Close
Faqja 8 prej 13 FillimFillim ... 678910 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 71 deri 80 prej 123
    1123581321 Maska e DjJ
    Anëtarësuar
    06-06-2006
    Postime
    58
    Me sa e di une ne vitin e 5 hixhrij. Por mund te jem edhe gabim prandaj nuk po e bej pyetjen time pa marre konfirmimin e saktesise se pergjigjes.
    Desha vetem te di dicka: A keni vendosur te gjithe te mos shkruani me tek temat mbi ateizmin dhe ku eshte Zoti. (te pakten ta di e mos te shkruaj as un)
    selamualejkum

i/e regjistruar Maska e urtesia
    Anëtarësuar
    22-08-2006
    Vendndodhja
    Ne Dardani -Iliride
    Postime
    431
    ne vitin e nente ( 9 ) hixhri u be farz agjerimi.
    urtësia

Nallban Maska e alko71
    Anëtarësuar
    24-03-2006
    Vendndodhja
    Tokë
    Postime
    707
    Citim Postuar më parë nga DjJ
    Desha vetem te di dicka: A keni vendosur te gjithe te mos shkruani me tek temat mbi ateizmin dhe ku eshte Zoti. (te pakten ta di e mos te shkruaj as un)
    selamualejkum
    Alejkum selam DjJ.

Mua per vete me kane lodhur me tere ato prapesi.Kam thene ate qe kisha per te thene ne shum tema .Bile koheve te fundit me vie rende vetem kur i shoh si tituj temash se ti hape as qe me shko mendja.Per te tjeret nuk e di,ndoshta edhe jane marr vesh.E di se ne nje apo dy tema tek toleranca ,La_lune ka bere thirrje te terhiqemi nga diskutimi dhe keshtu vepruam.

P.s. Kishte me qene vertete mire qe nese vendoset per nje c'eshtje ,te informohemi permes mesazheve private.
    Why do people with closed minds always open their mouths?

Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anëtarësuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639

Kam nje pyetje per muslimanet...

Oki fillimisht i pershendes te gjithe ata qe marrin pjese ne kete forum. Personalisht sa per informate une jam musliman dhe kam nje pyetje per vellezerit e mi musliman.

Pyetja ime ka te bej me martesen e Ajshes , bijes te profetit tone me kusherinin e pare te tij Aline a.s.

Nqf se bazohemi te ajeti me duket 27 i sures 4 (AL-Nisa) do te lexojm se zoti e ndalon martesat qe jan te aferta me gjak.dmth ndalon martesat midis kusherijve dhe rastesisht duke biseduar me nje musliman i sektit te rij dmth ketyre muslimaneve me mjeker qe kane dalur koheve te fundit . Ai me tha qe me nje martese te tille dmth midis kusherinjeve te pare ,cdo gje eshte ne regull dhe eshte mbrenda kufijve te regullave Islamike ?!!!

Ju lutem a ka mundesi dikush te me jap pergjigje me te sakte reth kesaj teme ose pyetjeje , sepse mua me duket se kjo nuk eshte ne regull?!!! Te mendohet se martesat midis kushrinjve te pare jane ne regull edhe kete nga nje vella musliman , mua me duket si dicka alarmante ?!!!

Sa i perket marteses se Ajshes me a.s. Aline , une si e kuptoj , kjo martese eshte bere para se te shpallet ajeti i dhene , dhe per kete arsye a.s. Muhamedi e ka lejuar.
    Por jam i mendimit dhe i bindjes se nje martese te tille kurre nuk do ta lejonte profeti i jone sikur te beheshte fjale pas shpalljes se ajetit !!!

Pres mendimet e juaja rreth kesaj pyetjeje ...

Me respekt FireSoul

Il padrino Maska e DEN_Bossi
    Anëtarësuar
    31-07-2006
    Vendndodhja
    Shkoder-Tirane
    Postime
    450
    Citim Postuar më parë nga alko71
    P.s. Kishte me qene vertete mire qe nese vendoset per nje c'eshtje ,te informohemi permes mesazheve private.
    Edhe une vella jam shume dakord me ty. Kam iden se edhe ktu ne forum ne duhet te jemi te bashkuar ashty si kudo.
    Them qe kur te diskutojme ne tema me jomusliman te bashkohemi dhe te shkruajme te gjithe duke e informuar njeri-tjetrin me mesazhe private.
    Me falni qe dola nga tema.

1123581321 Maska e DjJ
    Anëtarësuar
    06-06-2006
    Postime
    58
    S. A. Fire Soul.
    AJeti qe fliste per kete ceshtje ishte ajeti 23 i sures Nisa. dhe nga sa lexova une nuk me rezultoi ndonje ndalese (duke u bazuar tek ai ajet) per martesen e Fatimes (jo Aishes pasi Aishja ishte gruaja e profetit. a.s.).
    Fatimja per Aliun ishte vajza e djalit te axhes dhe une nuk pashe ne ne ajte u permendte tek grate e ndaluara per martese.
    Gjithsesi ky eshte mendimi im i bazuar vetem duke lexuar ajetin. Normalisht juristprudenca islame eshte shume e gjere dhe prandaj ndoshta ndonje qe e njeh me mire ate mund te ktheje ndonje pergjigje me te mire.
    Selamualejkum

Il padrino Maska e DEN_Bossi
    Anëtarësuar
    31-07-2006
    Vendndodhja
    Shkoder-Tirane
    Postime
    450
    Citim Postuar më parë nga FireSoul
    Oki fillimisht i pershendes te gjithe ata qe marrin pjese ne kete forum. Personalisht sa per informate une jam musliman dhe kam nje pyetje per vellezerit e mi musliman.

Pyetja ime ka te bej me martesen e Ajshes , bijes te profetit tone me kusherinin e pare te tij Aline a.s.

Nqf se bazohemi te ajeti me duket 27 i sures 4 (AL-Nisa) do te lexojm se zoti e ndalon martesat qe jan te aferta me gjak.dmth ndalon martesat midis kusherijve dhe rastesisht duke biseduar me nje musliman i sektit te rij dmth ketyre muslimaneve me mjeker qe kane dalur koheve te fundit . Ai me tha qe me nje martese te tille dmth midis kusherinjeve te pare ,cdo gje eshte ne regull dhe eshte mbrenda kufijve te regullave Islamike ?!!!

Ju lutem a ka mundesi dikush te me jap pergjigje me te sakte reth kesaj teme ose pyetjeje , sepse mua me duket se kjo nuk eshte ne regull?!!! Te mendohet se martesat midis kushrinjve te pare jane ne regull edhe kete nga nje vella musliman , mua me duket si dicka alarmante ?!!!

Sa i perket marteses se Ajshes me a.s. Aline , une si e kuptoj , kjo martese eshte bere para se te shpallet ajeti i dhene , dhe per kete arsye a.s. Muhamedi e ka lejuar.
    Por jam i mendimit dhe i bindjes se nje martese te tille kurre nuk do ta lejonte profeti i jone sikur te beheshte fjale pas shpalljes se ajetit !!!

Pres mendimet e juaja rreth kesaj pyetjeje ...

Me respekt FireSoul

Shiko i dashur.
    Ne rradhe te pare te keshilloj qe te mos e perdoresh me termin "sekt i ri" sepse kjo eshte e ndaluar, ngaqe kjo qon ne perqarje te umetit, ata edhe pse mund te kene gabime ne menyren se si e shohin ata adhurimin, ata prap se prap jane vellezrit tone. OK?

E dyta.
    Ajeti ne suren NISA eshte ky;
    23. U janë ndaluar juve (të martoheni me): nënat tuaja, bijat tuaja, motrat tuaja, hallat tuaja, tezet tuaja, bijat tuaja, bijat e motës, nënat tuaja që ju kanë dhënë gji, motrat nga gjiri, nënat e grave tuaja (vjehrrat) dhe vajzat që janë nën kujdesin tuaj e të lindura (prej tjetër babai) nga gratë tuaja me të cilat patët kontakt, e nëse nuk ken pasur kontakt me to (me gratë), atëherë s'ka pengesë (të martoheni me ato vajza), dhe (janë të ndaluara) gratë e bijve tuaj që janë të lindjes suaj (jo të bijëve të afoptuar), dhe të bashkoni (përnjeherë në një niqah) dy motra, përpos asaj që ka kaluar. Vërtetë, All-llahu falë shumë, është mëshirues i madh.
    24. (Nuk u lejohet të martoheni) Edhe me gra të martuara (që kanë burrat e nuk janë të lëshuara), përveç atyre që i keni futur në pushtetin tuaj (robëreshat e luftës). (Ky është) obligim mbi ju nga All-llahu. U janë lejuar, pos këtyre (që u përmendën), të tjerat që t'i merrni me pasurinë tuaj (me niqah) duke pasur për qëllim bashkëshorësi e jo prostitucion (kurvëni). E për atë që përjetuat ju nga ato (gratë me të cilat patët kurorë), jepnu shpërblimin e tyre të caktuar se është obligim. E nuk ka pengesë për ju, pas përcaktimit (të niqahut), në atë që ju pëlqeni mes vete. All-llahu është i gjithëdijshëm, i urti.

A e sheh kund te shkruar qe ndalohet martesa me kusherire?
    Kjo nuk do te thot qe ti te martohesh me vejzen e axhes por ama edhe ajeti eshte i qarte dhe nuk ka dyshim ne te.
    Qeshtja qendron ketu.
    Ky ajet eshte universal dhe per te gjitha kohrat. Po e zeme se ke nje shtetrrethim qe zgjat me vite (sic ka ndodhur shpesh ne histori) , ne menyre qe ti te mos shkosh te harami ALLAHU ta lejon qe te mertohesh me kusheriren.
    Fakti kshtu eshte.
    Pastaj feja Islame ka ate mrekulline qe te lejon te pershtatesh me traditat e nje vendi po qe se ato nuk devijojne dhe jane kundra fese. Meqe vendi jone nuk e ka per tradite dhe e ndalon kete, atehere nuk ka problem nese kjo nuk veprohe dhe praktokohet.
    Por ama, ajeti eshte i padyshimte.

E vetmja gje qe te keshilloj eshte te konceptosh se Kurani eshte liber per te gjith njerzimin, per te gjitha kohrat. Ty mund te mos pelqeje nje rregull, sic eshte kjo qe po flasim apo poligamia, por ALLAHU eshte i drejte dhe drejtesine e tije e ka per te gjithe umetin jo vetem per ne shqipetaret.

Edhe nje gje.
    Ajeti qe sapo permenda eshte ekstremi i lejimit te njerezve qe ty te lejohet te martohesh. Pra eshte kufiri. Ti pse po shkon deri te kufiri.

Shume selame nga denisi

Selam alejkum

Ishin disa pyetje qe me bene pershtypje dhe prej tyre mbajta mend dy.
    Njera ishte e tille; cila eshte vepra e mire ne Islam apo cila eshte vepra me e mire?

Ketu mund te them me sa mbaj mend qe vepra me e mire ne Islam eshte: Te adhurosh allahun duke mos i shoqeruar askend dhe asgje ne adhurim. Per te plotesuar kete ka shume nenpika. Ndersa per veprat e mira dhe me te vleresueshme te All-llahu, ashtu sic na shpjegohe ne nje hadith kemi: Me te veresueshme te All-llahu jane ato vepra, adhurime te cilat kryhen normalisht pa shtuar mbi kapacitetin normal (te perballueshem) te njeriut, dhe ne vazhdimesi apo pa shkeputje. Kjo nenpika e dyte qe me shume si plotesim besoj, sesa si pergjigje e drejtperdrejte per pyetjen.

Dhe e dyta ishte persa i perket emrit te Krijuesit, te Gjithmeshirshmit, All-llahut xh. sh.
    Zoti ne gjuhen ne te cilen u zbrit Shpallja e Fundit, Islami, u drejtohet besimtareve qarte: (s'e mbaj mend ta citoj por do them idene qe percohet): M'u drejtoni, me thirrni me emrin All-llah, dhe pastaj na sqaron qe kete emer e ka, e meriton vetem Krijuesi jone, Zoti jone. Ndersa Rabb do te thote Zot nga arabishtja.

Citim Postuar më parë nga DEN_Bossi
    Shiko i dashur.
    Ne rradhe te pare te keshilloj qe te mos e perdoresh me termin "sekt i ri" sepse kjo eshte e ndaluar, ngaqe kjo qon ne perqarje te umetit, ata edhe pse mund te kene gabime ne menyren se si e shohin ata adhurimin, ata prap se prap jane vellezrit tone. OK?

E dyta.
    Ajeti ne suren NISA eshte ky;
    23. U janë ndaluar juve (të martoheni me): nënat tuaja, bijat tuaja, motrat tuaja, hallat tuaja, tezet tuaja, bijat tuaja, bijat e motës, nënat tuaja që ju kanë dhënë gji, motrat nga gjiri, nënat e grave tuaja (vjehrrat) dhe vajzat që janë nën kujdesin tuaj e të lindura (prej tjetër babai) nga gratë tuaja me të cilat patët kontakt, e nëse nuk ken pasur kontakt me to (me gratë), atëherë s'ka pengesë (të martoheni me ato vajza), dhe (janë të ndaluara) gratë e bijve tuaj që janë të lindjes suaj (jo të bijëve të afoptuar), dhe të bashkoni (përnjeherë në një niqah) dy motra, përpos asaj që ka kaluar. Vërtetë, All-llahu falë shumë, është mëshirues i madh.
    24. (Nuk u lejohet të martoheni) Edhe me gra të martuara (që kanë burrat e nuk janë të lëshuara), përveç atyre që i keni futur në pushtetin tuaj (robëreshat e luftës). (Ky është) obligim mbi ju nga All-llahu. U janë lejuar, pos këtyre (që u përmendën), të tjerat që t'i merrni me pasurinë tuaj (me niqah) duke pasur për qëllim bashkëshorësi e jo prostitucion (kurvëni). E për atë që përjetuat ju nga ato (gratë me të cilat patët kurorë), jepnu shpërblimin e tyre të caktuar se është obligim. E nuk ka pengesë për ju, pas përcaktimit (të niqahut), në atë që ju pëlqeni mes vete. All-llahu është i gjithëdijshëm, i urti.

A e sheh kund te shkruar qe ndalohet martesa me kusherire?
    Kjo nuk do te thot qe ti te martohesh me vejzen e axhes por ama edhe ajeti eshte i qarte dhe nuk ka dyshim ne te.
    Qeshtja qendron ketu.
    Ky ajet eshte universal dhe per te gjitha kohrat. Po e zeme se ke nje shtetrrethim qe zgjat me vite (sic ka ndodhur shpesh ne histori) , ne menyre qe ti te mos shkosh te harami ALLAHU ta lejon qe te mertohesh me kusheriren.
    Fakti kshtu eshte.
    Pastaj feja Islame ka ate mrekulline qe te lejon te pershtatesh me traditat e nje vendi po qe se ato nuk devijojne dhe jane kundra fese. Meqe vendi jone nuk e ka per tradite dhe e ndalon kete, atehere nuk ka problem nese kjo nuk veprohe dhe praktokohet.
    Por ama, ajeti eshte i padyshimte.

E vetmja gje qe te keshilloj eshte te konceptosh se Kurani eshte liber per te gjith njerzimin, per te gjitha kohrat. Ty mund te mos pelqeje nje rregull, sic eshte kjo qe po flasim apo poligamia, por ALLAHU eshte i drejte dhe drejtesine e tije e ka per te gjithe umetin jo vetem per ne shqipetaret.

Edhe nje gje.
    Ajeti qe sapo permenda eshte ekstremi i lejimit te njerezve qe ty te lejohet te martohesh. Pra eshte kufiri. Ti pse po shkon deri te kufiri.

Shume selame nga denisi
    Postimi sqarues prej den boss-it eshte pergjigje e argumentuar dhe me vend.

Edhe mua me ben shume pershtypje nje problem i tille te njerezit te cilet jane me shume kurioze per ceshtje qe kerkojne shume dije dhe ne te cilat mund te hyhet jo me qellimin qe te kapesh nje gabim apo kontradikte, sesa objektive dhe kerkues te argumentit me qellim bindjen. Nuk ka kontradita ne kete fe por ka thjesht padije ne disa raste, padije per te shpjeguar ate se s'kuptohet .Padije, e hasur kjo te vete personin qe bie ne kontakt me keto thenie te fese islame apo padije qe ne disa raste haset ne ndejkes te devotshem te ketij besimi. Ne rastin e dyte nuk di te kete pergjegjesi besimtari per ate qe bashkebiseduesi i tij nuk eshte i bindur.
    Ndersa ne rastin e pare per mendimin tim do sugjeroja te merren gjerat me rradhe derisa te dilet ne ceshtje te tilla te normave qe jane afer limiteve te lejueshme ne Islam.

Gjithsesi kjo martese ne fjale eshte e lejueshme atehere kur: E KA SPJEGUAR DENI SHUME BUKUR DHE UROJ QE ALL-LLAHU IA SHPERBLEFTE ME TE MIRA.

i/e regjistruar Maska e urtesia
    Anëtarësuar
    22-08-2006
    Vendndodhja
    Ne Dardani -Iliride
    Postime
    431
    Duke u bazuar ne hadithet e profetit a.s. lirishte mund te themi se nuk eshte e preferuar martesa me kusheriren, pasi ka mundesi te martohemi me te tjera nga me larg breze.

Kurse ligjet e Zotit nuk mvaren nga deshirat dhe bindjet tona, ato jane ligje njeher te shkruara.
    urtësia

Faqja 8 prej 13 FillimFillim ... 678910 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Kështu foli Tahir Zemaj
    Nga Nice_Boy në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 123
    Postimi i Fundit: 01-01-2014, 18:52
  2. Agjerimi Dhe Urtesia E Tij
    Nga xhenisi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 72
    Postimi i Fundit: 12-08-2009, 09:27
  3. Disa shkrime rreth budizmit
    Nga drini_në_TR në forumin Agnosticizëm dhe ateizëm
    Përgjigje: 35
    Postimi i Fundit: 28-02-2005, 12:56
  4. Ismail Kadare flet për zhvillimet politike në Shqipëri
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 19-11-2004, 02:36
  5. Interviste e rradhes e Kadarese per "Korrieri"
    Nga Eni në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 03-06-2002, 19:25

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •