Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 8

Provimi i SAT ?!

di ndonje te me sqaroje me detaje si funksionon dhe sa e mundshme eshte te arrish terregjistrohesh ne Uni me rezultat te mire te SAT? Ku jepet, si pergatitet dhe akoma me mire po te me tregoje ndonje nga eksperienca e vet se si aplikohet per nje Scholarship (gjithnje duke pas parasysh student absolut dhe me rezultate shume te mira).

Ne pritje,

LIV

in bocca al lupo Maska e Leila
    Anėtarėsuar
    25-04-2003
    Postime
    2,556
    Kur e bera me doli 1020 (kot fare, average) e s'e vrava me mendjen ta perserisja. Plus pertoja te zgjohesha te shtunen ne 6:30 te mengjesit. Plus qe ne ate periudhe kohe s'kisha nder mend te veja ne kolegj. Kur me regjistroi motra me pahir, u zgjova me vonese dhe nuk vajta se e dija qe s'do me linin brenda. Motra ime doli me 1200-1260 (shume me mire se une), me duket, qe s'eshte gje per te se ajo pati rezultatet me te larta te shkolles kur beri provimin e GEPA-s ne klase te 8-te, por ishte ne klasen e 10-te kur beri SAT-in dhe s'ia quajten. Pastaj SAT-in e ndryshuan sepse thoshin se nuk ishte i drejte si provim dhe te them te drejten une nuk ia kam idene fare se si i llogarisin rezultatet e SAT-it te ri se e kam bere para se te ndryshonte. Duhet te dali ndo nje maturante e ketij viti 2006 te ta shpjegoje se keta jane te paret brez qe provuan SAT-in e ri.

Provimi zgjat nja 4 ore, me duket. Te japin nje kohe te caktuar qe te punosh mbi secilen pjese dhe te lajmerojne, psh ke edhe 10 minuta per te vazhduar me ushtrimet 30-45. Per pjesen e gjuhes, sado mire ta dish Anglishten, duhet te ushtrohesh (do te te jap links me poshte) se ka ca pyetje te cuditshme qe mua me befasojne edhe sot e kesaj dite lol dhe rri e them, "Huh?" Psh (po e shpik kete shembull), "therrimja eshte per buken sic eshte ________ per bluzen," e ti gjej fjalen e duhur nga lista qe ta plotesosh fjaline. Matematika eshte e thjeshte deri diku por duhet te punosh shpejt, e une hutohesha e filloja e mendoja per kepucet e reja apo per filmin qe pashe mbreme ne mes te provimit. Gjithe te tjeret punonin koke-ulur duke djersitur, e une nonchalant shikoja jashte dritares, beja llogarite sa ore fjeta. SAT llogaritet ne universitet, por nqs vete ne nje univeritet qe nuk eshte shume perzgjedhes, te rrish aty nje vit dhe te transferohesh diku ku te pelqen me shume, nuk e vene re rezultatet e SAT-it.

Ky eshte nje link The Official SAT Online Course qe mund te te ndihmoje me shume. Kliko ketu per data regjistrimesh ne zonen ku banon. Per scholarships ka www.scholarships.com, www.fastweb.com (kete e kam perdorur dhe vete), www.college-scholarships.com, www.collegescholarships.com, www.guaranteed-scholarships.com, www.finaid.org/scholarships/, www.findtuition.com, www.careersandcolleges.com, etj.. Secila scholarship ka kerkesat e veta. Une jam e indinjuar se ka me shume scholarships per te zinj e hispanike. Ruaju ketyre... lol se mos klikosh gabimisht. Te bardhet te shkojne te mbyten, sipas Amerikes, se na kane vjedh leket ne banke... pf. Se desh harrova, rezultatet nuk tregojne ne je student i mire apo jo, se ka plot studente te mire qe s'dijne te bejne provime. 2 ore pasi fillon provimi, lejojne nje pushim 10-15 minutesh qe te vesh ne banjo e te kercasesh kockat. Neve na detyruan te benim ushtrime ne mes te klases, si ne kopesht... lol. Une rrija ne kembe e hapja gojen per gjum. Lejojne dhe graphic calculators (por do te ta thone kete anyway kur te te dergojne letren e regjistrimit).

Pershendetje.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Leila : 16-08-2006 mė 11:47
    trendafila manushaqe
    ne dyshek te zoterise tate
    me dhe besen e me ke
    dhe shega me s'me nxe

i/e regjistruar Maska e hope31
    Anėtarėsuar
    23-11-2002
    Vendndodhja
    ketu
    Postime
    1,054
    sa mire
    edhe une jam e interesuar per kete

flm per temen Living in Vain
    flm per informacionin Leila
    Fjalet e pa thena nuk lendojne kurre.
    Don't wait for extraordinary circumstances to do good,try to use ordinary situations
    :^proton

Administratore Maska e Fiori
    Anėtarėsuar
    27-03-2002
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    3,016
    Varet cilit universitet ja ke vėnė syrin pėr tu regjistruar! Gjithmonė duhet tė njihesh me rregullat dhe standartet e universitetit.

Unė pata resultate shumė tė larta nė SAT pasi sapo kisha ardhur nga Shqipėria kur e morra dhe si rezultat mora njė letėr nga presidenti nė atė kohė e cila mė thosh se mund tė zgjidhja tė shkoja nė shkollėn e dėshirės dhe do tė merrja bursė tė plotė nga shteti. Fatkeqsisht nė atė kohė nuk isha "qytetare" kėtu dhe si rrjedhojė nuk mund tė pėrdorja kėtė lloj burse.

Unė nuk ju futa mė tej tė kėrkoja nė lidhje me bursat pasi shkollėn e pagova tė gjithėn vetė pėr shkak tė statusit nė atė kohė. Por siē shpjegova mė lart universitetet nė "pėrgjithėsi" i vlerėsojnė notat e larta, resultatet e SAT si dhe aktivitetet jashtėshkollore, por duhet tė njihesh me standartet e shkollės ku po shkon qė tė dish si ti pėrdorėsh kėto rezultate.

Suksese

i/e regjistruar Maska e friendlyboy1
    Anėtarėsuar
    25-06-2002
    Postime
    769
    SAT behet ne data te percaktuara dhe duhet te rregjistrohesh per te marr testin.
    Para se te vesh ne provim duhet te blesh ndonje "study aid" qe ka pyetje te ngjashme, Kaplan esht me i miri.
    Notat dhe aktivitet jashtshkollore kan rendsi por eshte SAT qe mban persiper peshen me te madhe. Duhet te dish qe ky test eshte desinjuar qe tu japi prioritet femijve nga familje te privilegjuara anglishtfolse dhe te ler pas ata qe vin nga klasat e ulta te shoqeris apo nga jasht.
    Pyejtet ne matematik jan relativisht te lehta per nje student te mir.
    Pyetjet e gjuhez angleze jan pothuaj te pamundura te kapen nga studenta qe nuk flasin anglisht ne ate lloj menyre ne shtepi. ( e kam fjalen per anglishte letrare, me fjal qe 80% e njerzve nuk i kan degjuar ne jeten e tyre).
    Un nuk dola mir ne SAT vet se kaq koh kisha ne amerik, por njof shqiptar qe kan dal shum mir edhe ne math edhe ne anglisht.
    Keta qe njof un jan vertet gjeni, kshu qe shif dhe bej, edhe good luck

in bocca al lupo Maska e Leila
    Anėtarėsuar
    25-04-2003
    Postime
    2,556
    1600 ishte nota ideale per SAT-in e vjeter, qe te te jap dhe nje ide. (Mire une qe nuk u kujtova po ju te tjeret pse s'thate gje? ) Dhe nqs nuk te del mire SAT-i heren e pare, mund ta perserisesh sa here te duash deri sa te arrish rezultatet qe do, dhe gjithnje keshillojne qe ta perserisesh sepse sipas studimeve rezultatit i rriten 50-100 pike me c'do perseritje provimi. Hera e pare gjithnje del pak kot keshtu qe mos u dekurajo dhe merre serish aq here sa te kesh nevoje. SAT perseritet c'do muaj nga Tetori deri ne Prill/Maj, besoj (s'mbaj mend saktesisht). Dikur ka kushtuar $20 provimi, tani me duket vete tek $40 (te me korrigjojne maturantet). Me matematiken e Shqiperise, te gjithe e kalojne shume lehte, po mua qe kam ardhur bebke fare e nuk kam marre nga disiplina e shkollimit Shqiptar ma plasi shpirtin. Nje shoqja ime qe erdhi nga Shqiperia ne klase te 11-te, doli shkelqyeshem te matematika dhe jo aq mire tek gjuha, por ne fund fare rezultati i saj ishte mjaft i mire sa te hynte ne nje universitet te mire. Per te matematika ishte qesharake e s'u ka besuar syte kur ka hapur fletoren me pyetje. Merr nje liber studimi te SAT ose hyr tek links qe te kam dhene ku mund te praktikosh online dhe fillo meso dhe fjale vocabulary, por per mua vocabulary nuk ishte pjesa me e veshtire e testit; ngecja dhe akoma ngec te ushtrimet me krahasime qe te tregova te posti tjeter. Nqs gjuha eshte problematike, mblidhi forcat te matematika qe edhe nqs nuk e ndrit me gjuhen, te pakten mesatarja ne fund te te dali e mire.

Mu kujtua dhe dicka tjeter. Sipas SAT-it te vjeter, sa here pergjigjeshe gabim, te HIQNIN pike. Keshtu qe me mire te dilte te mos pergjigjeshe fare kur s'e dije pergjigjen dhe nuk te hiqnin pike, ta quanin zero pergjigjen. Njohuri qe ndoshta s'do te te hyjne ne pune se ku i dihet si eshte SAT-i i ri.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Leila : 16-08-2006 mė 17:05
    trendafila manushaqe
    ne dyshek te zoterise tate
    me dhe besen e me ke
    dhe shega me s'me nxe

Iu falenderoj vertet shume per kete informacion qe keni dhene.

Po mire, vetem studentet ne USa mund ta japin? Ky rasti im eshte nje nxenese e shkeqyer ktu ne Tirane e cila eshte fiksuar pas SAt per te mundur te hyje ne USa me studime. Mos nuk eshte kjo rruga e drejte per te aplikuar per Universitetet e USa-s?

Sjam e qarte!

help pls.

Trusti i Lulelakres Maska e Tulipani Zi
    Anėtarėsuar
    02-09-2004
    Vendndodhja
    Aty ku mos qofsha
    Postime
    412
    Ndoshta aplikimi nga Shqiperia eshte i veshtire po jo i pamundur. Nqs ajo del shume mire ne provim atehere do ta kete edhe me te lehte per tu pranuar.
    Me sa di une SAT merret ne Tirane dhe ti pergjigjem pyetjes tende SAT nuk eshte vetem per Amerikanet prandaj edhe jepet ne pothuajse gjithe boten.
    BRIGADA E KUQE PERJETE

Tema tė Ngjashme

1. Lajmėrime tė ndryshme pėr studentėt Shqiptarė:
    Nga forever nė forumin Mentori akademik
    Pėrgjigje: 99
    Postimi i Fundit: 14-05-2011, 04:34
  2. Provimi Para Allahut Dhe Provimi Para Njerėzve
    Nga hulumtuesi09 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 14-01-2009, 09:20
  3. Provimi FE ne Amerike
    Nga lumturi nė forumin Ndihmoni njėri-tjetrin
    Pėrgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 15-02-2006, 23:03
  4. Pascal - Pyetje provimi pėr pascal
    Nga EdiR nė forumin Arti i programimit
    Pėrgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 29-01-2006, 08:48

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •