Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 26
    i/e regjistruar Maska e rabija
    Anėtarėsuar
    02-08-2006
    Postime
    126

Si falet Viter Namazi?

Deshta ta dij nga ata qe falin namaz se a falin ne namazin e jacise edhe viter namaz dhe si e falin ate,ne pika te shkurtra.... ALLAHU JU SHPERBLEFTE

Anėtarėsuar
    08-02-2003
    Postime
    1,792
    Namazi i vitrit

1 - Perkufizimi

Namazi i vitrit eshte sunet i forte teper i rendesishem per cdo musliman,prandaj ai nuk duhet ta lere.Namazi i vitrit eshte ai namaz qe fal besimatari pas namazit te jacise,ne fund pasi ka falur nafile me numer rekatesh tek.
    Profeti(a.s) ka thene:

"Namazi i nates falet dy nga dy.Nese ndonjeri prej jush frikesohet se mos u humbet namazi i sabahut atehere le te fale nje rekat tek kur ta mbylle namazin e tij"

2 - Cfare pelqehet

Eshte nga suneti i Profetit(a.s) qe vitri te falet nga dy deri ne dhjete rekate e me pas,te falet namazi tek,ashtu sic ka bere Profeti(a.s)

3 - Koha

Koha e namazit te vitrit fillon pas namazit te jacise deri para se te hyje namazi i sabahut.Me mire eshte qe ai te falet ne fund te nates,mirepo nese personi ka frike se nuk mund te zgjohet atehere kemi hadithin e Profetit(a.s) ku thote:

"Kush mendon se nuk mund te zgjohet ne fund te nates,le ta fale vitrin para gjumit,ndersa ai i cili mendon se ka mundesi te zgjohet,le te falet ne pjesen e fundit te nates se atehere namazi eshte me i mire."

4 - Nese fle deri ne agim pa e falur vitrin

Nese njeriu zgjohet ne agim nderkohe qe nuk ka falur vitrin e fal ate kaza para namazit te sabahut.Profeti(a.s) ka thene:

"Nese ndonje prej jush gdhihet pa e falur vitrin,le ta fale ate!"

Po ashtu ka thene:

"Ai qe e ka zene gjumi pa falur vitrin apo e ka harruar ate le ta fale kur kujtohet."

5 - Cfare lexohet ne namazin e vitrit

Pelqehet qe ne dy rekatet e pare te lexohet suret A'la dhe Kafirune,ndersa ne rekatin e fundit tek pelqehet te lexohen suret Ihlas,Felek dhe Nas pas Fatihase.

6 - Urrehet perseritja e vitrit

Perseritja e vitrit ne nje nate te vetme eshte e urryer.Profeti(a.s) ka thene:

"Nuk ka dy namaze vitri ne nje nate te vetme."

Ai qe e ka falur ne pjesen e pare te nates dhe zgjohet duke dashur te fale nafile,le te falet dhe te mos e perserise vitrin ,bazuar ne hadithin e mesiperm.

Anėtarėsuar
    02-08-2006
    Postime
    126
    Te falenderoj shume La Lune per pergjigjen! Une namazin viter e fali menjehere pas jacise dhe ne tri rekate pa u ulur fare ne rekatin e dyte.Ne rekatin e trete ne kembe pasi them suren Fatiha dhe nje sure tjeter,ashtu ne kembe lutem per diqka me duart kthyer kah vetja dhe me thenien Jarabi tri here!

Nallban Maska e alko71
    Anėtarėsuar
    24-03-2006
    Vendndodhja
    Tokė
    Postime
    707
    Selam Rabija

Duhet ndenjur ulur ne rekatin e dyte,dhe pastaj ne rekatin e trete pas sures Fatiha dhe nje tjetre,i ngrit perseri duart(Tekbir)duke thene All-llahu ekber dhe pastaj ose i lidh duart(tradicional) ,ose vepron ashtu si vepron ti dhe e thua duane e kunutit(kush e di)apo lutesh ne menyren tende sic e ceke.

Cka me intereson mua eshte se gjate uljes ne viter namaz a lexohen edhe salavatet apo vetem Etehjatu dhe shehadeti ?Pasi qe ne disa libra jane edhe salavatet e ne disa jo!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga alko71 : 17-08-2006 mė 14:21
    Why do people with closed minds always open their mouths?

Anėtarėsuar
    08-02-2003
    Postime
    1,792
    Kur ti i thua salauatet ne cdo namaz vullnetar(nafile) atehere per vitrin qe ka mendim dijetaresh qe eshte uaxhib vitri,(per disa) eshte sunet i forte si nuk eshte detyre te mos lexohen salauatet?!

Pra salauatet kendohen ne cdo namaz,qofshin vullnetar apo farz apo sunet.

Anėtarėsuar
    08-02-2003
    Postime
    1,792
    Citim Postuar mė parė nga rabija
    Te falenderoj shume La Lune per pergjigjen! Une namazin viter e fali menjehere pas jacise dhe ne tri rekate pa u ulur fare ne rekatin e dyte.Ne rekatin e trete ne kembe pasi them suren Fatiha dhe nje sure tjeter,ashtu ne kembe lutem per diqka me duart kthyer kah vetja dhe me thenien Jarabi tri here!

Sipas medhheb-it hanefi keshtu falet.
    Allahu ta shtofte diturine.

Nallban Maska e alko71
    Anėtarėsuar
    24-03-2006
    Vendndodhja
    Tokė
    Postime
    707
    Citim Postuar mė parė nga La_Lune
    Kur ti i thua salauatet ne cdo namaz vullnetar(nafile) atehere per vitrin qe ka mendim dijetaresh qe eshte uaxhib vitri,(per disa) eshte sunet i forte si nuk eshte detyre te mos lexohen salauatet?!

Pra salauatet kendohen ne cdo namaz,qofshin vullnetar apo farz apo sunet.
    La Lune

Une e di se ne farz ne uljen e pare nuk lexohen selavatet .Po ashtu ne sunet te drekes ne uljen e pare nuk lexohen.

Ajo cka ti shkruajte per uljen ne viter eshte e logjikshme dhe jam dakord por une e theksova se kam hasur te dy verzionet ne libra e sidomos takvime.Cka eshte me e keqja edhe suret Kur'anore kur i shtypin me shkronja latine ,bejne gabime te cilat i perserisin nga viti ne vit.

Dhe a mundesh te na sqarosh me gjeresisht si falet sipas methebit hanefi, se mu duk e quditshme menyra se si falej rabija tri rekate rresht pa ulje dhe pa tekbir(ngritje duarsh) ne rekatin e trete edhe pse une vet i perkas ketij medhhebi por nuk i kam pare te falen ashtu prinderit e mi.Ndersa per kthimin e duarve me shuplaka nga fytyra ne viter per here te pare e kam hasur pas luftes ne Kosove nga antaret e shoqatave e ndryshme te Arabise Saudite.Nuk jam kunder asgje por me habite me ate thenjen tende :Sipas medhheb-it hanefi keshtu falet.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga alko71 : 17-08-2006 mė 15:52

Anėtarėsuar
    08-02-2003
    Postime
    1,792
    O vllai leximi i salauateve eshte e pelqyeshme dhe jo uaxhib ne et-tehijatun e pare.
    Kush te tha pa tekbir ty?Ne cdo ulje - ngritje ka tekbir pastaj ne eleminuam et-tehijatun mbas rekatit te dyte.Komplet 3 rekati qe fal ajo eshte vitri.Ka dallim nese une do falja 2 rekate me nijet tjeter edhe do i mvishja nje tek mbas ketyre atehere eshte detyre qe une 2 rekate do beja et-tehijatu dhe selam dhe do falja tekun me pas qe do ishte vitri.Kurse ajo ka falur 3 rekate vitri(nijeti i saj per 3 rekate ka qene viter).
    Per sa i perket medhhebit hanefi lexo me shume ose pyet.
    Ndersa ngritja e duarve ne viter eshte sunet jo uaxhib.

Nallban Maska e alko71
    Anėtarėsuar
    24-03-2006
    Vendndodhja
    Tokė
    Postime
    707
    Moj moter andaj une te pyeta per medhhebin hanefi ty .Kur thash tekbir mendova ne ngritjen e duarve.
    Kush <" NE" eliminuam et-tehijatun mbas rekatit te dyte> se eshte hera e pare qe po e degjoj.A mendove pa ndenjur ulur fare ne mes dy rekateve (nga kater sunet ose tri viter) ?

Mos me keqkupto se une nuk po tentoj te bej duel me ty por po kerkoj spjegim.

Dhe mundesisht sill hadithe me numer dhe liber ku i ke marre ose sure Kur'anore me numer sureje dhe ajeti, ne menyre qe te hulumtojne njerezit.

Esselamu alejkum.

Anėtarėsuar
    02-08-2006
    Postime
    126
    Nje shoqe e imja me ka pas mesuar ta fal viter namazin dhe sipas saj nuk duhet ndenjur ulur ne rekatin e dyte si ne namazin farz ose synet por menjehere duhet ngritur ne rekatin e trete!Dhe ne fund ulesh per salavatet dhe jep selam! Por tani jam ne dileme nese falet keshtu apo jo!Me shoqen time ka nje vit e gjysme qe nuk jam pare me te sepse ajo gjindet ne Egjipt duke studjuar por do ta pyes perseri per tu vertetuar per kete qeshtje!

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Adhurim
    Nga abdurrahman_tir nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 05-02-2009, 06:08
  2. Pse falem? Si e falė unė Namazin!
    Nga useid nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 53
    Postimi i Fundit: 05-06-2007, 11:29
  3. Namazi - Dispozita, urtėsia dhe vlera e tij
    Nga La_Lune nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 17-08-2006, 15:05
  4. Si te falet namazi, pershkrim i shkurter dhe i qarte.
    Nga Bleti002 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 06-11-2005, 22:24
  5. Fetva te dijetareve islame ne lidhje me ceshtjet Islame
    Nga aluando nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 29-03-2005, 14:50

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •