruar armikut minimumin e siperfaqes aktive (ku ai te fut nje **** plumbi).....
    Ishte tjeter hesap perleshja trup me trup 2000 vjet perpara!
    ...
    Tani e ke treguar qe sia ke idene se per c'fare po flitet ne kete teme

Tema eshte per ushtaret e perkryer te te gjitha koheve , pastaj me qe ti po flet per kohen e tanishme si mund te jete trupvogel nje ushtar i perkryer i sotmen , dmth nje pjestar i forcave speciale; komando a parashutiste, kur ai duhet te mbaje ne kurriz nje cante qe mund te shkoje deri ne 40 kg gjithashtu edhe arme e municione te tijat dhe kolektive si mitraloze , mina mortaja , dhe pajisje per ne mal per trupat alpine , .. etj e te ece dhe te vrapoje me to per dhjetra a qindra km e pastaj duhet te jete i afte qe te luftoje trup me trup me armikun e te fitoje . Ne c'fare ushtri e ke pare ti ku trupat speciale jane trupvogel se s'po e marr vesh
    Ndryshuar për herë të fundit nga thorgal : 13-10-2006 më 15:43

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    e tash quni edhe ti po flet arave.
    Skenderbeu ka pas gjatesi prej max <1.68M shpatullgjere sigurisht, ka bartur mbi 40kg ngarkese ushtarake edhe si kembesor edhe si kalores. Nuk e di se cfare roli luan gjatesia trupore ne efikasitetin e eliminimit te kundershtarit. Por ky i ka deshmuar keto ne dyluftime nje me nje, e nje me dy, deri ne skajet e perandorise. Ne shume beteja u ka dale ne log provokuesve qe thirrnin me te fortin nga me te fortit e paleve t eushtrise per t'u ndeshur dhe gjithmone ka dale fitues. Ku eshte fshehtesia ketu?!!!
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Texas Ranger Maska e Clauss
    Anëtarësuar
    19-06-2003
    Vendndodhja
    Athens
    Postime
    1,483
    je shume gabim. ai ishte te pakten 1.69
    You were meant for me. Perhaps as a punishment.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Eshte e mundun se me te ndegjuar e kam dhe une, por se besoj te e shumta ka mundur te jete 1,68.5 me shume ste leshoj as nje milieter
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-05-2002
    Vendndodhja
    me zemer ne Shqiperi
    Postime
    296
    une e di se nga studimi i armeve dhe veshjeve te tij ka dale se nuk ka qene me pak se 1.90

Pastaj , mund te jesh edhe 1.70 edhe te besh pjese ne forcat speciale , s'ka ndonje gje , vecse se eshte shume here me e lehte per dike qe eshte 1.90 m qe te kaloje testet e hyrjes e te perballoje stevitjen ne keto struktura se sa te jesh 1.70 , prandaj edhe ka shume pak trupvegjel ne trupat speciale . Eshte dicka llogjike dhe kete cdo ushtarak ka per te ta vertetuar
    Ndryshuar për herë të fundit nga thorgal : 13-10-2006 më 16:57

Anëtarësuar
    20-05-2002
    Vendndodhja
    me zemer ne Shqiperi
    Postime
    296
    Një dokument kurioz mbi shtatin e Skënderbeut

Valentini: Skënderbeu ishte 2 metra i gjatë

Përballë bollëkut të episodeve, ngjarjeve të veçanta dhe përshkrimeve të gjera e piktoreske që na ofrojnë biografitë e ndryshme për heroin, dihet se dokumentimi zyrtar është përpjestueshmërisht shumë i mangët, madje përsa i përket detajeve të veçanta, tronditshmërisht i thatë. Kësisoj, të vjen të dyshosh shpesh se disa përshkrime të biografëve janë thjesht pjellë e fantazisë së tyre ose qëllimisht panegjiristike. I tillë është p.sh. fakti sipas të cilit Skënderbeu duhet të ketë qenë me një shtat më tepër gjigantesk sesa të lartë. Po nëse do të kishte vallë ndonjë fakt që çfarëdo kronisti s'do t'i shpëtonte dot kurrë gjatë rrëmimit të dokumenteve mbi të, do të qe pikërisht ky. Aq më tepër që prova e një dëshmie të tillë nuk mund të arrihet kurrsesi nga trupi i varrosur i heroit, përderisa ai u copëtua nga pushtuesit e Krujës, të cilët - siç dihet - kërkuan të merrnin secili nga një pjesë për ta pasur si hajmali. Mirëpo sot, ne kemi arritur më në fund të shohim një dritë në tunelin e errët të një enigme si kjo, falë një kërkese, që midis shumë të tjerave Gjergj Kastrioti i drejtonte Senatit të Venedikut, në datë 8 korrik 1457 (dokumenti gjendet në regjistrin numër 6 dhe përmban 26 fletë), nëpërmjet të dërguarit të tij, priftit apostolik Xhorxhio Pelini, abat i Shën Marisë së Ratacit, pranë Antivarit. Kërkesa që po dokumentojmë, është e dyta midis 9 kapitujve të dërgesës dhe është e formuluar përpikmërisht kështu: "Në lidhje me rrobat, që siç na është premtuar do të na jepen dy herë në vit, ju lutem të më dërgoni rroba të përshtatshme për trupin tim, ashtu siç u janë dhënë edhe zotërinjve të tjerë, sepse thonë që mund të më mjaftojnë 16 krahë (rroba) për dy palë veshje. Mirëpo zotërinj, llogarisni pak me kujdes se sa krahë më duhen për dy palë veshje, e aq jepmëni; sidoqoftë, bëni ç'ka t'i pëlqejë Zotërisë Suaj, në lidhje me rrobat që më duhen" .
    Për të qenë të saktë, edhe pse përgjigjja e Senatit ishte e tillë: "Et si capitulum sit clarum et aperte loquatur", kërkesa nuk është shumë e qartë. Gjithsesi, na rezulton - jo vetëm nga ky detaj, por edhe nga shumë burime dokumentesh venedikase - se ishte një zakon i qeverive shqiptare, shpesh i sanksionuar edhe në bazë të marrëveshjeve konkrete, dhurimi i rrobave apo veshjeve pak a shumë luksoze për princërit apo njerëzit e shquar të principatës. Nga relacioni në fjalë, dëshmohet se në atë kohë venedikasit u dhuronin princërve kryesorë shqiptarë, çdo vit, nga 16 krahë rroba për dy palë veshje, d.m.th 8 krahë rroba për veshje. Duket, pra, që Skënderbeut 8 krahë për një veshje nuk i mjaftonin, andaj kërkonte më shumë, kjo falë edhe shtatlartësisë së tij ("zotërinj, llogarisni pak me kujdes se sa krahë më duhen për dy palë veshje"). Atëherë Senati i përgjigjet: "Responsio. Et si capitulum sit clarum et aperte loquatur, inclinati tamen ad ea que sibi grate sint, ordinabimus quod sibi denture brachia 18 scarlatini secundum consuetudines pro duabus vestibus pro Magnificentia sua prout in capitulo continetur". Dihet mjaft mirë se venedikasit, edhe pse nuk mund të quhen tamam koprracë, nuk ishin kurrsesi dorëlëshuar. Kësisoj, përderisa i dhanë Skënderbeut një krah rroba më shumë për veshjet që kërkonte, kjo do të thotë se atij i nevojiteshin pikërisht aq. Le të bëjmë tash një llogari të vogël: përderisa për një person me shtat të mesëm ose të lartë, mjaftonin normalisht 8 krahë për një veshje të bukur e të gjerë, ashtu siç përdorej asokohe, e të gjatë deri tek këmbët, për të qenë sa më dinjitoze, atëherë personi që i nevojitej një krah më shumë, duhej të qe i një shtati krejt tjetër; le ta përcaktojmë shtatlartësinë normale 1.75 m. Përpjestueshmërisht, kur për një lartësi 1.75 m nevojiten 8 krahë rroba, lartësia së cilës i nevojiten 9 krahë është 1.98 m. Pra, Skënderbeu duhet të ketë qenë pak a shumë 2 m i lartë. Duke dashur të saktësojmë akoma dhe më tepër sesa metra stof nevojitej për një veshje të tij, mund të themi se, përderisa 1 krah venedikas ishte 0.58 m, 9 krahë bëjnë 7.12m. Një masë e tillë është sa dyfishi i asaj që do të nevojitej sot për të bërë një pardesy komode; mirëpo, këtu duhet të kujtojmë se veshja e asaj kohe ishte jo vetëm më e gjatë, por edhe shumë më e bollshme dhe me mëngë të lirshme e jashtëzakonisht të gjera. Ndaj, është për të ardhur keq që, nga rreth 40 veshje që Skënderbeut duhet t'i jenë dhuruar për një periudhe prej rreth 20 vjet relacionesh pak a shumë të mira me Venedikun, nuk ka mundur të mbetet asgjë, ndaj s'na mbetet veçse ta imagjinojmë një të tillë.
    Zef Valentini "Shejzat", Nr 1-3, 1971 (shkëputur nga botimi i "Plejad)

Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
    Anëtarësuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    në realitetin e hidhur
    Postime
    2,218
    Citim Postuar më parë nga antares
    Sa per komentet e Kryeplakut per Napoleonin me vjen keq qe pasi rreshton nje erudicion historik te lavderueshem e anullon ate pastaj duke vene ne rol sekondar apo me keq Strategun me te madh te te gjitha Koherave .....Napoleonin!
    Nuk pashe te permendet as Suvorovi, nje nga 7 Strateget ........
    Sa per vleren luftarake te ruseve, dy fuqite me te medha ushtarake te koheve respektive (Franca e Gjermania) me ne krye Gjigande si Napoleoni e Hitleri, do ti deshmonin pak si ndryshe Kryeplakut..........
    Kete muhabet e kam vene edhe vet ne dukje ne nje artikull qe kam sjellur ne Forum.... por nuk kam besuar se ishte strategjia -e shkatrimit dhe terheqjes- e ruseve ajo i ben te vecante. (Vetem ne luften e Berlinit, me Zhukovin e famshem, humben reth 1 milione uashtare nga nje Gjermani qe kishte mbetur me 100 mije ushtare (dmth. kalamaj te armatosur leht). Shumica e viktimave sovjetike ishin pasoje e gabimeve ne matjet qe bente artileria e Zhukovit!) Ajo qe i jep fitoren ruseve eshte siperfaqja e pafundme e perandorise ruse (kete gabim beri edhe Napoleoni... filloi te ndjek Carin ne nje shtet qe s'ka fund, dhe keshtu megjithese hyri ne Rusi me 600 mije ushtare... doli vetem me 15 mije.... e pra nje strateg i mire nuke ben budallalliqe te kesaj grade), kokfortesia dhe fanatizmi i ketij populli, ftohti i madh, ndraja e popullsise etj.

Problemi me i madh i ushtrise ruse ka qene gjithmone, me perjashtim mbase periudhen midis Stalinit dhe Brezhnjevit, mungesa e disiplines (e cila iu kushtoi shume ne Afganistan e Ceceni!) ne kundershtim me Gjermanet, Anglezet e Francezet qe kane treguar shpesh here disipline te perkryer!

Sidoqofte nese me pyesnin per strategun me te madh rus do iu tregoja Leon Trockin! Trockin bota e njeh si revolucionar, por Trocki ishte personi qe mblodhi sabotistet e rrugacet e kuq dhe i ktheu ne ushtri ne nje kohe qe qeveria e Leninit kishte humbur 3/4 e Rusise nga forcat monarkiste, menshevike dhe forcat perendimore. Trocki ishte babai i Ushtrise se Kuqe, qe i dha komunisteve Rusine mbrapsht!

flm

heretic Crusoe Maska e darwin
    Anëtarësuar
    25-08-2004
    Vendndodhja
    under the microscope
    Postime
    1,918
    strateg?! Trocki ka qene nje cifut.. edhe kriminel, po aq sa Lenini dhe Stalini.. ka qene agjitator shume i afte, kurse per nga ana ushtarake, i famshem eshte per terrorin e kuq.. per ndonje taktike luftarake, nuk e njeh njeri.. ah, deshte patjeter te luftonte kunder trupave gjermane te kaizer Vilhelm.. dmth, me kete lloj strategjie do e fundoste krijesen judeo-bolshevike te Marksit. strateg, he..?

u ktheu Rusine bolshevikeve?! keta te fundit nuk i mori njeri seriozisht, se jo Trocki.. po dhe Taras Bulba te misherohej ne Kremlin, zor se do i mbante ne pushtet

ushtare te perkryer - legjionaret ilire dhe gote, qe mbajten perandorine romake per aq vite.

edhe ca nga '40 (per keta modernet)
    Ndryshuar për herë të fundit nga darwin : 22-10-2006 më 23:37

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar më parë nga thorgal Lexo Postimin
    megjithese sot ushtaret me te pergatitur dhe me te miret ne bote mbahen SAS-et angleze, per mua asnje s'ua kalon Danezeve .Kam pasur fatin te bej stervitje me Ranger-et daneze dhe kur i kam pare me ngjanin si male e jo si njerez ( une vete jam 1.84m ). Aty e kam kuptuar pse tmeroheshin aq shume romaket nga teutonet dhe cimbret e Teutobodit dhe gjithashtu e tere Europa nga Vikinget .

P.S . ballkanasit jane nga ushtaret me te mire ne bote gjithashtu : Shqiptaret , Malazezet, Jugosllavet e tjere dhe Hungarezet sidomos
    Danezet deri ne 1930 kishin gjatesi mesatare 1,66-1,68 prandaj mos u shty shume me fantazine....

Ushtaret me te mire kane qene Spartanet...

Gjitha perandorite qe kane pushtuar ballkanin jane mbajtur me ushtare dinarike...Perandoria Romake mbahej nga Ne,perandoria Bizantine,ajken e kalorsise e kishte me shqiptare,vete mbreteria bullgare ne shek 10 mbahej me mercenare shqiptare...Turku na donte vetem per te na marre ushtare se per leke kishte zona te tjera me te pasura.

Raca dinarike (adriatike apo ilirike) eshte vertetuar nga antropologjia dhe historia te jete gjenetikisht ajo qe nxjerr ushtaret me te mire....Sfakiotet ne krete mbahen si pasardhes te doreve,pra edhe spataneve dhe jane te races Dinarike...

Te dyte ne bote skemi....
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123

Tema të Ngjashme

1. “Ushtria Ballkanike e Napoleonit”: 3000 ushtarë shqiptarë
    Nga Albo në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 16
    Postimi i Fundit: 28-07-2013, 17:45
  2. Çfare historie false mesohet ne shkollat shqiptare?
    Nga BARAT në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 38
    Postimi i Fundit: 31-07-2009, 09:54
  3. Një çift i ri i përkryer
    Nga hysnib në forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Përgjigje: 24
    Postimi i Fundit: 25-02-2006, 21:47
  4. Perendi i perkryer edhe njeri i perkryer
    Nga Seminarist në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 09-09-2004, 10:21

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •