Close
Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 42
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Për: Sekrete për të qenë të suksesshëm!

Inteligjenca emotive ka një rol thelbësor në suksesin e jetës, dhe ka demonstruar se është faktorët emocionalë që kanë ndikim më të madh në arritjen e suksesit ekonomik dhe personal sesa inteligjenca intelektuale e thjeshtë.

Një nga arsyet pse inteligjenca emotive është kaq e rëndësishme është se ajo na ndihmon të kuptojmë dhe të kontrollojmë ndjenjat tona. Përmes kësaj aftësie, ne jemi në gjendje të menaxhojmë stresin, të jemi më të qetë dhe të vendosur në situata të vështira, dhe të kemi aftësinë për të përshtatur dhe reaguar në mënyrë efektive ndaj sfidave dhe pengesave të jetës. Kjo na jep një avantazh të madh në lidhje me arritjen e qëllimeve tona dhe në zgjidhjen e konflikteve.

Inteligjenca emotive gjithashtu na ndihmon të kuptojmë dhe të lidhemi me emocionet e të tjerëve. Aftësia për të lexuar dhe kuptuar ndjenjat dhe mendimet e të tjerëve, si dhe për të komunikuar dhe bashkëvepruar me ta në mënyrë efektive, na lejon të ndërtojmë marrëdhënie të mira dhe të zhvillojmë një ndikim pozitiv në të tjerët. Kjo ka një rëndësi të veçantë në sferën profesionale, ku aftësia për të menaxhuar marrëdhëniet dhe për të punuar në grup është thelbësore për suksesin.

Studimet kanë treguar se të gjithëve u jepen mundësi të barabarta në lidhje me inteligjencën emocionale, dhe se kjo aftësi mund të zhvillohet dhe përmirësohet nëpërmjet trajnimit dhe praktikës. Kjo do të thotë se, përveç faktorëve të trashëgimisë gjenetike, ne kemi kontroll mbi zhvillimin tonë në këtë aspekt të jetës sonë.

inteligjenca emotive ka një ndikim të madh në suksesin tonë në jetë. Ajo na ndihmon të menaxhojmë ndjenjat tona, të kuptojmë dhe të lidhemi me emocionet e të tjerëve, dhe të jemi më të aftë për të arritur qëllimet tona. Në kohën kur aftësitë emocionale janë gjithnjë e më të kërkuara në jetën profesionale dhe personale, investimi në zhvillimin e inteligjencës emocionale është një hap i rëndësishëm drejt suksesit.

Zhvillimi i inteligjencës emocionale është një proces që kërkon angazhim dhe përkushtim personal. Këtu janë disa mënyra se si mund të zhvillojmë inteligjencën emocionale në veten tonë:

- Vetëreflektimi: Filloni me të kuptuarit e ndjenjave tuaja dhe të identifikimit të tyre. Pyesni veten se si ndiheni në situata të ndryshme dhe pse reagoni në mënyrën që reagoni. Vetëreflektimi ju ndihmon të kuptoni më mirë emocionet tuaja dhe ndikimin e tyre në sjelljen tuaj.

- Njohja e emocioneve të tjera: Përqendrohuni në të kuptuarit dhe njohjen e emocioneve të të tjerëve. Vërejini shprehjet e fytyrave, gjuhën e trupit dhe sjelljen e tyre për të identifikuar emocionet që ata përjetojnë. Kjo do t'ju ndihmojë të kuptoni dhe të lidheni më mirë me emocionet e të tjerëve.

- Zhvillimi i aftësive komunikuese: Përmirësoni aftësitë tuaja për të shprehur emocionet dhe mendimet tuaja në mënyrë të qartë dhe efektive. Mësoni të dëgjoni aktivisht dhe të komunikoni me empati, duke u përpjekur të kuptoni pikëpamjet dhe ndjenjat e të tjerëve.

- Menaxhimi i stresit dhe relaksimi: Mësoni teknikat e menaxhimit të stresit dhe të relaksimit që ju ndihmojnë të qetësoheni dhe të kontrolloni emocionet tuaja në situata të vështira. Kjo mund të përfshijë meditimin, ushtrimet e frymëmarrjes, aktivitete të relaksimit si joga ose muzika etj.

- Trajnimi dhe mësimi i aftësive sociale: Merrni pjesë në trajnime dhe workshope që ofrojnë aftësi sociale dhe emocionale. Këto trajnime mund t'ju ndihmojnë të zhvilloni aftësi të reja dhe të mësoni teknika të ndryshme për të lidhur më mirë me të tjerët.

- Punoni në bashkëpunim dhe në marrëdhëniet me të tjerët: Përfitoni nga mundësitë për të punuar në grup dhe për të qenë pjesë e marrëdhënieve të shëndetshme me të tjerët. Kjo ju ndihmon të zhvilloni aftësi të bashkëpunimit, të menaxhimit të konflikteve dhe të krijoni marrëdhënie të mira me të tjerët.

- Leximi dhe studimi: Lexoni libra, artikuj dhe burime të tjera që trajtojnë temat e inteligjencës emocionale. Studioni përvojat dhe historitë e njerëzve të tjerë që kanë zhvilluar inteligjencën emocionale, dhe mësoni nga përvojat e tyre.

Këto janë vetëm disa nga mënyrat se si mund të zhvillojmë inteligjencën emocionale në veten tonë. Është e rëndësishme të vazhdoni të punoni në këtë aspekt të vetes suaj dhe të praktikoni aftësitë emocionale nëpërmjet situatave të vështira dhe sfiduese që takoni në jetën tuaj të përditshme.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    16,994

Suksesi në karrierë, nuk ka të bëjë gjithmonë me të punuarit më shumë

Gjatë një karriere 20-vjeçare në pozicione të larta në organizata globale, kam pasur fatin të punoj me kolegë shumë të mirë dhe liderë të jashtëzakonshëm. Gjithmonë vëzhgoja dhe mësoja nga sukseset dhe gabimet e të tjerëve.

Sot, unë ndihmoj individët që të çojnë karrierën dhe jetën e tyre në një nivel tjetër dhe për ta arritur këtë, ata shpeshherë duhet të ndryshojnë fokusin e tyre. Është e çuditshme t’ua thuash këtë njerëzve të suksesshëm, por shpesh të qenit shumë i fokusuar në karrierën tuaj mund të jetë faktori që ju pengon të ecni përpara.

Kur vëzhgojmë personat me arritje të larta, ne priremi të supozojmë se ata thjesht kanë punuar shumë ose kanë disa aftësi që pjesa tjetër e njerëzve nuk i ka dhe nuk mund t’i mësojë dot. Më shumë vetëbesim, më shumë karizëm, vizion më të mirë… Por shpesh nuk është ky rasti. Në fakt, ka të bëjë me mentalitetin dhe aktivitetet që ata kanë përvetësuar për të përmirësuar mënyrën se si i qasen çdo aspekti të jetës së tyre.

Një shembull i përsosur i një aktiviteti që ka ndihmuar mijëra njerëz të gjejnë qetësi, të ripërqendrohen dhe të përmirësojnë në mënyrë indirekte karrierën dhe jetën e tyre, është noti në ujë të ftohtë. Pasi e kam provuar edhe vetë këtë së fundmi, mund të konfirmoj absolutisht përfitimet e këtij aktiviteti. Herën e parë që u futa në ujin e akullt, fillimisht nuk u ndjeva i çlodhur, por sapo fillova të notoj ndodhi diçka magjike, gjithçka u qetësua, trupi im u qetësua dhe ndihesha plotësisht i qetë.

Kjo nuk do të thotë se ky është aktiviteti i duhur për të gjithë, por është kaq e rëndësishme në këtë “botë të re” dhe kohë të “punës hibride” që të përmirësoni mentalitetin tuaj në mënyrë që t’ju ndihmojë edhe në karrierë.

Më poshtë janë disa këshilla se si mund ta përmirësoni karrierën tuaj duke mos u fokusuar thjesht dhe vetëm te karriera juaj.

1) Nuk ka të bëjë gjithmonë me të punuarit më shumë – Shpëtojeni veten nga ideja se duhet të punoni shumë për të kontrolluar rezultatet dhe nga mendimi se, kur gjërat nuk shkojnë mirë, duhet të punoni më shumë, më shumë dhe më shumë.

2) Ndryshoni rutinën tuaj – Të pasurit e një rutine është një pjesë e rëndësishme e mendësisë sonë, por rutina juaj e deritanishme ju ka sjellë deri këtu, kështu që është koha t’i ndryshoni pak gjërat. Përpiquni të gjeni kohë për të zhvilluar veten dhe mentalitetin tuaj, si dhe të filloni një rutinë më të ekuilibruar.

3) Pranojeni idenë se nuk keni kontroll mbi gjithçka – Pasi ta pranoni këtë fakt, do të filloni të kuptoni se nuk ka fare nevojë të keni kontroll mbi gjithҫka, që do të thotë se mund të filloni të zgjeroni horizontet tuaja.

4) Meditoni dhe praktikoni mirënjohjen – Meditimi shpesh perceptohet si një klishe në hapësirën e mirëqenies, por mund të jetë një mjet jashtëzakonisht i fuqishëm që mund t’ju ndihmojë në ndryshimin e mentalitetit tuaj. Vlerësoni atë që keni tani, dhe përpiquni për më shumë, pa u druajtur. Bëjini miqtë dhe kolegët tuaj të kuptojnë se u jeni mirënjohës.

5) Mbani ditar – Të shkruarit e gjërave i nxjerr ato nga koka juaj në letër, ku mund të shihen më objektivisht. Shkruani qëllimet tuaja për ditën, javën, vitin. Shkruani për llojin e personit që doni të bëheni, duke pasur si synim progresin e vazhdueshëm.

6) Bëni diçka që ju pëlqen çdo ditë – Ngjyrosni, lexoni, luani kitarë, merruni pak me kopshtin tuaj, madje shikoni edhe murin nëse kjo është ajo që ju pëlqen.

7) Bëni diçka që ju shpërqendron plotësisht – Noti në ujë të ftohtë mund të jetë njëra alternativë, por shumë të tjerë mund të zgjedhin gatimin, takimin me miqtë, kërcimin ose diçka tjetër.

8) Lëvizni çdo mëngjes – Idealja do të ishte të bënit ushtrime fizike në natyrë, ose të merrni disa rreze dielli, por mos harroni të studioni – Lexoni diçka emocionuese dhe motivuese çdo mëngjes (madje edhe 10 minuta në ditë mjaftojnë).

9) Shoqërohuni – Telefononi mikun tuaj më të mirë, bashkohuni me një komunitet për t’u njohur me njerëz të rinj, përshëndesni këdo me të cilin përballeni.

TiranaPost

https://tiranapost.al/stil-jete/suks...-shume-i527632

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Këtu janë disa këshilla për të përmirësuar karrierën tuaj duke marrë në konsideratë aspekte të tjera të jetës tuaj:

- Krijo një balancë të mirë mes karrierës dhe jetës personale. Sigurohu që të kesh kohë për familjen, miqtë, hobitë dhe aktivitetet që të sjellin kënaqësi dhe relaksim. Kjo do të ndihmojë në ruajtjen e energjisë dhe motivimit për të arritur sukses në karrierë.

- Investo në zhvillimin personal dhe mësimet e vazhdueshme. Merr pjesë në seminare, trajnime apo kurs të ndryshëm që të ndihmojnë të zgjerosh njohuritë dhe aftësitë tua. Kjo do të rrisë besimin dhe konkurrencën në vendin e punës.

- Kultivo aftësi të tjera jashtë fushës së punës. Përveç aftësive profesionale, kërko të zhvillosh aftësi të tjera si komunikimi efektiv, menaxhimi i kohës, aftësi problemesh dhe aftësi ekipi. Këto aftësi të përgjithshme janë të vlefshme në shumë aspekte të jetës dhe do të ndikojnë pozitivisht në karrierën tënde.

- Krijo lidhje të reja dhe rrjetëzo. Komunikimi dhe ndërveprimi me njerëz të tjerë të fushës së interesit tënd mund të hapin dera për mundësi të reja pune, bashkëpunime profesionale dhe të ndihmojnë në rritjen e karrierës. Rrjeti personal është një burim i vlefshëm i informacionit dhe mbështetjes.

- Vendos një qëllim të madh dhe përqendrohu në të. Pavarësisht nga sfidat dhe pengesat që mund të hasësh në rrugën tënde, mbajini vizionin të qartë dhe qëndro përkushtuar për ta arritur qëllimin tënd. Një qëllim i fortë do të të mbajë motivuar dhe do të të jep një qëllim të madh në jetë.

- Mëso të menaxhosh stresin dhe të ruash mirëqenien emocionale. Stresi mund të ndikojë negativisht në produktivitetin dhe performancën tuaj në punë. Mëso teknika të rehatshme si meditimi, stërvitja fizike, ose hobi që të ndihmojnë të qetësohesh dhe të ruash një gjendje të mirë emocionale.

- Kërko mentorim dhe këshillë nga profesionistët e tjerë. Gjej një mentor ose këshilltar të besueshëm që të ndihmojë në zhvillimin dhe udhëzimin tënd profesional. Ata mund të ofrojnë perspektiva të reja, ndihmë praktike dhe udhëzime të vlefshme për të arritur suksesin.

- Mëso nga dështimet dhe gabimet. Mos u mërzit për dështime të mundshme në karrierë. Përkundrazi, shfrytëzoji si mësime dhe mundohu të kuptosh se çfarë mund të bësh ndryshe në të ardhmen. Dështimet janë pjesë e rrugës drejt suksesit.

- Kujdesu për veten në të gjitha aspektet. Kujdesu për shëndetin fizik, mendo pozitivisht, ushtrohu dhe bëj gjëra që të sjellin kënaqësi dhe energji pozitive. Kur je në gjendje të mirë fizik dhe emocional, do të jesh më produktiv dhe i përgsigurt në karrierën tënde.

- Kontribuo në shoqëri dhe ndihmo të tjerët. Përveç fokusimit në karrierën tënde, angazhohu në aktivitete vullnetare dhe kontribuo në komunitetin tënd. Kjo jo vetëm që do të ndihmojë të tjerët, por gjithashtu do të krijojë një imazh pozitiv dhe do të ndikojë në zhvillimin personal dhe profesional.

Marrja e këtyre këshillave në konsideratë do të ndihmojë në përmirësimin e karrierës tuaj, duke ju lejuar të zhvilloni dhe të qëndroni në harmoni me aspektet e tjera të jetës suaj. Në fund të fundit, suksesi në karrierë është i lidhur ngushtë me përputhjen dhe harmoninë e përgjithshme të jetës suaj.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    16,994

Bruno Mars ia atribuon suksesin e tij kësaj aftësie - dhe nuk është talenti në muzikë

Bruno Mars e ka ndërtuar karrierën e tij duke krijuar muzikë të mirë dhe duke përsosur një aftësi kryesore: ndershmërinë.

Artisti fitues i Grammy-t, 37 vjeç, thotë për CNBC se të mësuarit për t’i besuar shpirtit të tij dhe kultivimi i vetëdisiplinës ekstreme e ka ndihmuar atë të ketë sukses në muzikë dhe biznes.

″Çfarëdo që jeni duke bërë thjesht duhet të jeni të sinqertë - kjo është bërë me të vërtetë gjëja më e rëndësishme për mua në karrierën time,” shpjegon Mars. “Pra, nëse jam duke shkruar një këngë, duhet të jem i sigurt se kjo është më e mira që mund të bëj, thellë në shpirtin tim dhe se nuk kam marrë asnjë rrugë të shkurtër. Duhet të besoj vërtet në atë që po bëj që të funksionojë.”

TiranaPost

https://tiranapost.al/showbiz/bruno-...talent-i527645

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    16,994

Kjo është e vetmja gjë që i pengon njerëzit të kenë sukses, sipas psikologes së Harvardit

Ankthi, shqetësimi dhe ndryshimet janë të gjitha etapa të jetës, por jo armiqtë tanë!

“Vrasësi” i heshtur i suksesit është mënyra sesi ne reagojmë ndaj tyre thotë Luana Marques, një psikologe e Harvardit.

Ajo e ka vëzhguar këtë luftë që nga fillimi dhe bazuar në 20 vite punë kërkimore dhe klinike, Marques thotë se shpëtimi vjen nga ky koncept: “shmangia psikologjike”.

Kjo e fundit është përgjigje ndaj çdo kërcënimi dhe ju do të ndjeni menjëherë lehtësim emocional pa pasoja afatgjata nëse e praktikoni.

Për të jetuar jetën në të gjitha dimensionet e saj, ju duhet të mësoni sesi të përballoni frikërat dhe sfidat ballë për ballë.

Ja tre shenjat e zakonshme të shmangies psikologjike dhe si t’i trajtoni ato:

Tërheqja

Nëse jeni ballë për ballë me një luan, instinkti i parë është ikja nga ai. Por, në jetën e përditshme, tërheqja është më delikate.

Ju mund t’i shpëtoni ankthit duke pirë një gotë verë ose të refuzoni një mundësi pune që përfshin të folurit publik sepse mendoni se nuk jeni për këtë punë, por jo gjithçka është kaq e lehtë. Ju duhet të racionalizoni sjelljet duke ndryshuar mendimet.

Reagimi

Mënyra si ju reagoni, një mori mesazhesh me tekst për të marrë konfirmimin e miqve ose fjalën e fundit që përputhet me këndvështrimin tuaj.

Reagimet mund të jenë nga më të ndryshmet, por çfarë të bëni për të pasur sukses? Hapi i parë është të ndaloni, më pas t’i qaseni shqetësimeve në vend që t’i eliminoni ato, shkruan Anabel.

Situatat pezull

Prirja për të qëndruar në situata të pakëndshme, si një marrëdhënie e pashëndetshme ose një punë e lodhshme është të qëndruarit pezull në të njëjtën situatë.

Shmangni pasiguritë e ndryshimit, besoni se gjithçka do të funksionojë dhe ju do t’ia dilni.

/ Telegrafi /

https://telegrafi.com/kjo-eshte-e-ve...-se-harvardit/
    Ndryshuar për herë të fundit nga sirena_adria : 15-09-2023 më 19:08

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Ka disa faktorë që mund të pengojnë njerëzit të kenë sukses në jetë. Këtu janë disa prej tyre:

1. Mungesa e vetëbesimit: Mungesa e vetëbesimit është një faktor kryesor që pengon suksesin. Kur nuk besoni në aftësitë tuaja, mund të merrni vendime të kufizuara, të refuzoni sfidat dhe të mos eksploroni plotësisht potencialin tuaj. Është e rëndësishme të punoni në rritjen e vetëbesimit dhe të kultivoni një mendësi pozitive.

2. Prokrastinimi: Prokrastinimi është tendenca për të shtyrë detyrat dhe punët për më vonë. Kur shtyni gjërat për t'u bërë, humbni kohë dhe mundësi për të arritur sukses. Është e rëndësishme të zhvilloni aftësinë për të planifikuar dhe organizuar kohën tuaj dhe të punoni me vendosmëri për të realizuar qëllimet tuaja.

3. Mungesa e qëllimeve të qarta: Një tjetër faktor që pengon suksesin është mungesa e qëllimeve të qarta dhe të përcaktuara. Kur nuk keni qëllime të definuara, mund të humbni drejtimin dhe të jeni të pamotivuar për të arritur diçka. Është e rëndësishme të vendosni qëllime të smart (specifike, matëse, të arsyeshme, të arritshme dhe me afat kohor të përcaktuar) dhe të përqendroheni në to.

4. Frika nga dështimi: Frika nga dështimi është një pengesë e madhe për suksesin. Kur keni frikë të dështoni, mund të shmangni rreziqet dhe sfidat dhe të qëndroni në zonën tuaj e rehatimit. Është e rëndësishme të përballeni me frikën tuaj dhe të jeni të gatshëm të merrni rreziqe të kontrolluara për të arritur suksesin.

5. Mungesa e përkushtimit dhe punës së vazhdueshme: Suksesi vjen me përkushtim dhe punë të vazhdueshme. Nëse nuk jeni të gatshëm të investoni kohë dhe energji në punën tuaj, është e vështirë të arrini suksesin që dëshironi. Është e rëndësishme të jeni të përkushtuar dhe të punoni me vullnet dhe përkushtim për të arritur qëllimet tuaja.

6. Mungesa e fleksibilitetit: Jeta është e ndryshueshme dhe plot sfida. Kur nuk jeni të gatshëm të adaptoheni ndaj ndryshimeve dhe të jeni fleksibël, mund të pengoheni në përparimin tuaj drejt suksesit. Është e rëndësishme të kultivoni një mendësi fleksibile dhe aftësinë për të përshtatur ndaj situatave të reja.

Këto janë vetëm disa prej faktorëve që mund të pengojnë suksesin. Çdo person është unik dhe mund të hasë sfida të ndryshme në rrugën drejt suksesit. Është e rëndësishme të identifikoni faktorët që ju pengojnë personalisht dhe të punoni për t'i tejkaluar ato në mënyrë të qëndrueshme.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    16,994

Aftësitë ‘shumë të dëshirueshme’ që kanë njerëzit e suksesshëm

Nga Heidi K. Gardner

Kur të rinjtë më kërkojnë këshilla për karrierën, unë u them gjithmonë: “Mos u përqendroni vetëm në arritjet tuaja. Bëhu bashkëpunues.”

Përmes një dekade mësimdhënie dhe kërkimi në shkollat ​​e biznesit dhe drejtësisë të Harvardit, zbulova një pasqyrë të rëndësishme dhe shpesh të anashkaluar: Njerëzit që kuptuan se si të bashkëpunonin nëpër ekipe fituan një avantazh të madh konkurrues ndaj atyre që nuk e bënin këtë.

Përparësitë e aftësive të bashkëpunimit

Kur bëhet fjalë për punësimin, bashkëpunuesit e zgjuar janë kandidatë shumë të dëshirueshëm. Ata japin rezultate me cilësi më të lartë, rriten më shpejt në detyrë, vërehen më shumë nga drejtuesit dhe kanë klientë më të kënaqur.

Por ja çfarë më tronditi më shumë: aftësitë e bashkëpunimit janë çuditërisht të rralla, veçanërisht te meshkujt.

Si të jesh një bashkëpunëtor i jashtëzakonshëm

Të jesh bashkëpunëtor nuk është e lehtë. Por qëllimi kryesor është i thjeshtë: bashkimi i njerëzve për të zgjidhur problemet dhe për të mësuar diçka të re.

Ja se si të përmirësoheni në të:

1. Bëhu një lider gjithëpërfshirës.

Pavarësisht nëse jeni apo jo drejtuesi i projektit, ndërmerrni hapa për të tërhequr njerëz të ndryshëm së bashku.

Mendësia që kam gjithmonë është: “Ai person mendon ndryshe nga unë. Ata dinë diçka të ndryshme që unë nuk e di dhe mund të mësoj shumë prej tyre.”

Këta njerëz nuk duhet të kenë vetëm fusha të ndryshme njohurish. Ata gjithashtu duhet të përfaqësojnë prejardhje të ndryshme profesionale, mosha dhe përvoja jetësore.

2. Kërkoni ndihmë.

Nëse jeni përgjegjës për paraqitjen e një raporti të shitjeve çdo javë, kjo mund t’ju bëjë të mendoni se mendimi juaj është më i vlefshmi.

Por nëse drejtoheni te ekspertët nëpër departamente të ndryshme për njohuri, pikat tuaja të të dhënave ka të ngjarë të jenë më bindëse.

Mos harroni të përmendni emrat e atyre që kontribuan, si dhe ekspertizën e tyre. Kjo do t’i japë raportit tuaj më shumë besueshmëri.

*Heidi K. Gardner, PhD, është një anëtare e shquar në Shkollën Juridike të Harvardit

TiranaPost.al

https://tiranapost.al/stil-jete/afte...esshem-i528421

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,029

Njerëzit e suksesshëm shfaqin shumë aftësi të dëshirueshme që i ndihmojnë ata të realizojnë qëllimet e tyre dhe të ecin përpara në jetën personale dhe profesionale. Këtu janë disa nga aftësitë kryesore të cilat janë shumë të dëshirueshme për sukses:

1. Motivimi dhe përkushtimi: Njerëzit e suksesshëm janë të motivuar dhe të përkushtuar për të arritur qëllimet e tyre. Ata kanë një vizion të qartë dhe janë të gatshëm të punojnë shumë për ta realizuar atë.

2. Zgjuarsia emocionale: Aftësia për të menaxhuar emocionet e tyre dhe të të tjerëve është një karakteristikë e rëndësishme e njerëzve të suksesshëm. Ata janë të ndërgjegjshëm për emocionet e tyre dhe dinë si t'i përdorin ato në mënyrë produktive.

3. Aftësia për të planifikuar dhe organizuar: Suksesi vjen me një plan të qartë dhe organizim efektiv. Njerëzit e suksesshëm kanë aftësinë për të planifikuar më parë dhe të organizojnë kohën dhe burimet e tyre në mënyrë efikase.

4. Komunikimi i mirë: Aftësia për të komunikuar efektivisht është shumë e rëndësishme për suksesin. Njerëzit e suksesshëm janë të aftë të shprehin mendimet e tyre në mënyrë të qartë dhe të ndërveprojnë me të tjerët në mënyrë të efektshme.

5. Nxënësia e vazhdueshme: Njerëzit e suksesshëm janë gjithmonë të gatshëm të mësojnë dhe të zhvillohen. Ata janë të hapur për të fituar njohuri të reja, të marrin këshilla dhe të përmirësohen në fushën e tyre të interesit.

6. Aftësia për të menaxhuar riskun: Suksesi zakonisht shoqërohet me marrjen e rreziqeve të kontrolluara. Njerëzit e suksesshëm kanë aftësinë për të identifikuar rreziqet e mundshme dhe për të marrë vendime të mençura në lidhje me to.

7. Aftësia për të punuar në grup: Suksesi shpesh vjen përmes punës së bashkuar me të tjerët. Njerëzit e suksesshëm kanë aftësinë për të bashkëpunuar, të drejtojnë dhe të punojnë në ekip për të arritur qëllimet e përbashkëta.

Këto janë vetëm disa nga aftësitë e dëshirueshme që shfaqin njerëzit e suksesshëm. Është e rëndësishme të kuptoni se çdo person ka aftësi të ndryshme dhe se ka shumë faktorë të tjerë që ndikojnë në suksesin individual.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    16,994

Aftësia ‘më e neglizhuar’ nga të rinjtë që duan të jenë të suksesshëm

Nga Tess Brigham/ Kur jeni të mbushur me opinione nga familja, miqtë, kolegët dhe madje edhe të huajt në mediat sociale se si duhet të duket jeta juaj, mund të jetë e vështirë të dëgjoni zërin që ka vërtet rëndësi: tuajin.

Si një psikoterapist që punon kryesisht me millennials dhe Gen Z , kam zbuluar se aftësia më e anashkaluar që të rinjtë duhet të jenë të suksesshëm është të dinë se si të eliminojnë gjithë atë zhurmë të tepërt.

Këtu është një ushtrim me tre hapa për t’ju ndihmuar të arrini atje:

Hapi 1: Luaj detektivin.

Për tre ditët e ardhshme, mbani një regjistrim të zakoneve tuaja të mediave sociale.

Ora dhe dita

Cilat aplikacione përdorni më shumë

Sa kohë jeni në të

Pse po e përdorni

Si ndiheni përpara se të hapni aplikacionin

Çfarë jeni duke bërë

Si ndiheni pasi jeni jashtë aplikacionit

Hapi 2: Identifikoni ndryshimet pozitive që mund të bëni.

Ju mund të vini re se hapni Instagramin për 30 minuta direkt në mëngjes. Dhe kur të keni mbaruar, e gjeni veten të shqetësuar për ditën në vazhdim.

Merrni parasysh bllokimin e aplikacionit deri pas orarit të punës

Mos harroni të jeni të vëmendshëm kur ju kanë ndihmuar mediat sociale. Ka vlerë të qëndroni të lidhur me njerëz që ju duan dhe ju mbështesin.

Çelësi është të jeni më të vetëdijshëm se kur media sociale ju ngre lart dhe kur fillon të turbullojë mendimin tuaj.

Hapi 3: Vendosni kohë për kontrollet mujore.

Një pjesë e madhe e këtij ushtrimi përfshin ndikimet e menjëhershme në jetën tuaj, jo vetëm ato në mediat sociale.

Një herë në muaj, bëni një listë të të gjithë njerëzve që janë më të afërt me ju (p.sh. prindërit, miqtë, një person i rëndësishëm, një shef) dhe se si ata ndikojnë tek ju.

Pastaj reflektoni mbi atë që mendoni se ata duan për ju kundrejt asaj që dëshironi për veten tuaj:

Çfarë mendoj se prindërit e mi duan për mua: ____.
    Çfarë dua vërtet për veten time: _____.

Ajo që unë mendoj se miqtë e mi duan për mua: ____.
    Çfarë dua vërtet për veten time: _____.

Çfarë mendoj se shefi im dëshiron për mua: ____.
    Çfarë dua vërtet për veten time: ____.

Çfarë mendoj se partneri im dëshiron për mua: ____.
    Çfarë dua vërtet për veten time: ____.

Këto kontrolle mujore do të sigurojnë që ju të qëndroni në rrugën e duhur dhe të merrni vendime që krijojnë një jetë bazuar në përkufizimin tuaj të suksesit.

*Tess Brigham është një psikoterapiste me bazë në San Francisko.
    Ndryshuar për herë të fundit nga sirena_adria : 07-10-2023 më 21:46

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    16,994

4 këshilla për një ditë më produktive

Mënyra se si e nisni ditën tuaj mund ta ndryshojë gjithë vazhdimin e saj.

Ekspertët e produktivitetit dhe punës thonë se gjumi është hapi i parë drejt një dite me energji të mjaftueshme për të qenë më shumë produktivë.

- Jepuni përparësi gjërave më të rëndësishme. Pasi të keni bërë listën, programoni ditën në mënyrën më efikase.

- Eliminoni vendime dhe detyra të parealizueshme.

- Përcaktoni orën e punës para se të shkoni në zyrë. Nëse duhet t’i përgjigjeni një email-i apo telefonatave që lidhen me punën para se të shkoni në zyrë, përcaktoni një kohë për t’u ulur për të bërë pikërisht këtë gjë.

- Merrni pak kohë për veten. Nuk ka rëndësi se për çfarë bëhet fjalë, nëse meditoni, lexoni lajmet, dëgjoni muzikë relaksuese, bëni diçka për veten.

Ekonomia Online

https://ekonomiaonline.com/4-keshill...-produktive-2/

Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Illuminati! Kulti i syrit që sheh çdo gjë
    Nga Darius në forumin Shkenca dhe jeta
    Përgjigje: 140
    Postimi i Fundit: 08-06-2011, 15:24
  2. Guerilasit e LANC
    Nga Tannhauser në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 28
    Postimi i Fundit: 21-04-2007, 14:12
  3. Nga Rudolf Xhuliani dhe Dora Bakojanis tek Edi Rama.
    Nga Humdinger në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 15-02-2007, 07:48
  4. LDK-ja nën terrorin e pol-potistave
    Nga Brari në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 07-01-2004, 14:00

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •