Baptist pergjigjeja me (dhun) nuk ben pjes ne Njerzimin e sotem, eshte ne kohen e shkuar, megjithate ti ke mendimin tend nuk mund tju imponoj as kush .
TRIM DHE I NDERSHEM ESHTE AI QE DI TE FALI/ JO AI QE TE VRET..../
Baptist pergjigjeja me (dhun) nuk ben pjes ne Njerzimin e sotem, eshte ne kohen e shkuar, megjithate ti ke mendimin tend nuk mund tju imponoj as kush .
TRIM DHE I NDERSHEM ESHTE AI QE DI TE FALI/ JO AI QE TE VRET..../
Cobra1, ose nuk e keni lexuar mire ose e keni receptuar gabimisht mesazhin qe jep transmetimi im.
Askujte nuk i vjen veshtire te kerkoje falje, perse do ti vinte?
Ju kete e rrotulluat ne nje pyetje krejtesisht tjeter dhe rrafsh te kundert, "se a duhet te falet apo jo?"
Prandaj po i kthehem pyetjes, "pse eshte veshtire te thuash me fal".
Ku une po thoja se per ata qe eshte e veshtire kjo pune jan njerez qe nuk bejne faje me paramendim dhe me qellim te keq, por ne ndikim te keqkuptimit qe ne marredheniet e perditshme njerezore eshte e pamundur te shmanget gjaete gjithe jetes, nje dite dhe ne nje situate te caktuar do te ndodhe ky defekt.
Njeriu qe kerkon falje gjithmone eshte perfitues ndaj pales qe fale, dhe nje njeri i ndershem do te nguroje te perfitoje ne kete menyre se do ta beje te ndihet i pandershem ndaj vetes.
Prandaj po thoja (e kjo vjen si rezultante retorike e asaj qe kisha shkruar me heret) Se njeriu qe kerkon falje dy-tri here gjate gjithe jetes qe e ke njohur eshte njeri i ndershem (dhe i gabueshem aq sa jane gjithe njerezit tjere te ndershem) te cilin rrethanat e kane devijuar duke e shtyer te bej ndonje gabim ndaj dikujte.
Por ai qe eshte ne gjendje dhe nuk ngurohet fare te te kerkoje falje edhe nga dy e tri here brenda te njejtes dite, eshte nje i pandershem, i paftyre, jo-lojal, pandergjegje, smirezi, i korruptueshem, hipokrit, e gjithe pislleqet tjera qe sjell me vete kjo karakteristike e karakterit te tij. Te falurit e ketyre personave (e qe jane me bollak) demton gjithe shoqerine ne te cilen ata jetojne dhe jo vetem palet ne vecanti.
Ajo qe thua se dhuna (lexo sankcionimi) nuk eshte pergjegje ne praktike eshte e pasakte. Ajo eshte nje parolle e bukur idealiste per te cilen ne te gjithe shpresojme qe nje dite te behet e vertete pragmatike.
Mirepo e verteta e kesaj qeshtje nuk eshte monokromatike, -te gjitha qeniet e gjalla jan kafshe. Njeriu eshte kafshe kogitive. Mirepo jo te gjithe jane kafshe te suksesshme kogitive. Mbi 80% te njerezimit permbajne veten vetem per shkak te vetedijes se tyre per ekzistimin e sancionit perkates. Ne te kunderten nuk ngurojne te bejne padrejtesi po edhe krime tjera shum te renda ndaj pjesetareve te komunitetit/shoqerise se vet thjeshte per hire te motiveve te tyre te ulta egoiste.
Te mos vazhdoj me tutje jam i sigurt se tani e keni te qarte se ku e kisha fjalen.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
gjithmon qe ndjej se duhet e them
por e kam shum te lehte ta them ne anglisht ,se sa ne shqip![]()
Asgje nuk e tradheton me teper karakterin e nje njeriu se sa gjerat me te cilat ai tallet.
mbase eshte e veshtire sepse nuk mund te jesh i sigurt nese personi qe ia thua te kupton apo ste kupton do te fal po apo jo mbase.
DHE NJE DITE TE GJITHE DO TAKOHEMI ATJE.....
Ti thuash me fal dikujt, per ne shqiptaret do te thot qe menjeher po pranon qe ti vet je ne faj. Pra kjo eshte edhe arsyeja se perse ne shqiptaret nuk e perdorim kete fjal edhe aq shum. Ka i her ne edhe kur bejme nje faj ndaj dikujt tjeter, ne rast qe te themi me fal i kthehemi nje gabimi te saj qe ka bo me perpara dhe ne nje menyre hakmerremi ne kete menyre.
Une jam i mendimit qe dikush qe ben gabime duhet patjeter qe te kerkoj falje, ama une e perdor edhe argumentimin e saja nqs ajo ma mbush mendjen se mabse une paskam gabu, te kete nje llogjike te shendoshe ateher une them me fal. Megithse me shum femra qe kam qene sidomos gjat moshes adoloshente e ketej---une makximumi kam thene me fal diku 4 apo 5 her.
Dikush tha qe eshte shum me lehte ta perdorin fjalen I am sorry-----kjo per anglezet eshte nje fjal boshe, bajat dhe pa vlere fare, edhe une e perdori ket me anglezet sma ndjen, ne kisha me te thon i am sorry 100 her pa te bo asigjo, sma ndjen.
Ama fjala "me fal" ka shum me shum kuptim se sa "i am sorry", dhe per ate nuk e perdor edhe aq frekuentisht.
Une e kam te veshtire te them TE LUTEM dhe jo me fal
Ne Jete Duhet Te Udhehiqemi Nga Arsyeja Dhe Jo Nga Pasioni
pER mu sosht veshtir me thon Mfal :d po do njerz E kan Veshtir![]()
...ne jeten time vetem 2 here kam kerkuar falje..., por kam vene re se ne pergjithesi shqiptareve me mire "pritja" koken se sa te thone "me fal"
qofshi mire,
ciao
"Askush nuk eshte perfekt, une jam askushi"
une them me fal po varet se kujt
Ai qe nuk kerkon te falur, ka gjithmone pershtypjen se eshte i pagabueshem...
Pra ai eshte egoist,injorant,fodull, dhe mbi te gjitha i KEQ......
Krijoni Kontakt